![]() |
No to wątpliwości mamy rozwiane. Więc temat się powoli zamyka. Ale jeśli macie ochotę, to zerknijcie w post EAC - Offset (na OT pomyłkowo). Może mi coś doradzicie.
Miłego dnia |
dokladnie.
Ja ja kupilem do audio i do filmow i jak na razie jest swietna. Cicha i ladnie zrzuca. Moge ja polecic kazdemu. A plytki 90 99 z danymi i dvd+ to hybrydy. 8) |
Dla mnie jesli producent nie podaje ze czyta to znaczy ze nie czyta, a softy typu info tool wprowadzaja w blad. Bylby to z pewnoscia plus dla napedu i nie omieszkaliby tym sie pochwalic. Idealnego napedu nie ma, a Toshiba i tak jest jednym z najlepszych dvd na rynku.
|
no teraz to mi taki sam wynik wyskoczyl jak Tobie.
Ale ja nawet nie wiem, co to dvd+ musze poczytac na stronie glownej:-D Dzieks za toola - przynajmniej wiem, ze ASPI dziala :o |
Ilość załączników: 1
Sprezyn, sprawdź tym:
|
no tu chyba chodzi o wersje info tool.
W mojej nie ma wyszczegolnionego ASPI. Ciekawe - co otym sadzicie?? |
sorry, ze kazalem tak dlugo czekac;)
|
Re: Re: DVD Toshiba czy Asus
Cytat:
|
Sprezyn, gdybyś zechciał tak zrobić podobnego screena jak mój bylibyśmy wdzięczni - ja i jesze jedna zainteresowana osoba ;-)
Sprawdziłem PrintScreen robi zrzut ekranu do schowka, zaś Alt-PrintScreen robi zrzut tylko aktywnej aplikacji (też do schowka) - więc potem trzeba to gdzieś wkleić. Miłego dnia Dalej nie wiem jak żeś to zrobił, że masz odchaczone te dwa formaty... ??? |
Woitas,
czy wersja BIOSu jest oryginalna, czy modyfikowałeś - może to tu jest problem. Gdzie znaleźć zestawy biosów do Toshiby (wcześniejsze i ostatnie)? Miłego dnia |
no to macie problem, bo moj 1612 czyta.
|
A może jednak dobrze mi pokazuje dostępne formaty program Nero Info Tool?
Szczegóły w załączniku Dobrej nocy |
Na win 98 mam tak jak na obrazku.
Zobaczę jeszcze pod starym nero 5.5.0.coś-tam, pod 5.5.9.9 bo to co mam to jest ostatnie 5.5.9.17. Potem spróbuję na win2000. Ile jest u Ciebie możliwości zmian kodu? Gdzie znajdę oryginalny bios do tego napędu? (trochę jutro sam też poszukam) Miłego wieczoru |
XP prof. english bez service packa 8)
|
Moj system to XP, Force ASPI, nagrywarka na secondary slave
razem z nagrywara. Kurcze a moze to Nero cos kiepskie ja mam 5.5.9.9 - wlasciwie nowsze mi nie potrzebne bo i tak rzadko korzystam z tego programu:D . |
Kurde a u mnie
Drive : TOSHIBA DVD-ROM SD-M1712 Type : DVD-ROM Drive Firmware Version : 1004 Buffer Size : 128 KB Date : 10-07-02 Serial Number : ? Drive Letter : G:\ Location : 1:1 Mechanism : Tray Read Speed (Max.) : 48 X Write Speed (Max.) : n/a Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : Yes Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : No Read DVD+RW : No Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Pod jakim systemem to sprawdzałeś? Jakie masz wgrane ASPI? Czemu ja tak mam? Buuu! Zrzut ekranu robisz klawiszem PrintScreen (ew. z Altem lub Controlem - nie pamiętam) do schowka albo tym co poniżej do pliku. |
Kurde a u mnie
Drive : TOSHIBA DVD-ROM SD-M1712 Type : DVD-ROM Drive Firmware Version : 1004 Buffer Size : 128 KB Date : 10-07-02 Serial Number : ? Drive Letter : G:\ Location : 1:1 Mechanism : Tray Read Speed (Max.) : 48 X Write Speed (Max.) : n/a Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : Yes Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : No Read DVD+RW : No Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Pod jakim systemem to sprawdzałeś? Jakie masz wgrane ASPI? Czemu ja tak mam? Buuu! Zrzu ekranu robisz klawiszem PrintScreen (ew. a Altem lub Controlem - nie pamiętam) albo tym co poniżej. |
Aha osobiscie nie testowalem takich plyt.
Ale co moge powiedziec to to, ze plynnie odtwarza filmy takze te Divx - i chodzi ciszej niz moj wiatrak na procesorze |
hellol Fantomas mowisz i masz:-D
Drive : TOSHIBA DVD-ROM SD-M1712 Type : DVD-ROM Drive Firmware Version : 1004 Buffer Size : 128 KB Date : 10-07-02 Serial Number : ? Drive Letter : G:\ Location : 1:1 Mechanism : Tray Read Speed (Max.) : 48 X Write Speed (Max.) : n/a Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : Yes Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : Yes Read DVD+RW : Yes Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes kurcze jak sie robi zrzut ekranu?? |
Na stronie Toshiby co do napędu SD-M1712 jak i SD-M1612 nigdzie nie ma informacji o tym, że te modele potrafią czytać DVD+R i DVD+RW. Jak to jest? Do tego wczoraj uruchomiłem Nero Info Tool i podobnie wyszło, SD-M1712 czyta CDR, CDRW, DVD-R DVD-RW, DVD-RAM, ale przy DVD+R i DVD+RW są puste kwadraciki.
Jak jest u innych użytkowników napędów DVD Toshiby (zwłaszcza M1712 - Sprezyn, jak u Ciebie to wygląda)? Miłego dnia |
W końcu dostałem swoją Toshibę. Teraz sobie ją potestuję. Zapłaciłem 265 zł - ale jakie problemy z dostaniem faworyzowanych urządzeń, np. kłopot jest z GeForce 4 - pusto w hurtowniach (no chyba że akutat przyjdzie transport).
Jednak trochę szkoda, że nia ma gniazda słuchawkowego i potencjometru oraz klawisza play - trochę się do tego przyzwyczaiłem przy moim CD Asusa. Miłego dnia |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ciekawe czemu tak drożeją czyżby przed świętami.
Sam nie kupuję (mam starego NEC ***8211; a DV5700B ) ale często doradzam rożnym ludziom do tej pory to toshibe albo pioneera ale ten asus jest ciekawy bo większość ludzi traktuje napęd jako tanią możliwość oglądania filmów . A pojęcie że napęd ***8222; jest cichy***8221; jak oglądasz film wieczorem siedząc metr od komputera ??? Życzę powodzenia w zakupach i nigdy nie ufaj sprzedawcy. |
Jeśli chodzi o tę awaryjność, to trudno dowiedzieć się o przyczyny. Serwis podaje tylko kod usterki i dostaje się sprzęd nowy lub naprawiony. Ta nowa Toshiba jest ponoć b.cicha, a region to już kwestia podmiany biosu.
Kurde nie dostałem napędu wczoraj bo w hurtowniach (tam gdzie się zaopatruję) są tylko z czarnym panelem. No nic, czekam, tylko że cena rośnie - Asus już prawie 300 zł w Komputroniku. Miłego dnia |
Jak dla minie możliwość cichego oglądania filmów z różnych regionów jest ważniejsza niż szybkość odczytu audio itp. osiągi.
Gorzej z tą awaryjnością to już poważna sprawa. |
Koolo, nie. Asus nie czyta wszystkich formatów DVD, ponadto mam wieści, że wiele z nich trafia na reklamacje - tam coś szwankuje (dlatego z niego zrezygnowałem). Do tego zobacz megatest SoBala - odczyt Audio nie pozostawia wątpliwości. Gdyby nie te dwie (trzy rzeczy), to byłby świetny. Na UDMA100 nie zależy mi już, pierwotnie chciałem to spiąć z hdd, ale jak będzie Toshiba, to zostawię tak jak jest teraz - wszystko oddzielnie na master.
Miłego dnia |
To jednak wynika że asus jest lepszy od toshiby.:)
|
W temacie asusa:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=ASUS+E616 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=ASUS+E616 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=ASUS+E616 Miłego dnia PS. Ja dziś odbieram Toshibę SD-M1712, niestety ceny poszły w górę (jak się spodziewałem :-( ). |
Czy to prawda, że ASUS E616 ma możliwość prostego kasowania ilości zmian regionów i sprzętowe spowalnianie szybkości odtwarzania
(co bardzo przydaje się do filmów). Tak wyczytałem w CHIPIE. Dobrze by było żeby wypowiedział się ktoś kto już go ma. |
Oficjalnie o Toshibie SD-M1712 tutaj:
http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDM1712 Miłego dnia PS. Też taką zamówiłem, ciekawe jak będzie się sprawować. Powinna być już jutro. |
Cytat:
co do kwestii, to mam toshibe SD-M1612, jest super, czyta naprawde rozne dziwne plytki, ale zeby nie bylo tak rozowo, wyklada sie (przynajmniej u mnie) na plytkach 99 min (jakim cudem, to nie wiem, ale czyta 90 min). |
Toshiba 1612 czyta DVD+R, macie na to moje slowo HONORU ! Sprawdzilem osobiscie....
|
Daj spokój... Jaką to robi różnicę ? I tak czas wyszukiwania danych jest kilka - kilkanaście razy dłuższy, niż przy dysku. Gdyby te napędy miały po 4 mega cache'u, to ew. możnaby zauważyć różnicę przy tych transferach, jakie oferują. Ale teraz ?
Panowie, http://forum.cdfreaks.com Polecam. Toshiba zawsze zabiera tam najwyższe noty, jeżeli chodzi o czytanie zabezpieczeń. Ale poszukajcie dokładnie sami. |
Asus pracuje na ATA/100 a Toshiba ATA/33
|
Cytat:
Więc może mi wskażcie co to ma być bo narazie to jestem w kropce:-D POZDRAWIAM |
dokladnie z tymi testami w chipie
to z przymrozeniem oka:-D Kupilem wielka ksiege testow Chipa i niektore z informacji tam zawartych wydaja mi sie kontrowersyjne. Chociaz, ze wzgledu na zawarta tam wiedze "ogolna" ta pozycja calkiem mi pasuje8) |
Cytat:
|
Czyli twierdzicie że CHIP kłamie bo ASUS nie obsługuje wszystkich formatów tak jak magazyn podaje a natomiast TOSHIBA łyka wszystko a CHIP twierdzi że nie łyka +RW !!!
Macie jakieś dowody które mnie przekonają bo już nie wiem komu wieżyć:-D ? |
Cytat:
obydwa napedy przed zakupem(te znajomosci) i wzielem 1612 bo wydal mi sie lepszy!! choc 1712 tez dawal mi duzo do myslenia!! Zastanawialem sie tez nad ASUSEM (ktorego tez sobie sprawdzalem w sklepie) i wyszlo na to ze jest dobry ale Toshiba bije go na leb!! Wracajac do pytania to nie jestem w stanie powiedziec Ci ktory z tych napedow zrobi lepsza kabie SecuRom`a ale co do SafeDisc 2,80 to Toshiba lepiej sobie poradzi!! Decyzja nalezy do ciebie!! See ya |
Re: DVD Toshiba czy Asus
Cytat:
który z napędów (Toshiba SD-M1712 luby Asus E616) stworzy "lepszy" ;) obraz SecuRom 4.8 i Safedisc 2.8? ZUPEŁNIE NIE INTERESUJĄ MNIE PARAMETRY TECHNICZNE, TYLKO W/W INFORMACJE. BYŁBYM ZA NIE BARDZO WDZIĘCZNY. P.S. W testach DVD nie było mowy o porównaniu odczytu w/w zabezpieczeń, a niestety mój LiteOn 40125S poległ przy odczycie Neverwinter Nights PL (niezbędny okazał się BWA Builder) :( |
Ja tez sie podziele z wami jedna z zaslyszanych plotek... A mianowicie slyszalem ze 1712 jest zubozona wersja 1612. Zeby obnizyc koszty i byc bardziej konkurencyjnym Toshiba wydala okrojona wersje 1612 pod modelem 1712. Faktycznie usprawnila troszke system wysowu tacki i wiciszenia, ale jest mniej cache'u i ciut gorsza kompatybilnosc...
Moim skromnym zdaniem uwazam ze to obojetne czy 1612 czy 1712, ale i tak Toshbibka lepsza od Asusa, ktorego jednak nikt nie pobije w jakosci produkowanych plyt glownych.... Pozdrawiam. Rafal |
tak mnie to wszystko zastanowilo, wiec
troche pomeczylem cdspeed i porownalem z wynikami testu 1612 i wynika z tego, ze 1712 ma jednak nieco lepsze parametry. Nie bede sie przy tym jednak upieral :-D |
Cytat:
|
Cytat:
nigdzie nie moglem znalezc. Wydaje mi sie, ze nikt jeszcze nie porownywal 1612 i 1712. |
ja mam Toschibe SD-M1612 i jestem tez zniej zadowolony
sprzecik jest naprawde dobry i moim zdaniem lepiej wypadl w testach niz nowa Toshiba a co do formatow to czyta wszycho!!! i R+ i RW+ ASUS nie czyta R+ wiec jak chesz Toshiba RuLeZZZzz |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=12749
- jesli ktos nie czytal;p |
nie ma chyba jeszcze nigdzie testow
obecnego modelu Toshiby 1712.Wszystkie testy dotycza poprzedniego modelu. Ja mam 1712 i jestem zadowolony, ale jedyne co moge powiedziec to, ze jest cicha i fantastycznie zrzuca audio, nie obsluguje plyt 90 z danymi. Aha, cos chodzily informacje, ze to identyczny model co 1612 tylko wyciszony, jednak nie jest to raczej prawda, chociazby z tego powodu ze ma bufor 192kb a nie 512. Ogolnie jestem bardzo zadowolony:D Jest to jednak subiektywne odczucie8) Polecam Toshibe (co nie znaczy, ze nie polecam Asusa:D ) |
Witam. Z tego co wiem to Toshiba czyta dokładnie wszystkie istnejące formaty DVD te z "+" i te z "-" a Asus nie radzi sobie chyba (nie pamiętam dobrze ale looknijcie do PCWK bodajrze grudniowego) z DVD+R.Apropos obecnie mój DVD to old Hitachi GD-2000 i chcialbym go wymienic na coś szybszego (obecnie DVDx2 CDx20 !!!) i wlaśnie się zastanawiam Toshiba vs. Asus. Co lepsze??
|
Ja też się przychylam do pytania i jeszcze mam jedno:
Ostatnio w CHIP-ie napisali że ASUS obsługuje wszystkie formaty płyt DVD a Toshiba nie obsługuje CD+ROM/+RW a więc co wybrać spośród tych dwóch modeli ? |
DVD Toshiba czy Asus
W przeciągu tygodnia planuję kupić DVD i potrzebuję informacji:
który z napędów (Toshiba SD-M1712 luby Asus E616) stworzy "lepszy" ;) obraz SecuRom 4.8 i Safedisc 2.8? Dzięki za informację. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:18. |