Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki monitor 19" (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-monitor-19-a-13972/)

surff 14.12.2002 14:25

Jaki monitor 19"

Witam!

Mam do was pytanko - co byście wybrali z monitorów 19" w granicy 1300zł??
Zastanawiałem się nad Samsungiem SyncMaster 959DF, w podobnej cenie moge też kupić Flatrona F900B oraz Iiyama MasterPro 1451( niestety nie płaskiego kineskopu)...Czekam na wasze sugestie.

Pozdrawiam

Ziele 14.12.2002 15:20

Ja mam 21" Fujitsu za 600zł i jestem bardzo zadowolony. Obraz bardzo ostry nawet przy 1600x1200@85Hz. Wystarczy się przejść po komisach :) Ludzie sprzedają super sprzęt często w dziwnie niskich cenach ;p

Kasprzak 14.12.2002 15:22

do Ziele
Ładnie kupiles ten monitor za 600zl i jeszcze wporzo no to ladna cenka!Ja jakos w komisach zawsze mialem pecha ze np.cdrom za 50zl wysiadl mi po tygodniu!:(

Laser 14.12.2002 15:59

Witam !

Powiem Ci szczerze tak jak ja uważam - SAMSUNG wg mnie robi dobre monitory obraz jest ostry , monitory mają dobre parametry i nie są drogie - niestety przez dwa lata uzytkowania SAMSUNGA SM755DF/dałem za niego 1600 pl a jest to 17' / odkryłem pare wad tego monitora i nie wykluczone ze te wady dotycza nie tylko tego modelu.

Ku mojemu zdziwnieniu po paru miesiącach uzytkowania z monitora zaczeła SAMA złazić warstwa natyrefleksyjna / zadne woje nie pomogły monitora nie wymienią / jak sie potem okazało wiekszosć SAMSUNGÓW ma te wade nawet najnowszyCH !!!!

Wada druga - co jakiś czas monitor zaczyna wydawac z siebie dzwiek o bardzo wysokiej czestotliwosci - jak sie okazało winna jest niedopracowana / niedostrojona przetwornica wysokiego napiecia.

Mówię Ci szczerze przejechałem się na SAMSUNGU i jak teraz bede kupował monitor to wybiorę Iiyame.

Jeszcze jedno miałem stycznosć z monitorami LG - krótką bo krótką ale miałem co sie okazało ze monitory LG z nizsze pólki powodują u mnie silny ból głowy po 30 minutach pracy / sprawdzałem / przez tydziń pracowałem przy tym monitorze i co dziennie po pół godzinie pracy bolała mnie strasznie głowa / nadmieniam takk było w przypadkuTANICH monitorów LG /

To tyle jesli chodzi o moje zdanie.

Kasprzak 14.12.2002 16:38

a to z tym schodzeniem powierzchni nie wiedzialem. U mnie jest OK!

BD 14.12.2002 16:41

Re: Jaki monitor 19"

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Witam!

Zastanawiałem się nad Samsungiem SyncMaster 959DF, w podobnej cenie moge też kupić Flatrona F900B oraz Iiyama MasterPro 1451( niestety nie płaskiego kineskopu)...Czekam na wasze sugestie.

hm wiec tak ...

do Flatronow ma uraz - w pracy mam i padl po godzinie pozniej 3 tygodnie w serwisie ...

na temat samsungow sie nie wypowiadam bo jestem fanem IIyamy
mam model Visio Master Pro 451 plaski na kieskopie hitachi - pelna rewelacja
dzis juz nie ma modelu 451 ale jest 454 ktory jest godnym nastepca 451 - koszt ok 1800 zl brutto a wiec wiecej o 500 zl ale masz w nim wbudowany hub USB, mozliwosc podlaczenia 2 komputerow oraz glosniki
a wiec moze warto dac wiecej ...

kizio 14.12.2002 16:45

Ja mam LG 17" StudioWorks 520Si i jestem z niego bardzo zadowolony
kosztował ok: 549 zł (złuży mi już 2 lata)

a na temat: Ja bym wybrał Iiyame

Druss 14.12.2002 17:43

A ja ci polece Hyundai Q910 , osobiscie posiadam Q790, monitor rewelacja, parametry zblizone do tych drogich monitorow, jakosc obrazu tez rewelacyjna, przejrzyste menu, nowatorski design, ktory zmniejszyl gabarytowo wielkosc monitora przez co obudowa jest mniejsza, z przodu wyglad przypomina monitory LCD. Kosztuje tylko 1175zl i oczywiscie posiada plaski kineskop.

Kasprzak 14.12.2002 20:02

Zapomnialem dodac, jakbym kupowal to wybralbym oczywiscie Iiyame

murt 14.12.2002 20:11

Tak sie sklada ze ja tez jestem na etapie zakupu monitora 19'. Zastanawiam sie nad Samsungiem 957FS oraz PROVIEW DX-997N ale nie moge zadnego info o nim znalesc. Zainteresowalem sie nim dlatego bo kosztuje tylko 1100zl i dlatego ze sam posiadam monitor PROVIEW ktory sluzy mi od 5 lat i jest naprawde dobry. Jezeli ktos wie gdzie moge cos o nim znalesc to bym byl wdzieczny. Przegladajac wiele stron z monitorami doszedlem do wniosku ze najlepsze monitory 19' produkuja: NEC\Mitsubishi\IIyama ale z kineskopami DIAMONDTRON ktore kosztuja ok 1800zl:) Postanowilem kupic tanszy monitor a do tego kupic jeszcze karte graficzna:)

januszp 14.12.2002 20:31

Jak tak sobie czytam ,to przeraża mnie fakt iż tak naprawdę nie ma monitora który nie miałby wad .
Niestety to prawda .
Sam zmieniałem monitor chyba z 7 razy w ciągu roku ...
Na szczęściw w wiekszości zmiany te były wykonywane na zasadzie wymiany (znajomy dostawca) .Przez ten czas nabrałem nieco dystansu do pewnych firm uważanych za czołowkę w tej dziedzinie .
I tak :
Zgadzam się w 110% z "Laserem" - według mnie monitory "Samsung" maja doskonałą ostrość ,jasność dodatkowa mała "plamka" ale niestety żywotność krótka .
Pisząc o firmie "Samsung" mam na myśli monitory z serii "P" .
Pierwsza siedemnastka "SyncMaster 750P Plus""padła" po roku .
Postanowiłem wiec potestować słynne monitory "ViewSonic" ...
Ledwo wlączyłem monitor - zwróciłem z powrotem :
- chociaz monitor był z lepszych modeli (wysokie odświerzania ,rozdzielczość 1600X1200X80Hz) to obraz był względem "Samsunga" mierny - przebarwienia na czcionkach ,małowyrazisty obraz - ogólnie mowiąc kiepski .
Zamieniłem więc ten model na na siedemnaske "Miro" (na trynitronie) -tutaj sprawa jakości przedstawiała się niestety jeszcze gorzej...
Wróciłem więc do "Samsunga" ale tym razem dziewiętnsatka - "SyncMaster 950P Plus" .
Obraz mam wyrazisty ,czcionki ostre ale bez przebarwień ,odświerzania wysokie ,rozdzielczości również - ogólnie extra ,super (czy jak to się tam teraz mówi).Jednak cały czas boję się iż tak jak siedemnastka - padnie mi po roku (taki uraz niestety w psychice pozostawiają żle przeżycia...) .A le w końcu "Samsung" daje 3 lata gwarancji więc myślę iz te 1600zł nie zostanie stracone...
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro

BD 14.12.2002 21:13

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro

a ja sie wypowiem w tej dziedzinie bo akurat to przerabialem :)

SONY to niby fajna marka i super sprzet ale
zaczne od tego, ze dobra seria to ta z literka G w przypadku 19" to np G420 - monitorek zbajerowany i bardzo drogi i przy zakupie tego sprzetu jest pewien istotny problem
Otoz z racji ceny nie ma takich monitorow na stanie i sa one sprowadzane po wplaceniu zaliczki. SONY slynie z tego, ze praktycznie kazda sztuka ma rozne wady a to problem ze zbieznoscia a to cos nie tak z kolorami i koniecznie nalezy wybierac z kilku. No i tutaj jest problem. W czasie gdy ja kupowalem jedynym sklepem gdzie bylo kilka sztuk G420 byl MediaMarkt (te od idiotow) ale pan sprzedawca nie chcial mi podlaczyc kilku monitorow i oznajmil, ze moge sobie go kupic potestowac w domu i w razie czego przyjechac wymienic jak bedzie jakas wada. Wiec zapytalem kto decyduje czy reklamacja klienta jest zasadna - wskazal jakiegos chifa. Zaprosilem go do monitora na polce i pytam czy to sprawny i w 100% dobry monitor - odpowiedz twierdzaca. No to kolejne pytanie bylo takie czy jak kupie ten monitor i za 2 dni przyjde i powiem, ze ma walnieta gemetrie to uznaja moje roszczenia - odpowiedz nie bo sprzet jest OK. A wiec zrezygnowalem z SONY bo nie mialem mozliwosci przetestowania.

Zdecydowanie odradzam SONY serii E - to tani odpad poprodukcyjny. W pracy mam E200 (to 17") krzywe to to i obraz malo wyrazny. Nic sie nie da z tym zrobic.

Jak napisalem wczesniej mam IIyame VisionMaster Pro 451. Tak sie sklada, ze w Katowicach nie bylo rowniez mozliwosci zobaczenia sprzetu przed kupnem ale cos musialem kupic i zaryzykowalem po przeczytaniu wielu wypowiedzi, opini, testow itd. Zamowilem i tego samego dnia mialem sprzet - przyjechal z IIyama Polska prosto do mnie do domu. Zaplacilem za niego 2800 czyli calkiem sporo ale to bylo jakis czas temu. Jako, ze mialem wiecej kasy na monitor to zostalo na karte grafiki - kupilem GF3 (wtedy to byl najlepszy model na rynku) z pelnym ViVo produkcji Creativa. Nie jest to moze najlepsza karta ale juz zupelnie przyzwoita. Calosc daje rewelacyjny obraz. Ostry, prosty, ladne kolorki, dobre rozdzielczosci i odswiezanie.

Oczywiscie monitor trzeba ustawic i robilem to za pomoca roznych testow. Przy okazji zadzwonilemd o IIyamy na HotLine gdyz mialem problemy z wyregulowaniem. Mila pani zapytala o e-mail (oraz telefon) i obiecala przeslac specjalny test iiyamy - podalem i czekalem. Nastepnego dnia dzwoni mila pani z iiyamy i mowie, ze mail nie chcial przejsc do mnie i poprosila mnie o adres pocztowy. Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy.

Pozniej jeszcze dzownilem do serwisu iiyamy z pytaniem o dodatkowy kabel sygnalowy. NIe chcialem kupowac oryginalu i chcialem sie dowiedziec czy mozna go zastapic takim z gieldy za 30 zl. Rowniez otrzymalem odpowiedz.

Po 2 kontaktach z IIyama Polska czuje ze jestem dobrze zalatwionym klientam. Jestem zadowolony z obslugi i sprzetu. Dodatkowo mam 3 lata gwarancji i na czas naprawy monitor zastepczy. Innymi slowy jak padnie moja 19" dzownie do iiyama, ustalam termin odbioru uszkodzonego sprzetu przez kuriera i dostaje monitor zastepczy na czas naprawy.

Jako, ze kupilem monitor z nastawieniem, ze bedzie mi sluzyl dlugo interesowalo mnie rowniez to co bedzie jak sie skonczy gwarancja. W przypadku iiyamy rowniez podoba mi sie zryczltowany koszt naprawy. Czyli nie wazne co sie zepsuje place zawsze tyle samo. Oczywiscie ma to swoje wady bp np wymiana przycisku bedzie kosztowac tyle samo co wymiana kineskopu ale coz cos za cos.

Jak narazie moja iiyama pracuje juz 2 rok i malo kiedy wylaczam kompa - zero problemow. Chodz jednego problemu mozna by sie doszukac. Nie potrafie siedziec przy innym monitorze bo zaraz bola mnie oczy ... :)

surff 14.12.2002 21:28

Dzięki za wszyskie podopowiedzi..
Chyba jednak poczekam z kupnem monitora i dozbieram trochę kaski na coś lepszego.

Pozdrawiam!

ZbigNieff 14.12.2002 21:28

Koles pod tym numerem GG (3593339) sprzedaje monitory SONY 21" za
1000zl nowki nie uzywane (pozostalosci na magazynach) naprawde sie oplaca takze skontaktuj sie z nim!!

Laser 14.12.2002 21:28

Witam !

Co do SONY to zgadzam sie z Bartkiem - mialem styczność z tym cudem przez mojego znajomego.

Kupil sobie monitor SONY zadowolony ze ma nie wiadomo co - przywiózł do domu i tu sie okazało ze nie mozna poprawine usatwić geometri - odwiózł go teo samego dnia wykłucił sie ze sprzedawca dali mu nowy i problem IDENTO tylko na troche mniejsza skale jakos ustawił ta geometrie ale nie jest niestety taka jaka powinna być

Jednym słowem SONY robi dobre telewizory / sam mam 29' i jestem z niego zadowolony ale na monitorach CRT to za dobry nie jest /

gaucho33 14.12.2002 22:22

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Powiem Ci szczerze tak jak ja uważam - SAMSUNG wg mnie robi dobre monitory obraz jest ostry , monitory mają dobre parametry i nie są drogie - niestety przez dwa lata uzytkowania SAMSUNGA SM755DF/dałem za niego 1600 pl a jest to 17' / odkryłem pare wad tego monitora i nie wykluczone ze te wady dotycza nie tylko tego modelu.

Ku mojemu zdziwnieniu po paru miesiącach uzytkowania z monitora zaczeła SAMA złazić warstwa natyrefleksyjna / zadne woje nie pomogły monitora nie wymienią / jak sie potem okazało wiekszosć SAMSUNGÓW ma te wade nawet najnowszyCH !!!!
To tyle jesli chodzi o moje zdanie.

Nie mam takich problemów z moim Samsungiem 757dfx. Szczerze powiedziawszy to jestem od 1,5roku bardzo zadowolonym użytkownikiem. Zadnych kłopotów mi nie sprawia. Ciesze sie że nie wybrałem LG 795FT+ bo mój kumpel przez w miare taki sam czas (2 m-ce dłużej)juz dwa razy ganiał do serwisu. A cena była prawie identyczna.

faco 14.12.2002 22:32

Miałem poprzednio LG 795FT+, a teraz mam LG F900B i muszę powiedzieć, że z żadnym nie miałem problemów.
Bierz F900B.

januszp 14.12.2002 22:53

Ciesze się iż jakość zwycięża powoli nad ceną - jesli chodzi o monitory .
Ciesze się również iż są na świecie osoby ,dla których monitor a monitor to nie to samo .
Być może mimo woli poruszony został aspekt jakości obrazu karty graficznej ...Prawda jest taka ,iż nawet najlepszy monitor nic nie pomoże jeśli karta będzie pochodzić z dołu tabelki umieszczanej na "benchmark.pl" .Swoja drogą gratulacje dla "goscia" ,który powaznie podszedł do zagadnienia jakości kart graficznych w 2D ("benchmark.pl")- osobiście stwierdziłem iż tabelka była (ostatnio nie zaglądałem tam ,więc nie wiem czy jeszcze jest) prowadzona bardzo rzetelnie .Jeszcze parę lat temu nie miałem pojecia iz karty graficzne mogą pod wzgledem jakości wyswietlanego obrazu różnić się aż tak pomiędzy sobą .
Następna sprawa to rózne konstrukcje kineskopów ,a w zasadzie ich "baniek" :
jedne sa wklesłe ,inne wypukłe ,jeszcze inne posiadają tzw. efekt "trynitrona" (coś w rodzaju wypalonej linii na środku ekranu) .
Z trojga złego wolę jednak wypukłe (to takie moje prywatne odczucie)
Oczywiście sa tez całkowicie płaskie ...
Być może jak moj "SyncMaster" padnie bede musiał zainteresować się monitorem który bedzie tej samej klasy lub może wyższej ?
Dlatego mam kilka pytań do "BD" dotyczących "IIyama 454(451)":
1. Czy monitor posiada wejścia "BNC" ?
2. Ile monitor posiada posiada tzw. "banków pamięci" (ile trybów (rozdzielczość/odświeżanie) jest w stanie zapamiętać ?
3.Jakie odswieżanie mozna osiągnąć w rozdzielczości 1152X864 ?
4.Jak wyglada sprawa z "płaskością" tego monitora ?
5.Ile waży ? - moje biurko nie strzyma więcej niż 15kg (oczywiscie zawsze można zmienić ...mam na myśli biurko).
Cały serwis zrobił na mnie duże wrażenie ...no może oprócz :"...Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy." - tutaj sadze iż ten soft powinien być dostarczany razem ze sterownikami do monitora .jaro

MaciejT 15.12.2002 00:45

Re: Jaki monitor 19"

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Witam!

Pozdrawiam

SAMSUNG 959DF
Mam taki. W połączeniu z Matroxem G450 -=cud, miód i orzeszki (wniebowzięcie)=-
Mam również drugi - 900NF (już ma 2 lata), jak wyżej.

BD 15.12.2002 09:32

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Ciesze się iż jakość zwycięża powoli nad ceną - jesli chodzi o monitory .
Ciesze się również iż są na świecie osoby ,dla których monitor a monitor to nie to samo .

wiesz ja nie jestem grafikiem ani jakims tam zawodowce
ale przed komputerem jak trzeba spedzam po 20 godzin a wiec
czasem nalezy zadbac o oczy

moge z innych rzeczy zrezygnowac ale monitor musi byc dobry

Cytat:

Być może mimo woli poruszony został aspekt jakości obrazu karty graficznej ...Prawda jest taka ,iż nawet najlepszy monitor nic nie pomoże jeśli karta będzie pochodzić z dołu tabelki umieszczanej na "benchmark.pl" .Swoja drogą gratulacje dla "goscia" ,który powaznie podszedł do zagadnienia jakości kart graficznych w 2D ("benchmark.pl")- osobiście stwierdziłem iż tabelka była (ostatnio nie zaglądałem tam ,więc nie wiem czy jeszcze jest) prowadzona bardzo rzetelnie .Jeszcze parę lat temu nie miałem pojecia iz karty graficzne mogą pod wzgledem jakości wyswietlanego obrazu różnić się aż tak pomiędzy sobą .
wlasnie to wazne - ja mam tego Creativa i nie jest zle ale jako, ze nie gram praktycznie wcale mysle o karcie z doskonala jakoscia obrazu - moze jakis Matrox

Cytat:

Dlatego mam kilka pytań do "BD" dotyczących "IIyama 454(451)":
postaram sie pomoc
Cytat:

1. Czy monitor posiada wejścia "BNC" ?
2. Ile monitor posiada posiada tzw. "banków pamięci" (ile trybów (rozdzielczość/odświeżanie) jest w stanie zapamiętać ?

model 451 ani 454 nie ma BNC - ma jedynie wyjscie na 2 komputery i przelacznik

tutaj http://www.iiyama.pl/pages/produkte/...hp3?id=HM903DT
masz specyfikacje modelu 454 gdyz to nastepca mojego 451 ktorego juz nie ma w sprzedazy

Cytat:

3.Jakie odswieżanie mozna osiągnąć w rozdzielczości 1152X864 ?
tutaj masz dane z instrukcji
1920 x 1440 / max. 86 Hz
1600 x 1280 / max. 97 Hz
1600 x 1200 / max. 104 Hz
1480 x 1024 / max. 122 Hz
1280 x 1024 / max. 122 Hz
1024 x 768 / max. 162 Hz
800 x 600 / max. 200 Hz
640 x 480 / max. 200 Hz

ale nie ma tej rozdzielczosci jaka podales
w przypadku mojego monitorka jest to 120 Hz

Cytat:

4.Jak wyglada sprawa z "płaskością" tego monitora ?
plaski, 2 poziome paski podtrzymujace maske (jak w tryniotronie)
na poczatku wydawali mi sie, ze jest wklesly ale to norma
nie jest to plaskosc uzyskana przez zalanie szklem zwyklego kineskopu jak to robia niektorzy

Cytat:

5.Ile waży ? - moje biurko nie strzyma więcej niż 15kg (oczywiscie zawsze można zmienić ...mam na myśli biurko).
no sporo ponad 23 KG
musialem dorobic dodatkowa noge pod biurko bo sie przechylalo :)

Cytat:

Cały serwis zrobił na mnie duże wrażenie ...no może oprócz :"...Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy." - tutaj sadze iż ten soft powinien być dostarczany razem ze sterownikami do monitora .jaro
zgadza sie z toba
jednak pani mi tlumaczyla, iz te testy uzywa serwis
i nie sa udostepnione na zewnatrz

BTW autorem testow jest Macromedia :)

Laser 15.12.2002 09:40

Cytat:

BD napisa***322;(a)

plaski, 2 poziome paski podtrzymujace maske (jak w tryniotronie)
na poczatku wydawali mi sie, ze jest wklesly ale to norma
nie jest to plaskosc uzyskana przez zalanie szklem zwyklego kineskopu jak to robia niektorzy

Witam !

Bartek teraz ja mam pytanko - nie wiesz czy wszystkie kineskopy IIylamy mają te dwa poziome paski w 1/3 i 2/3 ekranu szczerze mówiąc mnie to troche denerwuje a na zdieciach tego nie ma / chyba w opisie kineskopu powinno być napisane ale nie wiem czy to jest maska szczelinowa czy perforowana /

Dzięki !

BD 15.12.2002 11:37

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Bartek teraz ja mam pytanko - nie wiesz czy wszystkie kineskopy IIylamy mają te dwa poziome paski w 1/3 i 2/3 ekranu szczerze mówiąc mnie to troche denerwuje a na zdieciach tego nie ma / chyba w opisie kineskopu powinno być napisane ale nie wiem czy to jest maska szczelinowa czy perforowana /

wiec tak kazdy kineskop z maska szczelinowa ma te paski ktore sa podtrzymaniem maski - taka konstrukcja

w przypadku monitorow 15" pasek jest tylko 1 na dole
natomiast dla 17" i wiekszych paski sa 2 na dole i gory - mniej wiecej 1/4 od gory i 1/4 od dolu (ta jest na mojej 19")

paskow nie ma maska perforowana
poza tym jest jeszcze kineskop mieszany (nie znam dokladnej nazwy) ale jest to polaczenie maski szczelinowej i perforowanej

nie wiem dlaczego denerwuja cie te paski bo ja je widzialem tylko na samym poczatku jak zaczynalem pracowac z takim monitorem
po chwile paski zniknely i nie widze juz ich w czasie pracy (najlepiej je widac jak masz jednolite tlo na calym ekranie i nic wiecej)

na zdjeciu nie zobaczysz tych paskow bo sa ona malo widoczne rowniez na samym monitorku :)

a co do iiyamy to nie kazdy ma te paski
z 19" np Vision Master 1451 (LS902UT) nie ma http://www.iiyama.pl/pages/produkte/...hp3?id=LS902UT
kosztuje ok 1100 zl

Majonez 15.12.2002 11:49

a ja z innej beczki
(januszp wybacz za profanacje ale niestety nie stac mnie na nic lepszego ;))

kupilem ostatnio LG F700P czyli flatron 17" (wczesniej mialem samtrona 75e) wszystko jest niby cacy jak dla mnie nawet przesiadlem sie na rozdzielczosc 1024x768 - odswiezanie 100Hz (na samtronie mialem 800x600 wlasciwie tez ze wzgledu na to ze moglem na tej rozdzielczosci dac 100Hz)

i teraz moj klopot mam rive tnt2 m64 32mb i na samtronie mi to raczej starczalo ale mam dziwne wrazenie co do kolorow i w ogole obrazu na tym lg - poczatkowo nie moglem ustawic kolorow ale dalem rade jednak no jakos mi nie pasuje to wszystko - moze to efekt przejscia z wypuklego na plaski ?

czy w moim przypadku mozliwe jest iz karta jest jakby to powiedziec za slaba na monitor ?

raczej nie znam sie na kartach graf i na monitorach wiec prosze o wyrozumialosc co do tego pytania hehe

BD 15.12.2002 12:13

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)

czy w moim przypadku mozliwe jest iz karta jest jakby to powiedziec za slaba na monitor ?

oczywiscie, ze karta ma wplyw na jakosc obrazu
i moze nie wyciagac wszystkich mozliwosci monitora

po zmianie monitora na paski na poczatku wydaje sie sporo jest nie tak ale to mija z czasem :)

poza tym powiem ci cos co zaobserowalem na roznych monitorach
i nie jest to tylko moje zdanie ale kilku osob zajmujacych sie "zawodowo" grafika
otoz im wyzsze odswiezanie tym gorsze kolorki - sprawdzalismy na kilku roznych monitorach (tanich i drogich) i faktycznie im wyzsze odswiezanie tym slabsza jakosc kolorow

byc moze to wina kart graficznych bo tak sie skladalo, ze w przypadku tych kilku testow mielismy te sama karte i te same sterowniki

Laser 15.12.2002 12:17

Cytat:

BD napisa***322;(a)

a co do iiyamy to nie kazdy ma te paski
z 19" np Vision Master 1451 (LS902UT) nie ma http://www.iiyama.pl/pages/produkte/...hp3?id=LS902UT
kosztuje ok 1100 zl

Witam !

Podoba mi sie ten monitorek - ma płaski kineskop !?

BD 15.12.2002 13:02

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Koles pod tym numerem GG (3593339) sprzedaje monitory SONY 21" za
1000zl nowki nie uzywane (pozostalosci na magazynach) naprawde sie oplaca takze skontaktuj sie z nim!!

ranu to jakis koszmar
ten koles ma znowu Adres IP: 213.77.133.196. Nazwa hosta: pg196.kudowa.sdi.tpnet.pl.

HelpMan nudzisz mnie juz

januszp 15.12.2002 15:56

Do "Majonez" :
Wszystko to co napisał "BD" jest niestety faktem .
Karta "M64" jest niestety kiepskiej jakości .I to juz nie chodzi o o sam chipset karty .
Tutaj liczą się markowe podzespoły ,które są stosowane przez niestety droższe firmy .
I tak :
"Riva TNT2" firmy "trelemorele" będzie miala obraz mierny - czerń nie jest czernią (przechodzi w brąz) ,fonty stają się rozmyte (nawet jeśli testujemy w rozdzielczości 800X600X65Hz) ,kolory jakies "niewlazłe" itd.
Jeśli porównamy ten model z kartą niemal bliźniaczą ale firmy powiedzmy "Asus" - dostaniemy klarowny obraz bez mankamentów wyżej opisanych .
Wybierając karte droższą (lepszej firmy) ,nawet z tym samym chipsetem może się okazać iż może to mieć zbawienny wpływ na nasze oczy .
Tak więc różnice pomiędzy tym samym np. "GeForce-m" ale wyprodukowanym przez innego producenta są czasem kolosalne .

Sama regulacja ,w szczególności kolorów (nasyceń w monitorze) jest cięzką z czasem nawet morderczą pracą .
Jeśli juz ktos decyduje sie na "ręczne" ustawianie ,bez narzędzi diagnostycznych może przezywać coś co opisuje "Majonez" :
"poczatkowo nie moglem ustawic kolorow ale dalem rade jednak no jakos mi nie pasuje to wszystko" .
Wzrok ludzki jest złudny i jeśli chodzi o optymalne ustawienie monitora to juz po 20 min. korekcji kolorow ,nasycenia bieli itp. okaże się iż tak naprawdę to już sami nie wiemy czego chcemy .
Dlatego tak ważnym jest oprogramowanie dostarczane z monitorami .

Co się tyczy samego wyboru monitora to proponuję wybierać w zalezności od zapotrzebowania czyli
-jeśli nie widzimy różnic pomiędzy monitorem X a monitorem Y - wybrać tańszy model
- jeśli nie przykładamy wiekszej wagi do jakości - wybrac tańszy model
Wszystko zależy od konkretnego zastosowania monitora oraz od wymagań kupującego - są osoby ,którym nie zalezy na super-jakości - i to jest zdrowe (dla nich sa produkowane monitory z niżeszej półki - nie znaczy to iż monitory są beznadziejne ).
Warto jednak mieć cały czas na uwadze nasz wzrok (w przeciwności do zębów - oczy nie rosną dwa razy) dlatego też przynajmniej wyrazistość .odświerzanie (75-85Hz) powinno być na jako takim poziomie .
Zawsze wychodzę z założenia ,że lepsza jest dobra siedemnastka ,a nawet piętnastka niż kiepska dziewiętnastka .jaro

PS.
Do "BD" :
Dzięki za informacje dotyczące IIyamy .
jaro

Laser 15.12.2002 16:04

Witam !

Czy moze ktoś mi wyasnic czym sie róznia kineskopy

Flat FST i Diamondtron MM

Wypatrzyłem sobie dwa fajne monitory które różnią sie od siebie własnie kineskopami

- 17" Iiyama Vision Master Pro 407 ( HF 703UT )
- 17" Iiyama Vision Master Pro 413 ( HM 703UT )

dzięki !

BD 15.12.2002 19:43

Cytat:

januszp napisa***322;(a)

Wybierając karte droższą (lepszej firmy) ,nawet z tym samym chipsetem może się okazać iż może to mieć zbawienny wpływ na nasze oczy .
Tak więc różnice pomiędzy tym samym np. "GeForce-m" ale wyprodukowanym przez innego producenta są czasem kolosalne .

ja bym zaryzykowal wiecej
markowa karta ze slabszym prockiem bardzo czesto jest tak samo wydajna jak karta firmy "trelemorele"
wynika to z jakosci uzytych podzespolow - nalezy pamietac, ze karta to nie tylko procesor ale rowniez cala reszta

ja bardzo dlugo pracowalem na karcie TNT1 firmy ASUS i bila ona badziewne karty z TNT2 zarowno jakoscia obrazu, wydajnoscia no i cena :)

przyznam sie ze zmienielm te karte dopiero na GF3

zdaje sie na benchmarku robili kiedys rankin klonow ATI
tam to bardzo ladnie pokazano ...

Cytat:

Zawsze wychodzę z założenia ,że lepsza jest dobra siedemnastka ,a nawet piętnastka niż kiepska dziewiętnastka .jaro
tak jest lepszy mniejszy ale lepszy jakosciowo
podpisuje sie pod tym obiema rekami ...

dodam, ze przy zakupie swojego monitora bylem w dobrej sytuacji i nie musialem patrzyc na cene ale gdyby to mialo zanczenie kupilbym droga i dobra 17" a nie polakomilbym sie na tania i slaba 19"

BD 15.12.2002 19:57

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Czy moze ktoś mi wyasnic czym sie róznia kineskopy

Flat FST i Diamondtron MM

Wypatrzyłem sobie dwa fajne monitory które różnią sie od siebie własnie kineskopami

- 17" Iiyama Vision Master Pro 407 ( HF 703UT )
- 17" Iiyama Vision Master Pro 413 ( HM 703UT )

dzięki !

oba sa plaski z tym, ze diamodtron jest szczelinowy a co za tym idzie ma te paski - 2 na gorze i na dole

----
Jest to rodzaj kineskopu produkowany wyłącznie przez firmę Mitsubishi. Kineskopy Diamondtron funkcjonują w oparciu o technologię maskownicy pasmowej, dokładnie tak, jak kineskopy Trinitron (Sony) o tej samej konstrukcji. Monitory wyposażone w kineskop Diamondtron NF pracują z wykorzystaniem nowej wyrzutni elektronowej P-NX i bazują na technologii Natural Flat. Natural Flat oznacza, że ekran monitora jest absolutnie płaski zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i płaszczyźnie poziomej. Zastosowanie tego typu technologii zapewnia stuprocentową precyzję i brak jakichkolwiek zniekształceń przedstawianego na ekranie obrazu. Odpowiada on rzeczywistości bez najmniejszych uwypukleń i załamań, które musiałyby wystapić w normalnych monitorach.
----

ten drugi ma maske perforowana a wiec nie ma drucikow

---
Maska perforowana - Metalowa lub ceramiczna płytka z dużą ilością otworów, przez które prowadzony jest strumień elektronów, tak aby trafił w odpowiedni punkt na ekranie. Zalety technologii maskownicy perforowanej to przede wszystkim bardzo jasna forma rysunku, (szczególnie przy małych otworach), bardzo dobre i dokładne odtworzenie kolorów szczególnie w wejściowym stopniu sprężania, jak również w korzystnej relacji ceny do jakości oferowanego sprzętu.
---

cena podoba (roznica 90 zl to nie duzo) a wiec porownaj parametry
i wybieraj

Laser 15.12.2002 20:00

Cytat:

BD napisa***322;(a)
oba sa plaski z tym, ze diamodtron jest szczelinowy a co za tym idzie ma te paski - 2 na gorze i na dole

----
Jest to rodzaj kineskopu produkowany wyłącznie przez firmę Mitsubishi. Kineskopy Diamondtron funkcjonują w oparciu o technologię maskownicy pasmowej, dokładnie tak, jak kineskopy Trinitron (Sony) o tej samej konstrukcji. Monitory wyposażone w kineskop Diamondtron NF pracują z wykorzystaniem nowej wyrzutni elektronowej P-NX i bazują na technologii Natural Flat. Natural Flat oznacza, że ekran monitora jest absolutnie płaski zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i płaszczyźnie poziomej. Zastosowanie tego typu technologii zapewnia stuprocentową precyzję i brak jakichkolwiek zniekształceń przedstawianego na ekranie obrazu. Odpowiada on rzeczywistości bez najmniejszych uwypukleń i załamań, które musiałyby wystapić w normalnych monitorach.
----

ten drugi ma maske perforowana a wiec nie ma drucikow

---
Maska perforowana - Metalowa lub ceramiczna płytka z dużą ilością otworów, przez które prowadzony jest strumień elektronów, tak aby trafił w odpowiedni punkt na ekranie. Zalety technologii maskownicy perforowanej to przede wszystkim bardzo jasna forma rysunku, (szczególnie przy małych otworach), bardzo dobre i dokładne odtworzenie kolorów szczególnie w wejściowym stopniu sprężania, jak również w korzystnej relacji ceny do jakości oferowanego sprzętu.
---

cena podoba (roznica 90 zl to nie duzo) a wiec porownaj parametry
i wybieraj

Witam !

Widze ze fachowo przekopiowałes to co było w słowniczku Iiyam'y :) ale ok .

Chodziło mi oto który jest który tzn który ma maske z drucikami a który bez bo reszta parametrów jest identyczna

Dzieki

BD 15.12.2002 20:02

Majonez przeczytaj sobie ponizsze teksty

http://www.benchmark.pl/artykuly/rec.../strona-3.html

http://www.benchmark.pl/wyniki/klony_ATi.html

co prawda o ATI ale chodzi o zasade ...

BD 15.12.2002 20:03

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Widze ze fachowo przekopiowałes to co było w słowniczku Iiyam'y :) ale ok .

no wiesz ... widze, ze dobrze czytasz strony:)

Cytat:

Chodziło mi oto który jest który tzn który ma maske z drucikami a który bez bo reszta parametrów jest identyczna
Diamodtron ma druciki i jest drozszy w zwiazku z tym :)

bas 15.12.2002 20:31

Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i robi mi się coraz smutniej(chodzi o zawartość mojego portfela) ponieważ rozważam zakup panela i chiałbym, żeby był jak największy w rozsądnej cenie. Mam pytanie co sądzicie o następujących panelach:
-Belinea 10 19 10 LCD 19
-Belinea 10 17 40 LCD 17

Chodzi mi o wasze subiektywne opinie a nie o suche dane które są na stronie monitor.pl, ewentualnie jakie inne panele w rozsądnych cenach polecacie, zalezy mi na conajmniej 17" ze wskazaniem na 19".

BD 15.12.2002 21:57

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i robi mi się coraz smutniej(chodzi o zawartość mojego portfela) ponieważ rozważam zakup panela i chiałbym, żeby był jak największy w rozsądnej cenie. Mam pytanie co sądzicie o następujących panelach:
-Belinea 10 19 10 LCD 19
-Belinea 10 17 40 LCD 17

Chodzi mi o wasze subiektywne opinie a nie o suche dane które są na stronie monitor.pl, ewentualnie jakie inne panele w rozsądnych cenach polecacie, zalezy mi na conajmniej 17" ze wskazaniem na 19".

czyli nie liczy sie jakosc a wielkosc?

bas 15.12.2002 22:03

Cytat:

BD napisa***322;(a)
czyli nie liczy sie jakosc a wielkosc?
Zależy mi i na jednym i na drugim, wybierając belinea kieruję się opinią znajomego i faceta w monitor.pl, ale jednocześnie zależy mi na waszym zdaniu.

Chciałbym jak największy panel, jak najlepszej jakości, oba modele są na matrycy fujitsu co jak twierdził facet w monitor.pl jest dużym plusem.

TOMMYx 28.02.2003 02:09

Hyundai Q910

Witam,

Temat monitorów pewnie jeszcze nie jeden raz będzie 'odświeżany' na Forum.

Mam pytanie - Co sądzicie o monitorze Hyundai Q910 ?
Link do sklepu: http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/...is.php?id=2064

Przeglądając Wasze wcześniejsze wypowiedzi, znalazłem post kolegi Druss'a. A pozostali jakie mają zdanie nt. tego monitorka ?

A może macie jakieś swoje 19-calowe typy o podobnych parametrach w tej cenie (do 1100PLN) ?

Dodam, że obecnie posiadam monitor Hyundai - model DeluxScan 5870 (15", 640x480->120Hz, 800x600->100Hz, 1024x768->85Hz, 1280x768->75Hz), i jestem z niego bardzo zadowolony, dlatego też zainteresował mnie Q910.

Czekam na Wasze odpowiedzi.

surff 28.02.2003 08:30

W najnowszym Enterze (którego przeglądałem w sklepie na stacji beznzynowej)jest test monitorów 17" i 19". O ile sobie dobrze przypominam to Hyundai Q910 zajmuje w wysokie miejsce, ale mogę się mylić.Chyba był pierwszy w stosunku jakość/cena. Generalnie Hyundai robi niezłe monitorki, w akcji widziałem tylko 17" i obraz na nich był ostry, a kolory żywe.Dodatkowo Q910 ładnie wygląda:-)

Pozdro

TOMMYx 28.02.2003 11:36

Cytat:

surff napisa***322;(a)
W najnowszym Enterze (którego przeglądałem w sklepie na stacji beznzynowej)jest test monitorów 17" i 19". O ile sobie dobrze przypominam to Hyundai Q910 zajmuje w wysokie miejsce, ale mogę się mylić.Chyba był pierwszy w stosunku jakość/cena. Generalnie Hyundai robi niezłe monitorki, w akcji widziałem tylko 17" i obraz na nich był ostry, a kolory żywe.Dodatkowo Q910 ładnie wygląda:-)

Pozdro

Dzięki za wskazówkę :spoko:

Nikt więcej nie wypowie się ? :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:54.