Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Barracuda 80gb i Bios w plycie glownej. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/barracuda-80gb-bios-plycie-glownej-10400/)

/||\aster 11.09.2002 23:09

Barracuda 80gb i Bios w plycie glownej.

Czy jest jakis sposob, aby podlaczyc ten dysk do plyty Asusa p5s bez zmiany biosu i dokupywania RAID lub innych *******??? Ta plytka obsluguje do 32gb i gdy podlacze barracude bios jej nie znajduje, to chyba normalne. Znacie jakis soft dzieki niemu moglbym podlaczyc ten dysk???

/||\aster 11.09.2002 23:28

Sorry za nie uzywanie wyszukiwarki, ale zapomnielem. nie jestem stary na tym forum. Zip dzieki za odpowiedz, oby to zadzialalo. Teraz cos dziwnego sie stalo. Przeczytalem twoj post, dalem odpowiedz i ten post zniknal. Teraz go nie mam nawet w tym temacie. Dzieki

/||\aster 12.09.2002 00:51

Mam jescze jedno pytanie dotyczace Disc Wizard. Otoz czy on moze posuc twardy inny sprzet albo system???

/||\aster 12.09.2002 01:53

Jest jeden problem podczas szukania dysku na poczatku zalczenia wiesza sie gdy chce znalesc dysk na primary-slave, na kazdym sie tak robi a gdy ta szyne wylacze disc wizard ciagle gada zeby nacisnac ok lub cancel gdy dam okey wylaczy kompa i gdy dam reset ten sam komunikat i tak ciagle

ZiP 12.09.2002 07:32

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Przeczytalem twoj post, dalem odpowiedz i ten post zniknal.
Uznałem, że nie będę odpowiadać stałemu bywalcowi, który nie korzysta z wyszukiwarki :o ;). Tak więc posta skasowałem:o :o

ZiP 17.09.2002 08:08

Cytat:

Mam jescze jedno pytanie dotyczace Disc Wizard. Otoz czy on moze posuc twardy inny sprzet albo system???
Nie może.

Cytat:

Jest jeden problem podczas szukania dysku na poczatku zalczenia wiesza sie gdy chce znalesc dysk na primary-slave, na kazdym sie tak robi a gdy ta szyne wylacze disc wizard ciagle gada zeby nacisnac ok lub cancel gdy dam okey wylaczy kompa i gdy dam reset ten sam komunikat i tak ciagle
Użyj innego programu (nie pytaj mnie, jakiego).

Yahol 17.09.2002 08:33

Wstawic go do innego kompa i podlaczyc sie USB lub szeregowo?
Podzielic na innym kompie na partycje 20 GB?
PS: WIEM!!! Sprzedac go mnie za marne pieniadze:-D :-D

/||\aster 17.09.2002 14:52

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Wstawic go do innego kompa i podlaczyc sie USB lub szeregowo?
Podzielic na innym kompie na partycje 20 GB?
PS: WIEM!!! Sprzedac go mnie za marne pieniadze:-D :-D

Ja tam mam informacje ktorych nei moge stracic. Wymyslcie cos

Yahol 17.09.2002 14:57

Cytat:

Ja tam mam informacje ktorych nei moge stracic. Wymyslcie cos

Podziel go pM7 na 3 partycje. Za 1 razem na dwie, za drugim na jeszcze jedna. Nic nie stracisz! No chyba ze ci zasilanie siadzie!

/||\aster 17.09.2002 15:17

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)

Podziel go pM7 na 3 partycje. Za 1 razem na dwie, za drugim na jeszcze jedna. Nic nie stracisz! No chyba ze ci zasilanie siadzie!

Jest jeden problem mi go w biosie nie wykrywa. CZy PM go zobaczy, jak go w biosie nie ma???

Ormianin 17.09.2002 15:23

Cytat:

Jest jeden problem mi go w biosie nie wykrywa. CZy PM go zobaczy, jak go w biosie nie ma???

Aster mieszkasz w Miami a tam kontroler kosztuje pare dolcow, skocz do sklepu kup sobie cos porzadnego, te polsrodki niewiele daja, raczej kontroler bedzie lepszym wyborem, skoro plyty glownej nie chcesz zmieniac

/||\aster 17.09.2002 15:25

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Aster mieszkasz w Miami a tam kontroler kosztuje pare dolcow, skocz do sklepu kup sobie cos porzadnego, te polsrodki niewiele daja, raczej kontroler bedzie lepszym wyborem, skoro plyty glownej nie chcesz zmieniac

Pare dolcow buahahahahha. Jedno dziadostwo kosztyje 30-40 USD. NIe wierzysz www.tigerdirect.com albo www.bestbuy.com

/||\aster 17.09.2002 15:26

Ja nie chce na tego kompa niec wydawac bo to tak naprawde nie moj. Ja chce wypalic kiladziesiat plytek i to wszystko. Szkoda mi kasy na kontroler teraz.

Yahol 17.09.2002 16:05

Cytat:

Niestety nie!:'(

TOMMYx 17.09.2002 16:36

Kiedyś spotkałem się z podobnym problemem, tyle, że to był dysk Western Digital 20GB, a komp mi widział 8. Znalazłem program na necie, który 'oszukiwał' kompa i od tamtej chwili miałem 20GB, chociaż bios nadal widział 8, ale Windoza 20 :). Nie wiem, może jest też coś takiego do Seagate'a ??

/||\aster 17.09.2002 19:07

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Kiedyś spotkałem się z podobnym problemem, tyle, że to był dysk Western Digital 20GB, a komp mi widział 8. Znalazłem program na necie, który 'oszukiwał' kompa i od tamtej chwili miałem 20GB, chociaż bios nadal widział 8, ale Windoza 20 :). Nie wiem, może jest też coś takiego do Seagate'a ??
No to chyba niestety sobie nie powypalam. Dzieki za wszystkie rady. Ale ten disc wizard ,i go wykrywa gdy daje info ladnie wszystko pisze ze jest 80 gb a gdy go chce dodact to wtedy. Komp ciagle gada ze nie moze go znalesc na 1IDE jak slave a tam jest. Zaistalowal bym biosa ale ten ciula (wlasciciel kopa) mowi: Zepsujesz cos. Jak mnie to wkur.... Nie takie sie rzeczy robilo8) 8) 8)

bas 17.09.2002 20:08

Kiedyś widziałem 20gigowy dysk w jakimś pentium 100(serwer ftp)!!! Mówię poważnie, dowcip polega na tym, że bios go nie widzi, ale linux tak, rozwiązanie jest proste-linux!!!

Adik 17.09.2002 20:50

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Kiedyś widziałem 20gigowy dysk w jakimś pentium 100(serwer ftp)!!! Mówię poważnie, dowcip polega na tym, że bios go nie widzi, ale linux tak, rozwiązanie jest proste-linux!!!
ja mam dosyć podobną sytuację- mam C400 i płyte na BX'ie (nawet nie pamiętam jakiej firmy), i czasem przychodzi do mnie kumpel z hdd'kiem WD 80GB (którego podpinam do kieszeni na sec. slave), wygląda to tak, że jak ustawiam w biosie żeby szukał dysku na sec. slave, to owszem znajdzie go, ale w czasie ładowania kompa (w momencie jak na ekranie wyświetlane są informacje o kompie- w takich tabelkach) pc sie wiesza i pomaga tylko reset:(
zaś jeśli w biosie wyłącze wykrywanie tego dysku, (kanał sec. slave w biosie jest ustawiony na disabled) to niby bios go nie wyświetla w trakcie startowania kompa, ale jak sie już Winda załaduje, to wszystko działa normalnie- widać go, jest w pełni użyteczny, więc zbytnio nie wiem o co mu (biosowi) chodzi, ale ważne, że hdd działa...

nie wiem, czy ktokolwiek zrozumie z tego posta cokolwiek, ale wieżcie mi- starałem się przedstawić swoją sytuację jasno...ale chyba mi nie wyszło...:-D

bas 17.09.2002 21:55

Ja mam w serwerze p3 właśnie na bx'ie, faktycznie nigdy się nie zastanawiałem co o tym myśli bios, a wkładałem tam 60tke maxtora i potem ją podmontowywałem i wsio bez problemów. Jak Ci ta sytuacja przeszkadza to zupgraduj bios, może pomoże.

/||\aster 17.09.2002 23:41

Cytat:

Adik napisa***322;(a)

ja mam dosyć podobną sytuację- mam C400 i płyte na BX'ie (nawet nie pamiętam jakiej firmy), i czasem przychodzi do mnie kumpel z hdd'kiem WD 80GB (którego podpinam do kieszeni na sec. slave), wygląda to tak, że jak ustawiam w biosie żeby szukał dysku na sec. slave, to owszem znajdzie go, ale w czasie ładowania kompa (w momencie jak na ekranie wyświetlane są informacje o kompie- w takich tabelkach) pc sie wiesza i pomaga tylko reset:(
zaś jeśli w biosie wyłącze wykrywanie tego dysku, (kanał sec. slave w biosie jest ustawiony na disabled) to niby bios go nie wyświetla w trakcie startowania kompa, ale jak sie już Winda załaduje, to wszystko działa normalnie- widać go, jest w pełni użyteczny, więc zbytnio nie wiem o co mu (biosowi) chodzi, ale ważne, że hdd działa...

nie wiem, czy ktokolwiek zrozumie z tego posta cokolwiek, ale wieżcie mi- starałem się przedstawić swoją sytuację jasno...ale chyba mi nie wyszło...:-D

Pewnie masz XP ja mam ME i ten shit go nie widzi

TOMMYx 17.09.2002 23:50

/||\ Aster to zmień na XP. Według mnie najlepszy system z jakim do tej pory miałem do czynienia ( mam na myśli tylko grupę produktów Microsoft ).

A tak na marginesie - Kto wie, skąd ściągnąć Windows XP Home PL ??

/||\aster 17.09.2002 23:53

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
/||\ Aster to zmień na XP. Według mnie najlepszy system z jakim do tej pory miałem do czynienia ( mam na myśli tylko grupę produktów Microsoft ).

Wiem o tym ale mam XP na tym twardym i kapa. A 500 mega na modemie UNREAL przynajmniej 3 tyg bede to sciagal

/||\aster 17.09.2002 23:54

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)

Adik 18.09.2002 15:13

Cytat:

fajny post;), a jaki treściwy:-D

/||\aster 18.09.2002 15:24

Cytat:

Adik napisa***322;(a)

fajny post;), a jaki treściwy:-D

Ktos go edytowal

Nikita_Bennet 22.11.2002 11:23

a ja mam 800GB caviara z 8 MB cache i smiga jak podlacze do kompa z asusem p5a

moze trzeba po prostu kciec.
nie wiem jak to bedzie u ciebie z twoja baska ale moj wd chodzi miodzio.
asus lubie wlasnie za to ze daje nowe bioisy do starych plytek glownych.
moje mobo tez nie widzilao caolego 40GB w pierwszym wd'ku - teraz smiga z 80gb i jest spox

ostatnimi czasy rzadko bywam na necie i zagladam na forum ale jak zalezy ci na podlaczeniu tej pluyty to moge podeslac biosik od mojej - moze pomoze.

pzdrm Nikita_Bennet

/||\aster 22.11.2002 14:57

Problem sam sie rozwiazal. Poprostu zainstalowalem XP i teraz wykrywa go i w Me i w Xp tylko te wylaczone DMA. A co do biosu to niby jest na stronie asusa do mojej plytki ale gdy juz mam potwierdzic upload pisze ze ze sumy kontrolne sa inne i czy napewno chce kontynuwac. Nie zrobilem tego bo chyba to jest zly bios. Pisalem do asusa ale niestety bez odpowiedzi

Nikita_Bennet 25.11.2002 11:50

xp to polowiczne rozwaiazanie.
co do biosu to nie ma go na oficjalnej stronie assua.
jak bede w domu (za jakies 2 tygodnie) to zgram biosik i podrzuce go bo z nim dziala nawet w98. nie ma tez problemow z dma.
a jak wywaola ci ze sumy kontrolne sa zle to lepiej nie flashuj - mimo iz plyte da sie poznie postawic jak wgrasz zly flash, to nie jest to latwa zabawa.
co do odp od asusa to takze nie dostalem.
zakladam, ze flashujesz aflashem a nie awdflashem.

pzdrwm Nikita_Bennet

/||\aster 25.11.2002 14:49

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
xp to polowiczne rozwaiazanie.
co do biosu to nie ma go na oficjalnej stronie assua.
jak bede w domu (za jakies 2 tygodnie) to zgram biosik i podrzuce go bo z nim dziala nawet w98. nie ma tez problemow z dma.
a jak wywaola ci ze sumy kontrolne sa zle to lepiej nie flashuj - mimo iz plyte da sie poznie postawic jak wgrasz zly flash, to nie jest to latwa zabawa.
co do odp od asusa to takze nie dostalem.
zakladam, ze flashujesz aflashem a nie awdflashem.

pzdrwm Nikita_Bennet

Robilem wszystko wg. tutorialu na stronie asusa i nic. Jakbys zalatwil biosik to by bylo super. Robiem aflashem

Y@nkee_PL 25.11.2002 21:44

A moze sprobujesz BIOSa uaktualnic, moze bedzie akurat nowsza wersja ktora pozwoli wykryc wiekszy dysk. Chyba ze to kompletny staroc. Ale co ja wiem. ;) Pozdrowienia.

Y@nkee_PL 25.11.2002 21:46

UPS!!!!
widze ze moj post troche spozniony co do BIOSu :P

Nikita_Bennet 26.11.2002 12:32

Cytat:

Robilem wszystko wg. tutorialu na stronie asusa i nic. Jakbys zalatwil biosik to by bylo super. Robiem aflashem

to za dwa tygodnie sprawdz skrzynke e-mailowa

pzdrwm Nikita_Bennet

/||\aster 26.11.2002 14:32

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)

to za dwa tygodnie sprawdz skrzynke e-mailowa

pzdrwm Nikita_Bennet

Oka wielkie THX.
Na priva wysylam adres moj adres E-mail'owy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30.