![]() |
Płyty któe brat bierze pod uwagę pod AMD Athlon 1600+
Asus A7V333 VIA KT333 DDR ATA 133 USB 2.0
Abit KX7-333 KT333 DDR ATA133 GIGABYTE GA-7VRX KT333, sA, DDR333, ATA/133, USB2.0, sound Soltek SL-75DRV5 (KT333),SND,DDR,ATA/133,ATX Acorp 7KT333, S462 DDR 3 MUZ. DDR333, ATA/133, USB2.0, sound Może wiecie coś konkretnego o tych modelach??? |
Polecam Gigabyte ga7vrx ale z koncowka p, jest ona drozsza o okolo 70zl a posiada raid promise, no i soundblastera 5.1 zintegroanego !!!!!! KUmasz stary taka karta kosztuje normalnie w sklepie okolo 140zl a tu masz odrazu zintegrowane no i jeszcze rajd, a plyta jest najlepsza z tych ktore zaproponowales na kt333. W testach bije wsyztskie na glowe.
|
Ja bym zaczekał na płyty główne z chipsetem VIA KT400 z obsługą pamięci 400 MHz.
|
A czy gwarantuje ona przyszła rozbudowę??
Na przykład wymianę procka na lepszy, pamięci itp??? (te moje pytanko tyczy się także wszystkich płyt głównych które podałem ) bo jak wybiorę złą płytę i po dwóch latkach będę musiał ją wymienić, bo procek nie będzie pasował jakiś szybszy to się chyba zabiję :( .
|
A może lepszym.......
rozwiązaniem byłoby kupno wolniejszego procka (np Athlon 1.1 o ile taki jest ) a wyłożennie większej gotówki (np 600zl) na płytę główną???. Czy to ma sens taka "zamiana"??
|
Bez sensu. I tak za kilka lat ten caly komputer to będzie wielki szmelc warty co najwyzej 9.99 zł + VAT. Lepsza płyta nic tu nie da.
|
Cytat:
|
ZiP to mnie pocieszyłeś....
....teraz to się mi wydaje że kupuję totalnego złoma z tym moim (brata) zestawieniem.
Ale czas reakcji masz niesamowity :) Pzdr. |
Re: A czy gwarantuje ona przyszła rozbudowę??
Cytat:
|
W związku z tym.......
żekompa kupujemy na 90% w ciągudwóch tygodni, mam nadzieję że coś się wyjaśni z "niepewnymi" podzespołami. Ale jeszcze na pewno będę zasięgał Waszych opinii.
|
Druss.....
.....a ten gigabyte co ja podałem jest zły????? I czy na niego będę mógł wrzucić na przykład za pół roku takiego Athlona 2600+xp????
|
Ja nigdy nie kupowałbym najszybszego sprzętu, gdyż NIE WARTO! Lepiej kupić coś nieco słabszego, ale tańszego; nie można jednak przesadzać szukając na siłę taniego Durona np. 600 MHz. tylko po to, aby kupić droższą (przyszłościową) płytę, która i tak zapewne nie zobaczy nowszego proca, bo będziesz już miał Hammer'a itp w nowej podstawce. Moje zdanie jest takie: kupuj najlepszy sprzęt, na jaki Cię w danej chwili stać, nie myśl natomiast o tym, co będziesz miał w przyszłości.
|
Re: Druss.....
Cytat:
|
A co to jest????
ten kontroler "raid"??? Z tego co napisali przy tej karcie, tą jakąś kartę muzyczną to ma, ale ja też nie wiem jaką (ta gigabyte co ja podałem kosztuje 470zl u mnie)
|
Niestety vrx ma tylko Ac97, a wierz miz e jakosc dzwieku jest o wiele lepsza na 5.1, Ac97 to tanie gowno nie polecam dla ludzi lubiacych posluchac dobrej muzy z mp3 na dobrych glosnikach.
|
Re: A co to jest????
Cytat:
|
Re: Re: Druss.....
Nie jestem troche w temacie, ale czy nie lepiej kupic jakiegos wolniejszego P4? Od razu uprzedzam nie wiem jak z cenami ale do tej sumy co gadales chyba bys P4 zlozyl.
|
Re: Re: Re: Druss.....
Cytat:
|
Do słuchania muzy....
to ja raczej używam wieży, agłośniki to i tak zostawiam od starego kompa, jakieś 85 watowe.
Aby od czasu do czasu (studia :( ) wystarczyła ta muza do gierek tylko. |
Ale chlopie wierz mi, ja wlasnie skladam sprzeta na tej plycie glownej kumpeli. Sam mam soundblastera live 5.1. Roznica miedzy Ac97 a sb5.1 jest ogromna jak ocean dzielacy kontynent europy z Ameryka. A to jest tylko 70zl. Kupisz se Athlona 1 ghz i bedzie gralo.
|
Możliwe że masz rację.....
......dlatego postaram się dowiedzieć czy w sklepie gdzie będę kupował jest taka płyta, a jak nie czy się da sprowadzić (jeszcze zależy jaka cena, jeśli około 550 zl to dołoże z własnej kasy, skoro mówisz że jest ona ogólnie dobra ).
Jak możesz to podaj mi jej pełną nazwę...... |
Re: Re: Re: Re: Druss.....
Cytat:
|
A co do P4
też bym chciał z sympatii do intela, ale ceny......$$$$$.....i to nie ja wybierammmm.....:(
|
. Płyta główna Gigabyte GA-7VRXP
VIA Apollo KT333; AMD Athlon/Athlon XP & Duron (Socket A); kontroler ATA133/RAID Promise; Ultra ATA-133/100/66; DDR333 (PC2700) / DDR266 (PC2100) ; ustawienie FSB z poziomu BIOSu co 1MHz 1x AGP; 5x 32-bit PCI; 2x USB 1.1; wyróżnienie:BEST OF TOMS 2002; gwarancja: 24 mies. U mnie kosztuje 500zl ta plyta, tylko upewnij sie ze dostajesz plyte z dzwiekiem soundblaster 5.1. Pozdrawiam i zycze milego uzytkowania. pLyta jest naprawde najlepsza z oferowanych na chipsecie kt333. Dam ci jeszcze link zebys nie mowil ze klamie ;) http://www.tomshardware.pl/mainboard...509/index.html |
OKI dowiem się w sklepie...
w poniedziałek.....wielkie dzięki!!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:12. |