Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LITE-ON - problem :-( (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-problem-12822/)

Jahho 17.11.2002 22:07

LITE-ON - problem :-(

Zostałem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki Lite-on LTR-48125S ... i od razu problem ... nie czyta części cd-ków, np. oryginalnej płytki ze sterownikami od płyty głównej, WINONCD pod XP-kiem twierdzi, że nie ma płyty włożonej mimo, że przecież ma ... sytuacja zresztą pod Milenium jest podobna ... (jeżeli chodzi o odczyt, nie wiem jak z WINONCD). Nie chce przeczytać wcześniej nagranych płyt CD-RW ... :'(
Co robić z tym fantem ??

Bartez 17.11.2002 22:16

Może powodem sa sterowniki ASPI? Sprobuj wgrac jakies nowsze jezeli nie masz.

Jahho 17.11.2002 23:57

chyba nie aspi ... coś znalazłem, pod Milenijnym pomogła wymiana kości pamieci, ale pod XP dalej to samo ... ??? ...

+++LeWaP+++ 18.11.2002 10:26

Sp. to na innym kompie.

I wogóle zobacz czy płyty są odczytywane poza windows. Tzn w DOSie, ale nie w trybie windowsa!

Jeżeli tak to zobacz czy DMA dla tego napędu jest wł. czy nie. Spróbuj zmienić tą opcję na inną niż jest.

Może coś pomoże.

Spróbuj inaczej podłączyć napęd niż masz teraz. Np. na seconadary master (na 2 kanale na końcu kabla!) bez innego urządzenia.

Jeżeli masz płytę na chipsecie VIA to spróbuj zainstalować Via4in1.

Kucyk 18.11.2002 10:52

Mam taką samą nagrywarkę i miałem podobne objawy. Nagrywarka nie toleruje żadnych urządzeń na kanele IDE. Musi być podłączona jako jedyne urządzenie na taśmie. Najlepiej Secondary Master.

Wrześni@k 18.11.2002 14:14

może poprtosyt nagrywarką padnięta od pocvzątku i tyle wiem to straszne ale może okazać się prawdziwe

Karqs 18.11.2002 21:07

Cytat:

Spróbuj inaczej podłączyć napęd niż masz teraz. Np. na seconadary master (na 2 kanale na końcu kabla!) bez innego urządzenia.
Czemu podkresliles ze na koncu kabla? Nie mozna podlaczyc po srodku??

djsaint 18.11.2002 21:46

Cytat:

Kucyk napisa***322;(a)
Mam taką samą nagrywarkę i miałem podobne objawy. Nagrywarka nie toleruje żadnych urządzeń na kanele IDE. Musi być podłączona jako jedyne urządzenie na taśmie. Najlepiej Secondary Master.
Hmmm... nie toleruje? Ja mam taka nagrywakre podpieta na secondary master, dvd LG-drd8160 na sec. slave i wszystko dziala bez problemu.:-D

Marius_The_Mad 19.11.2002 00:05

Cytat:

Karqs napisa***322;(a)

Czemu podkresliles ze na koncu kabla? Nie mozna podlaczyc po srodku??

Jak urządzenie jest samo, to jeśli jest w środku kabla, to na końcu jest odbicie sygnału. Skutki mogą być niemiłe - spore zakłócenia w transmisji.

Jahho 19.11.2002 00:35

Dzięki za różne rady, aczkolwiek chyba to jednak kwestia pamięci ... wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje i było tak - pod dosem wsio gra, pod milenium działa czasami, pod xp ni hu ... po zmianie pamiątki już chodzi ... wygląda, że xp w połączeniu z tą nagrywarką korzysta z jakich adresów pamięci, które nie mają tak dużego wpływu pod milenium, a zadnego pod dosem ... chyba zmienie kości na "wieczystą" gwarancję ... :o
Co o tym sądzicie ?? ... możliwe to ?

Jahho 19.11.2002 01:03

Ups ... chyba nie miałem racji ... :( znów mi TO zrobił ... tym razem pomogło ustawienie na "tylko PIO" ... - thx +++LeWaP+++ :)... o co tu chodzi ?? czyżby ten model (niby nowy model) nie chodził na wlączonym DMA ? tym dziwniejsze, że w xp samoczynnie się ustawia DMA - jeżeli dostępne ... potrafi ktoś mi biednemu wyjaśnić gdzie pies pogrzebany ?? ... :o

katjar 19.11.2002 09:50

Witam

Sprawdz pamiec tym programikiem.
http://www.memtest86.com/

Ja nim wyleczylem (poprzez wymiane na markowe) dwa nowe komputery z uszkodzonych pamieci. U mnie uszkodzona pamiec obiawiala sie problemami z nagrywarka i twardym dyskiem (plik po odczycie mial inna zawartosc niz oryginal), i czestymi resetami systemu (XP) w bardzo nieoczekiwanych momentach, np. podczas przelaczania okienek. Win 98 jako tako dzialal :)

Sebastian997 19.11.2002 11:10

A powiedz jeszcze tylko jaką masz konfigurację ? Jeśli płyta to VIA to rozumię że masz aktualne via "4 in 1" ? Zreszta nie tylko płyty oparte na VIA potrzebują sterownikow (szczególnie IDE). Podobnie jest np. z SIS. Wiem że to w zasadzie pytanie retoryczne ale różne już widziałem przypadki ;) Powiem ci tylko ze u mnie ten sam model nagrywarki chodzi bez żadnych problemów pod WinXP, Win2000 i Win98. Więc to raczej nie wina nagrywarki, chyba że jest uszkodzona. W normalnej sytuacji bez problemu pracuje ona pod XP w trybie UDMA.

Jahho 19.11.2002 19:04

Płyta ECS P6S5AT na chipsecie SIS 635T, 256 pamieci, procek 1000 Celeron. Jak na razie chodzi ale bez DMA :'( ... Sebastaian - jakie sterowniki powinna mieć płyta z SIS-em ? ... nie spotakałem jeszcze ...
Jeszcze jedno, może ktoś mnie oświeci ... czy coś złego się stanie, jeżeli będzie nagrywarka chodziła w trybie "tylko PIO", co tracę ??

Pio 19.11.2002 19:52

Włącz DMA, bo jak będziesz miał tylko PIO, to CI się będzie burn prof się włączał i się przedłuzy czas nagrywania.

djsaint 19.11.2002 20:15

A moze ktos z twoich znajomych ma taka nagrywarke? Jesli tak to wloz druga do swojego kompa i sprawdz jak sie bedzie zachowywala.

Jahho 19.11.2002 22:34

Dzięki za wsie porady ... na razie jadę jednak ciągle na PIO ... ale od tego się nie umiera 8)

Pio 19.11.2002 22:59

A twardziela potrafisz ustawić na DMA?? Jeśli tak, to wywal z Menadżera Urządzeń ten kontroler na którym masz spawarę, uruchom kopa od nowa i powinno Ci się ustawić DMA. Spróbuj i daj znać.

Jahho 20.11.2002 19:32

Cytat:

Pio napisa***322;(a)
A twardziela potrafisz ustawić na DMA?? Jeśli tak, to wywal z Menadżera Urządzeń ten kontroler na którym masz spawarę, uruchom kopa od nowa i powinno Ci się ustawić DMA. Spróbuj i daj znać.
Bardzo ładnie poszło ... :-D odinstalowany kontroler, po ponownym uruchomieniu winda szybciutko zaintalowała go ponownie oczywiscie z trybem DMA i ... piecyk omówił czytania płyt ... :(
Wczesniej zgodnie z radą Katjara przetestowałem "memtestem" pamiętniki, w 4 przebiegach zero błędów.
Chyba już nic nowego nie da się na ten temat wymyślić ... ciekawe czy z tego powodu mógłbym reklamować ?? jak znam życie zacznie się wymyślanie w serwisie pod tytułem - winda piracka, pamięci do D itp. itd. ... chyba muszę z tym żyć ... 8)

Pio 20.11.2002 20:10

Dziwne, a masz coś na jednym kablu ze spawarką??

katjar 20.11.2002 20:38

Cytat:

Jahho napisa***322;(a)

Bardzo ładnie poszło ... :-D odinstalowany kontroler, po ponownym uruchomieniu winda szybciutko zaintalowała go ponownie oczywiscie z trybem DMA i ... piecyk omówił czytania płyt ... :(
Wczesniej zgodnie z radą Katjara przetestowałem "memtestem" pamiętniki, w 4 przebiegach zero błędów.
Chyba już nic nowego nie da się na ten temat wymyślić ... ciekawe czy z tego powodu mógłbym reklamować ?? jak znam życie zacznie się wymyślanie w serwisie pod tytułem - winda piracka, pamięci do D itp. itd. ... chyba muszę z tym żyć ... 8)

W moim przypadku memtest tylko w jednym kompie wykryl uszkodzona pamiec i to w pierwszym tescie. Wymienilem ta pamiec na jeszcze gorsza. Miala jeden bit zawsze ustawiony na 1. Kolejny raz wymienilem na Samsunga i teraz jest wszystko w porzadku.

Na drugim kompie, memtest przez kilka testow nic nie wykryl. Jednak ewidentna wada pamieci bylo to, ze w plikach przy kopiowaniu (czy to z HDD na HDD, czy z CD-ROM na HDD) zmieniala sie zawartosc (pod linuxem jak i pod windowsem), programy wariowaly, a sam system czesto sie wieszal. Pewnie przeszedl bym z tym do porzadku dziennego, zlozeczac na MS ale linux tez sie wieszal.

Jezeli masz takie obiawy, to powiedz o nich w serwisie. Mi wymienili pamiec od reki. Nawet jej nie sprawdzali jak powiedzialem, ze doplace do markowej. Doplacilem 60zl i teraz mam DDR333 Samsunga.

Gosciu w serwisie powiedzial, ze lekka reka 50% nie markowych pamieci wraca z reklamacja. Moge to potwierdzic na wlasnym przykladzie. Do firmy kupilem ostatnio 2 kompy i z oba mialy problemy z pamiecia. Wszystkie objawy zniknely jak reka odja po ich wymianie.
Pracuje juz 2 miesiace na nowych kostkach i zero problemow.

Podsumowujac w ciagu dwuch miesiecy 3x wymienialem pamiec.

katjar 20.11.2002 20:47

Cytat:

Jahho napisa***322;(a)

I jeszcze jedno, pamiec zawsze zanosilem w worku antystatycznym.

Sorki za bledy w poprzednim poscie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:48.