![]() |
Ecs K7s5a
Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o tej plycie...
Zamierzam zlozyc na niej kompa dla kuzyna. Bedzie to: Duron 1000 (Morgan), 128 mb SDRAM, reszta juz jest. Gdyby ktos mial jakies uwagi tak pozytywne jak negatywne to bede wdzieczny. BTW jakie jest napiecie zasilania AGP 4x na tej plycie...moze ktos wie (3,3 czy 1,5V)? |
Re: Ecs K7s5a
Cytat:
tzreba bylo 3 razy wymieniac grafe na inna zanim spzred zaczal dobrze chodzic wczesniej spotkalem sie z przypadkiem gdzie komp sie calkowicie wieszal i wowzcas wymienili gosciowi plyte na inna innym razem bios gubil ustawienia a poprawa nastapila dopiero po wgraniu najnowszego biosu ogolnie jest tyle samo zwolennikow co przeciwnikow tej plyty ja osobiscie jej nie polecam |
Moim zdaniem jej zaletą jest to, że jest z tych tańszych... i tyle.
|
Cytat:
wystarczy zapytac sie w dowolnym sklepie (serwisie) ktore plyty najczesciej wracaja odpowiedz jest tam jedna - ECS |
A ja ją mam i nigdy jeszcze nie miałem z nią problemów. ;)
|
Re: Ecs K7s5a
Cytat:
|
Re: Re: Ecs K7s5a
Cytat:
pozdrawiam:) |
Jeszcze chcialem dodac ze karta muzyczna zintegrowana na tej plycie jest bardzo ale to bardzo biedna.
|
Cytat:
Odnosnie wczesniejszych: moj kumpel z klasy ma ta plyte razem z Athlonem Xp 1,8+ i nie ma wiekszych problemow. |
od siebie dodam jeszce tylko ze ta plyta jest juz dosyc stara (ma ok 1,5 roku) i jest juz od jakiegos czasu dostepny jej nowszy odpowiednik Ecs K7s6a
|
Złożyłem na tej płycie chyba już ze 20 kompówi z ani jedną nie było problemów. Akurat ten chipset udał się SISowi, a sama płyta jest bardzo stabilna i pracuje bez problemów zarówno na SDRAM jak i DDRAM.Co do dźwięku to fakt, ze jest on kiepski. Stosunek ceny do wydajności oceniam bardzo dobrze - tania, ale całkiem niezła płytka!!!
|
Jeżeli ktoś zajmuje się profesjonalnie upgradem biosów w płytach głównych to prosze go o wypowiedź w tym temacie. Pewien koleś napisał coś takiego : Sprzedam plyte K7S5A z najnowszym biosem. U nnie pracowala bez zadnego problemu z
procesorem 2400 chodza na niej dyski powyzej 160GB!!!!!, z czym nie radza sobie inne starsze plytki Nowy BIOS rozszerza możliwości starego a poza tym naprawia jego błędy. Ja w tej samej płycie (BIOS v3.1) Miałem tak, że nie pracowała mi magistrala 133MHz. Ciągnąłem caly czas na 100MHz. Oznacza to spowolnienie pamięci, procesora i wszystkiego. Poza teym lubiał się bios sam kasować. Teraz po upgrejdzie jest za***iście. Czy to co zacytowałem to jest możliwe ? |
Jak ja slysze/widze jak ktos mowi/pisze "K7s5a" to mnie normalnie mdli. - to moja opinia o k7s5a :S
|
A moja opinia jest taka, że to jest podstawka pod procesor a nie płyta:D
|
Hehe, a ja mam taka plyte i dzialam od wielu lat z Athlonikiem :P
|
@REi @cyki: a czy któryś z was wogóle posiada(ł) czy miał do czynienia z tą mobo?? Bo ja ją posiadam już 3 lata i nie mam i nie miałem z nią ŻADNYCH problemów. Nie twierdze, że to jakiś cud techniki - zero ( prawie ;) )możliwości OC) - ale 3 lata temu cena przemówiła do mnie i jestem zadowolony (do dziś!) z jej zakupu. Także proszę o "nie obrażanie mojego" ECSa ;) Choć co prawda szykuje się do zmiany mobo na nieco z wyższej półki i będę musiał ją sprzedać za psie pieniądze (jeśli wogóle...) to przyjdzie mi to z trudem - łezka mi się w oku kręci. Mam do niej sentyment :)
@aerodeck1 Że po upgadzie biosu płyta obsługuje athlona 2400+ (to chyba jej max możliwości) to jak najbardziej możliwe, niewiem czy obsługuje dyski 160GB ale to też raczej możliwe, że zniknęły problemy związane z posiadaniem starszego biosu to jak najbardziej możliwe :) Niewiem co gość rozumie pod pojęciem "kasował się bios"... nie trzymał ustawień?? może nowa bateria rozwiązała problem... |
Max mozna zalozyc na ta plyte 2600+
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A jaki miales ram OEM?
|
Ja mam K7S6A i jestem zadowolony. W stosunku do K7S5A nie ma wbudowanej sieciówki tylko DDRRAM i była jeszcze jakaś wersja piątki z zintegrowaną grafą (może stąd te problemy) ???
--EDIT-- Bodajże K7S5A+ (albo jakiś numerek) Na szóstce można założyć: XP do 2600+ bez upgradeu (nie wiem jak działa z sempron i barton, ale z Thoroughbreedem działa na pewno), 2xPC333 lub 3xPC266 Ram (wiem ze tam są przy tym inne numerki ale wolę zapis mhz), AGP x4, 5xPCI, Do 4 USB 1.1 (2 na płycie i np 2 w panelu czołowym), ATA-100 do 120GB (bez RAID i innych wynalazków). Moim zdaniem ideał do taniego kompa |
Cytat:
|
Dla zainteresowanych nowym biosem odsyłam na stronke http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/...cheepobios.htm , jak coś to prosze o opinie na ten temacik
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Slogan reklamowy firmy brzmi:
Każdy ECS gównem jest!! Sorry, ale nie moglem sie powstrzymac :) |
Veteranska plytka..ja mam gdzies od 1,5 roku i ani raz sie nie spalila..hehe :-)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:48. |