Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Instalacja Win (https://forum.cdrinfo.pl/f5/instalacja-win-11709/)

Yahol 20.10.2002 00:05

Instalacja Win

Pierwszy raz mnie to spotkalo!
Po uruchomieniu instalatora Windows, ekran robi sie czarny i nic nie rusza!
Co jest grane?
Konfiguracja kompa chyba nie ma znaczenia?
Co siada? karta graf? dyski? czy co?
Tasmy zmienilem, monitor zmienilem, co jeszcze?

mati1700 20.10.2002 00:14

Re: Instalacja Win

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Co jest grane?

Zamiast setup.exe wpisz setupcor.exe. Musi pomóc !!!

Weron 20.10.2002 00:18

Re: Instalacja Win

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Co jest grane?

Wlasnie ma znaczenie kongiguracja kompa.
Wiem, ze problemy (nie wiem czy akurat takie)wystepowaly przy instalacji XP i mialo to cos wspolnego z jakas karta graficzna.
Nalezalo wtedy na czas instalacji podmienic karte na inna.

Yahol 20.10.2002 00:22

Dowolny Windows: Me i 98SE!
Po uruchomieniu instalacji, (z plyty) pojawia sie ekran "intaluj" wciskam "enter" i mam czarny ekran! i STOP!
Konfig: Athlon 750, Karta graf - jakis Gforce z duzym coolerem - chyba 64MB?
256RAM
Bios - egzotyczny - dla mnie - nie pamietam!

mati1700 20.10.2002 00:25

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Dowolny Windows: Me i 98SE!
Po uruchomieniu instalacji, (z plyty) pojawia sie ekran "intaluj" wciskam "enter" i mam czarny ekran! i STOP!
Konfig: Athlon 750, Karta graf - jakis Gforce z duzym coolerem - chyba 64MB?
256RAM
Bios - egzotyczny - dla mnie - nie pamietam!

Wpisałeś setupcor.exe ? Pomogło?

Yahol 20.10.2002 00:26

Zbieram informacje!
Mam 1 monitor, 1 klawiature, 1 mysz, 2 komputery, albo moge byc na forum , albo kombinowac przy 2 kompie!

Weron 20.10.2002 00:28

Cytat:

mati1700 napisa***322;(a)

Wpisałeś setupcor.exe ? Pomogło?

Aby wpisac setupcor.exe nalezy najpierw wejsc do katalogu windows.(o ile dobrze pamietam bo juz nie korzystam z tego wina).
Kumplowi to pomoglo jak mial cos z karta graficzna.

A wymieniales ostatnio cos w kompie?

Yahol 20.10.2002 00:31

Chyba: karta graficzna i CDroom?
To nie moj komp!

/||\aster 20.10.2002 00:31

Nie wiem czy to cos ma do rzeczy, ale powiem. Gdy majstrowalem przy kompie (podlaczalem HDD) to gdy skonczylem i chcialem zaloczyc kompa to sie nie dalo, mianowicie byl czarny ekran i pikalo cos w kompie. Nie wiem czemu ale pomoglo wyciagniecie kosci RAM i wlozenie je odwrotnie (bylo 1-1 2-2 a dalem 1-2 2-1 czyli zamienilem sloty). Jeszcze dawniej cos mi sie z kompem stalo i gdy go chcialem zaloczyc to bylo to samo ale pomoglo docisnieie tasmy IDE do HDD. Wiem ze nie na temat ale nic wiecej nie moge pomoc.
pozdrawiam

Weron 20.10.2002 00:34

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Chyba: karta graficzna i CDroom?
To nie moj komp!

Jezeli karta graficzna byla wymieniana to moze byc wlasnie to.
Proonuje sprawdzic wkladajac inna.

Monter 20.10.2002 01:07

Moje propozycje:
- sprawdzic w BIOSie czy nie jest wlaczona opcja o nazwie "boot ector virus protection" lub jakos tak - nie pamietam - chodzi i wylaczenie mozliwosci podmiany MBR dysku a instalacja Windozy tego wymaga
- podmienic karte graficzna na inna
- sprawdzic RAM
- uruchomic instalacje z nieudokumentowanym parametrem /IS tzn wpisac: SETUP.EXE /is - powoduje to pominiecie scandiska i zignorowanie bledow na dysku

... koniec pomyslow

GOLOMB 20.10.2002 08:26

Spotkałem sięz tym samym problemie przy instalacjii WIN 98 SE na moim kompie.(K7S5A , Durak 1000, Ge force 4 MX440, Maxtor D740-6l 60GB,512 PC 2100 DDR RAM)Okazało sie że instalka nie rusza nawet po wpisaniu SETUPCOR.exe musiałem zmienić grafike na s3 virge. Problem u mnie polegał na tym że po wpisaniu setup i wyświetleniu kilku wierszy instalacyjnych w czasie gdy miałem nacisnąć enter aby scandisk sprawdził dysk. EKRAN robił sie czarny i nic sie nie działo.:(

Kasprzak 20.10.2002 10:08

ja tez mialem taki klopot wystarczylo zmienic karte graf. i wyjac 1 kosc ramu a pozniej po instalacji wlozyc jak po staremu dograc stery i ladnie pieknie dziala do teraz 8-)

Majonez 20.10.2002 11:23

Cytat:

GOLOMB666 napisa***322;(a)
[...] Problem u mnie polegał na tym że po wpisaniu setup i wyświetleniu kilku wierszy instalacyjnych w czasie gdy miałem nacisnąć enter aby scandisk sprawdził dysk. EKRAN robił sie czarny i nic sie nie działo.:(
mialem cosik podobnego jak ostatnio walczylem z notebookiem i dopiero upgrade biosu pozwolil na instalacje jakiegokolwiek windowsa - siedzialem do 4:30 rano zdazylem wypic trzy browce - hmmm jak tak teraz mysle to moze te browce trzeba bylo wypic ;)

Yahol 20.10.2002 15:59

Karta graficzna:'(
Po wymianie ruszylo! Win 98SE zainstalowal sie, ale nie mozna zainstalowac sterownikow grafiki - podaje komunikat- "Blad ochrony systemu" ((

Kasprzak 20.10.2002 16:45

tez takie cos mialem :'(

bas 22.10.2002 01:41

Właśnie walcze z notebookiem i miałem rózne inne śmieszne komunikaty, np. nie chciał mi bootować z płyt które bootują na dużym kompie itd. Pomogła dopiero chamska interwencja tzn. start instalatora(98) z potwierdzeniami a potem instalka xp.....

grr. jak ja nie lubie być uczynny(przez to ustrojstwo zarwałem sporo czasu)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:39.