![]() |
czy pamiętacie jeszcze swoją pierwszą nagrywarkę???
Wczoraj robiąc porządki w szafie odnalazłem moją pierwszą nagrywarkę. Yamaha 4416S (SCSI)- łza się w oku kręci wspominając tamte czasy. Jeżeli znajdzecie chwilkę skrobnijcie na czym zaczynaliście przygodę z wypalaniem.:-)
|
HP 8100i. 4/2/24
Nagrywanie wtedy trwało i trwało... |
Philips 2x/2x/4x, wersja ide. Trwalo dlugo i zabulilem za nia 1900zl :). Co to byly za czasy nie kazdy mogl posiadac takie cudo.
|
Sorry pomylio mi sie to bylo 2x/2x/6x, wiem ze to nieistotne ale zawsze moglby sie ktos znalezc kto by sie do tego przykleil.
|
pierwsza moja własna qpiona za własną cięzko zarobioną kasę to była mitsumi 2600TE / qrde ile one wtedy kosztowały, nie to co teraz ;) / 2x write 6x read i nie czytała rw ale poza tym czytała wszystko /nie było płyty której nie przeczytała /
do dziś jeszcze pracuje, kiedyś to robili napędy ;) pozdro |
Dysan 2216 (x2 x2 x16 1300zł) co to była za maszyna, a jaka prędkość x2 tylko 40 min trzeba było czekać no i rw:cool:
|
LG GCE 8080B 8x 4x 32x - nadal spawna 8)
|
Moja piersza nagrywarka to była LG 4x4x
i zapłaciłem za nią 1000 zł.Niestety po roku używania zachciało mi się podkręcania. Wymieniłem bios z modelu 8x i... po nagrywarce.Byłem w servisie a oni powiedzieli żebym kupił sobię nową nagrywarkę.No i wtedy popełniłem najwiękrzy bład mego życia, kupiłem LG 12x8x24 |
Loodzie !!! CDR? Ja pamiętam swój pierwszy napęd CD. Sony CD 1X na SCSI, wielkości średniego magnetowidu. To był odjazd. Razem ze znajomymi mieliśmy 4 ( cztery płyty CD). Co za objętość, 3X tyle co twardziel. A ładowała się błyskawicznie coś poniżej minuty ( jak nie było za dużo plików).:)
|
LG 8080B - 8x4x32 nadal chodzi, nagrywa i czyta wszystko!
|
Pamiętam - HP9100 - do tej pory ją mam.
Kosztowała 1300 zł !!! - to jest straszne, dzisiaj za te pieniądze można mieć 4 nagrywarki. |
philips 2x2x6x dokładnie cdd 3600 na scsii uff ale to trwało dwadzieścia pare minut - nie to co teraz pare minut i po kłopocie . :)
|
Witam !
No to teraz ja, jako że mamjush drugą nagrywarkę w moim krótkim starzu i byciu na tym Świecie teh coś napiszę. Było to rok i 3 mce temu.W kolekcjonowanym przezemnie KS w dziale nowości wydrukowali info o najnowszym modelu RICOHA / była to chyba pierwsza nagrywaka 16x dostępna na rynku ale dobrze nie pamiętam / Model MP7163 A-DP 16x10x32 kosztowała mnie nie malo bo 700PLN !!! ale radochę miałem nie mniejsza nish Wy ! Mój TATA bawi sie od wielu lat w fotografię i znał RICOHA jako bardzo dobrego producenta optyki a wiadomo dobra nagrywarka = dobra optyka więc wybór był uzasadniony Poprostu odjazd czekałem ok 2 tygodni zanim mi ją ściągneli / nie było jej jeszcze w żadnym katalogu a na www RICOHA była jako nowość ! Niestety - radosć trwała 10 miesięcy kiedy to napęd padł !! / nie wiem co nawaliło ale podejrzewam że elektronika ponieważ napęn nie był widziany przez BIOS ani WINDOWS wypalił ok 120 - 150 płyt ze średnią prędkoscią 10 -12x nie śpieszyło mi się a w większości nagrywałem audio. Po miesiacu wymnienili mi na najnowszy aktualnie model czyli MP7240 / aktualny mój sprzęt który wypalił jush dokładnie 92 płyty / zapisuje na kartce jaka płyta CDR czy RW ! A teraz za te 700 pln mozna by mieć 48x tylko pytanie po co mi taki sprzęt. RICOH był i jest firmą z którą stawiałem pierwsze kroki w dziedzinie wypalania .. i od razu rzucił mnie na głęboką wodę ... słynny Medium Speed Error który rozwiazałem ale metoda działa tylko u mnie / wszystko można znaleść w poście który jest jeszcze na forum. Jak widać przez ten rok miałem jush parę przygód i właśnie dzięki nim zdobywałem doswiadczenie i nadal je zdobywam tutaj na forum czytjąc posty bardziej doświadczonych jak i sam stawiam czoła problemom jakie napotykam w codziennym urzytkowaniu ... Pobódka to jush koniec ! :-D :-D |
Philiphs x8 za kwote 800 PLN! ****a mać jaki człowiek był głupi żeby tyle wydać na takie gówno!!!
|
pierwsza na ktorej mialem okazje pracowac to byl ricoch 2/2/6 (kosztowal prawie 2000zl) ktory padl i zostal wymienionyny na traxdate o tych samych predkościach ktora dziala do dzis - niestety sprzet kumpla.
druga to bylo lg 4/4/? tez u kumpla. trzecia to byla yamaha 8/4/24S - niestety tez u kumpla - dziala po dzis dzien (ale ja pilowalismy) czwarta to w koncu moja wlasna (ale mam fajnych znajomych ze mi tyle razy sprzet pozyczali - zarobily na dwa takie jak moje teac'i) - teac 16c ktorego na razie nie mam zamiaru sie pozbywac bo mi wystarcza w zupelnosci |
Yamaha 2216E, ehhh.... wtedy przynajmniej kawy można się było napić podczas wypalania :) A teraz ? Dobrze jak się zdąży czajnik nastawić ;)
|
Hm......ja miałem
Mustek 4/4/32 założe się że wiekszość z was nie wiedziała że Mustek robił nagrywarki:) ale splamił się tylko dwoma modelami 4/4/32 8/4/32 byl to philips w najczystszej postaci tak ze nie pochodzil u mnie dlugo cos kolo roku ... dalem za niego 550 zlotych i to byla super promocja .....w sumie to wybralem sie do sklepu po teca ale chwilowy brak byl mi sie nie chcialo juz nigdzie jezdzic a cena teac byla wtedy w granicach 700 zl 4.4.32.......Kur.. nie raz przeklinalem dzien swojej chciwosci!!!!Teraz mam Asusa 16.10.40 u jestem z niego zadowolony ale czas juz go zmienic na cos szybszego chyba tez asusa
|
TEAC 4/4/6 to był i jest ( gdzies tam sobie leży) sprzet .Płyt wypalonych około 400-500 i śmigał jak złoto.A te nowe modele juz nie takie same jak wczesniej.
|
Moja pierwsza to Mitsumi x2 potem Ricoh x8 (żyje do dziś ale nie ten poziom łamania zabezpieczeń) i ostatni Liteon x12 i do dziś razem z Ricohem obok siebie i jakoś jeszcze dyszą mają wypalone razem około 1500 płytek.
|
Moj pierwszy kontakt z nagrywarka byl w 1997 roku ale nie wiem co to bylo bo bylem glupi, a moja nagrywarka pierwsza to lg 8081b w kwietniu 2001 wypalila ok 2000 plytek i dalej dziala jak nowa ale juz nie u mnie tylko u kumpla.
|
LG 4/4/24 - kupiona za 1200zł. Chodzi u kumpa do dzisiaj :)
|
Moja pierwsza nagra to Memorex 2x 2x 6x Paliła z oszałamiającą prędkością i kosztowała 1000zł. :) Działa do dzisiaj :) ale już nie u mnie.
A propos CD-ROMów to niepamiętam nazwy 1x ale na drugi dzień jak ją kupiłem, opyliłem ją kumplowi z dopłatą na SONY speed 2x :) :) do tej pory leży gdzieś w szafie i działa (chyba że rdza go zjadła) Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Yamaha 4/4/16 SCSI - skonczyla swoj zywot niedawno - po prostu sie usmazyla po 2 tygodniach niwylaczania komputera - nie plakalem za nia szczegolnie, ale brak SCSIowej nagrywarki zaczyna mi doskwierac (pewnien bliski mi komputer chodzi na tym czyms a ja nie mam juz ZADNEJ metody jak sie do niego dobrac i zrzucic 4.5Gb muzy niz przez port rownolegly...)
|
Yamaha 4416S, pierwsza edycja, o ile pamietam to jakos poczatek roku '98, chyba razem z kontrolerem SCSI wydalem kolo 2000zl... co za sprzet ;p mam ją do dzis i chodzi - pokażcie mi nagrywarke 24x => która tyle wytrzyma... :) Moja druga nagrywara to Plextor 1210S, jakos nie narzekam :) 8)
|
Philips 2x2x4. I od czasu do czasu jeszcze wypala, bo nic gorszego dla trwalosci nagrywarki jak dluzsza bezczynnosc
|
Ricoh MP7200 box 5 lat temu kosztowała z konrolerem aha2940 około 2600 pln padła po roku tuż po gwarancji druga taka sama kupiona 3 miechy póżniej sytuacja jak wyżej padła poroku tuż po gwarancji obie scsi jak kupiłem pierwszą to od razu zainwestowałem w cdrom teac x32 scsi pracuje do dziś bezawaryjnie
następnie był teac 4/24 scsi jakieś 3,5 roku temu pracuje do dziś pół roku temu plex 24/10/40 mam go cały czas dwa tygodnie temu liteon 40/12/48 podsumowując najlepszy jak dotąd jest cdrom teac x32 |
BTC 2x/6x z grudnia '98 - jeszcze dziala u brata
|
Re: czy pamiętacie jeszcze swoją pierwszą nagrywarkę???
Cytat:
|
CD ????
CD??? A kto pamięta mikrokomputer polski MERITUM ze stacja dysków wielkości monitora 17''??! Że o kompie ODRA nie wspomne!!!!
Cytat:
|
Re: Re: czy pamiętacie jeszcze swoją pierwszą nagrywarkę???
Cytat:
|
ja skromnie dwa lata temu teac 4x4x32x dziala do tej pory dalem za nia okolo 600 zeta wtedy po plexie drugie miejsce jezeli chodzi o cene
oddalem ja dla mlodszego brata ale nadal spisuje sie jak nowka nierdzewka niesmigana teraz mam yamahe 3200E (24x) i jest super :) naprawde spoko sprzet |
Jak wyżej u kolegi TEAC CD-W54E wstyd się przyznać , ale mam ją do dziś:)U mnie jakieś 500 cd's:)
ps. Surff jestem ze Śremu, ale nie wydaje mi się żebym Cię znał,chyba, że to zdjęcie to blef:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
forest: foto jest prawdziwe, może nie mieliśmy okazji sie poznać
|
Fujitsu Spinbird
Fujitsu 2x2x24x nie jestem pewien jaki miala CD 24 czy 16. Fajny sprzet :) Co ciekawe CDRW Asusa wygladaly tak samo jak to poza napisem
|
Re: CD ????
Cytat:
meritum to pryszcz ;) a zx81 wielkości przerośniętego kalkulatora? :) pozdro |
Cytat:
ps. bez obrazy Pozdrowienia dla załogi. |
Cytat:
Wypalam głównie audio więc 4x rulez:) Zmienię dopiero jak padnie, co mam nadzieję nigdy nie nastąpi:))) 8) 8) 8) F. |
Philips 2x2x6x jak fajnie długo nagrywał:-D :-D
|
Cytat:
|
Teac 4/4/32
|
Ricoh MP7040A (4x4x20) była ok, zacząłem ją podkręcać ;) i padła :(
Obecnie LG GCE-8320B (32x10x40), narazie nie narzekam, przecina dosłownie wszystko (no może oprócz mięsa, takiego prosto z chłodziarki);p |
Philips 3610 totalny szais
|
Mitsumi 2x8 dziala jeszcze u kumpla.
Toczek |
moja była LG 8x4x32x (ze dwa lata temu ją miałem), padła po pół roku, wymienili mi na LG 16x10x40x, gra i buczy :P
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam Ricoha 7200 20x10x40 na szczescie na gwarancji (jeszcze). |
TEAC - CD54E cały czas działa, to znaczy działała bo teraz leży na pawlaczu.
|
TO BYŁY CZASY HP x4
|
Moją pierwszą nagrywarką była (i jest nadal) Lg 32x10x40x.Ma 5 miesięcy i nadal chodzi !!!! ;)
|
Teac 8/4/32.
Co ciekawe instrukcyjne 4x dla cdrw, w realu chodzi na 8x:) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:09. |