![]() |
Shuttle Ak32A
Czy ktos posiada tą plyte?? Chodzi mi o to jak tam wszystko dziala, czy jest plyta dobra. Mam zamiar zmienic sobie na nia bo nie stac mnie jeszcze na pozadne pamieci ddr a taniego shitu nie bede kupowal. Jak chodzi na pamieciach sdr itd.
|
Re: Shuttle Ak32A
Cytat:
a co do wydajności to zalezy od tego czy jest na ak266 czy na 266a-> oczywiście brakć tą ktora jest na kt266a bo podsystem paqmięci znacząco poprawiono / już sie pogubilem w tych shuttla oznaczeniach ;) udana płyta ale wydajność testowałem tylko na ddr w sumie to prawie bliźniak ak31 a wybór innych płyt ddr/cdr jest znikomy więc i tak albo qpisz shuttle albo ecs / z tych bardziej popularnych marek / pozdro |
Nie wiesz czy ma obsluge agp fast writes, bo ecs`a to omijam z daleka ze wzgledu wlasnie na ta opcje dla grafiki.
|
powinna mieć a w razie czego to pamiętaj ze bios ma bardzo podobny / konstrukcje tez/ jak ak31 a ta ma, tak samo jak i modele ak35 /w sumie też zawartosc biosu podobna w nich/
a sprawdzałeś na www.spacewalkier.com tylo nie wchodź na niemiecką wersję bo mało aktualna tylko na centralę http://www.shuttle.com/new/product/m..._m.asp?M_id=22 aha ma fast write na bank / sprawdziłem w manualu :)/ pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cholera nie moglem usunac odpowiedzi !!!!!!
|
Jaka to modyfikacja biosu ?? Nieoficjalne nie wchodza w gre gdyz grozi to utrata gwarancji.
|
Cytat:
|
To powiedz mi gdzie ten zmodyfiowany bios moge znalezc.
|
Cytat:
nadal bym obstaiwał na ak32a bo to i na kt266a i bios bogaty w miłe uku opcje :) i w wypadku ddr wydajnośc ok a co do problemow to ja na żadnym shuttle / a miałem ich trochę w lapach począwszy od ak31 na kt266 ,ak31 z kt266a ,ak35gtr, do ak35gt2r / nie miałem kłopotów ze sprzetem a parę bebechów w kompie mam pozdro |
Spoko moja dziewczyna ma k7s5a i walnal bym jej ten bios zeby karte jej przyspieszyc ;) Ja i tak bede bral tego shuttle, to bedzie taka mala inwestycja do czasu az ddr`y padna na leb na szyje :-D
|
Cytat:
|
Nie 100% ale okolo 30% wydajnosci wiecej, powinienes sobie poczytac troche o tym, albo przynajmniej potestowac, jezeli masz jakas karte w domu obslugujaca fast writes. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
BTW jak mam 11k w 3dmarku na tym zestawie co teraz mam z wyłaczonym fast writes to po włączeniu będę miał 14k? na pewno nie pozdro |
Spoko mowie tak w przyblizeniu , u mnie np z 3500 punktow w 3dmarku po wlaczeniu fast writes jest 4000. A w geforce 2 256 ddr creativ annihilator mialem z 1900 na 2200 (to akurat na duronie bylo).
|
Hmm, temat dyskusji troszkę się zmienił.
Jeżeli chodzi o płytę AK32, to posiadam taką z tym, że z literką D na końcu (AK32D). Właściwie nie wiem czym się to różni od tych z A. Na stronie Shuttle nie ma żadnej informacji na ten temat. Ormianin napisał, że miał problemy z niewłaściwą instalką bebechów. Ja na swoim sprzęcie (opis niżej) nie miałem żadnych problemów. WinXP rozpoznał wszystko bezbłędnie (poza monitorem - LG Flatron 795). Trochę mnie to nawet zdziwiło bo z kartą dźwiękową miałem sporo problemów w Win98. Jest juz trochę wiekowa - Aztech A3D (cośtam). Jak już wcześniej pisałem (w innym poście) miałem problemy z SDR-ami. BAS stwierdził, że wynikało to z błędnej konfiguracji BIOS-u. Być może ma rację ale już tego nie sprawdzę bo kupiłem ddr-y. Teraz "małe" kłopoty sprawia HDD. Ma juz swoje lata (Seagate 8,4GB)ale scandisk nie znajduje żadnych uszkodzonych sektorów - wszystko jest OK. Problem polega a właściwie polegał na tym, że nie można było z niego skopiować np. na drugi dysk dużego pliku (700MB). Zaczynał odczyt i czas do końca wzrastał do 70 min ... i można było nacisnąć reset bo nic innego nie pomagało. Po zainstalowaniu patcha (chip - wielka księga testów), nie chodzi o 4-in-1, do chipsetu VIA (poprawia jakieś błędy w komunikacji pomiędzy kontrolerem a chipsetem VIA) wszystko zaczęło prawie normalnie działać poza małym ale. Wydajność dysku w teście SiSoft Sandry jest na poziomie ATA33. Zarówno bios jak i Windoza pokazują, że pracuje w trybie dma66. Trochę odbiegam od tematu ale może komuś to podsunie jakiś pomysł co może powodować takie zachowanie dysku. Może to wina płyty gł, chipsetu czy walnięty dysk? Na stronie VIA znalazłem opis jednej z funkcji sterownika VIA Bus Master Miniport. "The VIA IDE Miniport Driver provides a smart error recovery if the device has an I/O fail condition. It will decrease the transmit mode of the device level from highest to lowest mode. The levels are set as UDMA 100, UDMA 66, UDMA 33, Multiword DMA and PIO modes. The Microsoft Default driver will down transmit the mode directly from the highest to lowest level. The VIA IDE miniport driver will maintain the storage device to perform at the highest level possible." Nie wiem co oznacza I/O fail condition. Może ktoś wie? Może to właśnie ten sterownik powoduje spowolnienie dysku? pozdrawiam |
nie zauważylem żadnych kłopotow z ide / via 4in1 4.40/ na ak32d i z dyziem b4 40gb, transfery były w normie a tej łatki nie wrzucałem bo wszystko się kopiowało jak powinno /mozę to kwesta ustawień biosu? a mozę potrzebny upgrade
a mozę by tak defraga zrobić / na xp kiedyś sandra pokazała mi 23k zamiast zwyczajowych 26-27k na standardowym kontrolerze od ak31 r3.1 i po defragu okazało się ża alles wróciło do normy :) niegdy nie myślałęm zę mam aż taki burdel na dyziu i zę tyle może dac posprzatanie -> a kiedyś M$ twierdził zę w ntkowatych postawionych na ntfs defrag jest zbedny :)/ pozdro |
Spoko Druss chcesz to ci na maila wyśle ddokładnie z instrukcją (po angielsku) i dodatkowo w tym biosie będziesz miał opcję zmiany FSB :) daj znać a ci wyślę. PS FAST WRITES to fajny bajer :) aha i w tym biosie jeśli masz płyte bez LAN'a to musisz wyłączyć tąś opcje w nowym BIOSIE :) ale wszystko jest OK :) tak że tylko daj znąć ;)!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Teraz jest nowa plyta ASRock, w odruznieniu od tego Shuttle`a ma Ata 133 i Usb 2.0 !!!! Dzisiaj ja bede mial , powiem co i jak, podobno jest to plyta z nowo wybudowanej fabryki Asus`a, i nie jest droga ja ja dostane za 270zl po znajomosci w sklepie ;)
|
Cytat:
http://www.asrock.com/product/amd/images/K7VT2-FACE.jpg |
Tak ale podobno dodaja zaslepke do obudowy zeby bylo wszystko ok. Zabraklo egzemplarzy i bede mial troche pozniej , rozchodza sie jak cieple bulki w hurtowniach 8)
|
Cytat:
|
Fakt ale ja nie bede podkrecal, zreszta bardziej mnie przyciaga Ata 133 i fakt ze jest takze usb 2.0. Na Shuttle jest Ata 100 i Usb 1.1 wiec ten fakt mnie ciagnie jednak do ASRocka.
|
Cytat:
pozdrawiam:) |
jako ex user płyt na kt266,kt266a, kt266a z raid 133 i kt333 z raid 133 / jestem maniakiem i lubię jak wszystko jest masterem na swoim kanale :)/ musze stwierdzić że :
1. jesi masz dysk ata100 to nic nie zyskasz 2. jeśli masz przez przypadek dysk ata133 to też w praktyce nic nie zyskasz bo to co dostaniesz i tak mieści się w specyfikacji ata 100 a to co Ci sprazedają marketingowcy to pseudotechniczny bełkot i pobożne życzenia :) 3. jedyny plus to usb 2.0 ale zysk w tym wypadku zależy od tego jakie się ma lub planuje się mieć peryferia w kompie / ja nic nie ma na usb a jedyne co mogę mieć to komórek nokii a dla jej 64 mb to mi normalne stare :) usb wystarczy BTW jak już wydawać kasę to nie lepiej qpić coś na nforce2 / epox jest poniżej 600 zł a ma qpe dodatków tak zę w sumie można sb live w starszych wersjach zostawić dla next pokolen/ i do tego mozamn old :) procka spokojowo zapodać na 166 i wspomóc dwukanałowym ddr ( kosztowne ale jakieś 10% do przodu:) -> własnie zamierzam się przesiąść bo mi sie juz via znudziła :) albo zapodać coś na kt333 w taniej nie ecs'owej wersji :) a co do asrocka to moze lepiej poczekać na jakieś recenzje z w miarę nieżależnych serwisów o kompach / choć za tą kasę to mozna potestować a next zbulwersować się i zaqpić na stałe inna 8) albo co bardziej etyczne zapytac w zaprzyjaźniopnym sklepie jak chadzają zestawy na tych płytach bo ryzyko nie jest wskazane albowiem powiadam Wam płyta to podstawa kompa..... .....a ja jestem nadżumiony / nie ma to jak firmowe imprezy przedświąteczne sponsorowane przez dyrekcję 8) :) pozdro |
Jakbym chcial wydawac kase na pamieci ddr to bym odrazu bral Asusa na kt400 ale nie chce mi sie przeplacac i wole poczekac az wejda ddr2 i spadna ddr na leb no i wtedy nie bede musial plyty zmieniac tylko pamiatki wrzuce, a mam bardzo dobre sdr`y na cl2 dlatego zal mi je sprzedawac za grosze. A usb 2.0 mi robi bo mam w sumie 3x urzadzenia usb.
|
Cytat:
pozdrawiam:) |
No tak tylko ze ja chce zmienic karte graficzna, a jak mialem gf3 ti200 ostatnio to mi sie komputer dziwnie zamykal, poprostu plyta na kt133a juz sobie nie radzila i dlatego chce to zmienic jak najmniejszym kosztem. A fakt faktem bede mial recenzje od kupla ze sklepu co do tej plyty Asrocka i prawdopodobnie zdecyduje sie wlasnie na nia.
|
Cytat:
pozdrawiam :) |
Narazie nie mam czasu zeby podejsc bo na kolo sie ucze, ale sie dowiedzialem od kumpla ktory pracuje w sklepie na G w Gdańsku nei bede mowil nazwy zeby im nie robic reklamy bo ich nie lubie ;) I dostali 10 tych plyt Asrocka z czego 8 wrocilo spowrotem bo sie wogole nie odpalaly, albo bylo z nimi cos innego, moze trafili na taka partie, ale dokladniej sie dowiem w czwartek po kole jak to dziala i z czym sie to je.
|
Cytat:
|
Mialem Asrocka, ale tego k7vm2, w biosie praktycznie zero funkcji do ustawiania, najbiedniejszy bios jaki widzialem, ale samo chodzienie plyty jest stabilne, no i tak jak na ecs`ie nie ma agp fast writes, nie mialem tej k7vt2 i jeszcze nie wiem co ona tam ma.
|
Cytat:
Tak swoja droga wsrod zaprzyjaznionych zapalencow komputerowych i wielbicieli wymiany czesci co tydzien, raczej panuje opinia o kiepskiej jakosci produktow Asrock... nie porownuja tego nawet do ECS'a ktorego uwazaja za lepszy produkt! jest taka firma co sie Mercury nazywa (mam nawet takiegi Discmena) podobno to do tego mozna porownac jedynie... jesli bede teraz zmieniac plyte obslugujaca SDRAMy to bedzie to pewnie ten Shuttle AK-32 |
Ja po tym jak sie zdenerwowalem postanowilem przejsc na ddr`y i kupic sobie Gigabyte`a plyte na kt400
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:29. |