Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Do użytkowników INTELA !! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uzytkownikow-intela-10832/)

Świerszcz 24.09.2002 22:47

Do użytkowników INTELA !!

Podjąłem decyzję (czyli przekonałem brata) do zmiany procesora z Athlona 1.6 na Celerona 1.7 . Wiem że może nie jest to mądra decyzja, ale na początku przyszłego roku zamienię go na P4.
Wszyscy mówią że Celeron bbbbbbeeeeeee. A dzisiaj widziałem GTA3 na dwóch identycznych komputerach (różnica tylko w prockach i płytach głównych), celeron 1.7 i athlon 1.7 właśnie. Różnica to 3-4 klatki na korzyść AMD. Więc gdzie ta prędkośc athlona???

Może posiadacze Celerona mają jakieś zarzuty wobec tego procesora, jeśli możecie to napiszcie coś. Różnica w cenie tych dwóch procesorów wynosi 10zł, czyli jest prawie żadna.

Użytkownicy intela, proszę o uwagi !! :)

Dzięki.

MarioNet 24.09.2002 22:53

INTEL vs AMD

Witam!

Chłopie właśnie wywołałeś kolejną wojne takim postem!!!!

Według mnie konkurencja pomiędzy tymi firmami (INTEL vs AMD) jest na ręke klientom ostatecznym czyli nam, ponieważ cena idze w dół. Ja osobiście miałem tylko INTELA więc nie wypowiadam sie na temat grzejników firmy AMD - a wiadomo że się grzeją i to nieźle.

PS Obecnie mam P4 ( socket 478 ) 2.0 GHz i nie narzekam....8)

tomgoo 24.09.2002 22:56

oooooo ja pamietam jak amd było początkującą firmą i pisali w jakiejś gazecie coś takiego
,,czy amd może zagroźić takiemu liderowi jakim jest intel"
dziś jest jush chyba dwóch liderów.
Czekamy na trzeciego.

ZiP 24.09.2002 23:01

Kto wie, może VIA opanuje rynek procesorów, a może Motorola, a może ktoś jeszcze inny... kto wie...

Chłopie zastanów się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Różnica dziesięciu złotych nie jest duża!!!!!!!!!!!!!!! Bierz Athlona, a nie pożałujesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pytasz, gdzie ta prędkość Athlona??? Otóż informuję Cię, że Athlon to jest procesor główny, a nie procesor karty graficznej, więc w grach nie zauważysz wielkiej różnicy.

Druss 24.09.2002 23:13

Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Świerszcz napisa***322;(a)
Podjąłem decyzję (czyli przekonałem brata) do zmiany procesora z Athlona 1.6 na Celerona 1.7 . Wiem że może nie jest to mądra decyzja, ale na początku przyszłego roku zamienię go na P4.
Wszyscy mówią że Celeron bbbbbbeeeeeee. A dzisiaj widziałem GTA3 na dwóch identycznych komputerach (różnica tylko w prockach i płytach głównych), celeron 1.7 i athlon 1.7 właśnie. Różnica to 3-4 klatki na korzyść AMD. Więc gdzie ta prędkośc athlona???

Może posiadacze Celerona mają jakieś zarzuty wobec tego procesora, jeśli możecie to napiszcie coś. Różnica w cenie tych dwóch procesorów wynosi 10zł, czyli jest prawie żadna.

Dzięki.

Powiedzialem ci kurde bele zebys mnie nie denerwowal (( Przrtestuj te dwa kompy na jakis profesjonalnych programach do testu wydajnosci procesora, lub chocby 3dmark na poczatke, a nie jakas lamerska gra gta 3 ktora sie wlecze na kazdym sprzecie, albo chodzi za szybko i trzeba wlaczyc ograniczenie zeby bylo plynnie. Nawet sis soft sandra pokaze ze szybszy jest athlon i to o wiele wiele wiecej niz te twoje pierd... 3-4 klatki na sekunde ktore se mozesz wsadzic z wiadomego powodu w pewne zaciemnione miejsce ((

MarioNet 24.09.2002 23:16

Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Druss napisa***322;(a)

Powiedzialem ci kurde bele zebys mnie nie denerwowal (( Przrtestuj te dwa kompy na jakis profesjonalnych programach do testu wydajnosci procesora, lub chocby 3dmark na poczatke, a nie jakas lamerska gra gta 3 ktora sie wlecze na kazdym sprzecie, albo chodzi za szybko i trzeba wlaczyc ograniczenie zeby bylo plynnie. Nawet sis soft sandra pokaze ze szybszy jest athlon i to o wiele wiele wiecej niz te twoje pierd... 3-4 klatki na sekunde ktore se mozesz wsadzic z wiadomego powodu w pewne zaciemnione miejsce ((

No kup AMD, będziesz mógł na radiatorze smażyc kiełbaski8)

Druss 24.09.2002 23:18

Napisales wczesniej ze nie mailes amd tylko celerona wiec nie wiem po co wypowiadasz sie na ten temat jak nie wiesz do jakich temperatur dochodzi radiator. Powiem ci ze z powodzeniem dobry radiator jaki mam teraz moglbym sobie nawet za majtki wsadzic i by mi nic nie przegrzalo, wasnie teraz go sobie macam :P

Świerszcz 24.09.2002 23:21

Nie o to mi chodziło......

....nie chcę wywołać żadnej wojny. Tylko że mam też intela (fakt że bardzo stary) ale nigdy mnie nie zawiódł, w przeciwieństwie do amd mojegokolegi, który zmieniał go dwa razy z powodu awarii a teraz ma celerona 800chyba(kupiony 6 lat temu ten amd, tak samo stary jak mój intelek).
Więc w czym uwydatni się ta prędkośc Athlona????? Bo jak tylko w testach to dziękuję........

Świerszcz 24.09.2002 23:24

Druss......

.....nie wiem z jakiego powodu się denerwujesz. Wszędzie piszą że AMD grzeje się do nienormalnych (czyli bardzo wysokich) temperatur. Skoro Athlon jest taki wspaniały to nie masz się czego denerwować, chyba że żałujesz swego wyboru i się chcesz dowartościować. :P

Druss 24.09.2002 23:24

Stare amd moj drogi to sa bez porownania z nowymi. Wiem co mowie bo mialem k5, k6-2 , durona, athlona i athlona xp. I powiem ze do k6-2 wlacznie oczywsice byly problemy z amd, wydajnosc i niekompatybilnosc, ale nowa generacja procesorow amd jest o wiele lepsza niz intelowskie pozycje, cenowo jak i wydajnosciowo, ze nie wspomne o marnym celeronie ktorego tak zachwalasz.

Druss 24.09.2002 23:26

Dla niego te etmperatury sa normalne, juz od zamieszchlych czasow tak jest, co wcale nie wplywa na jego stabilnosc, poprostu tak jest zbudowany i tyle, a jak zalozysz dobry wiatrak to ci 45 stopni nie przekroczy, a do 75 chodzi spokojnie bez zwisu. Takze zobacz jaki masz zapas, a intele sie grzeja i co zwalnia ci kompa (shit na maxa) Juz wole zeby mi sie zwiesil przy 90 niz zeby mi gra jakakolwiek zwalniala :P

Świerszcz 24.09.2002 23:26

po I niczego nie zachwalam.....

.....bo go jeszcze nie mam. Tylko skoro Athlon jest tak szybki to tego Celerona nawet w takiej głupiej gierce powinien "ostro puścić z torbami" a tu co??? więc widocznie nie jest on taki wspaniały.

Świerszcz 24.09.2002 23:29

Tylko że.....

to Athlony się palą (o czym informują w sklepach i na grupach dyskusyjnych) a nie Celerony i P4, więc coś w tym jest......

Druss 24.09.2002 23:29

Widocznie to te klatki sa w tej grze do dupy, kup se lepsza karte graficzna bo w gta3 procesor nie gra az tak duzej roli :P

Druss 24.09.2002 23:30

Re: Tylko że.....

Cytat:

to Athlony się palą (o czym informują w sklepach i na grupach dyskusyjnych) a nie Celerony i P4, więc coś w tym jest......
Nie chce mi sie juz kontynuowac tej dyskusji kup se tego swojego wspanialego celerona i zakoncz ta beznadziejna gadke z gta3 bo mi sie zle robi. Testy sa do procesora , a nie do gier.

Świerszcz 24.09.2002 23:33

Druss.....

.....nie mówiłem że Celeron jest wspaniały.

Poza tym. PRZECZYTAJ POST NA STRONIE GŁÓWNEJ i pomyśl po co się udzielałeś skoro nie masz intela.

/||\aster 25.09.2002 00:04

A ja powiem tak pomysl. Skoro Athlon ma konkurowac z P4, a Celeron z Duronem to co bierzesz wiadomo ze athlon bo on nawet nie jest porownywany z celeronem, bo od tego jest duron. Ja bym bral athlona.
Tylko nie zmien zdania na Durona. Bierz Athlona po co ci Celeron Przeciez wiadome co lepsze w tym wypadku, nawet nie ma o porownywac tych prockow.

Flacha1 25.09.2002 00:22

Dodam swoje pięć groszy...
Jak miałbym wybierać Celeron czy Athlon wybrałbym tego drugiego z przyczyn czysto technicznych i wydajnościowych. A jeśli chodzi o P4 i Athlona no to wolałbym P4 ale jest to niczym nie uzasadniony wybór, może tylko dlatego, że nie lubie zmian.
Co do grzania się AMD no to dlaczego miałby się nie grzać, teraz wszystko się grzeje. Średniej klasy wentylator obniża tem. do ok.55-60 stopni C i to jest wydaje mi się wystarczające. A jak wentylator stanie to i P4 też się spali.

mardonm 25.09.2002 00:34

Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Dzięki.

mardonm 25.09.2002 00:35

.... musze coś powiedzie ... ponieważ mam XP 1700

Druss 25.09.2002 00:55

Re: Druss.....

Cytat:

.....nie mówiłem że Celeron jest wspaniały.

Poza tym. PRZECZYTAJ POST NA STRONIE GŁÓWNEJ i pomyśl po co się udzielałeś skoro nie masz intela.

Tak sie sklada ze nie mialem w swoim zyciu tylko amd procesorow, intela tez mialem wiec mnie nie denerwoj, moj brat ma celerona i na szczescie znalazlem na niego frajera i wstawie mu durona. :P

Ormianin 25.09.2002 07:56

Re: Re: Druss.....

Cytat:

Druss napisa***322;(a)

Tak sie sklada ze nie mialem w swoim zyciu tylko amd procesorow, intela tez mialem wiec mnie nie denerwoj, moj brat ma celerona i na szczescie znalazlem na niego frajera i wstawie mu durona. :P

Ja posiadam durona, okrojonego Athlona jak kto woli, jestem zadowolony, jednak, co osobiscie napisze lubie firme AMD i od pierwszego kopmutera zawsze mialem procesor AMD (5x86 czasy komputerow 486)

Jednak... wydajnosc wydajnoscia, ale zabiegi i ingerowanie w sprzet niedoswiadczonych uzytkownikow sprawily ze widzialem juiz ukruszone Athlony, sam mialem takiego, ukruszenie jest chwila, a procesor za drogie pieniadze idzie do kopsza... dlatego proponuje, jesli bedziecie sie czesto bawic zakladaniem wiatraka i radiatora, zmieniac plyty glowne i podobne... polecam celerona, P4 bo one maja ten element zabezpieczajacy, jesli ktos wam zlozy ten komputer (np. sklep) to spoko wybierajcie Athlona, nadmienie jeszcze ze uszkodzone procesory firmy AMD nie mozna juz zareklamowac, a intela tak, to dla niektorych jest waznym argumentem...
natomiast testy benchmarki to nic nie maja wspolnego z rzeczywistoscia, powiem tyle ze w zwyczajnej pracy komputerow w dzisiejszej czasach nie ma znaczenia jaki jest tam procesor, nawet VIA Cyrix III jest dobry :)

pozdrawiam:)

Pedros 25.09.2002 07:57

Świerszcz - jedna tylko uwaga osoby postronnej - czytam te Twoje topiki, czytam i tak sobie myślę:
1 powiedz nam wszystkim - po co założyłeś 3 czy 4 tematy w tej samej sprawie - przecież i tak nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi
2 czy Ty wogóle będziesz zadowolony z tego kompa, który sobie złożysz? czy cały czas będziesz miał dylemat czy dobrze wybrałeś?
Twój procek (co to go kupisz bratu) i płyta za pół roku będą warte połowę (albo i mniej) dzisiejszej ceny wyjściowej.
Czy kupisz na SocketA, czy na s.478 i tak będziesz mógł zmienić kiedyś procek, czy będzie to AMD, czy Intel - będzie się grzał i się "nie ukruszy" jak rozsądnie założysz coolerka, a jak będziesz miał dobrą grafikę to Ci każda gra pójdzie, a i Athlon XP i Intel ma SSE
W związku z tym - w czym jest problem?

cana 25.09.2002 08:00

1. w grach to wąskim gardłem bedzie karta graficzna a nie moc procesora /gt33 jest tego przykładem bo mimo znaczącej róznicy w mocy procków tylko tyle klatek je rózniło procek czekał aż karta obrobi/
2. celek 1.7 to celek wykonany na pierwszej generacji p4 willusi :) czyli badziew niestety
3. temeperatury? amd ma wyższe temp maxymalne i tyle a jak masz rozsądnego wenta to nie przeskoczy 50 / a rozsądny went to np tytan d5 czy jakos tak/
4.żeby nie było to w pracy mam p3 i p3-t i niestety wysiadają w obróbce grafiki nawet z morganem 1GHz / p4 nie mam bo istniały uzasadnione obawy co do kompatybilnosci p4 z moimi programami a amd tylko dlatego że firma qpuje only hp ale i tak końcowe fazy obróbki pliq robię na domowym bydlaku bo robi to znacznie szybciej /
5. ani się amd nie palą ani sie nie kruszą / od palenia to jest zabezpieczenie na płycie i dioda w procku ->fakt że nie wiele płyt to wspomaga/ a co do kruszenia to MÓJ JEDYNY UKRUSZONY PROCE TO BYŁ CELEK2 533A i żadnego amd, a miałem ich już parę i duzo więcej złożyłem na nich kompów
pozdro

cana 25.09.2002 08:04

Re: Tylko że.....

Cytat:

tak palą się jak się im nie założy wenta albo zapoda 2.3V bo chcciało się puśćić proca na fsb200 MHz zamiast standardowego 133
ani amd ani intele tak same z siebie się nie palą tu już trzeba ingerencji usera
na których to grupach tak infirmują ze k7 są łatwopalne?
pozdro

Świerszcz 25.09.2002 11:47

No i sam już nie wiem......

.....wpadne znowu do kilku sklepów, i powiem im że "rozmawiałem" z kilkunastoma użytkownikami Athlonów i NIC się nie kruszy, ani nie przepala........... zobaczę co powiedzą. (a co do wiatraka co by było gdyby przestał sam działać?? )

Pedros 25.09.2002 11:52

Wtedy będzie Ci się darło zabezpieczenie termiczne, lub jak sobie ustawisz w biosie, albo jakimś monitorze od płyty głownej pod windozą - komputer Ci zrobi SHUTDOWN. I po kłopocie.

Świerszcz 25.09.2002 11:58

Pedros.....

....ale w sklepie twierdzą (i to w kilku) że włąśnie na płytach dla AMD nie ma takiej możliwości ustawienia temperatury, aby komp się wyłączył. Mówią natomiast że istnieje taka możliwośc dla Intela, dlatego mówię o tym "paleniu" się procków.

cana 25.09.2002 12:04

Re: No i sam już nie wiem......

Cytat:

.....wpadne znowu do kilku sklepów, i powiem im że "rozmawiałem" z kilkunastoma użytkownikami Athlonów i NIC się nie kruszy, ani nie przepala........... zobaczę co powiedzą. (a co do wiatraka co by było gdyby przestał sam działać?? )
1. mbm zacznie wyć o ile go masz uruchomionego a ja mam bo bardziej się obawiam wysokich tem na chipsecie niż na procku bo procek jest monitorowany przz płytę
2. płyta zacznie wyć jak ją dobrze ustawisz
3. to czy się palą lub kruszą / jak już mówilem ja tam zadnego amd nie skruszyłem ale celta tak :)/ zależy tylko od wiedzy i umiejętności usera i od tego czy went jest przystosowany bo były takie co to niby były pod socket A a niestety nagminnie kruszyły porocki / orby co poniektóre się kłaniają /
a w slepie to Ci powiedzą to co im wygodnie / BTW gdyby się amd mi w łapkach kruszyły to znając ich wydajność poprosiłbym kogoś kto ma doświadczenie aby mi wenta zamontował albo bym sobie shima qpił i wtedy już duuuużo trudniej cpu uszkodzić mechanicznie/
aha temp zalacana przez amd pracy ich procków to max 65 stopni
aha2 to ze się ukruszy wcale nie znaczy że nie bedzie już działał / celek do dziś śmiga jako 800 jedyne co się zmieniło to to ze na wyższej magostrali niż 100 już nie chadza a wcześniej potrafił/

pozdro i miłej konwersacji w sklepach
ps nie oszukuj się że w płytę nowego procka zapodasz za parę miesięcy / też tak kiedyś mówiłem, ale prawie zawsze częściej zmieniam płyty razem z prockiem bo taki zestaw prościej sprzedać a jak się to dosyć często robi to różnica pomiędzy rynkiem wtórnym a pierwotnym jest na tyle mała zę rozsądnym kosztem mam całkiem nowe podstawowe komponenty kompa / bo jak już będziesz qpował to pewnikiem bedzie jakis nowy rewelacyjny :) chipset albo za rozsądne pieniądze jakaś wypasiona płyta i wtedy zmienisz mobo i cpu /przynajmniej tyle :)/

Plemnik 25.09.2002 12:52

Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

MarioNet napisa***322;(a)

No kup AMD, będziesz mógł na radiatorze smażyc kiełbaski8)

No brawo.... nawet bym ci uwierzyl w to ze p4 sie nie grzeje gdyby nie fakt ze koles ma kompa opartego wlasnie o ten procek - i co? Moze i faktycznie grzeje sie mniej ale jakos nie zauwazylem roznicy. Ani u niego ani u mnie ocieplenie nie siega dalej jak do radiatorka i tyle. A kogo obchodzi czy procek w czasie pracy ma 40 stopni czy 50? zawsze zanim zagrasz zdejmujesz wentylator z procesora i pocieszasz sie ze jednak AMD jest cieplejszy? :-D :-D No jest to jakies pocieszenie jak AMD z zegarkiem 1.66 Mhz rozwala tego Twojego potwora 2Mhz jak chce buhehehehehe...

Sebastian997 25.09.2002 12:56

CZY MUSISZ OTWIERAĆ DRUGI TOPIC W TYM SAMYM TEMACIE ???
Już w poprzednim sie produkowałem więc tu ci tylko powtórze:

Pokusiłem się o mały bilans i wyszło na to że przez ostatnie 1,5 roku złożyłem 26 maszyn na AMD (Athlon & Duron) i 6 na Intelu (PIII, P4 i Celeron). Nie będę tu stawał po żadnej ze stron bo nie nie mam na to ochoty, a sam stosowałem we własnych kompach zarówno jednostki AMD jak i Intela, więc nie mozna mnie posądzić o stronniczość. Powiem tylko, że na tych 26 kompów z AMD nie miałem ani jednej reklamacji, nie mówiąc już o połamanych czy pokruszonych prockach. Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo trzeba chcieć żeby taki procesor uszkodzić ? Przyznam nawet że przy składaniu nie zawsze obchodziłem się z radiatorem i procesorem jak z jajkiem. Czasem, trzeba było użyć naprawdę dużej siły żeby zapiąć ten radiator na procku a i tak nic nie pękało ani się nie kruszyło. Różnica jest taka że na P4 jest na chipie metalowa osłona, a na AMD nie. I tyle ! Ta osłona faktycznie chroni układ, ale dla kogoś kto zna się na rzeczy brak takiej blaszki to żaden problem.
Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ?
Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ?

Co do grzania się procesorów - faktycznie AMD wytwarzają więcej ciepła, ale jednocześnie ich dopuszczalna temperatura tez jest wyższa.

Plemnik 25.09.2002 13:04

Re: po I niczego nie zachwalam.....

Cytat:

.....bo go jeszcze nie mam. Tylko skoro Athlon jest tak szybki to tego Celerona nawet w takiej głupiej gierce powinien "ostro puścić z torbami" a tu co??? więc widocznie nie jest on taki wspaniały.
Nie rozumiesz! Nie pamietam jakie karty byly w tym sprzecie ale zakladam ze GF a to sa karty ktory dzialaja praktycznie tak samo na procesorach rzedu 700Mhz jak i 1.8 czy wyzszych!!!!! Po prostu te karty maja TNL i wszystkie obliczenia wykonuja same - co z tego ze procek moze przeliczyc wieceje danych jak musi czekac na karte graficzna????? To dlatego nie widac roznicy! Wpakuj jakas wypasiona karte albo karte graficzna z Kyro ktore skaluje sie z predkoscia procesora to wszystko bedzie jesne i boski celek 1.7 bedzie gdzies o polowe wolniejszy od A1.7 hehehe i to nie zart tylko powaznie pewnie tak bedzie hehe Zreszta zaraz podesle link do testu na TwojePC to sam zobaczysz ze Celeron 1.7 to ledwo wytrzymuje konkurencje Durona 1.3 a i jemu czasto ulega.
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_celeron_17

Pedros 25.09.2002 13:13

Re: Pedros.....

Cytat:

....ale w sklepie twierdzą (i to w kilku) że włąśnie na płytach dla AMD nie ma takiej możliwości ustawienia temperatury, aby komp się wyłączył. Mówią natomiast że istnieje taka możliwośc dla Intela, dlatego mówię o tym "paleniu" się procków.
Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.

Ormianin 25.09.2002 13:49

Re: Re: Pedros.....

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.

Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!! (( ((

Pedros 25.09.2002 13:54

Re: Re: Re: Pedros.....

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!! (( ((

3 tematy. :)

kizio 25.09.2002 18:50

Intel króluje

Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZiP 25.09.2002 19:00

Re: Intel króluje

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz...
To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+??? Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5???

ThanatoS 25.09.2002 19:07

Re: Intel króluje

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O czym ty mówisz? Athlon XP 3000+, to już wyszedł?.

MarioNet 25.09.2002 19:55

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Dla niego te etmperatury sa normalne, juz od zamieszchlych czasow tak jest, co wcale nie wplywa na jego stabilnosc, poprostu tak jest zbudowany i tyle, a jak zalozysz dobry wiatrak to ci 45 stopni nie przekroczy, a do 75 chodzi spokojnie bez zwisu. Takze zobacz jaki masz zapas, a intele sie grzeja i co zwalnia ci kompa (shit na maxa) Juz wole zeby mi sie zwiesil przy 90 niz zeby mi gra jakakolwiek zwalniala :P
Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)

Ice 25.09.2002 20:00

Nie wiem co ludzie czepiają się tak grzania Athlonów - przecież ma on taką temperaturę pracy. Myślę, że wymyśłają to użytkownicy procesorów Inlela - bo nie mają co innego wymyślić przeciw AMD, a tak wogóle to ja się cieszę, że mam procesor firmy AMD -idzie zima przynajmniej będę miał cieplej w pokoju. :-D :-D :-D ;)

ZiP 25.09.2002 20:02

Cytat:

MarioNet napisa***322;(a)

Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)

Tu masz rację - P4 zwolni taktowanie po zaprzestaniu działania wentylatora, heh... on nawet zwolni, gdy nie będzie w ogóle żadnego chłodzenia (nawet bez radiatora)!

Procesory AMD z niedziałającym wentylatorem będą jedynie zawieszały komputer, ale nigdy się nie spalą. Dopiero zdjęcie radiatora spowoduje, że procesor firmy AMD zapali się.

MarioNet 25.09.2002 20:03

Re: Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

No brawo.... nawet bym ci uwierzyl w to ze p4 sie nie grzeje gdyby nie fakt ze koles ma kompa opartego wlasnie o ten procek - i co? Moze i faktycznie grzeje sie mniej ale jakos nie zauwazylem roznicy. Ani u niego ani u mnie ocieplenie nie siega dalej jak do radiatorka i tyle. A kogo obchodzi czy procek w czasie pracy ma 40 stopni czy 50? zawsze zanim zagrasz zdejmujesz wentylator z procesora i pocieszasz sie ze jednak AMD jest cieplejszy? :-D :-D No jest to jakies pocieszenie jak AMD z zegarkiem 1.66 Mhz rozwala tego Twojego potwora 2Mhz jak chce buhehehehehe...

No plemnik jak zawsz masz racje!!! Pozatym nie mów co ma kolega - sam dobrze wiesz że to żadna opinotwórczość. Ja mam kolege, który ma syrenke i zawsze mówi że to najlepszy samochód, no bo co ma powiedzieć?

BTW: I nie wściekaj sie od razu na mnie że mam P4. Mam i tyle i wzbraniam sie od opini że AMD jest do d.... WCALE NIE. Cieszę się że jest konkurencja bo ceny idą w DÓŁ :)

PS. Mój P4 jest chłodzony ogniwkiem Peltiera (moc 65W) i procek ma temp. w stanie spoczynku 19C a obciążony dochodzi do 45C. Jak na pewno się orientujesz im wyższa temp. danego układu, tym krótsza jego żywotnosc - ale to i tak nie ma znaczenia przy tym postępie techniki jaki mamy.

PS. PANOWIE PAX, PAX, PAX 8)

Sebastian997 25.09.2002 21:48

Re: Re: Intel króluje

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+??? Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5???

Nie nabijaj się z kolegi. Skąd wiesz ? A może do niego co rano podjeżdża cysterna z ciekłym azotem ? :-D :-D :-D ;)

mac11 27.09.2002 10:57

tylko AMD

ja posiadam prehistoryczny procesor Intel Pentium II 233 MHz
i to mi na razie w zupełności wystarcza.
Ale jakbym miał zmieenić to tylko na AMD Athlon.

Testy mówią same za siebie

mac11 27.09.2002 11:05

tylko AMD

Trzeba też wziąć pod uwagę fakt oznaczeń Athlon'ów, bo np. Athlon XP 2000 nie oznacza prędkości 2 GHz, tylko ok. 1,6 GHz (dokładnie nie napiszę, bo nie chce mi się tera sprawdzać).
I właśnie ten Athlon XP 2000 dorównuje w testach Pentium'owi IV 2 GHz
Gdyby porównać te procesory o takich samych częstotliwościach, to myślę, że Intel pozostałby w tyle.

TYLKO Advanced Micro Devices

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:09.