Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.12.2005, 15:47   #1
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Stan WSTRZYMANIA,USPIENIA czy HIBERNACJA ?

Witajcie...

Zawsze mialem problem z rozroznieniem tych stanow w ktore mozna wprowadzic WINDOWSA.... Czy ktos moglby napisac krotko jakie sa miedzy nimi roznice i ktory np. bylby najlepszy do zastosowania do nocnych sciagan p2p by zuzywac jak najmniej pradu... (oszczedzamy gdzie mozemy). Z gory dzieki za wyjasnienie tego watku.
pozdro dla znajomych !

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2005, 15:53   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Stan wstrzymania to tryb oszczędnościowy, wtedy zarówno monitor jak i dysk są wyłączone, sytuacja ulega zmianie po dotknięciu myszy lub klawiatury, praca może być kontynuowana, w trybie wstrzymania nasza praca nie jest zapisywania, w przypadku braku zasilania nie zapisane dane są tracone.

W trybie hibernacji najpierw zapisywane są dane na dysku oraz stan komputera,
a potem wyłączany jest monitor, dysk twardy i sam komputer. Powracając do pracy ze stanu hibernacji wszystko znajduje się w stanie, w jakim było pozostawione przez użytkownika.

Stan uśpienia...nie mam pojęcia , to będzie chyba w WinVista

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 16.12.2005 o godz. 15:56
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 16:21   #3
Arcadio
Zeropostowiec

Data rejestracji: 12.09.2005
Arcadio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Uśpienie to to samo co hibernacja.

Arcadio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 16:55   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jescze tylko dodam, że przy starych AMD i płytach do nich (nie wiem jak jest teraz) hibernacja powodowała wyłączenie wiatraka i nagrzewanie się procka.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 20:08   #5
frog
Żabol

yyy to z tego by wynikalo ze ten STAN WSTRZYMANIA bylby fajnie oszczedny ale jesli piszesz Maciej ze dyski sie wylaczaja to w przypadku sciagania p2p np z DC gdzie dysk prawda musi pracowac nobo zapis jest jakis robiony to bede mogl w takim stanie wstrzymania sciagac ? czy niet? Czy przy sciagani poprostu pozostaje mi manualnie wylaczyc monitor i to bedzie MOJ TRYB OSZCZEDNY bo wiecej sie nie da nic zrobic...
no mam w miare nowego AMD Semprona wiec mam nadzieje ze nie bedzie problemow.
A i tak P.S. maly moze wiecie jak wylaczyc info o malym miejscu na dysku w XP bo mnie tu juz draznic zaczyna

Ostatnio zmieniany przez frog : 16.12.2005 o godz. 20:11
Stary 16.12.2005, 20:32   #6
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez frog
yyy to z tego by wynikalo ze ten STAN WSTRZYMANIA bylby fajnie oszczedny ale jesli piszesz Maciej ze dyski sie wylaczaja to w przypadku sciagania p2p np z DC gdzie dysk prawda musi pracowac nobo zapis jest jakis robiony to bede mogl w takim stanie wstrzymania sciagac ? czy niet? Czy przy sciagani poprostu pozostaje mi manualnie wylaczyc monitor i to bedzie MOJ TRYB OSZCZEDNY bo wiecej sie nie da nic zrobic...
no mam w miare nowego AMD Semprona wiec mam nadzieje ze nie bedzie problemow.
A i tak P.S. maly moze wiecie jak wylaczyc info o malym miejscu na dysku w XP bo mnie tu juz draznic zaczyna

Jeśl chodzi o wyłącznie monitora to można ustawić żeby monitor wyłączał się (właściwie to przechodził w tryb stend-by) sam po x-minutach jesli nie ruszamy myszką ani nie wciskamy klawiatury (wchodzisz do ustawień wygaszacza ekranu, potem opcja zasilanie monitora i ustawiasz po ilu minutach ma się wyłączyć).

Jeśli zostawiasz włączonego kompa na noc to warto też powyłączać inne zbędne programy (procesy). Odciąży to nie tylko pamięć ale przedewszystkim procesor, a wiadomo - mniejsze obciążenie => procesor się mniej grzeje => wiatraki chodzą wolniej => większa cisza

pzdr.
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 20:58   #7
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie mozesz wprowadzic komputer w zaden stan ,jezeli chcesz sicgac z p2p. Jak widzisz wylaczaja sie dyski , wiec nie bedziesz mogl zapisaywac danych. Ponad to jezeli masz Neostrade (pisze jezeli!) to gdy dasz na stan wstrzemania to Ci sie ona rozlaczy. Wylacz monitor to troszke mniej prad zje.
Jesli chodzi o zuzycie prad to polecam ta dyskusje:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49908
Sam ja napisalem, mysle ze znajdziesz tam odpowiedz na swoje pytanie.
IceManSpy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 20:20   #8
Arcadio
Zeropostowiec

Data rejestracji: 12.09.2005
Arcadio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Da się zrobić tak żeby przy stanie wstrzymania dyski się nie wyłączały. (nie wiem jak się to robi w windowsie)

Arcadio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2005, 09:17   #9
frog
Żabol

nie mozesz wprowadzic komputer w zaden stan ,jezeli chcesz sicgac z p2p - i tak wlasnie podejrzewalem No nic czyli przyoszcedze tylko na monitorku wylaczonym. No nic chlopaki dzieki za wyjasnienie i pomoc !

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: