Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ankieta: CD-Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ankieta-cd-audio-13584/)

ZeNeK 10.12.2002 10:17

A ja audio wypalam zalerzy do czego. zazwyczaj 4x i na jakims dobrym nosniku (verba itp) to wtedy polerzy. Jak nagrywam do discmana to czesto 8x, i na chalowych cd, ale i 16x sie zdarzalo jak sie spieszylem. Kumplom tez roznie, najczesciej 4x jak mam czas, ale statnio wypalilem 16x i chodzi jak trzeba, tym bardziej ze gosciowi jakby trzeszczalo cos co 5 sec. to by myslal ze to taka piosenka :P

wiec 4x 4ever :) Jak do discmana to czesto szybciej bo to i tak nie slychac roznicy jak sie miastem idzie...
ps. kiedys jakas plyte to nagralem i 2x - ustawilem nagrywanie i lota z domu, bo komu by sie chcialo tyle czekac ?

Sebastian997 09.12.2002 11:35

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
4x - dla siebie, 12x - jesli ktos mowi ze mu wszystko jedno (kiedy chce wolno - nagrywam wolno)

czarne esperanzy, varbatimy pastel i platiniumy 40x (mam zapas, teraz juz takich nie da rady kupic)
nagrywalka - TDK CyClone 12/10/32 (OEM Plextora)... sa roznice miedzy oryginalem a kopia - ale nie na zasadzie defektu tylko zmiany (barwy, glebi)

kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

pozdrawiam audiofilow i muzykow!

Audiofilem nie jestem ale muzykiem owszem ;) i nie raz miale okazje nagrywac w studiu. To co mowi Sid-The-Rat to niestety prawda. Pomijajac nawet uzyte po nagraniu rozmaite efekty, kopresory i inne bajery, dzwiek zawsze bedzie sie roznil od tego ktory uzyskamy np. na samej gitarze podpietej jedynie do "pieca". Powiem wiecej, dla wprawnego ucha nie jest problemem dostrzezenie roznicy w nagraniach dokonanych na cyfrowych wielosladach a i ich analogowych odpowiednikach (np. TASCAM). Znam ludzi ktorzy preferuja np. jedynie...analogowe wieloslady. Jedno jednak nie ulega watpliwosci - nie warto przesadzac z dazeniem do perfekcji czystosci dziwieku bo idealu i tak nie osiagniemy. A w calym tym wyscigu za doskonalszym brzmieniem, za lepszym (czyt.drozszym) sprzetem, czesto zatraca sie to co w muzyce najwazniejsze, czyli jej tresc, walory artystyczne itp. Moim zdaniem to przerost formy nad trescia. Owszem, nie przecze, ze lubie kiedy sluchajac nagrania potrafie wyseparowac kazdy instrument w aranzacji, uslyszec subtelne zawibrowania strun itp. Ale mnie do tego wystarcza w zupelnosc standardowy zestaw Hi-Fi za 3000-4000 zł, a nie audiofilski sprzet, drozszy niz niejeden samochod. Ale to tylko moje zdanie, i kwestia gustu ;)

Tak sie rozgadalem ze zapomnialem o temacie :-D Ja nagrywam AUDIO x4-x8

Y@nkee_PL 09.12.2002 01:21

dzieki wszystkim, ktorzy wzieli udzial w mojej ankiecie, dzieki rowniez za posty. chyba wezme se wasze wypowiedzi do serca i zaczne wypalac x8 (x4 jak bede sie nudzic ;)), gdyz sa tu zapewne tacy specjalisci, ktorzy wiedza co pisza i jakim ja predko nie zostane, serdeczne dzieki za sugestje.
POZDRAWIAM. ;)

MaciejT 08.12.2002 16:16

Cytat:

kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

Amen. 4x only.

ThanatoS 08.12.2002 14:23

A ja nagrywam z prędkością od 8x do 12x więc jest ok.

asamer 08.12.2002 13:55

Ja tam AUDIO nagrywam z prędkością 16x i u mnie i u wszystkich znajomych czyta. Ale widząc wasze wypowiedzi chba :o zmienie na 8x

DJ_LukBoj 08.12.2002 13:09

AUDIO nagrywam zawsze x4 i zawsze na Verbatim Pastel !!!!
Jakie tego efekty będą za kilka lat to czas pokaże :-D

POZDRAWIAM

bgn 08.12.2002 09:25

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

:)

Sprezyn 08.12.2002 00:25

o Sid znalazl to slowo ktorego mi brakowalo zmiana barwy!
Wlasnie tak cos czulem podswiadomie, ale nie potrafilem
tego nazwac
Szacunek

ZonX 07.12.2002 23:46

Dla siebie x8 czasem x12 nie wiecej. Dla innych x4 x8 max a to dla tego ze wypalałem ostatnio cd-r dla szwagra on jest audiofilem i wszystko musi ładnie cykac itd. Wypalając na wiekszym speedzie on wyłapywał jakies trzaski podczas odtwarzania ktorych ja nie słyszałem. Moze jestem głuchy ;P.

SenSei 07.12.2002 23:31

Jak mialem LG 8x to nagrywalem *x teraz mam LTR 24x i nagrywam 16x i nikt sie nie skarzy a nagrywam CloneCD. Kumple maja fiola na punkci jakosci i nic nie mowia wiec podejrzewam ze nie jest zle.:)

Remix 06.12.2002 14:54

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

to czym zrzucasz siezki to jedno
a szybkosc palenie to zupelnie co innego
i toje wypowiedzi nie bardzo sie kupy trzymaja, ale to chyba
ze wzgledu na "brak praktyki".
Mysle, ze z czasem nabierzesz dystansu to tego co piszesz,
biorac pod uwage to, ze ktos sie twoja wypowiedzia moze sugerowac.
Taka dyskusja byla jakis czas temu i moze warto poczytac starsze posty

przeciez napisalem dobrze... bo jesli masz lipny czytnik to jakosc zgrywanych sciezek bedzie tez lipna o programie to sam wiesz ze sa dobre i lepsze np. audiograbber nie daje duzych mozliwoscie w zgrywaniu bo max rate to 128. no mozesz zrzucac sciezki tez cloneCD jako obraz plyty.
a co do nagrywania to jak masz nagrywarke do dupy to Ci nawet x4 nie pomoze aaa no i nosnik musi byc dobry zreszta od programu tez wiele zalezy ja uzywam Feurio bo wg. mnie jest najlepszy.

ale ogolnie mowiac to temat-rzeka kazdy ma swoje zdanie i kazdy ma swoje sposoby na nagrywanie plytek audio. ja tam nagrywam teac'iem przy predkosci x24 i na plytkach roznych (platinumy i princo tez sie zdarzaja) i chodzi mi to na kazdym czytniku (wieze, caraudio itp). wiem... nie jestem mozem koneserem lub wybrednym melomanem ale jak dla mnie to jakosc nagranych przeze mnie plytek jest wysoka i wystarczajaca.
a co do mojej wypowiedzi to nie widze w niej niczego zaskakujacego lub niezrozumialego poza ty, ze jest skrotowa

Pedros 06.12.2002 14:41

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

bgn 06.12.2002 14:18

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
A ja już nie palę płytek. .
i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

Pedros 06.12.2002 13:10

A ja już nie palę płytek. Nauczyłem się nagrywać :-D poprawnie.
Audio x8 (na LTR24103S)nieważne komu i jakim programem.

bgn 06.12.2002 12:47

Cytat:

remix napisa***322;(a)
wszystko zalezy od tego czym zrzucasz sciezki (jakim programem i czytnikiem) oraz od tego czym je nagrywasz (j.w.)
to czym zrzucasz siezki to jedno
a szybkosc palenie to zupelnie co innego
i toje wypowiedzi nie bardzo sie kupy trzymaja, ale to chyba
ze wzgledu na "brak praktyki".
Mysle, ze z czasem nabierzesz dystansu to tego co piszesz,
biorac pod uwage to, ze ktos sie twoja wypowiedzia moze sugerowac.
Taka dyskusja byla jakis czas temu i moze warto poczytac starsze posty

Marius_The_Mad 06.12.2002 12:01

x8, Feurio, LiteOn 32123S @ 40x ;) Płytki - Verbatimy od Taiyo Yuden albo TDK od TDK. :)

Cytat:

Amen. 8) Pozdrawiam :)

siwy_mw 06.12.2002 11:50

x4 jak dla znajomych sobie x8 :-D :-D ;)

-Sid-The-Rat=> 06.12.2002 11:47

4x - dla siebie, 12x - jesli ktos mowi ze mu wszystko jedno (kiedy chce wolno - nagrywam wolno)

czarne esperanzy, varbatimy pastel i platiniumy 40x (mam zapas, teraz juz takich nie da rady kupic)
nagrywalka - TDK CyClone 12/10/32 (OEM Plextora)... sa roznice miedzy oryginalem a kopia - ale nie na zasadzie defektu tylko zmiany (barwy, glebi)

fido2001 06.12.2002 04:42

Tylko 4x i na czarnych Dysanach.
Od niedawna mam nowe hobby - DTS Audio CD - rowniez 4x :-)

Adier 06.12.2002 04:22

Ja tam palę płyty przy prędkości ustawionej na 40x i moje poczciwe SONY audio, to czyta.
Piszę ustawionej, gdyż na PLATINUM x48, max pędkość nagrywania podczas testowania prędkości zapisu w NERO była 32x, na nagrywarce 40x LG. Jakby komuś udało się osiągnąć prędkość max 40x, to niech stuknie na jakich płytach to zrobił.
Co do wypalania, to słyszałem taką teorię, że im prędkość jest większa, tym laser z mniejszą mocą wypala.
I że patrząc na to gołym okiem na płytkach nagranych z dużymi prędkościami strefa zapisu jest ledwo widoczna, a z małymi wyraźna.

mapsajm 06.12.2002 03:05

głównie x4.
czasami x2 ale to mnie gdzieś w połowie wykańcza. przez 40 minut człowiek może zrobić tyle rzeczy...

paput2000 06.12.2002 01:57

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
a wiecie od kiedy podkrecilem moja wieze to czyta wszystkie plyty:o
Ale ja i tak nagrywam audio 8x. Wczoraj moja wiezyczka odczytala
nawet traxdate, ktora testuje od 1.5 miecha na trwalosc (np lezy sobie
za oknem na mrozie i caly czas na sloneczku). Ta traxdata jest caly czas czytelna i zero bledow. Co prawda inne odtwarzacze nie chca jej
czytac ale to tak od poczatku:( . Komputer oczywista czyta:D

Ty sadysto !:-D

sobi1 06.12.2002 00:24

Moja nagrywara może max x12 więc tak wypalam, w feurio oczywiście. Jeżeli kopiuje z "oryginału" to w nero także x12. Jeszcze nie miałem z odczytem tak nagranych płyt a troszke ich wypaliłem

surff 06.12.2002 00:12

Ja tez wypalam 8x i tylko Feurio.

kepin 06.12.2002 00:09

x4 ewantualnie x8 ale szybciej nie:)

Sprezyn 06.12.2002 00:08

a wiecie od kiedy podkrecilem moja wieze to czyta wszystkie plyty:o
Ale ja i tak nagrywam audio 8x. Wczoraj moja wiezyczka odczytala
nawet traxdate, ktora testuje od 1.5 miecha na trwalosc (np lezy sobie
za oknem na mrozie i caly czas na sloneczku). Ta traxdata jest caly czas czytelna i zero bledow. Co prawda inne odtwarzacze nie chca jej
czytac ale to tak od poczatku:( . Komputer oczywista czyta:D

Remix 06.12.2002 00:07

OFFtopic poniekad

a'propos ankiety...
czy nie uwazacie ze ostatnio jest malo interesujacych topicow/postow ??
nie ma w sumie fajnego tematu do rozmowy :(

SEBAW 06.12.2002 00:07

Ja palę 12x - ale powinno się wypalać od 4x do 8x.;)

paput2000 06.12.2002 00:02

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
Ja nagrywam dla siebie 40x bo mam tak dobra wieze ze nawet rw mi czyta :)
jak cos idzie "na export" to zazwyczaj 8x bo wtedy mam zazwyczaj nagrywam na slabych nosnikach

Nie przesadzaj z tą prędkościa, są jeszcze inne, delikatne argumenty niż to że wieża to czyta.

PS. Fajne zdjęcie.:)

Pawel_k 05.12.2002 23:57

Ja nagrywam dla siebie 40x bo mam tak dobra wieze ze nawet rw mi czyta :)
jak cos idzie "na export" to zazwyczaj 8x bo wtedy mam zazwyczaj nagrywam na slabych nosnikach

gaucho33 05.12.2002 23:56

Tylko x4. Nie ma sie co spieszyć.Niezależnie od posiadanej nagrywarki.

Remix 05.12.2002 23:51

i tak wygra wariant ostatni... ludzmi rzadzi mania szybkosci :P hahaha

tomgoo 05.12.2002 23:48

ja zawsze pale 4x - wtedy mam pewność że każda wieża tą płyte odczyta;)
ps ; no dobra żartowałem nie każda:-D ;)

Remix 05.12.2002 23:46

wszystko zalezy od tego czym zrzucasz sciezki (jakim programem i czytnikiem) oraz od tego czym je nagrywasz (j.w.)

Y@nkee_PL 05.12.2002 23:38

Ankieta: CD-Audio

jestem ciekaw jaka predkoscia nagrywacie plyty CD-Audio.
ZAPRASZAM do wziecia udzialu w ankiecie oraz prosze o jakiekolwiek komentarze co do predkosci nagrywania CD-Audio (ewentulane problemy z szybkim nagrywaniem).

POZDROWIENIA.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:54.