Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Mam Lite-on LTR 12101B i czy można ją np. wymianą bios-u przyspieszyć? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mam-lite-ltr-12101b-czy-mozna-ja-np-wymiana-bios-u-przyspieszyc-11085/)

adje 03.10.2002 00:41

Mam Lite-on LTR 12101B i czy można ją np. wymianą bios-u przyspieszyć?

Czy ktoś to praktycznie próbował? Kiedyś w net-cie o tym czytałem (x12 na x24), ale teraz nie mogę tego odnależć. Wprawdzie procesor to model "1" lecz x32 z procesorem "3" można przrobić na x48 z biosem od procesora"5". Co o tym sądzicie i jak ominąc stwierdzenie, że to nie ten typ nagrywarki przy podmianie biosu?

ThanatoS 04.10.2002 00:18

Już nie przesadzajmy z tymi prędkościami. Miałem ten model. Nie ma takiej możliwośći aby go aż tak przyspieszyć.

tomgoo 04.10.2002 14:39

tak to niemożliwe jak napisał Thanatos
ludzie!!!!!!!!!
Niedługo to zapytacie sie czy można przerobić 2x na 52x;) ;p 8) :-D

mati1700 04.10.2002 16:10

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
tak to niemożliwe jak napisał Thanatos
ludzie!!!!!!!!!
Niedługo to zapytacie sie czy można przerobić 2x na 52x;) ;p 8) :-D

Kurde chcą to pytają.Czyżbyś im zazdrościł ? ;)

Plemnik 04.10.2002 17:42

Na stronie CDRinfo jest bardzo ladnie opisane ktore nagrywary Liteona da sie podkrecic a ktore nie!! Diabli tam! Nawet napisali dlaczego tak a nie inaczej wiec proponowalbym jednak ruszyc szanowne 4 litery i zanim pojdzie sie na latwizne i zapyta na forum - sprawdzic na Cdrinfo.pl.

Bez urazy...

mati1700 04.10.2002 18:54

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Na stronie CDRinfo jest bardzo ladnie opisane ktore nagrywary Liteona da sie podkrecic a ktore nie!! Diabli tam! Nawet napisali dlaczego tak a nie inaczej wiec proponowalbym jednak ruszyc szanowne 4 litery i zanim pojdzie sie na latwizne i zapyta na forum - sprawdzic na Cdrinfo.pl.

Bez urazy...

LOODzie!!!!!!! Jeżeli każdy by tak podchodził do życia to na forum byłoby znacznie mniej tematów.Przecież chodzi o to aby forum rozwijało się.Jeżeli ktoś prosi o pomoc na forum to zapewne nie wie gdzie mógłby znależć odpowiedz na nurtujące go pytanie i zagląda tutaj.Nie rozumiem dlaczego często pojawiają się komentarze w stylu "poszukaj sam" , "rusz głową".Jeżeli nie chcecie to nie musicie odpowiadać na pytania , które was denerwują.Niestety niektórzy wolą powiedzieć coś głupiego , obraźliwego.To samo dotyczy opcji szukaj.Jeżeli macie pisać "użyj opcji szukaj" to już lepiej będzie jak dacie link do danej strony i po kłopocie.Jeśli nie macie zamiaru szukać za kogoś to przynajmniej nie piszcie takich idiotycznych odpowiedzi ,które powtarzają się po 1000 razy.Ufff to już koniec mojego referatu na temat glupich odpowiedzi.Czekam na wasze liczne opinie

Zetoxa 04.10.2002 19:48

... wszystko można, skoro mój BTC x4 pracuje jako Plextor x48, a zresztą poczytajcie sobie ten topic
http://www.cdrinfo.pl/skrypty/vb/v/s...?threadid=8180

Plemnik 04.10.2002 22:20

Cytat:

mati1700 napisa***322;(a)

LOODzie!!!!!!! Jeżeli każdy by tak podchodził do życia to na forum byłoby znacznie mniej tematów.Przecież chodzi o to aby forum rozwijało się.Jeżeli ktoś prosi o pomoc na forum to zapewne nie wie gdzie mógłby znależć odpowiedz na nurtujące go pytanie i zagląda tutaj.Nie rozumiem dlaczego często pojawiają się komentarze w stylu "poszukaj sam" , "rusz głową".Jeżeli nie chcecie to nie musicie odpowiadać na pytania , które was denerwują.Niestety niektórzy wolą powiedzieć coś głupiego , obraźliwego.To samo dotyczy opcji szukaj.Jeżeli macie pisać "użyj opcji szukaj" to już lepiej będzie jak dacie link do danej strony i po kłopocie.Jeśli nie macie zamiaru szukać za kogoś to przynajmniej nie piszcie takich idiotycznych odpowiedzi ,które powtarzają się po 1000 razy.Ufff to już koniec mojego referatu na temat glupich odpowiedzi.Czekam na wasze liczne opinie

Nie! Tak nie jest lepiej! To tylko promuje leniwych !!!! Wybacz ale jesli ktos trafil na forum CDRinfo to na 100% jest w stanie zajrzec na strone o tym tytule!!! Nie dalemglupiej odpowiedzi - w miare grzecznie pouczylem czlowieka nie znajacego jak widac zasad (i wychodzi na to ze ty tez nie znasz) panujacych na roznych forach i grupach dyskusyjnych. To co proponujesz nie powoduje rozwijania sie forum - powoduje tylko ze z forum znikaja zaawansowani uzytkownicy ktorzy sa zmeczeni nawala postow w stylu dlaczego nie moge nagrac CDR po raz drugi itp czyli w wyniku z czasem smierc forum. Wierz mi latami wypracowywane zasady wspolzycia na grupach maja sens.

tomgoo 04.10.2002 22:53

Cytat:

Kurde chcą to pytają.Czyżbyś im zazdrościł ? ;)

niby czego
mój litek 40s mi wystarcza;)

mati1700 04.10.2002 23:21

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Nie! Tak nie jest lepiej! To tylko promuje leniwych !!!! Wybacz ale jesli ktos trafil na forum CDRinfo to na 100% jest w stanie zajrzec na strone o tym tytule!!! Nie dalemglupiej odpowiedzi - w miare grzecznie pouczylem czlowieka nie znajacego jak widac zasad (i wychodzi na to ze ty tez nie znasz) panujacych na roznych forach i grupach dyskusyjnych. To co proponujesz nie powoduje rozwijania sie forum - powoduje tylko ze z forum znikaja zaawansowani uzytkownicy ktorzy sa zmeczeni nawala postow w stylu dlaczego nie moge nagrac CDR po raz drugi itp czyli w wyniku z czasem smierc forum. Wierz mi latami wypracowywane zasady wspolzycia na grupach maja sens.

Skoro starzy są zmęczeni to przyjdą nowi ;)

mati1700 04.10.2002 23:22

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)

niby czego
mój litek 40s mi wystarcza;)

Tego że ty za swojego ricoha zaplaciles ponad 500 zl a on za darmo moze miec 48X

mati1700 04.10.2002 23:24

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Poza tym , jeśli nie chce Ci się pisać to możesz dać przynajmniej linka do tematu który już był wcześniej poruszany

Plemnik 04.10.2002 23:32

Cytat:

Poza tym , jeśli nie chce Ci się pisać to możesz dać przynajmniej linka do tematu który już był wcześniej poruszany

Rece opadaja! Po to zostaly wlasnie stwozone pewne zasady zeby cala spolecznosc internetowa nie musiala ciagle dostosowywac sie do 'nowych'. Pamietaj ze jak przyjda nowui to tez po jakims czasie stana sie zaawansowani i co?? i tak w kolo Macieja? nie widzisz ze nonsensy opowiadasz? (bez urazy - to nie jest powiedziane w celu obrazenia Ciebie). Po prostu sa zasady i wypadaloby sie do nich zastosowac. I nie kwestia w tym czy mi sie chce odpowiadac czy nie! A ile razy mozna link wysylac? Naprawde po to sa zasady, regulaminy, ustalenia etc zeby nie trzeba bylo kazdemy od nowa wszystkiego tlumaczyc - w koncu takie zachowania jak proponujesz do nieczego nie prowwadza...

mati1700 04.10.2002 23:48

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Rece opadaja! Po to zostaly wlasnie stwozone pewne zasady zeby cala spolecznosc internetowa nie musiala ciagle dostosowywac sie do 'nowych'. Pamietaj ze jak przyjda nowui to tez po jakims czasie stana sie zaawansowani i co?? i tak w kolo Macieja? nie widzisz ze nonsensy opowiadasz? (bez urazy - to nie jest powiedziane w celu obrazenia Ciebie). Po prostu sa zasady i wypadaloby sie do nich zastosowac. I nie kwestia w tym czy mi sie chce odpowiadac czy nie! A ile razy mozna link wysylac? Naprawde po to sa zasady, regulaminy, ustalenia etc zeby nie trzeba bylo kazdemy od nowa wszystkiego tlumaczyc - w koncu takie zachowania jak proponujesz do nieczego nie prowwadza...

Nie chcesz to nie wysyłaj zrobi to ktoś inny.Ja nie lubię stereotypów lubię jak zasady się zmieniają.

mati1700 04.10.2002 23:53

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

To tak jak z polityką gdyby przez 200 lat byly te same prawa i ustawy wiadomo do czego by to doprowadziło.Nie zrozum mnie źle po prostuu chcę dowieść ,że mam gdzieś zdenerwowanie starych , doswiadczonych użytkowników ,którzy uważają się za najważniejsze osoby i wszystko zależy od nich.Jeżeli tak to im przeszkadza to niech nie udzielają się i tyle ,a nie jadą po innych ludziach.Niestety ja jestem konsekwentny i cały czas pozostaję przy swojej teorii.

Plemnik 04.10.2002 23:59

Jasne. Tylko jedno 'ale' - gdzie argumentacja? Dales jakas teze - "Zasady mam gdzies" i nie podajesz zadnych argumentow...

Aha... niektore prawa sa niezmienne - jakos przykladowo kradziez jest karalna od zarania dziejow, klamstwo jak bylo naganne tak jest itd itp...
Odrzucanie zasad jako takich swiadczy wylacznie o niedojrzalosci ale nie ma sensu brnac w temat.

A "starych doswiadczonych uzytkownikow mozesz miec gdzies" - gorzej jak oni beda mieli gdzies Ciebie i Twoje problemy...

Przemysl swoja postawe bo jest cokolwiek iracjonalna - policjantowi powiedz ze masz gdzies zasady i dalej bedziesz strzelal do ludzi hehe

Plemnik 05.10.2002 00:02

Cytat:

Nie chcesz to nie wysyłaj zrobi to ktoś inny.Ja nie lubię stereotypów lubię jak zasady się zmieniają.

Przykro mi ale nie rozumiesz slowa stereotyp - jego uzycie w tym przypadku jest bez sensu.
To po pierwsze, a po drugie to pamietaj nie jestes tutaj sam!! Nie decydujesz osobiscie o wszystkim wiec dostosuj sie do innych.

mati1700 05.10.2002 00:10

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Przykro mi ale nie rozumiesz slowa stereotyp - jego uzycie w tym przypadku jest bez sensu.
To po pierwsze, a po drugie to pamietaj nie jestes tutaj sam!! Nie decydujesz osobiscie o wszystkim wiec dostosuj sie do innych.

Stereotyp - pojęcie o danej rzeczy.Często burzone przez literatów np. Dostojewski zburzył stereotyp o zbrodni

Poza tym twoja odpowiedz nie jest odpowiedzią na moje stwierdzenie
"Nie chcesz to nie wysyłaj zrobi to ktoś inny".

A czy slyszales o prawie liberum veto , które trwalo przez 200 lat.Wtedy również wydawało się ,że jest nie zmienne.

mati1700 05.10.2002 00:14

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Jasne. Tylko jedno 'ale' - gdzie argumentacja? Dales jakas teze - "Zasady mam gdzies" i nie podajesz zadnych argumentow...

Aha... niektore prawa sa niezmienne - jakos przykladowo kradziez jest karalna od zarania dziejow, klamstwo jak bylo naganne tak jest itd itp...
Odrzucanie zasad jako takich swiadczy wylacznie o niedojrzalosci ale nie ma sensu brnac w temat.

A "starych doswiadczonych uzytkownikow mozesz miec gdzies" - gorzej jak oni beda mieli gdzies Ciebie i Twoje problemy...

Przemysl swoja postawe bo jest cokolwiek iracjonalna - policjantowi powiedz ze masz gdzies zasady i dalej bedziesz strzelal do ludzi hehe

Poza tym to ty wogóle znasz romanyzm?Przecież oni odrzucili wszelkie zasady.Stworzyli zupelnie nowe normy i reguły kierujące światem.Odziwo odrzucili racjonalizm ,który był najważniejszą częscią oświecenia.Wprowadzili zupełnie nowe formy wypowiedzi.Podstawą stały się przeżycia wewnętrzne.
Świat uległ ogromnej przemianie ,więc nie mów mi ,że takiej jednej zasady jaką jest nieudzielanie się w niektórych przypadkach JEST NIEMOŻLIWE.

Plemnik 05.10.2002 00:17

hahaha a wiesz ty kiedy skonczyl sie romantyzm? wiec o czym mowisz? ja wiem ze pewnie akurat przerabiasz to w szkole ale nie przesadzaj bo to smiesznie brzmi ;-)

mati1700 05.10.2002 00:22

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
hahaha a wiesz ty kiedy skonczyl sie romantyzm? wiec o czym mowisz? ja wiem ze pewnie akurat przerabiasz to w szkole ale nie przesadzaj bo to smiesznie brzmi ;-)
,

Połowa XiX w (koniec).Następnie pojawił się pozytywizm który głosił poglądy zaspokajające nowe potrzeby społeczne.Słuchaj dlaczego ty nie odpowiadasz na moje pytania ?Czyżby twoja erudycja nie pozwalała Ci odpowiedzieć na moje stwierdzenia? ((

A jakbys znowu zaczął to wiem czym jest erudycja - pokazywaniem swoich umiejętności , zdolnością operowania językiem ,a także umiejętnością konstruowania dobrej formy wypowiedzi.

Plemnik 05.10.2002 00:28

Cytat:

Stereotyp - pojęcie o danej rzeczy.Często burzone przez literatów np. Dostojewski zburzył stereotyp o zbrodni

Poza tym twoja odpowiedz nie jest odpowiedzią na moje stwierdzenie
"Nie chcesz to nie wysyłaj zrobi to ktoś inny".

A czy slyszales o prawie liberum veto , które trwalo przez 200 lat.Wtedy również wydawało się ,że jest nie zmienne.

Przyjacielu bredzisz!
Zachowanie zgodne ze stereotypem to zachowanie to zgodne z pewnym wyobrazeniem o istocie sprawy - nie ma to nic wspolnego z zastosowaniem sie do ogolnie przyjetych zasad!!!
Nie rob mi wykladu z historii bo akurat na hisotryka trafiles ;-D I nie zachowuj sie jak dziecko! Porownywanie liberum veto z zasadami na forum?? nie widzisz ze cos tu jest nie tak?? Zreszta zauwazyles ze sam jeden tworzysz zasady do ktorych chcesz przymusic innych??

"Nie chcesz to nie wysyłaj zrobi to ktoś inny"

to kim ty jestes ? wlascielem forum CDRinfo? Ja sie zachowuje zgodnie z zasadami Usenetu i forum wiec ktory z nas powinien sie dostosowac? ja do Twojego 'prawa" czy ty do ogolnych zasad??

Plemnik 05.10.2002 00:31

Cytat:

,

Połowa XiX w (koniec).Następnie pojawił się pozytywizm który głosił poglądy zaspokajające nowe potrzeby społeczne.Słuchaj dlaczego ty nie odpowiadasz na moje pytania ?Czyżby twoja erudycja nie pozwalała Ci odpowiedzieć na moje stwierdzenia? ((

A jakbys znowu zaczął to wiem czym jest erudycja - pokazywaniem swoich umiejętności , zdolnością operowania językiem ,a także umiejętnością konstruowania dobrej formy wypowiedzi.

Odpowiedzialem na twoje pytanie w drugim poscie. Widzisz mowisz o czyms ale tego nie rozumiesz. Zasady na forum a stereotypy?? Cos ci pomieszalo...

Plemnik 05.10.2002 00:35

AAAAaaa zamykamy temat i idziemy zgodnie na pifko hehehe8)

mati1700 05.10.2002 00:55

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
AAAAaaa zamykamy temat i idziemy zgodnie na pifko hehehe8)
racja racja:-D

adje 05.10.2002 01:43

odpowiedż dla Plemnika

Zastanawiam się czy piszesz tylko po to by pisać, czy tez czytasz uważnie to co piszą inni. (to na marginesie).
A teraz do rzeczy. Wg informacji CDRinfo Liteon 24x z procesorem ver.3 nie da sie przerobić na x48 z procesorem w ver.5 a okazuje się, ze sie da i to z doskonałym skutkiem. Jak więc mam wierzyć każdemu słowu pisanemu? Jeśli Liteon x24 na USB z prockiem ver.1 posiada (na oko) taką samą mechanikę co nagrywarka Liteon x12, a w tej ostatniej jest taka sama ver.1 procesora - to uważasz, ze nie mam powodów do rozważań nad takim rozwiązaniem. Mało tego - swojego czasu trafiłem w internecie na taką informację przeróbki i dlatego pytam (wtedy nie miałem Liteon`a), bo nóż akurat ktoś to zrobił lub przeczytał o tym samym. Proponuje więc uważniej czytać zapytania, bo w nim zasugerowałem, że coś na ten temat już skrobałem i nie leniuchowałem. Jeśli natomiast męczą i nudzą Cię pytania, to ich nie czytaj i nie odpowiadaj, z korzyścią dla początkujących i znawców tematu, bo forum jest ogólnie dostępne, a pytania może zadać każdy o różnym poziomie wiedzy. Raczej zaproponuj moderatorowi specjalne forum dla "znawców". Zobaczymy wtedy poziom wiedzy i dyskusji tej kasty uważającej się za wybitnych fachowców. Oby tylko nie okazała się stara prawda: "krowa która dużo ryczy mało mleka daje". Ot i wszystko - sorry.

Plemnik 05.10.2002 02:21

Re: odpowiedż dla Plemnika

Cytat:

adje napisa***322;(a)
Zastanawiam się czy piszesz tylko po to by pisać, czy tez czytasz uważnie to co piszą inni. (to na marginesie).

Wskaz mi gdzie pisze bez zwracania uwagi na to co napisal poprzednik? Z Matim dogadalismy sie poza antena jakby (na GG) i jesli Cie to interesuje to przyznal mi racje (i co lyso teraz?). Druga sprawa to Twoje podejscie - nie jest kwestia mojego chcenia czy niechcenia czytania powtarzajacych sie tematow - po prostu to wszystko to zbedne bity do sciagniecia ktore kazesz sciagac innym!!!
Czyli narazasz ludzi na koszty! Uzmyslawiasz sobie to? wyobraz sobie codziennie po dwadziescia postow w stylu:

"Dlaczego nie moge wielokrotnie nagrac tej samej plyty?"
"Dlaczego jak pale plyte z indeksem 8 z redkoscia X40 to sa bledy?"
"Moj liteon jest zepsuty - nie widzi poprawnie plyt 99minutowych!!" itd itp.

Juz rozumiesz po co sa pewne zasady czy trzeba ci to bardziej rozrysowac?

Przestan pisac ze ja sobie cos ubzduralem - jak masz watpliwosci to zapytaj moderatorow forum - jest zasada najpierw szukac a dopiero pozniej pytac i tyle. To nie moj wymysl!
Twoj temat jest bardzo szeroko opisywany i wystarczylo chociazby w goooglu wpisac zapytanie aby otrzymac pelnie informacji.
(to pochodzi z forum liteona na CD Freaks - wyszukane w googlu)

* LTR-0841-->LTR-12101B: possible, sanyo chipset [Personally tested]
* LTR-12101B: Not upgradable, sanyo chipset [Personally tested]
* LTR-12102B: Not upgradable, mediatek chipset [Personally tested]
* LTR-12101C-->LTR-16101B: maybe possible?, sanyo chipset [Not tested by me]

Co do podkrecania Litka 24X na cdrinfo napisali ze wersja 3s jest podkrecalna do 32. Faktycznie da sie wiecej ale przeciez bledu w tym stwierdzeniu nie ma wiec o co ci chodzi? Nie napisali ze nie da sie upgrade'owac do 40 tylko ze sie da do 32 bo dopiero niedawno okazalo sie ze jest inaczej.

LTR-24101B: Not upgradaple, sanyo? chipset? [Not tested by me]
LTR-24102B: Not upgradable, mediatek chipset. [Personally tested]
LTR-24103S --> "3"-Chipset-based 40125S. Use this firmware, mediatek chipset. [verified by Airhead] Thanks to "ArekZ", "Marius_The_Mad" and "Maik"!

PS "pytania moze zadawac kazdy, o roznym poziomie wiedzy" - oczywiscie ze tak, tylko zgodne z tematyka i zasadami panujacymi na forum. Zgodzisz sie ze pytania o czas odlotu samolotu do Berlina sa tu troche nie na miejscu? No to chodzi o podobna sytuacje. Najpierw poszukaj - bo baaaardzo slabo szukales (niecala minuta pracy z googlem zeby dostac wyniki przedstawione powyzej) - a pozniej pytaj.

Mimo wszystko pozdrawiam... uffff ale sie rozpisalem... mam nadzieje ze juz sie temat wyczerpie? przynajmniej w kwestii czy trzeba sie trzymac zasad czy kazdy moze sobie pisac jak chce ;-)

tomgoo 05.10.2002 11:14

Cytat:

Tego że ty za swojego ricoha zaplaciles ponad 500 zl a on za darmo moze miec 48X

hhhhhhmmmmm mati1700 kto ci powiedział że ja miałem ricoha????????
Ja nigdy go nie miałem. Może źle coś zrozumiałeś:)

mati1700 05.10.2002 12:46

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)

hhhhhhmmmmm mati1700 kto ci powiedział że ja miałem ricoha????????
Ja nigdy go nie miałem. Może źle coś zrozumiałeś:)

Może i tak ;) a co do plemnika to już po prostu nie chciałem się kłócić no bo po co?I tak nic nie zmienię :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:28.