![]() |
jak odzyskac nagrywake
bawiłem sie w upgrade firmware nagrywarki i pomylilem sie tzn wziąlem nie ten firmware co trzeba i teraz system nie wykrywa mojej nagrywarki.
Przytałem wasz poradnik co wtedy zrobić ale nie mam znajomego z takim samym sprzętem a i nagrywarka nie jest już na gwarancji. Co powinienem zrobić? Proszę o pomoc!! |
Pozostaje Ci zewnętrzny programator, który na siłę upchnie tam firmware.
|
A jaki to piecyk?
|
Cytat:
|
Cytat:
Programator to jest takie fizycznie istniejące urządzenie (a nie program!), które umożliwia zaprogramowanie układów scalonych (w tym przypadku pamięci flash). Programator możesz "ściągnąć" z najbliższego serwisu elektronicznego (nie pytaj mnie skąd ściągnąć serwis...) |
probowales mtkflashem z dosa wgrac stary bios
moze pojdzie :'( |
nie da rady z dosa bo nawet bios jej nie wykrywa. ale sproboje. skad taki programik moge sciągnąć?
|
Cytat:
|
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale jakby podpiąć dokładnie taki sam model nagrywarki, sprawny oczywiście, i uruchomić program do fleshowania i jeszcze przed procesem upgradu podpiąć na żywca tą uszkodzoną ... to powinno działać.
|
Cytat:
i napisz wreszcie jaką masz nagryware |
to dziwne ale znajac zapedy forumowiczow do podkrecania sprzetow i wyciskania z nich ostatnich potow mam podejzenie ze wgrywales 'nie ten' firmware calkiem celowo i swiadomie...
jesli nie wykrywa jej bios to zle - bo procedura uzycia zew. programatora wymaga wyjecia kosci EEPROM z szyn (czesto oznacza to meczaca zabawe lutownica) i programowanie jej 'wlasciwym' BIOSem na sile - potem nic tylko jescze raz przylutowac te kilkadziesiat nozek... sama radosc :) |
to troche czasochlonne. ale mam juz inny sposob i mam nadzieje ze sie uda
|
qrcze nadal nie wiem co zrobic. bylem w serwisie i taka naprawa kosztuje ok 100zł + koszt wysylki do LG do warszawy. moze ktos ma jakis pomysl?
|
cholera napisz w koncu jaki model masz bo przypadkeim juz wiemy ze to lg napisz tez czy probowales mtkflashem
i przyznaj sie - poszedles do serwisu i powiedziales ze sam zepsules nagryware - mam nadzieje ze nie jest na gwarancji bo inaczej .... |
model to : CED 8080B
bylem w serwisie i powiedzialem ze firmware ulegl uszkodzeniu i nic wiecej. nagrywra nie jest juz na gwarancji |
aha probowalem mtk flash tzn podawalem mu kanal pod ktory jest podpieta nagrywarka podawalem mu sciezke do wlasciwego firmware ale nic sie nie dzialo tzn nic nie wyswietlal ze cos robi
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:42. |