![]() |
Jak zasymulowac funkcje DISC T@2 na TEAC-u ??
czesc mam jedno ale wielkie i powazne pytanie... jak zrobic cos takiego standartowoa nagrywarka TEAC CD-W524E 24/10/40 ??
http://www6.tomshardware.com/storage.../thg_tatoo.jpg Jest to w nowszych nagrywarkach Yamaha realizowane poprzez funkcje DISC T@2 ... nagrywarka wypala dane w bardzo precyzyjny sposob wiec powinno sie dac cos takiego zrobic kazda nagrtwarka ... co o tym sadzicie i napiszczie czy spotkaliscie sie z jakims softem do tego by te funkcje zrealizowac |
Z tego co ja wiem to nie da rady..
|
wiem ze zanim sie jeszcze nagrywarki Yamahy z ta funkcja pojawily to widzilem taki artykul ... niestety nie pamietam gdzie :(
|
Re: Jak zasymulowac funkcje DISC T@2 na TEAC-u ??
Cytat:
|
qrde ... jaka szkoda to pewnie za niedlugo zmienie nagryware chyba ze ktos wymysli jakis sposob by to obejsc
|
Szczerze mowiac to moim zdaniem kazda nagrywara cos takiego potafi - w koncu to tylko kwestia wlaczania i wylaczania lasera tj konczenia i zaczynania wypalania w pewnym precyzyjnym miejscu na plycie (co np jest wymagane chociazby przy BurnProofie a ktora nowoczesna nagrywara go nie ma?). Tyle ze do innych nagrywarek nie ma odpowiedniego softu.
|
Też myślę, że jest to możliwe do zrealizowania na innych nagrywarkach - kwestia czy ktoś kiedykolwiek podejmie się napisania realizującego to programu ?
|
no mam taka nadzieje tym bardziej ze moja nagrywara ma burn proof i jest w stanie celnac w kazde miejsce na plycie... poza tym wiem na bank ze widzialem takie obrazki wypalone na plycie zanim yamaszki sie pojawily wogole na rynq... pytanie tylko czy ktos wie gdzie taki soft znalezc awentualnie czy daloby sie zaadoptowac takowy soft od nagryware teaca ...wiem bowiem ze Yamaszka boxowa z tej serii F1 co obsluguje funkcje DISC T@2 ma w komplecie NERO a sam edytor jest podobny do painta :D
w tym artykule .... http://www6.tomshardware.com/storage...010/index.html znajdzicie taki obrazeczek http://www6.tomshardware.com/storage...too_editor.gif to jest wlasnie ten edytor... |
JA myśle ,że funkcja disk t@2 to bajer niepotrzebny.No chyba że na jakies reklamówki firm.No bo przecież teraz dyski są upchane do konca pojemnosci a żeby wypalic obrazek to trzeba troche wolnego miejsca zostawic.Dla mnie to marnotrawstwo i gadżet.
|
A mi sie to podoba i wiem ze dosc czesto bym z tej funkcji korzystal przynajmniej podczas publikacji swojej plyty na SOLD... bo z tego glownie powodu interesuje mnie ten bajer...
|
Cytat:
|
wiem ale kto powiedzial ze wykorzystam cale 703 mega (badz tez wiecej :D) zakladam ze nie zajma te dane wicej niz 300 mega wiec gede mogl sobie i poswiecic i z 2centymetry na logo ...ale najpierw trzeba miec technologie wykonania takiego nadruq
|
Moze by napisac do autora programu Clone CD lub jakiegos inneg?
|
Cytat:
|
popieram
tych co to lubia :) A pomysl, zeby napisac do autora jakiegos programu do wypalania jest w 100% trafiony. No chyba, ze jakis geniusz sam to napisze :P. Patrazac od strony technicznej zrobienie takiego programu nie jest niczym trudnym. Ale nie wypowiadam sie bo nie jestem programista. A tworcy Yamahy wpadli na to dopiero teraz po prostu przypadkowo (jak wieksozsc wynalazkow).
|
Cytat:
|
Dobra,niech będzie :tatuaże na płytach są bardzo potrzebne(jak dla kogo)nie będę się kłócił z fanatykami no ale co będzie jak ktoś taką płytę będzie chciał przekopiować na zwykłej nagrywarce.Czy zwykłe nagrywarki ignoruja to i lecą dalej tylko dane?To pytanie do luzaka Salvad0ra ..;)
|
Cytat:
lopus z tego co wiem to te obrazki sa poza leadoutem i nie ma o nich wzmianki w TOC'u |
Cytat:
Jak on stwierdzi że się nie da (np funkcja zaimplementowana w chipie nagrywarki) to naprawde się nie da, ale nie uprzedzajmy faktów. Jak dostane odpowiedź to ją tu zamieszcze. || Pozdrawiam || |
:) bede bardzo dzwieczny za szybka informacje... :)
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Ja osobiście jestem pewien na 100% że jest dto wykonania. Kwestia dokładnych obliczeń na płycie CD połozenia danego sektora. robiłem doświadczenia związane z nanoszeniem ringów na CD i efekt jest taki że jestem w stanie nanieść ringi na CD tak aby były widzialne gołym okiem. Dane na CD niesa takie same jak w obrazie CloneCD one są po modulacj EFM czyli 8 bitów zmieniae na 16 bitów. Poszukałem więcej o tej modulacji i na podstawie tego mozna by okreslić które bity w obrazie (np. CloneCd) bedą widzialne a które prawieniewidzialne. Wiec skoro udało mi się stworzyć widzialne Ringi na CD (które umieszczam poza obszarem danych) to jestem przekonany że umieszczenie obrazka to kestia odpowiednich wyliczeń położenia bajtów na CD względem obrazu i odpowiednia modyfikacja obrazu
|
Tylko tak dalej .... i widze ze do zrodelka nie bede miec daleko bo tez jestem z Rybnika :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Dodam jeszcze, ze pewna grupa ludzi narzeka na dzialanie T@2, moj egzemplarz dziala prawidlowo ale znam ludzi np. w USA ktorzy zwrocili sprzet poniewaz nie dolaczona jest absolutnie zadna dokumentacja jak z tego korzystac i czesc ludzi zwyczajnie twierdzi ze nic z tego nie wychodzi. A az tak glupi nie sa zeby nie wiedziec, ze potrzebne jest Nero 5.5+ wiec moze i jest jakis problem. Ogolnie faktycznie dziwne, ze taki bajer a nie ma ani slowa w szczegolach jak z tego korzystac. Przydalalby sie nawet oddzielna broszurka moim zdaniem. |
Cytat:
|
Cytat:
|
A nie wydaje wam się, że odcienie mogą być spowodowane zwiększaniem/ zmniejszaniem prędkości nagrywania. Przecież każdy wie, że podczas nagrywania zwiększa się stopniowo prędkość i "płyta" staje się coraz jaśniejsza.
|
Ilość załączników: 1
Co do odcieni szarości to wiem ,że można nawet fotki wstawiać.Może ta technologia to sprawa softwarowa ,ale może jest potrzebny zastosowany w Yamasze F1 "controller YDC132-V".Reszte infa na stronie: http://www6.tomshardware.com/storage...927/index.html
I jeszcze screen: |
Cytat:
MOga być ale prze\cież Cd jest wypalana jako ciąg binarny 1 0 0 0 1 0więc dając mu same 1 a potem same 0 to uzyskujemy wgłębienia większe lub mniejsze. Dzieki temu symulując okresloną ilośc 1 i 0 możemy okreslić widoczną dla oka odcień skali szarości. |
No tak ale jak to zrobic ??
|
trzeba
Cytat:
|
Z tego co widze kolega KOLI już się zainteresował tematem, czekamy na wyniki. Autor CloneCD narazie nie odpisał.
|
Jakby owy program powstał, to zapewniam wam, że zdobędzie duży rozgłos, a przede wszystkim dużą popularność.
Zastanawia mnie jedno. Otóż, czy nie przyniesie to ujemnych skutków w nagrywarkach, tzn. czy nie uszkodzi napędu? |
wie cmoze najpierw wypadaloby sprawdzic czy wersja Ahead Nero Burning Rom 5.5.8.13 przygotowana specjalnie pod nagryware Yamaszki lyknie inna nagryware...wiec pytanie fundamentalne kto ma oryginalne oprogramowanie dla yamahy bo nigdzie na necie jakos nie znalazlem :(
No i pytanie do koliego czy bawilec sie podczas nagrywania trybem RAW czy bawiles sie samym ISO ?? ... i pytanie kolejne kto zna dokladnie rozklad 14 bitow kodowania EFM przy konkretnej wartosci zapisywanej banej 8 bitowej ...moze jakis algorytm ... |
Wydaje mi się, że na CDrinfo było Noro przeznaczone dla Yamahy (ale nie jestem pewien)
|
Cytat:
absurdalnosc czyjegos tam stwierdzenia, ze to ja najezdzam na ciebie co jest smieszne i nie sadze, zebys tak twierdzil. Oczywiscie, ze na nikogo nie najechales i na tej samej zasadzie ja nie najechalem na ciebie. Tyle tylko chcialem w tej kwestii wyjasnic. Ot wymiana pogladow i tyle. Co do paranoi to takze byla to ironia ale faktem jest, ze wyjatkowo mocno broniles stanowiska anty-tatoo co wydalo mi sie lekko smieszne zwazywszy smieszny koszt nosnika "these days" 8) Mysle, ze wyczerpalismy temat i ze nie zywisz jakiegos zalu. Za ewentualne nieporozumienia slowne przepraszam, nie spalem dosc dlugo... (( |
Cytat:
Mozliwe ze to ja sie mysle z drugiej strony, jednak napisalem co o tym sadze. |
Tutaj za***isty artykuł na temat Yamahy F1 i Disc T@2
http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...%2DF1E+CD%2DRW Z tego co wyczytałem to nie tylko wersja NERO55813 ma wsparcie dla tatuaży ,tylko od tej wersji zaczeto stosować i wtedy w zakładce recorders pojawia sie opcja DiscT@2(Prosze podejrzeć plik np w restoratorze)Aha i nie wiem czy to istotne ale Yamaha już ma "blue laser".POdzielam zdanie przedmówcy |
nie mozliwe ze niebieki laser z tego co wiem to Polacy maja patent na niebieski laser na Rrsenku Galu i nikomu go nie sprzedali ...wiec Yamaha jesli wypuscila taka nagryware na rynek to chcac nie chcac lamie prawo miedzynarodowe .... ale nie ma 100%owej pewnosci ze patent zostal sprzedany ... wydaje mi sie jednak ze nie zostal sprzedany... i mam jeszcze jedno pytanie czy sterowanie dlugoscia "pitu" i "landa" jest realizowane przez nagryware w taki sposob ze im dalej od plyty sa coraz dluzsze czy w taki sposob ze maja zawsze taka sama dlugosc ?? i jeszcze jedno kiedy mam y 2 rone plytki to czy poczatkowa sciezka zawsze zaczyna sie w tym samym miejscu (chodzi o srednice tego pierwszego ringu co do mikrona)
... i czy kazdy ring zawiera zawsze dokadnie taka sama liczbe pitow czy jest to regulowane automatycznie przez nagryware ?? ...potrzebne mi jest to do okreslenia mozliwosci realizacji tego w postaci nagrywania modyfikowanego ISO ... |
Możliwe ,że ma ten laser.Przeczytaj mój link górny a na dowód screen ze specyfikacją F1.
Dopisek: chyba strzeliłem gafe bo to chyba chodzi o diode na panelu kontrolnym,przepraszam.Moderator -wywal ten wątek!!!! |
Cytat:
A co do tego iso.. przemysl raz jeszcze. Doceniam twoje wysilki ale... skoro cieniowanie i ogolnie tatuowanie polega na omijaniu standardu i tworzeniu nietypowych pitow to w jaki sposob chcesz to uzyskac modyfikujac iso? Moze sie myle ale to chyba sie tzw. kupy nie trzyma 8) |
Mam taki nowy pomysl odnosnie tatuowania: Wydaje mi sie, ze zadna nagrywarka nie uzywajaca takiej metody sterowania nagrywaniem jak F1 nie jest w stanie zrobic tatuaza, a jesli juz to w jakims drobnym stopniu. Zauwazcie, ze F1 zachowuje stala predkosc obrotow plyty, zwiekszajac za to plynnie od 19x do 44x tempo palenia, podczas gdy w "normalnych" nagrywarkach to obroty wlasnie ulegaja zmianie, konieczne staje sie tworzenie "punktow styku" itd. Widac takze wyraznie po "niby-tatuazu" gdzie plytka dostala kopa bo odcien jest inny... W tej sytuacji nie widze mozliwosci zrobienia tatuaza na calej plycie, bo bylby w paski, no chyba ze ewentualnie w ramach tego jednobarwnego ringu, moze jakis szlaczek z napisem "f*** Yamaha" :-D
|
no coz mozliwe ze masz racje nie bede sie z toba klocil ...skoro jedyny sposob na t@2 to kupno F1 to trudno ale odnosze wrazenie ze te plynne obroty i zmienna dlugosc pita to jedynie funkcje umozliwiajace wykonanie tego w prostszy sposob ...co nie oznacza ze nie jest to mozliwe na innych nagrywarkach takich co nie maja takich mozliwosci...
a wracajac do modyfikacji iso to tak w iso za zwarte dane 8 bitowe prawda? ...prawda ... Przeksztalcane sa za pomoaca modulacji EFM na dane 14 bitowe prawda? ... prawda . 0 to krotki pit 1 to dlugi pit (w standartowej nagrywarce) prawda ? ... prawda . Krotki pit to dluzszy land ...dluzszy pit to krotszy land wiec operujac zawartoscia iso a konkretnie RAWa mozemy tak modelowac ulzozenie pitow krotkich i dlugich na nosniku ze wizulanie bedziemy miec swisty tatuaz ... co moze sie myle ?? ... |
Z racji dużego zainteresowania - co by nie mówić: ciekawym - tematem 'przyklejam' go na jakiś czas.
Aha - zmieniłem troszke tytuł, mam nadzieję że kolega PROF sie nie obrazi :) A swoją drogą gdyby okazało się możliwe nagrywanie TATTOO na innych nagrywarkach niż Yamaha, nawet poprzez modyfikację obrazu płytki jakimś sprytnym programikiem, sądzę że zrobiłoby to niezłą furorę. |
w zadnym wypadku sie nie obraze na zwiekszenie uniwersalnosci tematu :D
Bo podajrzewam ze jak pojdzie to na Teacu to pojdzie na wszystkim co obsluguje DAO-RAW ...tylko mam jeszcze trudny orzech do zgryzienia ile par (pit + land) miesci sie na pierwszym spinie plyty ile na 2 ile na 3 i tak dalej ... bo to jest potrzebne do tego by w konkretny sposob modyfikowac RAWa plyty... |
Cytat:
Nie zrozum mnie zle, nie probuje gasic twojego zapalu, niech to co pisze zostanie raczej potraktowane jako konstruktywna krytyka majaca posluzyc dobru sprawy. Sam wolalbym miec taki efekt na ukochanym Teac'u ale obawiam sie, ze jesli w ogole da sie, to bez grubej modyfikacji firmware'u nic z tego nie bedzie. Serio 8) |
a moje zdanie jest takie :
1. laserwowi zwisa co nagrywa .... grunt ze cos nagrywa 2. Nagrywajac dabe zwykla nagrywarka otrzymujesz na nosniku strukture ciagla pitow i landow 3. gdzie jest napisane ze musze miec rozne dlugosci pitow by cokolwiek wytatuowac ... wystarcza mi 2 standartowe dlugosci pita 0,83 mikrona i 3.56 mikrona czy jakos tak 4. co do tego ma stala szybkosc nagrywania skoro niezaleznie od szybkosci nagrywarki konkretny pit musi trafic w konkretne miejsce |
Cytat:
Punktu czwartego nie rozumiem, wyjasnij co chciales przez to powiedziec. |
to teraz ja dodam cos od siebie
Stala predkosc katowa jest w Yamasze po to, ze jak tworcy ja tworzyli to wprowadzali do jej biosu rozne obliczenia matematyczne, teraz jak by sie zmienila predkosc to szlag trafia wszystkie obliczenia bo oparte sa one na rownomiernym zwiekszaniu sie predkosci liniowej. Pomimo tego co napisalem w ostatnim zdaniu to sa przeciez rozne systemy korekcji bledow w predkosci obracajacej sie plyty wiec drobne wahania chyba moga byc. Druga sprawa - niestandardowe dlugosci pitow/landow. Z tego co widze na jednym z zalaczonych do dyskucji screenow Yamaha tworzy dluzsze pity i landy (0,1 micrometra)niz standardowo mialyby byc wypalone (0,001 micrometra). A skoro robi dluzsze, to jest mniejsza "rozzdzielczosc" wyt@ooowanego obrazka :) , wiec inne nagrywarki po prostu moglyby miec wieksza rozdzielczosc, tylko po co, skoro i tak ludzkie oko tego nie zauwaza? Aha, zauwazylem jeszcze jedno, na tym screenia napisane jest, ze Yamaha potrafi robic landy o roznej szerokosci. A zrobic to mozna tylko w jeden sposob, oddalajac i przyblizajac soczewke lasera do wypalanej plyty. To tyle narazie, jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.
|
no i moze w koncu ja cos powiem w temacie
sadze ze za duzo zalezy od tego nowego kontrolera sam soft nie ma takiego znaczenia - w nero pewnie jest zaimplementowane teraz odpowiednie sterowanie tym kontrolerem - lub co bardziej prawdopodobne - nero po prostu zadaje co ma byc wypalone a ten kontroler sam przelicza co i jak w korym miejscu i z jaka predkoscia wydaje mi sie ze sam system discT@2 jest wynikiem bawienia sie tych od Yamahy systemem AMQR a pozniej AAMQR co do mozliwosci zrobienia tego w innych nagrywarkach sadze ze cos podobnego mozna zrobic ale raczej jako cos bardziej przypominajacego kreski i kropki niz rysunki w stylu t@2 a dlaczego a to dlatego wlasnie ze nie posiadaja one tego kontrolerka co jest w yamaszce dodatkowo sadze ze takie cos jezeli w ogole to bedzie wykonalne tylko w nagrywarkach majacych zaimplementowane burnproofa mount rainiera i jeszcze pare drobiazgow dlaczego ano dlatego ze te napedy maja porzadna korekcje bledow i mozliwosc ustalania polozenia lasera jednak jak juz wspomnialem nie bedzie na nich mozliwe bawienie sie z cieniami bo nie potrafia one zmieniac polozenia lasera a wiec grubosci wiazki i co za tym idzie grubosci pitow i landow to sa moje teoretyczne rozwazania bo totalnie nie znam sie na budowie nagrywarek :) tzn w szczegolowo sie nie znam ;) |
Sądze że wszyscy macie po trochu rację, tzn może to być zależne od kontrolera ale też i od softu.
Nie wnikając w szczegóły prztpominam iż kolega Koli stworzył coś jak sam mówił, namiastkę tatuażu, z kolei nawet gdyby tak jak piszecie nie było możliwe stworzenie precyzyjnego cieniowanego obrazka, to nawet namiastka w postaci prostego poszarpanego napisu (ale własnego) wielu osobom by wystarczyła. Ale to tylko moje zdanie i nikt się zgodzić nie musi. |
To ja juz zbieram na Yamaszke... widze ze wiecej z tym bedzie zachodu niz to wszystko warte ... widze ze w przypadku kiedy choc w jednym miejscu nosnik zostanie uszkodzony (laser wydluzy landa) to juz to rozpipczy caly obrazek ...a Yamaszka pominie to miejsce ale uwzgledni to przemieszczenie i wynikowy obrazek bedzie wygladal normalnie ....jakies niedoskonalosci beda widoczne dopiero na poziomie mikronow ...
|
Troche poszukałem po sieci i z tego co sie dowiedziałem to w Yamasze F1 po nagraniu danych i koniecznie "zamknięciu"płyty szufladka sie wysuwa... no i co trzeba ją wsunąc, kliknąć z belki na T@2 editor i wchodzi sie w Nero cover designer editor , który oblicza pozostałe miejsce,projektuje tatuaż i wypala.Tak więc to są zupełnie osobne procesy nie mające nic wspólnego ze sobą.Można nawet po nagraniu danych wyjąć płyte a tatuaż póżniej zrobić.Jestem sceptykiem co do możliwosci innych nagrywarek do T@2...acha i jeszcze sie zetknąłem z okresleniem co do Yamahy F1 "Full digital optical laser pick-up servo control" ;)
reszta na tej stronce http://yamaha-online.de/html-section...tatoo2.htm#top |
A tu kolejny dowód że nie ma specjalnych wersji Nero do T@2.Po prostu te opcje są ukryte dla innych nagrywarek jak kiedyś burnproof dla starszych nagrywarek ;).Dopiero Yamaha F1 ujawnia te okna.Mam w tej chwili Nero 5.5.9.9 i przeleciałem plik nero exe w restoratorze(polecam) i oto co znalazłem w zasobach:542 i 842-to bedzie w drugim poscie ;)
|
A tu zasób nr 2
|
No to sie wszystko wyjasnilo ... na nieszczescie ...my jako osoby postronne mozemy sobie pogwizdac albo pocwierkac i jesli nie mam yamaszki to sobie nie poT@2ujemy...chyba ze jestesmy sadomasochistami i zrobimy sobie programik co modyfikuje RAWa tylko po to zeby zobaczyc wypalony obraz ...
...placzu i ropaczy :( |
Dla zainteresowanych:Mam płyte z tatuażem ale NIE wykonaną na Yamasze F1,tylko tłoczony oryginał (płytka dodana do jakiejs gazetki z pół roku temu)Tłoczona w firmie TAKT.Tak więc maszyny tłocznie muszą mieć zaimplementowane te funkcje co Yamaha..no chyba ,że płyte-matke stworzono w inny sposób.Screen nie oddaje w 100% obrazu tej płytki..
|
No i jak idą postępy z powstaniem programiku do wypalania tatuażów? Tyle o tym piszecie, ale jak to będzie? Każdy czeka na ten programik.:P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:42. |