![]() |
64MB RAM +128 czy 256??? i Amd K6 II - 500
Postanowiłem dokupić moduł pamięci, do tej pory posiadałem 64MB RAM, procesor AMD K2 500Mhz. Czyli raczej średnio wydajny ;p
Pytanie brzmi nastepująco: :) Czy przy takim procku opłaca się dorzucać do tego modułu 64MB drugi 256? A może szkoda tych kilkudziesięciu złotych, (wystarczy +128MB) gdyż różnica będzie prawie nieodczuwalna? W przyszłości planuje zmienić W98 na XP, więc głównie mam tu na myśli w miare bezstresową pracę pod tym bardziej "pamięciożernym" systemem. Acha moja karta graficzna to TNT2 32M (jesli to wogóle ma jakies znaczenie). |
Warto dolozyc do pamieci, aby miala 256 MB! Zawsze!
Nie warto zmieniac systemu na WinXP. Jak masz 98SE to masz najlepszego windowsa! |
Najbliższa przyszłość należy zapewne do pamięci DDR oraz Rambus. Ja bym na Twoim miejscu wstrzymał się z zakupem - chyba lepiej zaczekać i zmienić cały sprzęcior. Gdybyś jednak miał doqpić pamięć - to w/g mnie 128 MB, bo na 256 MB szkoda kasy. Nie zauważysz przecież żadnej różnicy między 192, a 320 MB RAM - po prostu reszta sprzętu jest zbyt wolna.
|
ja tesh miałem taki dylemat
ale wkońcu dorzuciłem 256mb. Myśle że się opłacało. |
Pamiętacie, jakie to były czasy?
Cytat:
|
Cytat:
Pamiętam ten rytuał - format co miesiąc - dwa I ten super komunikat: Można bezpiecznie wyłączyć komputer :taktak: Jak by nie patrzeć, 98 był fajnym systemem, nie wymagał update, nic nie wysyłał do MS - minusem było, iż nie do końca radził sobie z siecią. Wymagania prawie zerowe, nic nie muliło i wszyscy byli zadowoleni :taktak: |
Zaczolem czytac pierwszego posta i pomyslalem no zwariowali chca dorzucac tylko 256mb ram , a puzniej zobaczylem date posta :D , pamietam te czasy to byly ciekawe czasy a xp u mnie cagle zyje ;)
|
XP... przypomnij sobie Windows 95
Tam to była jazda co by karta dźwiękowa zaczęła działać :D I to boot'owanie z dyskietki - a jak dyskietka cdromu nie obsługiwała to kolejny problem :) |
Mam jeszcze oryginalnego Windowsa 98. 95-tki nawet za bardzo nie pamiętam :P
|
Cytat:
http://shoppesofharmony.com/wp-conte...09/windows.jpg A pamięta ktoś Windows 3.11 - ja nie miałem okazji jej mieć, a szkoda :( |
:rotfl:
|
Cytat:
W podstawowce na nim pracowalem - tak w sumie zaczynala sie moja przygoda z komputerami. Wczesniej widzialem w Niemczech szachy na pierwszym Macintoshu, ale bylem za maly by zrozumiec w jaka strone zaczyna to isc i ze jestesmy swiadkami poczatkow rewolucji w kazdej dziedzinie zycia. |
Młodziaki jesteście, mój pierwszy komputer klasy PC nie miał Windowsa, bo jeszcze nie istniał, miał na DOS postawiony Norton Commander i działał! Dysk miał 128 MB. :haha:
|
Pamiętam moje zdumienie nowym kompem kolegi, który miał dwa dyski po 20 GB każdy. Wtedy parametry były powodem prawdziwych emocji, które dziś dla takiego małolata mógłby wywołać komp z przestrzenią dyskową powiedzmy 8 TB; to były czasy kiedy lepsze komputery dysponowały HDD 10 GB.
Pamiętam też dysk 2 GB, który jak na swoje czasy był bardzo przyzwoity i wtedy wydawał się pojemny do bólu - przecież można było na nim przechować setki tysięcy dokumentów... tekstowych :D |
Ja w pierwszym pececie miałem dysk Seagate ST-157A :P
40MB |
Ja w swoim pierwszym PC miałem dysk Samsunga 3,2 GB - i całe 32 MB ram
Sprzedawca zapewniał, że przez 10 lat tego nie zapełnię :szczerb: |
No ja miałem wypasionego, do biznesu. :rotfl:
|
A ja do tzw. nauki...
Rodzice coś ponad 4 koła w tedy zapłacili :szczerb: Nikt nawet nie wiedział co jest co i jak to włączyć - metoda prób i błędów - pamiętam, jak dziś jak pierwszy raz się zawiesił, to się znajomego informatyka wyzywało co tu robić co by nie zepsuć do reszty :D Do tego instalowało się wszystko co popadnie z gazet typu CDACTION i CHIP ;) |
I zle Wam? To forum gromadzi doswiadczonych uzytkownikow. Bez zepsucia czegos i doktoryzowania sie bez Internetu (sic!) jak to naprawic nigdy nie zyskalibysmy takiej wiedzy.
|
Cytat:
|
Tak to właśnie kiedyś funkcjonowało. Dziś nie do pomyślenia - rozwiązywać problemy ze słuchawką telefonu (stacjonarnego) w ręku, czekając na nowy numer Chipa czy metodą prób i błędów (najczęstszą rzecz jasna, bo kto by chciał tyle czekać). Bez żadnego googlowania :P
|
O to to... Google nie istniało i sobie wszyscy jakoś radzili :)
|
Ja miałem do czynienia z pierwszym kompem opartym na 8086 (to było coś), na dodatek te słynne 640Kb pamięci RAM. Potem był 386, procesor Cyrix, AMD K6, Pentium, Pentium z MMX (wypas to był). Wtedy to trzeba było się martwić, nie było PnP tylko zworki, każda karta musiała mieć odpowiednie miejsce w slocie bo inaczej nic nie działało.
|
Mój pierwszy komp miał procesor Motorola MC68000 z zegarem 7,16 MHz :)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Wygadał jak cartridge do NES |
Ilość załączników: 1
To co wkleiłeś to procek na slot 1, też miałem taki tylko oszukany przez przejściówkę slot na pga370.
Sloty isa też były 8-) Załącznik 73142 |
Proponuje wydzielic temat pod tytulem "Kryzys wieku sredniego" :szczerb:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jasne ze lubie, ale nie boje sie tego nazwac ;-). Przeciez ta banda gnoji wychowanych na CSie nawet majac dostep do Internetu w telefonie, a wiec i do nieograniczonej ilosci wiedzy, nie jest w stanie rozwiazac problemu. Jasne, ze "kiedys bylo lepiej" i "ludzie nie byli tacy glupi". Tyle, ze te slowa od tysiecy lat powtarza kazde pokolenie ;-)...
|
"Co się stało z naszą młodzieżą? Nie szanują starszych, nie są posłuszni względem swoich rodziców. Nie przestrzegają prawa. Hulają po ulicach rozpaleni dzikimi żądzami. Ich moralność jest w rozkładzie. Na co oni wyrosną?" - pisał Platon :D
|
Nie bójmy się tego stwierdzenia - większość ludzi to idioci, nie wszyscy na szczęście... (nie obrażając nikogo)
Teraz mamy internet -> a idioci są nadal, kiedyś internetu nie było, a idioci też byli ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:33. |