Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   czy to prawda - "czym nagrywam wolniejszą prędkością płytę audio tym lepiej" ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-prawda-czym-nagrywam-wolniejsza-predkoscia-plyte-audio-tym-lepiej-10776/)

krzysiekp 23.09.2002 19:09

czy to prawda - "czym nagrywam wolniejszą prędkością płytę audio tym lepiej" ?

czesc wam

mam pytanie

z tego co wiem, jeżeli chodzi o nagrywanie płyt audio, jest tak ze czym nagrywa się wolniej tym lepiej, np. nagram płyte audio x16 są trzaski i zgrzyty zaś jak nagram x8 czy x4 ty trzasków nie ma ? od czego to jest uzaleznione ? i czy to jest prwada czym wolniej tym lepiej. z tego co słyszałem najlepszą prędkością do czasu jest prędkość x4.

pozdrowienia

tomgoo 23.09.2002 19:14

Re: czy to prawda - "czym nagrywam wolniejszą prędkością płytę audio tym lepiej" ?

Cytat:

krzysiekp napisa***322;(a)
czesc wam

mam pytanie

z tego co wiem, jeżeli chodzi o nagrywanie płyt audio, jest tak ze czym nagrywa się wolniej tym lepiej, np. nagram płyte audio x16 są trzaski i zgrzyty zaś jak nagram x8 czy x4 ty trzasków nie ma ? od czego to jest uzaleznione ? i czy to jest prwada czym wolniej tym lepiej. z tego co słyszałem najlepszą prędkością do czasu jest prędkość x4.

pozdrowienia

powiem tak
ja zawsze nagrywam audio 4x
bo inaczej moja wieżyczka bedzie słyszeć traski itp.
inni formułowicze zaś nagrają 16x i tesh im chodzi .
Moi zdaniem 4x to optymalna prędkość. Jak inni sądzą to się wypowiedzą. ;) . to jest także uzależnone jaki masz sprzęt audiofilski.

Yahol 23.09.2002 19:17

Audio zawsze = 4x lub 8x, i nie ma problema!

surff 23.09.2002 19:27

Moim zdaniem 8x to optymalna prędkość.

ThanatoS 23.09.2002 19:41

8-12x pełne optimum

Stef 23.09.2002 19:50

U mnie nawet jak wypale x24 nie ma problemow, ale osobiscie wypalam 8-16. i chyba to jest full optimum.

Laser 23.09.2002 19:54

Witam !

Krótko powiem - TAK

Sebastian997 23.09.2002 20:02

Ja także byłem zawsze za nagrywaniem audio z prędkością X4. Ale niezawsze jest to możliwe. Część najnowszych nagrywarek nie pozwala na ustawienie prędkości mniejszej niż np. x8. W takim przypadku nagrywam właśnie z prędkością x8. Ale słyszałem też opinie, że optymalny zapis audio to 1/2 maksymalnej prędkości nagrywarki - czyli np. dla modelu x48 byłoby to x24. Ja jednak zawsze nagrywam z predkością x 4 lub x8 i wszystkie płytki chodzą bez problemów. Nie ma żadnych trzasków czy dodatkowych szumów w porównaniu z materiałem wyjściowym, a słuch mam dobry ;-) Tak przynajmniej mi wmawiali w szkole muzycznej :-D
Co najmniej tak samo ważną sprawą jak nagrywarka i prędkość zapisu, jest dobór odpowiedniego nośnika. Na to naprawdę warto zwrócić uwagę, szczególnie przy płytach audio.

Ice 23.09.2002 22:27

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)
Ja także byłem zawsze za nagrywaniem audio z prędkością X4. Ale niezawsze jest to możliwe. Część najnowszych nagrywarek nie pozwala na ustawienie prędkości mniejszej niż np. x8. W takim przypadku nagrywam właśnie z prędkością x8. Ale słyszałem też opinie, że optymalny zapis audio to 1/2 maksymalnej prędkości nagrywarki - czyli np. dla modelu x48 byłoby to x24. Ja jednak zawsze nagrywam z predkością x 4 lub x8 i wszystkie płytki chodzą bez problemów. Nie ma żadnych trzasków czy dodatkowych szumów w porównaniu z materiałem wyjściowym, a słuch mam dobry ;-) Tak przynajmniej mi wmawiali w szkole muzycznej :-D
Co najmniej tak samo ważną sprawą jak nagrywarka i prędkość zapisu, jest dobór odpowiedniego nośnika. Na to naprawdę warto zwrócić uwagę, szczególnie przy płytach audio.

Słuchaj go on dobrze pisze !!!

DJ_LukBoj 23.09.2002 22:56

Gdy nagram Audio prędkością x4 dzwięk mi się wydaje jakiś dziwny więc zrezygnowałem z nagrywania x4 iteraz nagrywam x12 przy nagrywarce x16;)

A jeśli chodzi o te połowy max. prędkości nagrywarki to słyszałem że najlepjej skorzystać z takiej opcji przy jakiś lipnych płytach !!!
Na przykład lipną płyte nagrywając na x12 lub x16 zawsze mi wędrowała do kosza a gdy zacząłem ją nagrywać x8 (czyli połowa max. prędkości nagrywarki) to płyta nagrała się bez problemu zarówno Audio jak i dane !!!

POZDRAWIAM
__________________________________________________ _

Let The Rhythm Takes Control

bgn 24.09.2002 11:08

Cytat:

DJ_LukBoj napisa***322;(a)
Gdy nagram Audio prędkością x4 dzwięk mi się wydaje jakiś dziwny więc zrezygnowałem z nagrywania x4 iteraz nagrywam x12 przy nagrywarce x16;)

A jeśli chodzi o te połowy max. prędkości nagrywarki to słyszałem że najlepjej skorzystać z takiej opcji przy jakiś lipnych płytach !!!
Na przykład lipną płyte nagrywając na x12 lub x16 zawsze mi wędrowała do kosza a gdy zacząłem ją nagrywać x8 (czyli połowa max. prędkości nagrywarki) to płyta nagrała się bez problemu zarówno Audio jak i dane !!!

POZDRAWIAM
__________________________________________________ _

Let The Rhythm Takes Control

to masz problem z tranmisja danych w swoim komputerze, a pytanie bylo inne.
I na to pytanie 100% odpowiedzi nie ma - wraca jak bumerang mniej wiecej co pol roku. Wlasciwie wszyscy maja racje - bo nie ma zadnych obiektywnie udwodnionych przeslanek, ze okreslona predkosc jest optymalna. Nie zdarzylo mi sie, aby dobry projekt po wypaleniu trzeszczal z wyjatkiem czerwonego BASF-a, a odkad nagrywam muze w Feurio, gdzie nastepuje automatyczna kalibracja lasera nigdy mi nic nie trzeszczalo - a muzy nagrywam sporo. i chociaz robie to x8 to tylko dlatego ,ze sie przyzwyczailem, jak mi sie spieszy to wale x16 bo tyle moze moja nagrywarka i tez jest dobrze

Pedros 24.09.2002 11:21

Jednym słowem - nie spiesz się z nagrywaniuem audio.
I nagrywaj na nośnikach lepszej jakości

NiEpOkOrNy 24.09.2002 17:23

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Jednym słowem - nie spiesz się z nagrywaniuem audio.
I nagrywaj na nośnikach lepszej jakości

dobra a teraz pytanie kto slyszy roznice w jakosci audio przy wyzszych predkosciach ?
cyborgi zgloscie sie8) :-D 8)

tomgoo 24.09.2002 17:30

cyborgiem nie jestem:)
ale powiem tak
x24 wzwyż wieża nie odczytuje
x16 strasznie trzeszczy
x8
płytki dobrze chdzą
x4
u mnie jest uzależnione od sprzetu audiofilskiego.
trzeba bedzie sie rozejżeć za nowym.;)

NiEpOkOrNy 24.09.2002 17:36

[QUOTE]tomgoo napisa***322;(a)
[B]cyborgiem nie jestem:)
ale powiem tak
x24 wzwyż wieża nie odczytuje
x16 strasznie trzeszczy
x8
płytki dobrze chdzą
x4

coz to za wieza?
u mnie nie zalezy to od predkosci (wogule nie slychac trzaskow)
tylko od plytek wlasciwie to toleruje tylko samsungi ,lg Mmory i pare innych nie czyta za to tdk, niektorych verbatimow , datexow:)
ale hity czyta!!

samsung gora;)

tomgoo 24.09.2002 17:47

no jasne
moja żadnych oryginałów nie wypluje
ale z kopiami już prawie żadnych nie odczyta.
a wieża samsung:(

NiEpOkOrNy 24.09.2002 17:59

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
no jasne .
a wieża samsung:(

hehe to jeszcze nic zapomnialem dodac ze moj samsung .....
prosze o uwage! nie czyta takze niektorych orginalow!!!!!!!!!!!!!
z nowego korna nie czyta 1 kawalka nigdy((
podobnie z nowym kultem choc czasami sie zalacza
i kupuj tu orginaly czlowieku.............((

DJ_LukBoj 24.09.2002 18:50

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

to masz problem z tranmisja danych w swoim komputerze, a pytanie bylo inne.

Nie moge mieć problemu z trasmisją danych skoro nagrywając na maxa czyli x16 walą mi się tylko określone płytki jednej firmy a jeśli chodzi o inne płyty to wszystko jest OK

Ja jedynie słysze różnice w jakości dzwięku płyty Audio nagranej prędkością x4 a jeśli chodzi o inne prędkości to nie śłysze różnicy i moja wieża SONY RXD3 czyta wszystkie płyty niezależnie od prędkości nagrania !!!

grzeniu 24.09.2002 18:56

Cytat:

DJ_LukBoj napisa***322;(a)

Nie moge mieć problemu z trasmisją danych skoro nagrywając na maxa czyli x16 walą mi się tylko określone płytki jednej firmy a jeśli chodzi o inne płyty to wszystko jest OK

No to daj sobie spokoj z tymi plytkami, uzywaj innych a te przeznacz na cos innego np filmy i nagrywaj wolniej.

DJ_LukBoj 24.09.2002 18:59

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)

No to daj sobie spokoj z tymi plytkami, uzywaj innych a te przeznacz na cos innego np filmy i nagrywaj wolniej.

JA nie korzystam z tych płyt !!! Tylko kilka sztuk ich miałem a to że siadały przy większej prędkości mmogło być spowodowane tym że płyta była żle wyważona i ją troche rzucało w nagrywarce :-D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:43.