Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.12.2003, 17:08   #1
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zywotnosc plyty - pomysl.....

swieta, swieta.... czas refleksji ..... podczas tych swiat [ptrzyszedl mi do glowy pewnien pomysl. otoz wiadomo jak zbudowana jest plyta cdr. "zabezpieczona" jest tylko od spodu plastikiema z gory najczesciej tylko pomalowana. i to wlasnie jakosc malunku wplywa znaczaco na zywotnosc plyty cd. i wlasnie moj pomysl jest taki. co by bylo gdyby taka plytke po wypaleniu i oczywiscie po napisaniu co na niej jest pomalowac raz lakierem. moj wybor padl na lakier samochodowy w spray'u bezbarwny. koszt nie za wielki, jedno opakowanie okolo pol litrowe starczyliby na kilkanacie\dziwesiat plytek. jesli by sie to odpowoednio ostroznie zrobilo to wg mnie zabezpieczyloby to plytke pzrez utlenianiem sie szybkim. nie wiem jak to ma sie w praktyce, mioze ktos juz cos takiego probowal robic. moze moj pmysl nie st nowy, moze jest calkowicie nieskuteczny. prosze o wasze sugestie.... moze jutro sproboje cos takiego zrobic.............. tylko szkoda by bylo potem w taki sopisob zepsuc sobie laser w czytniku.
Stef jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.12.2003, 17:58   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
.............. tylko szkoda by bylo potem w taki sopisob zepsuc sobie laser w czytniku.
Predzej najzwyczajniej w swiecie plyta roz******y sie na drobny mak w nagrywarce/czytniku, bo dodatkowo warstwa lakieru nanoszona recznie spowoduje "rozwazenie" plyty.
pawelblu jest offline  
Stary 26.12.2003, 18:42   #3
..::Krzywy::..
Bywalec

Avatar użytkownika ..::Krzywy::..

Data rejestracji: 21.08.2003
..::Krzywy::.. zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To samo mówie co pawelblu - siła odśrodkowa zrobi swoje. A poza tym w lakierze musi byś jakiś rozpuszczalnik - to wyobraź sobie co się stanie z płytą jak potraktujesz rozpuszczalnikiem to "cieniutkie sreberko" - dane Ci "wyparują" razem z rozpuszczalnikiem; juz nie wspomne o tym, ze płyta nie powinna mieć kontaktu nawet z wodą (różnie to w praktyce bywa ) a Ty ją chcesz farbą lać.
Lepiej chyba kupić jakieś Verbatimy a niżeli hadziajskie płyty i potem je rasować w piwniky farbą, babrać sie z tym wszystkim, wydać kase na farbe...
Kiedyś był taki topic o wytrzymałości płytek i oś tam pisało ze zielone trzymanją sie 5 lat, niebieskie 25, a czarne i złote 50 albo 100 (nie wiem czy teraz nie przesadziłem, ale w każdym bądź razie więcej niż będą Ci potrzebne ) - zamiast wydać tą kase na farbe to lepiej dołóż ją do porządnych płyt. :-)

"Jeśli myśl nie jest niebezpieczna, nie godzi się jej nazwać myślą."
[Oscar Wild]
..::Krzywy::.. jest offline  
Stary 27.12.2003, 00:04   #4
Stef
Guru

to tylko moje teoretyczne zapytanie..
a co do sily odsrodkowej..... jesli aloze rowno na calej powierzchni to sila bedzie na taka sama dla calej plyty, z ta roznica, ze te dodatkowe mili/gramy jesli sie rozpedza to rzcezywiscie moga cos uszkodzic...,ale z drugiej syrony..... sa specjalne naklejki na plyty cd, mozna sobie wydrukowac takie cos w cdrlabelu, a to na pewn jest ciezsze niz cienka warstwa lakieru.

a co do samego lakieru.... moze rzcezywiscie jest za mocny jak a cienka wartste srebra...
Stef jest offline  
Stary 27.12.2003, 00:25   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
..... sa specjalne naklejki na plyty cd, mozna sobie wydrukowac takie cos w cdrlabelu, a to na pewn jest ciezsze niz cienka warstwa lakieru...
Tak tylko zeby taka naklejke poprawnie przykleic trzeba uzyc takiego fikusnego urzadzenia, a nakladajac lekier rowno (recznie) nie zrobisz tego wystarczajaco rowno, zeby przy tak duzym obciazeniu panujacym w napedzie (wynikajacemu z predkosci obrotowej) krazek wytrzymal.
pawelblu jest offline  
Stary 27.12.2003, 12:22   #6
Stef
Guru

pewnie tak....ale bardzo mnie kusi sprobowanie....

pzreciez potrzeba jest matka wynalazku
Stef jest offline  
Stary 27.12.2003, 13:33   #7
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
ale z drugiej syrony..... sa specjalne naklejki na plyty cd, mozna sobie wydrukowac takie cos w cdrlabelu, a to na pewn jest ciezsze niz cienka warstwa lakieru.
Dlatego też nie jest polecane naklejanie tego na płytki (nawet, gdy przyklejał będziesz to za pomocą specjalnego ustrojstwa). Pliki, na których zależy mi najbardziej nagrywam na czarnych, pożądnych krążkach (teoretycznie producent gwarantuje możliwość odczytania płyty przez 80 lat :chytry: ).
PS.
Czyszczenie nagrywarki po rozwalonej płytce to bardzo ciekawa zabawa (wczoraj to sprawdziłem ). Nigdy nie sądziłem, że płytka rozwala się na tyle kawałków.

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec

Ostatnio zmieniany przez jasut : 27.12.2003 o godz. 13:36
jasut jest offline  
Stary 27.12.2003, 15:24   #8
Stef
Guru

a czy taka awaria w postaci rozwalonej plyty zniszczyla ci naped, czy skonczylo sie tylko na pzredmuchaniu?
Stef jest offline  
Stary 27.12.2003, 15:50   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to zalezy co i jak sie rozerwie
plyty wybuchaja w bardzo zabawny sposob

na jeden duzy kawalek - czasem nawet 3/4 calej plyty i CALE mnostwo malenkich kawalkow powstalych z anihilacji pozostalej 1/4

jesli masz fart to ten duzy kawalek wyjdzie przez przednia scianke - razem z kawalkami tacki (u mnie tak bylo), jesli nie - to walnie w boczna scianke, odbije sie i... tu juz jest random - moze cos urwac a moze nic nie zrobic - zdazaja sie egzemplarze eksplodujace tak silnie ze wgniataja metalowe sciany obudowy napedu

ja wytrzasalem szczatki - choc cdrom lg 52 nigdy juz pozniej nie zobaczyl zadnej wartosciowej plyty, generalnie nie mialbym zaufania do takeigo napedu - moze to paranoja - ale widok tej mgly z poliweglanu nastraja mnie nieoptymistycznie - a noz cos zostalo gdzies w mechanice?

ps. te czarne plyty to pastele vinyle?
Stary 28.12.2003, 01:24   #10
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ps. te czarne plyty to pastele vinyle?
Esperanza black, spokojnie mogę polecić zwłaszcza do muzy, gdyż bez problemu odczytywane są w moim stacjonarnym odtwarzaczu, który nie czyta innych nośników poza czarnymi (słyszałem, że nie jest to przypadek odosobniony i bardzo często z płytami tymi radzą sobie odtwarzacze które teoretycznie nie obsugują CD-R)

PS.
Płytka rozsypała się w droby mak, został jeden kawałek od 10% powierzchni a pozostałe to drobiny. Wyciągnąłem CD z komputera i pozostałości płyty potraktowałem odkurzaczem. Uszkodzenia napędu nie zaobserwowałem.

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline  
Stary 13.02.2005, 22:07   #11
Gerard
Podpalacz

Data rejestracji: 01.10.2004
Gerard w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co wy za bzdury mówicie Jakim cudem od nierównej ilości lakieru rozsadzi płytę To w takim razie dlaczego nie rozsadza płyt z nadrukiem tylko na jednej połowie płyty

Pozdrawiam
Stary 13.02.2005, 22:08   #12
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Gerard
Co wy za bzdury mówicie Jakim cudem od nierównej ilości lakieru rozsadzi płytę To w takim razie dlaczego nie rozsadza płyt z nadrukiem tylko na jednej połowie płyty

Pozdrawiam
Ale ładne wykopalisko, z dnia 28-12-2003, 01:24
Może ??

gallus jest offline  
Stary 13.02.2005, 22:09   #13
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@Gerard, patrz na datę postu

Twoje uprawnienia: