![]() |
jaki cd-rom ?
witam
mam pytanie odnosnie cd-romu. przez jakis czas posiadalem LG 52x, lecz po wlasnych obserwacjach (oraz opini innych) doszedlem do wniosku ze trzeba zmienic na cos lepszego (nie stabilna praca). zastanawialem sie nad trzema propozycjami: 1) LiteOn 52x 2) Samsung 52x 3) Asus 52x Wczoraj wymienilem na LiteOn (duzo dobrych opini na temat tego cd) Kiedy odpalilem kompa z nowym CD'kiem okazalo sie ze chodzi glosniej od LG (buczy) ale w przeciwienstwie do LG jest stabilny i nie powoduje zwisiu kompa (przy LG zwisy trwaly ok 5-7sek). teraz juz naprawde nie wiem co wybrac. wiem ze Cd'eki nie sa drogie. chodzi mi oto zeby byl stabilny i cichy, dlatego zwracam sie do Was SPECOW z wielka prosba o pomoc. Z gory dziekuje oraz pozdrawiam [Novy] |
Weź Asus'a - troszkę droższy, ale solidny sprzęt.
Jeżeli chodzi o Samsung'a to nigdy nie miałem zaufania do napędów tej firmy. Co do LiteOn'a to nic Ci nie powiem bo nigdy jeszcze nie miałem styczności z tymi cd'kami. |
Tylko nie Samsunga to syf. A nie zastanawiałeś się nad Teac 40x każdy go wychwala coś musi w tym być. Ja mam LG48 i jak dotąd nie narzekam tylko brak UDMA33.
|
Ja polecam TEAC CD-540E.
Wiem, że kosztuje sporo, ale naprawdę warto: 1. Cichy 2. Stosunkowo szybki 3. TRWAŁY!!! - mam już chyba ponad dwa lata (lub coś koło tego), mieszam CD-kami bardzo często i chodzi tak jak w dniu zakupu. Podsumowując - sporo kosztuje, ale inwestycja na lata :cool: |
Również muszę polecić ci napęd Teac 40x
niezwracaj uwagi na prędkość do kopiowania płyt jest on lebszy od tych wszystkich 52x, z pewnością jest jdnym z najtwardszych napędów na rynku, praktycznie nie do zdarcia. Co do samsungów miałem z nimi przejścia (niemam pewności czy się poprawiły) Liteony - jeszcze nie widziałem ani jednego więc niewiem? Asus - kumpel miał i nieczytał mu niektórych starszych płytek które mój Teac cioł bez zastanowienia (ale może to tylko jego tak czyta) Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Bracie bierz Teaca satysfakcja gwarantowana
|
Jezeli masz kase to Teacx40 lub CTX x52 (Ata-66 :)). Moj brat ma CTX`a i jest rewelacyjny. Polecam.
|
Ja mam SAMSUNGA x48 i ma on 20 miesięcy ale już zaczyna się sypać:
- fatalny czas dostępu - buczy jak cholera - tacka się ****ała i trzeba ją agresywnie wpychać bo na przycisk nie działa Mam równierz nagryware TEAC 16/10/40 i to x40 jest w pełni wystarczające: - bez żadnych problemów czyta płytki - szybki czas dostępu itd. |
ja tam mam samsunga x52 i nie narzekam
|
Cytat:
Z ciekawych funkcji ma automatyczne zamykanie tacki po minucie wysuniecia. |
Zanim kupiłem TEAC'a 40x miałem
Philipsa 32x, a później LG 40x. Miałem też cholerne "szczęście", że padały po 14-15 miesiącach użytkowania, a więc krótko po zakończeniu gwarancji. TEAC'a kupiłem, gdy na rynku panowały już napędy 52x, a za "mercedesa" wśród CD-ROM-ów uważano ASUS-a (były droższe o jakieś 50 zł od TEAC-a). Jak widać próba czasu dowiodła, który napęd faktycznie jest najlepszy. ---------- Jeśli nieprzekonałem Cię i zdecydujesz się na coś innego to odradzam LG 52x. Kumpel ma taki model i chodzi żałośnie. |
hmmm a ja co mam powiedzieć
liteon 52x miałem go jest dobry nie rozwalił mi płytki w srodku:) teac 40x także go miałem i jest równie dobry. Chyba mam dylemat. |
Miałem 5 CD-ROMów i polecam TEACA 540E.
Kupiłem go w zeszłym tygodniu, ale różnica w porównaniu do LG, Samsung i Asus jest POWALAJĄCA. Pozdrawiam |
a liteona nie miałeś?
|
Myślałem że przy obecnych cenach DVD to nikt nie kupi CD-ROM.
|
CD czy DVD
Cytat:
Samsung = szajsung tylko RAM'y ma dobre a reszta to shit, szczegolnie CD i HDD |
Teac 40X nie współpracuje poprawnie w Win200/XP w trybie UDMA!
|
Cytat:
Przeglądałem ofertę sponsora tego serwisu. W opisie szczegółowym CD-ROM-ów w polu "międzymordzie" podają "IDE", a tak dużo tam miejsca ... Sponsorze ! Dopisz PIO4, UDMAxx, prosimy Cię Komputroniku ! |
Cytat:
- opcja szukaj :-) i znalazłem tekst, że w Windows XP po wgraniu ASPI 4.71, TEAC ruszy na UDMA. Sprawdziłem i.... u mnie działa (podejrzewam, że z Windows 2k może być podobnie). |
Cytat:
Mnie chodziło o nie/posiadanie ??? UDMA. Samo "zaptaszenie" opcji we właściwościach jeszcze niczego nie załatwia. Wprawdzie używam W98SE, ale w NT-podobnych jest ... podobnie ? (chyba, że się mylę). Jeśli BIOS płyty wykrywa UDMA :) i Winda ma zainstalowane ASPI :cool: (odpowiedniej wersji), to proszę bardzo. Jeśli w ogóle nie bredzę (o podobieństwach 98 <-> 2000), to w moim W98 różne płyty mojego CD-ROM SAMSUNG SC-148B uważają za PIO-4, ASPI jest stare jak świat, we właściwościach ma "zaptaszone" DMA i ... jak to działa ? |
Cytat:
|
a u mnie bylo tak
1. sony 4x - wytrzymal okolo 3 lat.
2. lg 40 x - wytrzymalo 1 rok (padal to spylilem za grosze) u mnie a kupilem go od lepka ktory mial go 0,5 roku no i chodzi juz rok u ziomka ktoremu go spylilem razem = 2,5 roku ale juz dogorywa. 3. lg52x (8520) - jakies dwa latka (rok u mnie i rok u kumpla) - jeszcze dziala 4. teac - dokladnie minal roczek 30 sierpnia 2002 - dziala ja nowka razem 3+1+1+1=6 no to wsio gra bo kompa mam od '96 a teraz mamy '02 ('02-'96) daje 6 latek padrwm Nikita_Bennet |
Re: a u mnie bylo tak
Cytat:
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Cytat:
|
Przez 10 miesięcy używałem ASUSa x52, niedawno kupiłem niewiele młodszego TEACa x40 i jest on zdecydowanie lepszy niż nowiutki ASUS, szczególnie jeśli chodzi o audio.
|
Tak przy okazji rozmowy o cd-romach (nie chciałem zaczynać nowego posta), kumpel kupił sprzęt i ma:
CD-ROM NEC 52x Chcę ostrzec wszystkich przed tym szajsem, byłem dzisiaj w szoku, nieczyta on nadpalonych płytek. 704MB na 700-ce i już po zabawie. Nie wiem czy to wina tego konkretnego napędu, ale skoro jest taki jeden to może się trafić więcej. Po co się użerać później ze sprzedawcą, inne płyty (nie nadpalone) czyta normalnie. Nie kupójcie NECa!!!!! Teac Rulez (przynajmniej jeśli chodzi o CD-ROMy :) ) Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Witajcie!
Jeżeli jeszcze ktoś pamięta takie coś : "Megatest DVD-ROM", to powiem tyle, że zamierzam zrobić taki test w niedalekiej przyszłości. Będą na pewno dwie rundy. Pierwsza runda to : MSI x52, Liteon x52 i Teac x52. W drugiej rundzie udział wezmą: Asus x52, i to co uda mi się ciekawego znaleźć... Co do liteona, mam już takiego cdka od początku tego roku, ma jeden plus - po przytrzymaniu przez 5 sekund przycisku wysynięcia tacki, napęd redukuje prędkość - chyba do x24 - i pracuje wtedy bezgłośnie. Po co takie spowolnianie ? Np. przy oglądaniu jakiegoś filmu. |
Nie kupujcie Arteca!!!
|
Cytat:
|
A co sądzicie CD-ROMach Teac 52x. Miał już ktoś przyjemność przetestować to códo. I czy to była przyjemność?
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Cytat:
no i polazilem troche po sklepach i niektorzy maja to to w ofercie (niestety nikt z moich znajomych tego nie mial na sklepie). zdziwila mnie troche cena (rozne sklepy): teac 40x - 190zl teac 52x - 175zl pzdrwm Nikita_Bennet |
Ja widziałem jeszcze dziwniejszą cenę 162zł za Teac 52x
link: http://www.k2.wroc.pl/ Ciekawi mnie tylko czy ta 52 będzie lebsza od 40, bo jak na razie wydaje się że jest tańsza. ?:cool:? Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Mam LG od dobrej chwili i nie narzekam (jak się uda);)
|
TEAC - niemiecka solidność górą, cena nietety też wysoka :( NR1
ASUS - dobry napęd, ale lepiej dostać wolniejszy niż 52x :( LG - najlepszy z najgorszych, ale tani |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48. |