![]() |
Takie moje przemyslenia
Otoz - ostatnio ktorys z kolegow na forum chcial wyciagac sesje ze zle nagranej plytki. Poleciliscie mu program sharewarowy, ktory mogl tylko odczytywac sesje, a nie zapisywac.
Jakis miesiac temu chcialem odzyskac dane z mocno porysowanej plyty - oczywiscie programy sa, ale w wersji shareware potrafia tylko zdiagnozowac plyte bez odzyskania danych. Ile jeszcze jest takich przypadkow? Zaden czlowiek przy zdrowych zmyslach nie bedzie kupowal programu za nascie/dziesiac a czasem set baksow na jeden raz... I co? Firmy softwarowe same sobie nakrecaja piractwo - zamiast np. w wersji shareware umozliwic parokrotne w pelni funkcjonalne uzycie aplikacji. Co Wy robicie w tej sytuacji? Ja bezlitosnie piratuje taki program (cracki, seriale, albo szukam pelnej wersji na sieci) - jestem normalny i nie bede wywalac paru stow w bloto... |
Zgadzam się z tobą wielu z nas nie znało by podstaw gdyby nie piraty:-D :-D :-D
|
Zgoda, ale w zadnym przypadku, nie jest to usprawiedliwienie!
Jak cos potrzebuje, postepuje podobnie:'( chociaz ostatnio coraz rzadziej:-D |
Cytat:
|
Pomyślcie tylko ile jest rodzin które kupiły z wielkim wysiłkiem finansowym swojemu dziecku kompa i ile za to dali a w szkołach przerabiają pakiet offlisa przecież są to pieniądze prawie kompa.
|
Cytat:
|
Kiepscy nauczyciele i glupi program!
Powinni uczyc StarOffice i OpenOffice! Powinni uczyc tez Linuxa, programowania: od Pascala do C++! Ale tylko w Polsce jest mozliwe nazucanie wszystkim jedynie slusznych rozwiazan a`la Microsoft! pewnie z glupoty i niewiedzy! Przede wszystkim z glupoty ! |
Cytat:
Po pierwsze nie tylko w Polsce leci sie na samym Microsofcie (np w Norwegii dopiero ostatnio rzad zaczal przerzucac sie na aplikacje typu Open Source i na licencji GPL). Po drugie spowodowane jest to niekwestiowana popularnoscia tegoz. Po trzecie jestem przeciwny nauce programowania Pascala i C++ w szkolach. W obecnych czasach nie jest to kompletnie do niczego potrzebne zwyklemu uzytkownikowi komputerow, a nauka efektywnego programowania i tworzenia algorytmow to nie jest rzecz, ktora da sie nabyc na paru lekcjach informatyki poprzez poznanie BEGIN i END. Na lekcjach informatyki dzieci powinny sie uczyc uzywac komputera do celow praktycznych (np. pisanie CV w edytorze tekstu [zarowno w Wordzie jak i w innych], korzystania z Internetu [iluz moich znajomych nie potrafi szukac w sieci potrzebnych informacji, ilez osob na tym forum pyta sie 1000x o to samo, bo nie potrafia szukac w sieci], budowy komputera [ale tylko w stopniu bardzo podstawowym], podstawy systemow operacyjnych [zarowno Windowsa jak i Linuxa, McOsow itd]). Informatyka w szkole powinna byc narzedziem, a nie celem. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak mowia: sa rozne metody klotni! Ale zadna z nich nie daje rezultatu! |
Cytat:
|
a mi sie marzy Estonia...
rzad pracujacy tylko na Open Source, powszechny i tani dostep do sieci (nie pamietam danych ale ponad polowa ma stale lacze w domu!), rzad pracujacy na linuksie i go w pelni popierajacy (czynami a nie wywiadami do prasy) itp, itd... w Polsce tego dlugo nie bedzie bo: a) przecietny 'rzadzacy' w naszym kraju patrzy w przyszlosc mniej wiecej do przyszlej srody i g... go obchodzi co bedzie sie dzialo 'nie za mojej kadencji'... b) ci ktorzy chca cos zrobic (a wiem ze sa) sa bezlitosnie tlamszeniu przez ogol ktoremu wisi (komuno wroc!) c) lobbing w naszym kraju jest chory, nienaturalny, kierujacy sie czysto osobistymi celami itp. dzieki czemu mamy Platnika tylko pod Winde, ZUS+Prokom=???? i pare innych rzeczy d) to dosc duzo kosztuje a Polska jest krajem praktycznie niewidocznym na swiatowym rynku poniewaz nic sie nie inwestuje w nauke, technologie - a tylko na tym mozna zarabiac (niestety turystyka u nas nie wypali przez dresow i lysoli...) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:02. |