![]() |
Wodne Chłodzenie .... czy ??
Mam zamiar kupic wodne chlodzenie i chcialbym prosic o rade czy wogole sie oplaca bo cena jest BD okragal (bo az 400zl) wiec powiedzcie mi czy to ma jakis sens??
Dodam jeszcze ze mam Athlona 2,2Ghz i ma on 62C w/g mnie to troche duzo a po 2 wentylator jest strasznie glosny wiec poradzcie mi co zrobic?? |
chyba jaja se robisz. za 4 stowy masz nowy procesor
|
Cytat:
|
Cytat:
|
a co sie dzieje z kompem (poza tym ze halasuje)jakies zawisy,dziwne komunikaty?
|
Cytat:
i pozniej jest niestabilny!! |
Cytat:
|
no to jak chodzi caly dzien, a ty mu jeszcze pewnie dobrze dajesz w p***e to musi sie zagrzac,jak to athlon. radze zmienic wiatrak .za 70-80zl cos dobrego znajdziesz
|
Cytat:
|
jak masz wiecej kasy to sproboj z cieklym azotem...
|
ZbigNieff
wodne chłodzenia... e! tam. masz athlona XP 2.2... czyli ma jakieś 1800MHz ja ze swojej str, mogę ci poradzić, żebyś kupił sobie chłodzenie arctic cooling... jest to na prawdę BIG cooler, a do tego jest cichy i ma automat. regulowaną il. obr/min (chyba do 3500).... ma czujnik wbudowany w radiator, który steruje wiatrakiem do tego możesz sobie jeszcze kupić jeden wiatrak, który wyciąga ciepłe pow. na zew. obudowy ... też arctic cooling i też z regulacją obr. te wiatraki są b. ciche, razem nie kosztują więcej niż 120 PLN razem z wysyłką; ja kupowałem je tutaj http://www.proline.com.pl athlon XP 2000+ ma na nim po wł. coś ok. 58 stopni a xp 1700+ ma coś ok 50 :) ostatecznie możesz dołożyć wiatrak z przodu obudowy, który będzie wdmuchiwał pow. do jej wnętrza... musi być poprawna cyrkualacja Chłodzenie wodą nie wydaje się dla mnie dobrym pomysłem... słyszałeś może o ogniwach peltiera lub o chłodzeniu ZALMANA! poszukaj tutaj, duży wybór: www.pccooler.com.pl |
ogniwo peltiera jest slepa uliczka - poniewaz dziala tak ze cieplo z jednej strony plytki wyprowadza po drugiej stronie (i dodaje jeszcze cos od siebie) i owszem procesor chlodzisz ale w srodku obudowy masz saune (pozatym peltier zre pare amperow - czy wyrobi to twoj zasilacz?)
chlodzenie wodne to jest cudowna, skomplikowana maszyna, ale jesli nie podkrecasz (a nie wspomniales o tym) to do regularnego chlodzenia prcesora powinien ci wystarczyc pozadny radiator z wydajnym wiatrakiem moj p4 (poprzednio 2ghz teraz 2.4, oba podkrecane (troche, dla zasady)) pracuja bardzo stabilnie jesli zamiast standardowego aluminiowego radiatora dalem im miedziany - nie zmieniajac wiatraka - o chlodzeniu wodnym nie myslac nawet przez chwile |
Re: Wodne Chłodzenie .... czy ??
Cytat:
|
Do +++LeWaP+++
Nie znalazlem czegos takiego jak "arctic cooling" w ProLine ani w PcCooler!! Mozesz mi przeslac Fotke tego BIG Coolera albo zamiesc ja na forum!! Do -Sid-The-Rat=> Wlasnie mam zamiar kupic ogniwo peltiera ale twoja opinia daje mi cos do myslenia!! Jesli chodzi o zasilacz to mam 300W!! A po 2 mam zamiar podkrecic tego Athlona 2,2 na 2,6 (moj znajomy w sklepie to robil i da sie ale tak sie gral ze nie wiedzial co na niego zalozyc i cosfnał na 2,2) i jestem ciekaw czy wlasnie Wodne Chlodzenie to schlodzi czy nie?? |
Cytat:
Zobacz tutaj http://www.proline.com.pl/shop.php?p...86fd141c49864f |
jeszcze o chłodzeniu wodnym:
podstawy Forum Tweak.pl- na tym forum można się wiele dowiedzieć nt. WaterCoolingu i Ogniwie Peltiera |
Witam !
Do ZbigNieff'a one sa w ofercie jako Silent Ball z reszta oglądnis sobie stronke producenta http://www.arctic-cooling.com/arctic_e.html |
Cytat:
|
Cytat:
PAsuje zarówno na socket 7 jak i socket A jest cichy i wydajny już 3 takie wiatraki zamawiałem z proline i jak na razie nie narzekam szkoda pieniędzy na jakieś chłodzenie wodą arctic cooling kosztuje chyba 90zł +1zł koszt wysyłki w proline ALBO wiesz co? kup sobie radiator ZEN http://www.pccooler.com.pl/sklepmain...&lev_up=&lev=8 Radiator ZEN Cooler o dużej wydajności i nowoczesnej konstrukcji z zamkniętym obiegiem specjalnej cieczy. Zastosowanie : Procesory AMD (socketA) oraz INTEL (socket 370) . Producent: TS Heatronics Wymiary: 90x86x76 mm Materiał: ABS Mocowanie (klip): Nylon 66 Radiator: model: SCR325 wymiar: 64x32x60 materiał: aluminium waga: 135g ciecz chłodząca: HCF-134a spód radiatora: 32x32 - miedź powlekana niklem Wentylator: producent: Minebea Co. Ltd. model: 2406KL-04W-B59 wymiar: 60x60mm ilość obrotów: 4,600 RPM wydajność: 0,52 m3 / min Max. ciśnienie: 51,2 Pa czas pracy: 70000 godzin coś ok. 430PLN :) |
jeszcze możesz zajrzeć tutaj
http://www.watercooler.prv.pl/ ale sam nie wiem co o tym sądzić w każdym razie chłodznie wodą |
Cytat:
Hehe domowa robota ! Ja bym sie bał woda i eektronika - mały przeciek i po zawodach. |
Cytat:
i uważam, że najlepszy cooler będzie kosztował tyle co słabe chłodzenie wodą... :( Ja bym zainwestował w ARCTIC COLING ewentualnie możesz jeszcze zastosować dodatkowe chłodzenie " na śledzie" jest to b. wydajen chyba coś do 20 CFM czy jakoś tak ;) i zapewniam, ze to też cicho działa |
kup sobie wiatrak SuperSilent 2400rpm i bedzie cichutko jak na pustyni
|
No niezle ten za 430zl to dziwne cudo :o i nawet mi sie podoba ale czy to na Athlona 2,2GHZ wystarczy??
|
jesli mowieles do mnie do on nie kosztuje tyle
tylko: Wroclaw: ul. Kotlarska 25 - PoP Land -Wentylator SuperSilent Athlon 2.0+ z czujnikiem temp. 89zl ul. Oławska 13 - AREST -wentylator AMD K7 - SuperSilent 65zl |
Cytat:
|
Ja na swoim XP1600+@1800+ mam WC od kilku miesięcy.
Poprzednio miałem Zalmana CNPS 3100GP, który, pomimo, że wykonany jest z dobrej gatunkowo miedzi i dodatkowo pozłacany, to i tak się nie wyrabiał, temperatura dochodziła do 70 stopni, i często kończyło się zwiechą. Po zamontowaniu WC, temperatura nie przekracza 35 stopni. Co do tematu woda + elektronika, to powiem tylko, że jeżeli wszystko jest zrobione starannie, to nie ma mowy o wyciekach. PS. Jak zamierzasz przetaktować procesor, to gra warta jest świeczki. |
Cytat:
Powiedz mi jaki masz tez swoj zestaw WC i ile za niego dales?? Czy moze masz jakas samorobke!! ?? :D 8) |
Na gotowca szkoda było mi kasy, więc mam samoróba, a całość wyniosła mnie około 150 zł.
Blok wodny kupiłem przez internet, przewody igielitowe i objemki zaciskowe w sklepie samochodowym, pompkę zatapialną w akwarystycznym, itd. |
Cytat:
|
Akwarium (stare) 10L wody (destylowanej z domieszką borygo), chłodnica niepotrzebna przy takiej ilości wody.
Temperatura wody w akwarium utrzymuje się w granicach 25 ***8211; 27 stopni. |
Cytat:
a czasami oparów nie wdychasz ? ;) |
Jakich oparów?
Ja wlałem borygo niewielką ilość przeciw glonom. |
Cytat:
Gdzies czytałem artyku o tym i chyba powtarzam chyba mówili ze mozna wlac płyn do mycia naczyć / ale w małej ilosci / powtarzam pewnien nie jestem. |
|
Cytat:
PS. Podobno jest na alkoholu.:-D |
Cytat:
Borygo to nic innego jak alkohol metylowy - niektórzy desperaci to piją efekt kazdy zna ! PS Nie radze wpuszczac rybek do akwarium w którym jest Borygo .... :-D |
Cytat:
|
Cytat:
:'( :'( :'( :'( |
Cytat:
http://chw.siliconvalley.pl/sklep.html#chw TAM JEST MNÓSTWO RZECZY DO CHŁODZENIA WODĄ, WYGLĄDAJĄ PROFESJONALNIE I SKLEPIK MAJĄ :) |
Cytat:
P.S. NIe znacie jakiejs stronki gdzie jest opisane step by step bo chce sobie poczytac o tym |
Jest tego troche na www.tweak.pl !!
|
Cytat:
THX DUDE!!! ;) 8) |
w nowym chipie jest artykuł o wodnym chłodzeniu peceta.
|
Moze ktos jeszcze sie wypowie na temat chlodzenia wodnego???!
Kieruje to glownie do osob (oprucz "faco" ktore tak jak on) posiadaja wodne chlodzenie! Czy to sie wogole oplaca??? |
Właśnie zrobiłem sobie prezent na gwiazdkę, i kupiłem XP 2200+, którego oczywiście przetaktowałem do XP 2400+.
Temperatury to: zewnętrzna ***8211; max. 38 stopni, wewnętrzna ***8211; max. 42 stopnie. |
A jak z tym Super Silent Pro?
Czy to jest rzeczywiście bezgłośne przy maksymalnej prędkości obrotowej? |
Cytat:
26dB to niemal bezgłośnie. |
A w porównaniu do Titan TTC-D5TB?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:10. |