Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Liteon zwiariował? ;-D (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-zwiariowal-d-10993/)

Plemnik 29.09.2002 22:08

Liteon zwiariował? ;-D

Ilość załączników: 1
Chciałem przetestować płytki Titanum (producent Moser Baer India Ltd.) w Nero CD Speed i oto jakie otrzymałem wyniki w tescie "Transfer rate" :o

Co o tym myslicie?

maciusk1 29.09.2002 22:12

U mnie też się to ostatni zdarzyło jak testowałem płytkę CD-RW ale ja doszedłem do 79x na koniec płyty!

pirat 30.09.2002 17:37

:)

Możliwe że to nie jest wina sprzętu lecz oprogramowania...
Nero CD SPEED może jest za stary (w stosunku do sprzętu) z tąd mogą być te anomalia...

Programiści możliwe że nie przewidzieli w programie prędkości powyżej 48x (więc jeśli nagrywarka minimalnie wyjdzie poza ten próg) mogą być jaja...

Weron 30.09.2002 17:48

Hehe.
Ciekawy przypadek.
A probowales wypalic plytke?
Ciekawe ile by wtedy wyszlo.

tomgoo 30.09.2002 17:54

a mój litek 40125s skończył na mmore 49.34:)
Może te 48 są jakieś popierdzielone???

Plemnik 30.09.2002 18:18

Spokojnie... nagrywa sie wszystko ok wiec wina na 99% jest po stronie oprogramowania (czyli NeroCdSpeed). Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale dla testu wrocilem do modelu X40 (taaaak moja nagrywara zostala podkrecona pierwszego dnia od zakupu ;-) ) i... wszystko dziala tak jak powinno. Mimo wszystko wrocilem do 48X bo zadna plytka mi sie nie skopala wiec nie zamierzam sie przejmowac taka bzdurka 8)
Podalem ja tylko jako ciekawostke...

pirat 01.10.2002 07:05

:)

Jak dla mnie to każde podkręcani sprzętu czy to jest procesor, karta graficzna czy nagrywarka jest ZŁE :-)

Dlatego mój liteon jest w pierwotnej wersji LTR-40125s

No i tyle twierdze że po podkręceniu jest za dużo kłopotów (często nie wytrzymuje sprzęt (gwarancja nie ujmuje czegoś takiego jak podkręcanie) Chyba że ktoś ma dużo kasy i stać go na zakup w każdej chwili nowego sprzętu :)

Podsumowanie: Prędzej czy póżniej wyjdą wyniki podkręcania nagrywrek to jest kwestia czasu.... (z 40 na 48) to chyba nie wiele... czy jest w ogole warto/... :)

VermilioN 01.10.2002 09:29

A ja mam inna anomalie :)

p2 450, 192 ram, liteon 40125w. jak wlacze dma to kopiowac z cd na hdd moge na maxa, czyli 8 MB/s or somtn'. ale jak mam to dma (na cdrw, nie hdd) wlaczone to 90% symulacji/wypalen, konczy sie bledem timeout error (dioda pomaranczowa i procenty "stoja"). jak wylacze dma to kopiowac plyte moge max 4 MB/s, ale za to nagrywa mi elegancko, bez zaciec, ale tylko 24x :(. niemniej jednak i tak jestem zadowolony, bo wiem, ze to nie wina palnika ale ogolnie slabego sprzetu.

Plemnik 01.10.2002 10:22

Hmm o ile zgodze sie z 'nagannoscia' podkrecania prockow czy kart graficznych (w koncu to zmuszanie urzadzen ktore zostaly zaprojektowane do pewnych parametrow do pracy 'powyzej mozliwosci') to nie bylbym tego zdania jesli idzie o nagrywary. Jest roznica - otoz taki Liteon 40125S i wersja 48X to technicznie rzecz ujmujac ta sama konstrukcja, te same podzespoly (mam na mysli wersje oparta o ten sam chipset)- mialem okazje obejrzec wnetrznosci obu nagrywarek - na moje, przyznaje niewprawne oko - to dokladnie takie same napedy.

tomgoo 01.10.2002 14:03

Re: :)

Cytat:

pirat napisa***322;(a)
Jak dla mnie to każde podkręcani sprzętu czy to jest procesor, karta graficzna czy nagrywarka jest ZŁE :-)

No i tyle twierdze że po podkręceniu jest za dużo kłopotów (często nie wytrzymuje sprzęt (gwarancja nie ujmuje czegoś takiego jak podkręcanie) Chyba że ktoś ma dużo kasy i stać go na zakup w każdej chwili nowego sprzętu :)

Podsumowanie: Prędzej czy póżniej wyjdą wyniki podkręcania nagrywrek to jest kwestia czasu.... (z 40 na 48) to chyba nie wiele... czy jest w ogole warto/... :)

wiesz co stary
dokładnie się z tobą zgadzam ja tesh nie zmieniałem biou mojego litka na 48 . jedyne co zrobiłem to wgrałem najnowszy firmware.
Zresztą jak ktoś to kiedyś napisał;)
Nie zepsute,nie naprawiaj;)

woitas 01.10.2002 20:36

Re: Re: :)

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)

wiesz co stary
dokładnie się z tobą zgadzam ja tesh nie zmieniałem biou mojego litka na 48 . jedyne co zrobiłem to wgrałem najnowszy firmware.
Zresztą jak ktoś to kiedyś napisał;)
Nie zepsute,nie naprawiaj;)

jasne.
zreszta dalem sobie spokoj z nagrywaniem x40 i tne wszystko x32 (pare sekund w ta, czy w tamta, co za roznica).
za duzo bylo plytek do kosza (litek lecial plytki x24 i x32 z predkoscia 40, czego niektore nie wytrzymywaly zbyt dobrze).

cemi83 03.10.2002 22:06

Re: :) PODKRĘCANIE NAGRYWAREK

Cytat:

pirat napisa***322;(a)

Zgadzam się w 100% - w przypadku nagrywarek (LITE ON) - nawet jeżeli napędy w środku na oko niczym się nie róznią to CHOLERA WIE CZY NIE MAJĄ INNEJ WERSJI LASERA (w wolniejszym napędzie - laser o mniejszej mocy maksymalnej). Bo z tego co mi się wydaje to im większa prędkość, tym większa potrzebna moc lasera. A poza tym nie wiadomo jak to potem wychodzi np. z kalibracją mocy lasera - czy inny firmware (od 48x zamiast 40x) nie przeprowadza jej w zły sposób z powodu różnic sprzętowych, których na pozór nie ma. ALE NIE JESTEM PEWNIEN CZY RZECZYWIŚCIE NAPĘDY NA TYM SAMYM CHIPSECIE (LITE ON) 48x i 40x czy też 32x RÓŻNIĄ SIĘ SPRZĘTOWO - nie sprawdzałem tego - jeżeli ktoś wie na pewno to niech pisze (może ktoś zwracał uwagę np. na oznaczenie lasera)

/||\aster 03.10.2002 22:27

Ja jestem za podkrecaniem sprzetu tylko jezeli cos juz za wolno dziala, albo uzyskuje sie jakies bardzo przydatne opcje lub nie masz co robic;)

Plemnik 04.10.2002 14:57

Re: Re: :) PODKRĘCANIE NAGRYWAREK

Cytat:

cemi83 napisa***322;(a)

Zgadzam się w 100% - w przypadku nagrywarek (LITE ON) - nawet jeżeli napędy w środku na oko niczym się nie róznią to CHOLERA WIE CZY NIE MAJĄ INNEJ WERSJI LASERA (w wolniejszym napędzie - laser o mniejszej mocy maksymalnej)

[ciach]

Nie to zebym bronil podkrecaczy - kazdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc i powinien zdawac sobie sprawe z ryzyka ale akurat w roznice w liteonach watpie - skoro nawet producent posunal sie do 'podkrecania' wlasnego produktu (slynna sprawa z partia OEMowych 32 podkreconych oryginalnie (ten "dziwny" bios).

pirat 04.10.2002 16:29

hehe

Dawno nie oglądałem tego postu a widze że tu rozwinęła się niezła dyskusja :)

Za to powiem że MASTER ma troszke racji Jeśli coś działa z taką prędkością że można się Po...wiesić z radości to można podkręcać. Ale zawsze lepiej kupić nowy sprzęt. Wtedy masz pewność że będzie działało a nie po każdym włączeniu kompa trząsł się ze strachu że w kazdej chwili coś może się spalić :)

Nie nażekajmy na to co mamy :)

-Sid-The-Rat=> 04.10.2002 19:47

odpowiedzia na sens podkrencania jest ekonomia - im wiecej jednego modelu produkujesz tym jest tanszy - koszt wprowadzenia na rynek innego modelu jest wysoki - duzo latwiej jest zrobic na bazie mocnego sprzetu wersje slaba i mocna ograniczona tylko software'owo (lub bo bardzo niewielkich - ale w ZNACZACY sposob obnizajacych koszty - zmianach [patrz - szerokosc szyny pamieci w kartach graf mx400 i mx200)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20.