![]() |
No tak... moj blad, wiem ze powinienem przeczytac caly wątek ale jest troche dlugi, nie zabardzo sie jeszcze orientuje co i jak jest tu na forum.
|
ten post ma ponad rok - a autor bywa juz tu naaaprawde zadko - uwagi ktore podales przewijaly sie w tej dyskusji juz wczesniej - co nie znaczy ze sa bledne :)
|
Sebastian997 ----> Fajny watek ale mam dwie uwagi. Z tego co mi wiadomo ilosc bledow nie jest zalezna tylko od plyty ale rowniez od nagrywarki i predkosci nagrywania. Optymalna predkosc nagrywania (najmniej bledow) to polowa maksymalnej predkosci nagrywarki (zazwyczaj). Testy mimo ze mowia duzo nie sa w pelni miarodajne ze wzgledu na rozne szybkosci nagrywania. Druga sprawa mniej zwiazana z tematem, to to ze "tanie" plyty zazwyczaj ie wytrzymuja proby czasu. Teoretycznie zwykle plytki powinny wytrzymac kolo 30 lat ale w praktyce jest to kolo 2 lat, wiec jesli bylaby taka mozliwosc, to mozna by do testu dodac informacje ile ma testowana plytka (powiezmy jesli byla by starsza niz rok).
|
jesli wyniki bylyby inne to mniej nalezaloby wierzyc tym z kproba - w dosie program ma blizszy kontakt ze sprzetem niz w windowsie
nie sadze zeby roznica byla wieksza niz 1% w te czy w tamta strone - jesli ktos doswiadcza u sieibe znacznych roznic to znaczy ze ma w ten czy inny sposob zwalony system ps. te testy sa juz w tej chwili kompletnie bezuzyteczne - takich plyt na tynku juz nie ma... :( |
Chciałbym powrócić do tych testów. Moim zdaniem te testy by inaczej wyglądałem jakby zostały przetestowane tymi samymi napędami, ale spod Windowsa przy użyciu KProbe. :) Może by zostały odzwierciedlone 70... 80% no chyba że się mylę. ;p
|
a moze nie odgrzebuj topicow z przed roku...
informacje z tego testu sa juz mocno nieaktualne - i jesli chcesz jakis nowych to a) zrob testy sam b) poszukaj swiezych testow np na hydrogen sprawa najlepszych obecnie plyt byla poruszana w wielu posatch - w kncu trafisz na to co aktualnie sie poleca i dlaczego i dlaczego nie ma wsrod tch plyt verbatimow pastel :) |
Nio dobra Sebastian997 to teraz wymień 3 najlepsze płyty z Twoich testów bo ja już się wtym wszystkim pogubiłem :P ;)
|
Jak dużo zależy od partii z jakiej pochodzą płyty...
Dziwne Pragnę opisać pewien przypadek. Mam bardzo dużo płyt CDR Traxdata 74 12x. Wszystkie kupiłem "za jednym zamachem" z jednego kosza w jednym sklepie (duże pudełka 79gr sztuka). Według ATIP producentem jest Ritek Pewnie takie tanie, bo stare - indeks 12x, wyprzedawali zapas. Nagrywam je prawie zawsze z prędkością 12x. Coś miałem ostatnio problemy z odczytem jednej z tych płyt (powodem był brud w jednym miejscu, ale bardzo mały, więc sytuacja wydała mi się podejrzana). Postanowiłem je przebadać pod WSES-em. Wyniki mnie zaszokowały. Niektóre z tych płytek mają C1 około 2000 !!!! (tak trzy zera) Pojawiały się momentami błędy C2!!! A płytki z danymi wszytskie mam nie porysowane. A teraz najlepsze: A NIEKTÓRE MAJĄ C1 < 10 !!!!!!!! (tak: dziesięć) Zacząłem zastanawiać się co jest , czyżby nagrywarka mi nagrywała raz lepiej raz gorzej? Hmmmm i to ta sama nagrywarka, ta sama prędkość, te same płytki.... niby te same - postanowiłem przyjrzeć się im i zwróciłem uwagę na numer nadrukowany w środku płyty (tam gdzie napęd ją chwyta). Jest tam numer typu J311-H i potem ileś tam cyfr A na innej jest już J318-H i coś tam na następnych spotkałem J416-H, J322-H Zauważyłem, że na wszystkich z numerem J311-H jest tak duża liczba błędów (C1 <> 2000), a na tych J318-H C1 <> 10. Ciekawe nie? Nie za bardzo wiem jak wygląda proces produkcji płyt CDR, ale wydaje mi się, że te ogromne rozbieżności jakościowe wiążą się z tym jak producent dba o to czy jego maszyny "trzymają parametry". Choćby tego samego dnia były te płyty produkowane, to pewnie na innych.... no nazwijmy to tłoczarkach w hali produkcyjnej. Może ich nie konserwują czy coś albo nie wiem, w każdym razie coś zaniedbują, albo sobie ustalili, że płyty generujące C1<>2000 nadają się jeszcze świetnie. |
plex - jest BEZNADZIEJNY jesli chodzi o korekcje bledow - konia z rzedem temu kto tym rippuje muze... :D
zastanawiam sie od dluzszego czasu za co plex sobie tyle liczy... |
Ehhh tam...- poziom nagrywarek bardzo sie wyrownal ostatnimi czasy - zreszta co sie dziwic jak bebechy sa w wiekszosci od tych samych producentow. Ostatnio na polibudzie mialem okazje potestowac 5 nagrywarek - Teac, LG, 2 X Plextor, Liteon - pozniej, juz w domku porobilem testy WSESem na moim liteonie i jakoscia nagrania praktycznie nie wyrozniala sie zadna nagrywara (a na hmmm materialy pomocnicze ;-) poszlo 75 plytek) jesli juz pojawialy sie na plytkach jakijs marki bledy to niezaleznie od nagrywarki. Roznice wynosily maksymalnie 5 bledow. Za to potwierdzilo sie ze najwazniejsza dzisiaj jest szybkosc nagrywania i fakt ze nosniki nie dorosly jeszcze do predkosci >40X.
PS Hmm nie wiem czy to odosobniony przypadek ale plex ktorym sie bawilem to w porownaniu do mojego liteona beznadziejny naped, przynajmniej w dziedzinie korekcji bledow!?!?!?!? |
No i jak tam z testami? :) A tak na marginesie nosniki nosnikami, duzo od nich zalezy, ale nagrywarki tez swoja maja do powiedzenia. Wystarczy zobaczyc ze sa juz roznice w jakosci zapisu nawet miedzy 4x a 8x w przypadku zapisu audio, na korzysc w jakosci dla tego pierwszego. To tez o czyms swiadczy.
|
Sorka Panowie, że jak tak poza tematem... Sebastian997: widze, że też jestes z Katowic, możesz mi napisać (najlepiej na maila: pawel1982@wp.pl) jakiech płytek używasz do nagrywania... Jak możesz to napisz jeszcze gdzie je kupujesz i za ile :)
|
No właśnie myśle podobie jak ty. To nośniki chyba jeszcze nie "dorosły" do tak wysokich prędkości. Często pewnie jest tak, że producent wypuszcza kolejny model tylko ze zmienionymi oznaczeniami, niewiele jednak ingerując w sam nośnik. Tak już dla samego siebie próbowałem wypalić część z tych płytek na niższej prędkości (x24). I od razu było widać różnice. - Większość płyt miała wyniki o niebo lepsze niż te przy wypalaniu z maksymalna prędkością. Nawet te najtańsze płytki trzymały się całkiem nieźle jeśli były wypalone z niższą prędkością. Zreszta na tych wykresach doskonale widać że kiedy nagrywarka wypala początkową część płyty błędów jest niewiele, za to kiedy sie już zaczyna rozpędzać do najwyższych prędkości wtedy ich liczba rośnie wręcz lawinowo. Coś w tym musi być.
|
:o mnostwo roboty! Dzieki Sebastian za poswiecenie.
Te testy daja do myslenia, ja wyciagam z nich wniosek, ze nie warto nagrywac szybko. Mysle, ze 24 to gorna granica, przy ktorej na wiekszosci nosnikow nie powinny pojawiac sie bledy:cool: Zastanawia mnie tez, czy to nosniki nie dorastaja jeszcze do predkosci osiaganych przyz nowe nagrywarki,czy nagrywarki nie sa zbyt dokladne. Ciesz fakt, ze ze wszystkich nosnikow mozna odczytac informacje. Ciekawe czy sa plytki na ktorych sensownie mozna nagrywac x52 |
Ilość załączników: 1
Samsung Premium CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x24 Wypalona z prędkością x24 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type C, low Beta category (C-) Disc(Matrix) Manufacturer : Prodisc Technology Inc. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 6 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 32s 19f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = ProDisc SMART-BURN Speed Limit = 40X |
DiStar
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 26s 56f Disc Manufacturer: Lead Data Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Lead Data Inc. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 26s 56f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = LeadData,Silver SMART-BURN Speed Limit = 40X |
DVision CD-R 700 (srebrna)
Indeks wg producenta x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 27s 06f Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Digital Storage Technology Co.,Ltd Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 27s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = DST SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Dvision CD-R 700 (srebrna)
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 27s 06f Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Digital Storage Technology Co.,Ltd Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 27s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = DST SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Princo Budget CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x48 Wypalona z prędkością x48 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 27s 28f Disc Manufacturer: Princo Co. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Disc(Matrix) Manufacturer : Princo Corporation Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 7 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 27s 28f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = Princo SMART-BURN Speed Limit = 48X |
SPEED CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 15s 36f Disc Manufacturer: NAN-YA Plastics Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 36f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = EverMedia,NanYa SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Dvision BLACK 700
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 27s 06f Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 ATIP: 97m 27s 06f Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 27s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = DST SMART-BURN Speed Limit = 40X |
XANADU Silver 700
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 26s 66f Disc Manufacturer: CMC Magnetics Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.82MB (79m 59s 71f / LBA: 359846) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type A, low Beta category (A-) Disc(Matrix) Manufacturer : CMC Magnetics Corporation Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.82 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 26s 66f Norminal Capacity = 702.82MB (79m 59s 71f) Disc Manufacturer maybe = CMC,Imation SMART-BURN Speed Limit = 40X |
ESPERANZA 700 Silver-Silver
Indeks wg producenta ***8211; x48 Wypalona z prędkością x48 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 17s 06f Disc Manufacturer: Moser Baer India Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 17s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = MoserBaer,India SMART-BURN Speed Limit = 48X |
Arita Max (PremiumLine)
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 24s 37f Disc Manufacturer: Unitech Japan Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : UNITECH JAPAN INC. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 24s 37f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = Unknown SMART-BURN Speed Limit = 40X |
ESPERANZA 700 Silver-Silver
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 28s 15f Disc Manufacturer: Gigastorage Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Disc(Matrix) Manufacturer : GIGASTORAGE CORPORATION Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 7 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 15f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = GigaStorage SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Esperanza Black
Esperanza Black
|
Jeszcze jedna powtórka testu - egzemplarz pochodzący z innej partii
ESPERANZA 700 BLACK Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 28s 12f Disc Manufacturer: Gigastorage Corp. Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Disc(Matrix) Manufacturer : GIGASTORAGE CORPORATION Recording Characteristics : Long Strategy Type (ex. Cyanine type media) Indicative Target Writing Power : 7 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 12f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = GigaStorage,MaxMax SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Powtórka testu - egzemplarz pochodzący z innej partii
ESPERANZA 700 BLACK Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 28s 12f Disc Manufacturer: Gigastorage Corp. Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Disc(Matrix) Manufacturer : GIGASTORAGE CORPORATION Recording Characteristics : Long Strategy Type (ex. Cyanine type media) Indicative Target Writing Power : 7 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 12f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = GigaStorage,MaxMax SMART-BURN Speed Limit = 40X |
ESPERANZA 700 BLACK
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 28s 12f Disc Manufacturer: Gigastorage Corp. Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Disc(Matrix) Manufacturer : GIGASTORAGE CORPORATION Recording Characteristics : Long Strategy Type (ex. Cyanine type media) Indicative Target Writing Power : 7 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 12f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = GigaStorage,MaxMax SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Platinum CD-R 700 Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 15s 17f Disc Manufacturer: Ritek Co. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type A, low Beta category (A-) Disc(Matrix) Manufacturer : Ritek Co. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 4 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 17f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK JS-dye SMART-BURN Speed Limit = 48X |
Platinum CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 15s 17f Disc Manufacturer: Ritek Co. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.82MB (79m 59s 70f / LBA: 359845) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type A, low Beta category (A-) Disc(Matrix) Manufacturer : Ritek Co. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 4 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.82 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 17f Norminal Capacity = 702.82MB (79m 59s 70f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK JS-dye SMART-BURN Speed Limit = 48X |
LG Road to Korea 2002
Indeks wg producenta ***8211; x24 Wypalona z prędkością x24 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 25s 35f Disc Manufacturer: InfoDisc Technology Co., Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type A, low Beta category (A-) Disc(Matrix) Manufacturer : INFODISC Technology Co., Ltd. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 25s 35f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = InfoDisc SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Akoss Silver CD-R 700 Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type C, low Beta category (C-) Disc(Matrix) Manufacturer : Prodisc Technology Inc. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 6 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 32s 19f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = ProDisc SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Akoss Silver CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type C, low Beta category (C-) Disc(Matrix) Manufacturer : Prodisc Technology Inc. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 6 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 32s 19f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = ProDisc SMART-BURN Speed Limit = 40X |
TDK Speed-X CD-R 80 Box
Indeks wg producenta ***8211; x48 Wypalona z prędkością x48 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 15s 05f Disc Manufacturer: TDK Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : TDK Corporation Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Dye Type : Phthalocyanine Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 05f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = TDK M-dye SMART-BURN Speed Limit = 48X |
EMTEC CD-R Super Resistant (Ceram Guard) Box
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 17s 06f Disc Manufacturer: Moser Baer India Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 17s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = MoserBaer,India SMART-BURN Speed Limit = 48X |
Dysan CD-R 700 Slim
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x40 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 ) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type C, low Beta category (C-) Disc(Matrix) Manufacturer : Prodisc Technology Inc. Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 6 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 32s 19f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = ProDisc SMART-BURN Speed Limit = 48X |
TDK d-view colour 700 Slim
Indeks wg producenta ***8211; x48 Wypalona z prędkością x48 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 15s 05f Disc Manufacturer: TDK Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : TDK Corporation Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Dye Type : Phthalocyanine Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 05f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = TDK M-dye SMART-BURN Speed Limit = 48X |
EMTEC CD-R 80 (Energistrable) Box
Indeks wg producenta ***8211; x16 Wypalona z prędkością x16 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 17s 06f Disc Manufacturer: Moser Baer India Ltd. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.83 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 17s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = MoserBaer,India SMART-BURN Speed Limit = 40X |
EMTEC CD-R 80 Slim
Indeks wg producenta - x24 Wypalona z prędkością x24 CDR Media Code Identifier V1.63 ATIP: 97m 25s 07f Disc Manufacturer: MPO Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.69MB (79m 59s 00f / LBA: 359775) CDR ATIP Reader 0.92 Media : CD-R/RW media Media : CD-R media Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-) Disc(Matrix) Manufacturer : MPO Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media) Indicative Target Writing Power : 5 mW Use : Restricted Capacity (nominal) : 702.69 Mb SMARTBURN 2.1 This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 25s 07f Norminal Capacity = 702.69MB (79m 59s 00f) Disc Manufacturer maybe = MPO,France SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Na wstępie jedna uwaga - Nie mam zamiaru nikogo przekonywać że uzyskane przeze mnie wyniki są jedynymi możliwymi i że w innych warunkach, na innym sprzęcie a także na płytach tej samej marki ale pochodzących z innych partii można uzyskać odczyty lepsze lub gorsze. Nie mam też zamiaru udowadniać że którakolwiek z płyt jest lepsza od innych. Pomimo tego moje testy charakteryzowały się powtarzalnością i spełniały pewne założenia. A oto i one:
W pierwotnym założeniu wszystkie nośniki CDR miały zostać nagrane jedynie na jednej nagrywarce (Teac). Jednak z uwagi na zaskakując dla mnie wyniki powtórzyłem je na sprzęcie firmy LiteOn i LG. Rezultaty uzyskane na poszczególnych nagrywarkach były jednak zbliżone do siebie na tyle, że można śmiało uznać iż sprzęt nie posiadał żadnych usterek czy wad. Większość nośników bardzo dobrze znosiła zapis do prędkości x24-x32. Jednak w momencie kiedy nagrywarka rozpędzała się do prędkości wyższych niż x24-x32 gwałtownie rosła ilość błędów C1 a nierzadko również C2. Jedynie kilka z testowanych płyt charakteryzowała się niskim poziomem błędów na każdym etapie zapisu, również przy prędkości x40-x48. Mimo tego wszystkie płyty można było odczytać i skopiować z nich dane. Jednak w wypadku nośników obarczonych największą ilością błędów odczyt był zauważalnie wolniejszy (korekcja błędów). Wszystkie płyty były wypalane z maksymalną dopuszczalną prędkością wyznaczoną przez producenta. Podczas zapisu płyt nigdy nie doszło do opróżnienia bufora. Wszystkie pozbawione były wad w postaci rys i zabrudzeń. Jedynymi napędami w jakie były zainstalowane w komputerze był dysk twardy (primary master) i nagrywarka (secondary master). Oba napędy pracowały w trybie UDMA. Kopiowane pliki to pojedyncze sekwencje video zapisane w formacie avi. Zapis dokonywany był w trybie ***8222;Disc-At-Once***8221; w programie Nero 5.5.9.14. Przy pracy w programie WSES dla wszystkich płyt ograniczyłem prędkość odczytu z możliwych x48 do x40 i zastosowałem standardową skale dla C1 i C2 = 200. Niektóre płyty mocno wybiegały poza tą skale wiec być może w najbliższym czasie zrobię jeszcze odczyty większej (3000 ?). Nie chciałem jednak robić wykresów w różnych skalach dla poszczególnych płyt bo mogłoby to niekorzystnie wpłynąć na ich przejrzystość. Natomiast wykresy w wiekszej skali pozbawione byłyby szczegółów na niższych poziomach błędów. Poniżej zamieszczam pierwszą partię zrzutów z wykresami zarejestrowanych błędów wraz z marką płyty i odczytami z ATIP pochodzącymi z trzech programów: CDR Media Code Identifier V1.63, CDR ATIP Reader 0.92 oraz SMARTBURN 2.1. Jeśli ktoś z was uzyska wyniki lepsze od tych które prezentuje poniżej to gratuluje mu serdecznie, jeśli zaś będą one gorsze to bardzo mi przykro. Nie zamierzam jednak nikogo przekonywać co do jakości poszczególnych płyt, ani twierdzić że moje odczyty są jedynymi słusznymi. Tym bardziej, że dla mnie samego były one niemałym zaskoczeniem. W wypadku niektórych płyt, szczególnie tych bardzo popularnych (np. Esperanza) zamieściłem dodatkowe wykresy z kilku egzemplarzy pochodzących z różnych partii, zakupionych w różnych sklepach. Ale to już poza konkursem ;-) Aha, na koniec tylko dwa zdania ***8211; Plemnik, masz u mnie to piwo ;-) Muszę tylko policzyć ile to było dni, a tym samym ile to będzie butelek ;-) I wielkie dzięki za doping :-D W sobotę wypalam kolejną porcję płytek, tym razem większość z "wyższej półki" :-) |
OK, skoro tak tego chcecie to dzisiaj wieczorem testy będą na forum. A dlaczego tak długo zwlekałem ? Dlatego że większość wyników była dla mnie totalnym zaskoczeniem ! Obawiałem się waszej reakcji ;) Zresztą sam nie mogłem w uwierzyć w to co zobaczyłem. Postanowiłem więć powtórzyć całość na innej platformie sprzętowej i na innej nagrywarce. Niestety, wyniki były prawie identyczne. Wszystkie z testowanych płyt zachowywały się dobrze lub bardzo dobrze tylko do chwili kiedy nagrywarka nie osiągnęła najwyższych prędkości. W momenie przekroczenia granicy x24-x32 natychmiast i to gwałtownie rosła ilość błędów, często przekraczająć akceptowalny poziom 200 w wypadku błędów C1, a nie raz także C2. Płyty nagrywałem zawsze z maksymalną prędkością wyznaczoną przez producenta. Zapisu dokonałem na fabrycznie nowej nagrywarce Teac, zaś odczytu oczywiście na LiteOn (także nowy).
Tak jak wspominałem, zaskoczony wynikami powtarzałem test zarówno na LiteOn jak i LG ale wyniki zapisu niestety nie wniosły nic nowego i były zbliżone do tych uzyskanych na Teac. Jedynie kilka płytek wyszło z twarzą z tych prób. Jedno jednak muszę przyznać - niezależnie od ilości błedów udało mi się odczytać nagrane pliki z każdej z płyt. Jednak widać było że tam gdzie błędów było znacznie wiecej napęd odczytywał je zauważalnie dłużej (korekcja błędów). Coż, sami zobaczycie. |
Vermilion - to chyba nowy jestes...
posty o Heroes4 i LG vs reszta swiata bija ten na glowe! |
to chyba
rekordowy post jezeli chodzi o ilosc odpowiedzi :)
|
Spokojnie panie S. :) Testy beda na pewno, nie wiem kiedy ale mysle ze niedlugo i pewnie niektorzy beda zaskoczeni ich rozmachem - musze powiedziec ze Sebastian wklada w nie duzo serca :D
Tak wiec nic tylko czekac... |
Czy testy beda jeszcze kontynuowane?
Przepraszam, ze tak bez opamietania wyciagam ten temat, ale to moj ulubiony:-D :P |
Tak strasznie tesknie za tym tematem, ze musialem wyciagnac go na wierzch. Co sie dzieje?
|
Sebastian juz mi wszystko wyjasnil.
Teraz cierpliwie czekajmy na wyniki testow...8) |
a ja dodam
ze kolega Sebastian testuje wlasnie plytki i ma juz pelno screenow tylko po co bedzie zamieszczal po kolei w kilka dni, jak moze naraz w kilka minut caly test "wkleic", cierpliwym trza byc :P
pozdro ps: oczywiscie domyslam sie tego :) |
Chyba ostatecznie padl pomysl testowania kolejnych plytek...a szkoda...:( :(
|
Kolejny dzien i nadal nic...:'(
|
czekamy caly czas:(
|
uuu cos nie widac tych testow... czyzby cos poszlo nie tak... ?
|
Pal oczywiscie z maksymalna predkoscia o to przeciez glownie chodzi.
Jak plyta jest x32 to walnij ja x32. A jaki sens ma wypalanie na takiej plycie np x16? Nie widze zadnego. |
Mysle ze test z predkoscia maksymalna przewidziana przez producenta nie jest najlepszym pomyslem (nie wszystkie nagrywarki obsluguja wysokie predkosci). Jesli wszystkie plyty zostana nagrane w miare duzej predkosci (x24, x32) da to mozliwie dokladne porownanie (wiekszosc plyt jest nagrywana w tych predkosciach - chyba...ja przynajmniej ze wzgledow "bezpieczenstwa" tak nagrywam:) )
|
skoro zaczynasz od nowa to moze dolacz sie do http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=11731 :)
|
1. Jedynie VERBATIM Metal AZO x8 była "leżakowana". Wszystkie pozostałe płytki zostały wypalone w dniu testowania.
2. Mam zarówno płyty DVision, Esperanza, jak i Platinum - udało sie, były na giełdzie. Trochę cirpliwości i będą ich wykresy. 3. Test zaczynam od początku ! Z uwagi na pewne zastrzeżenia postanowiłem ujednolicić procedurę: płyty będą nagrywane z maksymalną dopuszczalną przez producenta prędkością, na jednej wypalarce. Natomiast test odczytu będzie powtarzany dwukrotnie przy prędkości x32. Przy dużym poziomie błędów (powyżej 200) nośnik będzie powtórnie nagrany na innej nagrywarce i ponownie przetestowany. Wszystkie wykresy będą robione przy jednakowej skali błędów. Jeżeli poziom błędów wyjdzie poza tą skale zamieszczę drugi wykres w maksymalnej skali. Wszystkie płyty (tak jak i w tym teście) będą testowane bezpośrednio po zapisie (w tym samym dniu). Także podobnie jak i w tym zestawieniu, testowany nośnik nie będzie mógł mieć żadnej, widocznej rysy czy innego uszkodzenia. Mam nadzieję że to zadowoli wszystkich zainteresowanych, a przynajmniej większość. :) Jeśli są jeszcze jakieś zastrzeżenia co do procedury to proszę o uwagi. Testy zaczynam jutro i postaram sie ukończyć w ciągu kilku dni. Pierwszą partię płyt już mam w domu. Drugą przyniosę jutro z hurtowni. I jeszcze jedno pytanie do Was - kiedy rozmawiałem ze znajomymi i przedstawiłem im propozycję takiego testu, padły z ich strony dwie propozycję: jedna to ta którą przedstawiłem powyżej, aby testować płyty przy zapisie z maksymalną zalecaną przez producenta prędkością. Niektórzy jednak sugerowali by zapisu dokonywać z jedną, z góry ustaloną prędkością dla wszystkich nośników, np. x24 lub x32. Jeśli jednak jakaś płytka byłaby fabrycznie oznaczona poniżej tej granicy np. x16 wtedy zapis przeprowadzonoby z taką właśnie prędkością. Co o tym sądzicie ? Która procedura lepsza ? Którą wolicie ? Czekam na Wasze sugestie. |
Cytat:
czy te plytki byly wypalone w ktorkim czasie czzy juz troche odlezaly na polce? bo jesli odlezaly to sprawdzanie ich jest nieporozumieniem ewentualnie na takich lezakowanych mozna zrobic test wytrzymalosci plyty a nie jej jakosci sprawdzilem u siebie kilka innych (starych, wypalonych dawno) plyt i stwierdzam ze bardzo szybko poziom C1 na nich wzrasta |
W sumie mi tez by sie przydal... ;)
|
Sebastian jak bys mogl to wyslij mi ten dokument worda z testem wszystkich nosnikow.
|
Zobaczymy co tam z gieldy przyniesiesz...(oby byly Platiniumy;) )
|
dzieki
|
Esperanz Black, DVision Silver - nie było w żadnym sklepie. A giełda jest tylko raz w tygodniu :'( Tydzien temu goscie na gieldzie powiedzieli ze Esperanza Black skonczyla sie 2 tygodnie temu i dopiero czekaja na dostawy. Ponoć rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Ale nic, właśnie dopijam kawe i wychodze na giełdę. Zobaczymy, moze juz bedą 8)
|
|
Cytat:
Dla mnie istotne było to żeby płyty zostały nagrane z prędkością nie przekraczającą maksymalnej, dopuszczanej przez producenta. Przy takim założeniu płyta powinna zachowywać się na akceptowalnym poziomie błędów. Mimo wszystko daję to jakiś obraz jakości nośnika. Owszem, aby wszystko było w 100% obiektywne należałoby zachować taką procedurę jak opisałem wyżej. Poważnie zastanawiam się nad takim testem ale potrzeba mi na to troche czasu. Tego nie da się zrobić w ciągu jednego dnia. Może mi pomożesz ? Póki co jest ten test i gołym okiem widać np. że płytki Vision, HIT Best Price, TRAXDATA Silver, SPEED 700 czy LEAD DATA należy omijac z daleka. I na razie o to chodziło. |
Cytat:
|
Ja na esperanzach sie przejechalem ostro i drugi raz nie zaryzykuje.
|
A ja lubie sie wylamywac z tlumu i stwierdze ze te testy nie sa obiektywne
Aby byly obiektywne trzebaby wszytkie plytki wypalac albo jednakowa predkoscia albo maxymalna mozliwa a nie za plytke X wypalalem sobie jako audio z 4x pomino tego ze max predkosc byla 24x i wyszla bardzo ladnie a plytke Y wypalalem z maxymalna predkoscia zalecana pzrez producenta i wyszla niespecjalnie po drugie test powinien byc wykonany na jednej nagrywarce a nie na 10. roznych Takie podejscie jak teraz wprowadzi tylko zamet co do tych acossow to sa one sprzedawane np w sklepie esperanzy a testu esperanz silver/silver nie widzialem a wypadaja (przy 32x) lepiej a mozna je wypalac obeznie z predkoscia 48x |
Siemka
A moze ktos by zebral wszystkie te testy Sebka i zrobil stronke ? Sebek co o tym myslisz ? Pozdro... |
A co z D-Vision Silver tez mowiles ze bedzie.
|
sebastian - rozmawialismy juz na ten temat - prosze poszukaj gdzies Esperanz Black - dales DVision Black... a nie espery - a mam ich juz 100 i chce wiedziec co sa warte
|
Czekamy z niecierpliwoscia na dalsze testy ;) (a ja nadal czekam na Platinium 700 MB....:( )
|
Dzisiaj wieczorem zrobię jeszcze kilka testów, a jutro z rana wyprawa na giełdę po kolejną porcję płytek. Wiem że niektóre z testowanych nośników są dość egzotyczne i mało znane , ale biorę to co akurat mają na giełdzie. Osobiście nagrywam prawię wyłącznie na Verbatim, TDK i Akoss, więc część tych płyt pierwszy raz widziałem na oczy. Gdyby jeszcze ktoś nie kojarzył któregoś nośnika to dajcie znać a zamieszczę skany.
|
To sie nazywa profesjolny test nosnikow 8) Jesli mialbys okazje przetestowac (do poniedzialku/wtorku) Platinium 700 MB slim bylbym wdzieczny (byl juz jeden test ale co dwa to nie jeden :-D )Aha...i jeszcze jedno, czy moglbys podac producentow Platinium ktorych nalezy omijac z daleka i jakie sa szanse ze na takiego sie trafi...?
|
MMORE 650
Indeks wg producenta ***8211; x24 Wypalona z prędkością x24 na nagrywarce Plextor This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 26f Norminal Capacity = 654.49MB (74m 30s 00f) Disc Manufacturer maybe = KingPro SMART-BURN Speed Limit = 24X |
P O W T Ó R K A:
Sytuacja podobna do tej z płytką Traxdata. Ta sama płyta co powyżej ale skala C1 podniesiona do wartości maksymalnej 3000 !!!!!!!! I znowu musiałem nagrać płytę tej firmy dwukrotnie, na dwóch różnych wypalarkach aby mieć pewność że ta zatrważająca ilość błędów nie jest spowodowana przez nagrywarkę. Wyniki zapisu zarówno na Teac jak i na Plextor potwierdziły moje przypuszczenia ***8211; błędy były spowodowane nośnikiem kiepskiej jakości . Załączony wykres pochodzi z płyty zapisanej na Teac. LEAD DATA 700-730 Silver Blue Professional Indeks wg producenta ***8211; x ??? (brak oznaczenia prędkości) Wypalona z prędkością x24 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 26s 52f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = LeadData SMART-BURN Speed Limit = 32X |
LEAD DATA 700-730 Silver Blue Professional
Indeks wg producenta ***8211; x ??? (brak oznaczenia prędkości) Wypalona z prędkością x24 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 26s 52f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = LeadData SMART-BURN Speed Limit = 32X |
SPEED 700 (biała płytka z zielonymi napisami)
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 36f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = EverMedia,NanYa SMART-BURN Speed Limit = 32X |
P O W T Ó R K A:
Ta sama płyta co powyżej ale skala C1 podniesiona do wartości maksymalnej 3000 !!!!!!!! Celowo nagrałem płytę tej firmy dwukrotnie, na dwóch różnych wypalarkach aby mieć pewność że ta szokująco duża ilość błędów nie jest spowodowana przez nagrywarkę. Wyniki zapisu zarówno na Teac jak i na Plextor były w zasadzie identyczne. Załączony wykres pochodzi z płyty zapisanej na Plextor***8217;ze. Wniosek jest jednoznaczny ***8211; te płyty należy omijać z daleka !!! Nawet najlepsza nagrywarka nic tu już chyba nie pomoże. TRAXDATA Silver 650 Indeks wg producenta ***8211; x12 Wypalona z prędkością x12 na nagrywarce Teac i Plextor This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 31s 01f Norminal Capacity = 656.69MB (74m 45s 00f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK S-dye SMART-BURN Speed Limit = 16X |
TRAXDATA Silver 650
Indeks wg producenta ***8211; x12 Wypalona z prędkością x12 na nagrywarce Teac i Plextor This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 31s 01f Norminal Capacity = 656.69MB (74m 45s 00f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK S-dye SMART-BURN Speed Limit = 16X |
MEMOREX 700
Indeks wg producenta ***8211; x24 Wypalona z prędkością x24 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 17f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK JS-dye SMART-BURN Speed Limit = 24X |
X DISC basic 700
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x32 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 28s 15f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = GigaStorage SMART-BURN Speed Limit = 40X |
DATEX 700
Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x32 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 27s 06f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = DST SMART-BURN Speed Limit = 40X |
MELODY Platinum 700
Indeks wg producenta ***8211; x32 Wypalona z prędkością x32 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 26s 66f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = CMC,Imation SMART-BURN Speed Limit = 32X |
VIVA STAR 700
Indeks wg producenta ***8211; x16 Wypalona z prędkością x16 na nagrywarce Teac This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 25s 40f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = Unknown SMART-BURN Speed Limit = 24X |
No to postanowione :) Teraz pozostaje mi tylko czekac milego pana z przesylka ;p
|
Cytat:
|
Hmm....Brac czy nie brac (moge je kupic po 1,2zl w slimach).....Jakies sugestie ?
|
Re: Sebastian997
Cytat:
Platinum 700 Przod bialawy-Napisy swiecace(srebrne) w slimie. Indeks wg producenta ***8211; x40 Wypalona z prędkością x32 na nagrywarce LiteOn LTR-32123S@40125S This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 15s 17f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = RiTEK,TG SMART-BURN Speed Limit = 40X |
Sebastian997
Gdzie ta reszta obiecanych testow ? :'( Caly czas na nie czekam (zwlaszcza na Platinium 700 MB x40 slim)...
|
Cytat:
Kupilem 50 sztuk i musialem nagrywac x8, zeby to bylo czytelne. Szczerze nie polecam (( |
Manufacturer: Digital Storage Technologe
Co Wy na tego prodycenta ? Warto kupować takie płyty ?:cool: |
no zesz..:( szkoda ze tylko w weekendy, bo wybieram sie tam we wtorek... ale co tam, jakos sobie poradze :-D
|
warszawska gielda elektroniczna [komputerowa]
miesci sie przy klubie Stodola, ul. Batorego (nie wiem ile - skrzyzowanie z al .Niepodleglosci) [najblizsza stacja metra - Pole Mokotowskie] dziala w sobote i niedziele mniej wiecej od 9 do 14 - kiedy juz bedziesz w poblizu na pewno trafisz podazajac za ludzmi :) |
Cytat:
chyba ze teraz pudelka potanialy i slimy kosztuja mniej no to wtedy sie nie oplaca bo w prolinie platinumy sa po 95 gr za sztuke |
Używam takich płytek strasznie tanich bez nazwy producenta :) , ale jest z nich dobry odczyt i nie miałem z nimi problemów ,a przy zakupie 5000 szt. będą mnie kosztować 50gr/szt. Ciekaw jestem jak wyglądają w testach.Dlatego prosiłbym o ten programik do testowania płytek pod Liteon'a lub link do niego. Dzięki.
|
Troche to OT ale co tam :) W przyszlym tygodniu jade do W-wy i mysle coby na gielde wpasc, ale...
...jakis czas temu przeniosla sie z Grzybowskiej, moze mi ktos podac jej aktualne namiary ? |
Re: cdn?
Cytat:
Do jutra 8) 8) 8) |
-Sid-The-Rat=>
Gdzie ty takie dobrotki kupujesz ? :) Jesli jeszcze do tego znalazly by sie slimy w rownie przystepnej cenie to ja chce adres pod ktorym mozna to dostac :) (pewnie to gielda, a na gielde czesto nie jezdze:'( ). Chyba ze ktos zaofiarowalby sie i przeslal mi plytki poczta :-D
|
platiunumy biore w warszawie za 85gr... sztuka z patyka
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02. |