![]() |
czy to prawda - "czym nagrywam wolniejszą prędkością płytę audio tym lepiej" ?
czesc wam
mam pytanie z tego co wiem, jeżeli chodzi o nagrywanie płyt audio, jest tak ze czym nagrywa się wolniej tym lepiej, np. nagram płyte audio x16 są trzaski i zgrzyty zaś jak nagram x8 czy x4 ty trzasków nie ma ? od czego to jest uzaleznione ? i czy to jest prwada czym wolniej tym lepiej. z tego co słyszałem najlepszą prędkością do czasu jest prędkość x4. pozdrowienia |
Re: czy to prawda - "czym nagrywam wolniejszą prędkością płytę audio tym lepiej" ?
Cytat:
ja zawsze nagrywam audio 4x bo inaczej moja wieżyczka bedzie słyszeć traski itp. inni formułowicze zaś nagrają 16x i tesh im chodzi . Moi zdaniem 4x to optymalna prędkość. Jak inni sądzą to się wypowiedzą. ;) . to jest także uzależnone jaki masz sprzęt audiofilski. |
Audio zawsze = 4x lub 8x, i nie ma problema!
|
Moim zdaniem 8x to optymalna prędkość.
|
8-12x pełne optimum
|
U mnie nawet jak wypale x24 nie ma problemow, ale osobiscie wypalam 8-16. i chyba to jest full optimum.
|
Witam !
Krótko powiem - TAK |
Ja także byłem zawsze za nagrywaniem audio z prędkością X4. Ale niezawsze jest to możliwe. Część najnowszych nagrywarek nie pozwala na ustawienie prędkości mniejszej niż np. x8. W takim przypadku nagrywam właśnie z prędkością x8. Ale słyszałem też opinie, że optymalny zapis audio to 1/2 maksymalnej prędkości nagrywarki - czyli np. dla modelu x48 byłoby to x24. Ja jednak zawsze nagrywam z predkością x 4 lub x8 i wszystkie płytki chodzą bez problemów. Nie ma żadnych trzasków czy dodatkowych szumów w porównaniu z materiałem wyjściowym, a słuch mam dobry ;-) Tak przynajmniej mi wmawiali w szkole muzycznej :-D
Co najmniej tak samo ważną sprawą jak nagrywarka i prędkość zapisu, jest dobór odpowiedniego nośnika. Na to naprawdę warto zwrócić uwagę, szczególnie przy płytach audio. |
Cytat:
|
Gdy nagram Audio prędkością x4 dzwięk mi się wydaje jakiś dziwny więc zrezygnowałem z nagrywania x4 iteraz nagrywam x12 przy nagrywarce x16;)
A jeśli chodzi o te połowy max. prędkości nagrywarki to słyszałem że najlepjej skorzystać z takiej opcji przy jakiś lipnych płytach !!! Na przykład lipną płyte nagrywając na x12 lub x16 zawsze mi wędrowała do kosza a gdy zacząłem ją nagrywać x8 (czyli połowa max. prędkości nagrywarki) to płyta nagrała się bez problemu zarówno Audio jak i dane !!! POZDRAWIAM __________________________________________________ _ Let The Rhythm Takes Control |
Cytat:
to masz problem z tranmisja danych w swoim komputerze, a pytanie bylo inne. I na to pytanie 100% odpowiedzi nie ma - wraca jak bumerang mniej wiecej co pol roku. Wlasciwie wszyscy maja racje - bo nie ma zadnych obiektywnie udwodnionych przeslanek, ze okreslona predkosc jest optymalna. Nie zdarzylo mi sie, aby dobry projekt po wypaleniu trzeszczal z wyjatkiem czerwonego BASF-a, a odkad nagrywam muze w Feurio, gdzie nastepuje automatyczna kalibracja lasera nigdy mi nic nie trzeszczalo - a muzy nagrywam sporo. i chociaz robie to x8 to tylko dlatego ,ze sie przyzwyczailem, jak mi sie spieszy to wale x16 bo tyle moze moja nagrywarka i tez jest dobrze |
Jednym słowem - nie spiesz się z nagrywaniuem audio.
I nagrywaj na nośnikach lepszej jakości |
Cytat:
cyborgi zgloscie sie8) :-D 8) |
cyborgiem nie jestem:)
ale powiem tak x24 wzwyż wieża nie odczytuje x16 strasznie trzeszczy x8 płytki dobrze chdzą x4 u mnie jest uzależnione od sprzetu audiofilskiego. trzeba bedzie sie rozejżeć za nowym.;) |
[QUOTE]tomgoo napisa***322;(a)
[B]cyborgiem nie jestem:) ale powiem tak x24 wzwyż wieża nie odczytuje x16 strasznie trzeszczy x8 płytki dobrze chdzą x4 coz to za wieza? u mnie nie zalezy to od predkosci (wogule nie slychac trzaskow) tylko od plytek wlasciwie to toleruje tylko samsungi ,lg Mmory i pare innych nie czyta za to tdk, niektorych verbatimow , datexow:) ale hity czyta!! samsung gora;) |
no jasne
moja żadnych oryginałów nie wypluje ale z kopiami już prawie żadnych nie odczyta. a wieża samsung:( |
Cytat:
prosze o uwage! nie czyta takze niektorych orginalow!!!!!!!!!!!!! z nowego korna nie czyta 1 kawalka nigdy(( podobnie z nowym kultem choc czasami sie zalacza i kupuj tu orginaly czlowieku.............(( |
Cytat:
______________________________________ Ja jedynie słysze różnice w jakości dzwięku płyty Audio nagranej prędkością x4 a jeśli chodzi o inne prędkości to nie śłysze różnicy i moja wieża SONY RXD3 czyta wszystkie płyty niezależnie od prędkości nagrania !!! |
Cytat:
|
Cytat:
____________________________ Welcome To The Club |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:43. |