Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywaniem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywaniem-11927/)

slim 25.10.2002 22:41

Problem z nagrywaniem

Cze
Posiadam nagrywarke TDK CyClone 32/10/40 i od samego poczatku mam z nia jeden wazny problem. Nie chce mi nagrywac plyt. Na moim kompie wypalila plytke tylko jeden raz. Innym razem pisze ze plytka zostala nagrana prawidlowo ale niestety wchodzac na nia nic nie ma(a pisze ze jest na nia nagrane jakas ilosc MB np 400) lecz jak juz mowilem jest pusto :( Nagrywarka byla sprawdzana u kolegi i... dziala bez problemu. W czym moze byc problem? Co mam zrobic zeby mi dzialala? Prosze o pomoc
Z gory dziekuje

skris66 26.10.2002 08:52

Podaj wiecej info o sprzecie w jakim urzywasz nagrywarki
i jakim programem nagrywales ?

Yahol 26.10.2002 08:57

Jak podlaczona i jakie programy byly uzywane?

slim 26.10.2002 12:16

Wiec tak. Posiadam kompa z 192MB RAM'u 450megachercow(jak to sie pisze poprawnie? :) ) i system windows 98SE nagrywalem programem NERO 5.0 i nero 5.5.8.0 podlaczona jest narazie na samodzielnej tasmie(zamiast CD) i ciagle nei dziala(napisze jeszcze raz ze u kumpla dzialala i u mnie raz wypalila)

tomgoo 26.10.2002 13:15

n to tak zapodaj sobie nowe ner 5599
zainstaluj aspii
via etc.
dma włącz
jak nie działa po tym to napisz;)

slim 26.10.2002 14:03

czy wystarczy Nero Burning ROM v5.5.9.14 czyli takie jak jest na stonce? i mozesz mi wytlumaczyc jak mam zainstalowac aspii(gdzie to jest?co to jest?) i wlaczyc dma? bo ciemny w tych sprawach jestem a wypalil bym sobie cos :D

surff 26.10.2002 14:14

http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...5445&baza=soft
tu znajdują sie ASPI, a więcej na ich temat najdziesz na CDRINFO.pl:)

slim 26.10.2002 15:16

Dziekuje ze mi pomagacie. Jak widac w tym temacie jestem lamerem ale jeszcze mam pytanie gdzie wlaczyc te DMA? Bo ASPI juz zainstalowalem ktore daliscie linka do niego (ale dalej nie wypala)

slim 26.10.2002 15:38

wiec tak! Sciagnelem ASPI ktore podal mi surff. wlaczylem DMA. Mialem wlaczyc DMA nagrywaki(czyli tak jak zrobilem) czy do dysków(bo posiadam dwa) zainstalowalem najnowsze nero(ze stronki cdrinfo.pl) i... nagrywarka dalej nie wypala! co mam zrobic? :(

surff 26.10.2002 16:44

Ustaw Nero aby zapisywała ci disk at once i finalizowała seję, pamiętaj też aby nie zaznaczać opcji symulacja nagrywania.

Yahol 26.10.2002 16:54

Rozumiem, ze Nero wykrywa ci nagrywarke prawidlowo!
Moze zapodaj obrazek, jak probujesz nagrywac w Nero!
Nie do konca rozumiem problem, Nero odmawia nagrania?
Jak to robisz (tzn. nagrywasz) podejrzewam jakis glupi blad!

slim 26.10.2002 17:54

Surff wszystkie rady ktore mi dales nie dzialaja :( jak ustawiam w nero na disc-at-once to nawet przy zwyklej plytce wyskakuje komunikat ze plyta jest pelna(ale tego sobie wmowic nie dam :P ) jak daje cdrw to wtedy zaczyna mi czyscic plyte i potem zostaje ciagle ekran ze plyta jest czysta itp. probowalem nawet czyscic tym wolniejszym sposobem ale dokladniejszym ale nic z tego :( :( :(

Yahol nagryware mi nero dobrze wykrywa i nawet przy nagrywaniu pisze ze pomyslnie nagralo plytke cowiecej na plycie widac zajety obszar(np 100MB) ale wchodzac na nia jest pusto. Glupi blad raczej odpada. byly u mnie 3 osoby z doswiadczeniem w nagyrawniu ale nic nie potrafily poradzic

Weron 26.10.2002 18:02

Cytat:

slim napisa***322;(a)

byly u mnie 3 osoby z doswiadczeniem w nagyrawniu ale nic nie potrafily poradzic

A moze mialy za male doswiadczenie.
Hehe.
A na jakich plytach nagrywasz?
Czy sa to nosniki jednej marki czy rozne?
I nagraj sobie plyte czarodziejem zobaczymy co wtedy bedzie.

slim 26.10.2002 18:10

moj CDRW to jakis EMTEC a zwykle plytki to 'lead data recordable compact disc'. Nagrac czrodziejem?hmm... mozna jasniej? co to za porgram? gdzie go znajde?

Weron 26.10.2002 18:21

Wez jakies plyty lepsze tzn tdk, verbatim....
Wtedy nagraj i powiedz co sie dzieje.
Czarodziej to te okienko w nero uproszczajace nagrywanie w nero, ktore pojawia sie od razu po uruchomieniu bo ty korzystasz juz z tych bardziej zaawansowanych okienek(chyba dobrze wytlumaczylem?)

slim 26.10.2002 21:41

Inne plyty nic nie daja! Bo jak kumpel mial moja nagryware u siebie to nagrywal na moich plytach i dzialalo! Czarodziejem tez robilem i nic. juz nie mam pomyslu co zrobic

surff 27.10.2002 10:53

Cytat:

slim napisa***322;(a)
Inne plyty nic nie daja! Bo jak kumpel mial moja nagryware u siebie to nagrywal na moich plytach i dzialalo! Czarodziejem tez robilem i nic. juz nie mam pomyslu co zrobic
No to przeinstaluj system

Weron 27.10.2002 11:08

A czy sprawdzales tasme? Moze jest wadliwa.Sprobuj pobawic sie z ustawieniami nagrywarki master lub slave.
No i nie badz taki uparty i nagraj na jakis lepszych plytach bo te co wymieniles raczej nie sa dobrej marki.
Jeszcze jedno. Czy na tych emtec cdrw nagrywanie przebiega poprawnie?

slim 27.10.2002 12:03

System juz przeinstalowalem ostatnio i nic nie dalo :( Jutro skocze po jakies lepsze plytki to zobacze czy bedzie dzialac. Tasma jest dobra bo byl podpiety pod nia zwykly CD a teraz jest nagrywara. Jak co to pobawie sie jeszcze zworkami. Zobaczymy czy bedzie dzialac. a moze nagrac nowego biosa nagrywarki?

skris66 27.10.2002 20:47

Czy nagrywarka czyta Ci tłoczone plyty jak zwykly cd rom?
Czy probowales nagrywac innymi programami oprocz nero?
Podepnji naprobe nagrywarke do tasmy z dyskiem i sproboj
cos nagrac.

BUTCH 28.10.2002 00:42

mam to samo

Mam ten sam problem.Wypalam na TEAC'u CD-W540e, Athlon 1,2G,plyta Epox(tymczasowo),380RAM'u. Zrobilo mi sie to nagle po zmianie plyty.Najnowsze Nero wypala normalnie,na koniec pokazuje wesoly komunikat o pomyslnym zakonczeniu procesu, w informacji o plycie widzi wszystko tak jak powinno byc,a windows nie widzi napedu :( .Dma wlaczylem,Via bus master zainstalowalem itd. Ratujcie!! co mam robic??

Majonez 28.10.2002 01:09

hmm a czy moze tak calkiem przypadkiem nie masz zainstalowanego takiego programu jak InCD lub DirectCD

a na koniec poczytaj dokladnie i do samego konca tego posta

slim 31.10.2002 17:28

Dalej nic! Nie dziala, nie nagrywa!

Kucyk 31.10.2002 17:53

U mnie jest coś takiego. Nero wiesza się w sposób opisany na początku po włączeniu w "Daemon Tools" emulacji więcej niż jednego napędu. Przy jednym jest w porządku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47.