Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   System chlodzenia HDD home made by Me :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/system-chlodzenia-hdd-home-made-me-14060/)

TOMMYx 18.12.2002 23:36

Witam,

Ale z niektórych niedowiarki. :)
...
Tak dla rozwiania niejasności niektórych Forumowiczów.

/||\aster na 100% mieszka w U.S.A. ( dla 'totalnych' niedowiarków - mam dowody :) )
Naprawdę nie wiem, dlaczego niektórzy mają co do tego faktu wątpliwości. Czy to jest takie dziwne ? Zamiast się cieszyć, że Forum jest znane nie tylko w PL, to marudzicie ;););) :)

Do Mastera:
Twoje 'wiatraki' wyglądają całkiem praktycznie. Ewentualnie mógłbys pomyśleć o design'nie. Ale to nie jest aż takie ważne jak funkcjonalność. Generalnie "piątka z plusem" ;) :)

PS" Jak mi się uda pożyczyć aparat cyfrowy to pstryknę kilka zdjątek mojej obudowy ( z zew. i od wew. ) i wyślę Ci na mail'a. Może podczas ich oglądania nasuną się Tobie jakieś nowe pomysły. :)

Ormianin 18.12.2002 09:44

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Takie pytanie na marginesie:

Czy jak HDD sie grzeje to czy moga byc jakies nastepstwa tego???
Bo mam BarracudeIV 40GB i ona sie naprawde grzeje!!
Nie wiem czy nie powininem czegos na nia zalozyc???

Tak, powinienes zalozyc na nia agregat od lodowki,... seagate ma przewidziane w specyfikacji ze sie grzeje i jest jakas tam wartosc na ta temperature... nawet nie wiecie jak sie grzeja dyski SCSI 10000 obr/min, ja z takim pracuje i wiatrakow nie zakladam, bo to nonsens... zreszta jak chcecie sobie zrobic odkurzacz z kompa to wasza sprawa...

Co do Stanow Master to bylem raz, w NY na lotnisku Kenn. przesiadalem sie w samolot do Portland i potem juz Zachodnie Wybrzeze, jesli juz o tym mowa to komputery malo mnie interesowaly w czasie pobytu, to byl 1996 rok, nadmienie tylko ze wszedzie byly dostepne, w bibliotece, w banku, na poczcie, na lotnisku, na ulicy przy instalacji swietlnej... z ludzi ktorych poznalem kazdy mial swoj komputer, krolowal MAC a PC to byly wtedy na machniecie reki za cene 300 dolcow w marketach... nie wiem czy byly to super pawer pc, ale byly tanie...
w przydroznym barze poza miastem ale w aglomeracji pracowalem przy wycinaniu trawnikow za cene 100 dol. na dzien, pracowalem dorywczo i "na czarno" wiec to nie byly wygorowane zarobki, mysle ze ten komp w markecie po 3 dniach pracy bylby dla mnie dostepny... wiadomo inne sa realia w poszczegolnych miastach, TAX oraz inne wzgledy spoleczne, materialne i podobne... nie ma dyskusji w tym temacie zreszta...
dla mnie liczy sie bardzej cichy komp jak glosny ze stadem wiatrakow, pisze to Master nie dla draki jakiejs ale dla pisania w temacie wiatrakow i mozliwosci czegokolowiek w USA, nie musisz byc wiec wulgarny

pozdrawiam

ZbigNieff 18.12.2002 01:36

Takie pytanie na marginesie:

Czy jak HDD sie grzeje to czy moga byc jakies nastepstwa tego???
Bo mam BarracudeIV 40GB i ona sie naprawde grzeje!!
Nie wiem czy nie powininem czegos na nia zalozyc???

tomgoo 18.12.2002 01:08

Heh ty to tam w stanach masz pomysły ;)

/||\aster 18.12.2002 01:01

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Pomysł ciekawy, ale tak naprawdę to chyba to niepotrzebne, bo ten komp się wcale nie grzeje :P
HDD sie grzal i to bardzo, ale teraz juz jest wszystko wporzadku

ZiP 18.12.2002 00:43

Pomysł ciekawy, ale tak naprawdę to chyba to niepotrzebne, bo ten komp się wcale nie grzeje :P

ZbigNieff 17.12.2002 22:42

Czego to sie nie robi dla komputerka :D :D

/||\aster 17.12.2002 22:05

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
A tak master, zastanawiaja mnie te Twoje Stany... porzadnego kompa mozna tam kupic za 2 dni pracy, zreszta tych co osobiscie znam (coz ludzie pracujacy przecietnie) i mieszkajacy w takich sobie miejscach jak NY, Philadelfia, Boston, Ohio, Portland, Chicago... to sobie kupuja laptopa z palcem w nosie, ani to tam drogie, ani halasuje, a reszta jasna... sam latam do chrzesnej do Portland od czasu do czasu(lot mi funduje bo koszmarnie drogi bilet) i na te wakacje zamierzam sobie popracowac i kupic tam wlasnie laptopa... co jest moim marzeniem komputerowym... stacjonarny tylko jako konsola lub serwer dla peryferiow typu CD-RW, rozdzielacz netu i podobne...

pozdrawiam:)

Wiesz co powiem ci tak Jezeli mi nie wiezysz ze mieszkam tutataj to jest twoj problem bo mnie to je**e.
Chyba jednak sie za duzo filmow na ogladales za dwa dni pracy :) fajnie, pokaz mi taka prace gdzie jednego dnia zarobisz 800USD (2x = 1600- mowimy o porzadnym). Nie bede ci pisal o moich finansach, ale zapewniam cie mam co jesc i co z pieniedzmi robic.
Jedna osoba (z forum) wie kiedy sobie kompa kupie, takze ma dowody na to ze tutaj mieszkam wiec daroj sobie te docinki.
A co do kupna wentylatora to powiem ci tak:
Jestes chyba zazdorsny, ze sam takiego czegos nie zrobiles od A-Z, nie mowie ze to jest super, ale zrobilem to sam (z pomoca forumowiczow), ale project i ogolne wykonianie to ja zrobilem. Nie sztuka jest kupic, sztuka jest zrobic.

Ormianin 17.12.2002 20:46

A tak master, zastanawiaja mnie te Twoje Stany... porzadnego kompa mozna tam kupic za 2 dni pracy, zreszta tych co osobiscie znam (coz ludzie pracujacy przecietnie) i mieszkajacy w takich sobie miejscach jak NY, Philadelfia, Boston, Ohio, Portland, Chicago... to sobie kupuja laptopa z palcem w nosie, ani to tam drogie, ani halasuje, a reszta jasna... sam latam do chrzesnej do Portland od czasu do czasu(lot mi funduje bo koszmarnie drogi bilet) i na te wakacje zamierzam sobie popracowac i kupic tam wlasnie laptopa... co jest moim marzeniem komputerowym... stacjonarny tylko jako konsola lub serwer dla peryferiow typu CD-RW, rozdzielacz netu i podobne...

Ormianin 17.12.2002 20:39

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
podoba mi sie. Fajnie wyglada nawet nadaje sie do seryjnej produkcji;)
Dziwne ze jeszcze nie wymyslili takiej obudowy w ksztalcie silnika turbo odrzutowego, raz i ciach i temperatura okolo 0 stopni...

Kasprzak 17.12.2002 20:33

podoba mi sie. Fajnie wyglada nawet nadaje sie do seryjnej produkcji;)

przemas 17.12.2002 16:53

a jeśli chodzi o stawianie kompa przy oknie to odradzam. mój stał w pobiżu drzwii balkonowych i jakoś dziwnie często sie restatrtował. przestawiłem i wszystko jest OK 8)

/||\aster 17.12.2002 15:41

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Z TEGO CO WIEM DO MASTER MA P200 I TO CHŁODZENIE ZAMONTOWAL RACZEJ DLA EFEKTU NIŻ Z POTRZEBY ZCHŁODZENIA CZEGOKOLWIEK, BO P200 SIĘ NIE GRZEJE ... PRAWIE :)

PO PROSTU LUBI MAJSTERKOWAĆ ;)

Lewap P200 juz lezy w szafie :-D :-D , jakos nie moglem filmow na divxie tam ogladac, teraz juz jest spowrotem na amd :). To chlodzenie ma na celu chlodzic dysk i nic wiecej (ale chyba takze troche CDRW chlodzi przy okazji), jak przyjde ze szkoly to zobacze jaka jest temp. dysku bo od wczoraj go nie wylaczalem.
Co do napiecia to jest 110
Co do stojakow, to na poczatku wiercilem z boku obudowy dziury bo nie mialem szyn do podtrzymywania dysku i dobrze chodzilo, ale teraz mam juz szyny i jest wszystko spoko :)

P.S.
Wlasnie jednego goscia ze szkoly zgarneli za wlam na server :-D :-D , ale idiota myslal ze cos sobie pohaczy:-D

+++LeWaP+++ 17.12.2002 14:35

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
A nie lepiej było by postawić kompa przy otwartym oknie i wywierćić takie małe otworki w obudowie????
Z TEGO CO WIEM DO MASTER MA P200 I TO CHŁODZENIE ZAMONTOWAL RACZEJ DLA EFEKTU NIŻ Z POTRZEBY ZCHŁODZENIA CZEGOKOLWIEK, BO P200 SIĘ NIE GRZEJE ... PRAWIE :)

PO PROSTU LUBI MAJSTERKOWAĆ ;)

bgn 17.12.2002 13:04

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Sorki ze sie wtryniam w szczegóły ale w stanach chyba jest inne napiecie / nie jestem pewnien ale chyba oni tam maja ~110 V /

Jakby co to prosze o sprostowanie

wiesz Laser jakos te stany wydaja mi sie b.bliskie- ale co mi tam

Laser 17.12.2002 12:36

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
:) ... na 220v zmiennego zasilany z standartowej sieci...
Witam !

Sorki ze sie wtryniam w szczegóły ale w stanach chyba jest inne napiecie / nie jestem pewnien ale chyba oni tam maja ~110 V /

Jakby co to prosze o sprostowanie

kizio 17.12.2002 12:34

A nie lepiej było by postawić kompa przy otwartym oknie i wywierćić takie małe otworki w obudowie????

bgn 17.12.2002 12:28

:) a nie prosciej bylo sobie wyciac dziure z boku obudowy i zamontowac jeden wentylator typu"zefir" na 220v zmiennego zasilany z standartowej sieci - i koniecznie kominek u gory z choragiewka

Pedros 17.12.2002 11:02

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Ja wyrzucam waitraki i dokladam mate wygluszajaca do kompa aby nie halasowal, a oni wkladaja wiecej wiatrakow, nie lepiej calkiem odkrecic obudowe, temperatura opadnie od razu !

Więc to jest tak, że nie zawsze chyba ta temperatura przy otwartej obudowie będzie niższa, szczególnie wtedy, kiedy przy zamkniętej obudowie pracują dodatkowe wentki wyciągające z niej powietrze.

Ale ja mam cały czas rozkręconego bardzo kompa (trochę tak na pająku) bo jak instaluję różne karty i napędy to już mi się tego nie chciało potem skręcać. Słodkie lenistwo ;)

Laser 17.12.2002 10:47

Witam !

Widzę ze jednak sobie nie odpuściłes "walki z wiatrakami":-D

Niezła robota - zastanów sie nad masówką !

Druss 17.12.2002 10:40

No tak ale wtedy bedziesz mial chyba jeszcze wieksza temperature przez ta mate. Zreszta nie wiem na jakiej zasadzie jest ta mata czy przewodzi cieplo, czy tez zatrzymuje.

Ormianin 17.12.2002 09:30

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
On jest tam w kieszeni czy na jakims prowizorycznym stojaku?? Ja bede niedlugo wiercil obudowe i tez cos sklece z wiatrakami.
Ja wyrzucam waitraki i dokladam mate wygluszajaca do kompa aby nie halasowal, a oni wkladaja wiecej wiatrakow, nie lepiej calkiem odkrecic obudowe, temperatura opadnie od razu !

+++LeWaP+++ 17.12.2002 09:29

fajne, napracowałeś się zapewne

co za reklama firmy MINT :) ;)

Druss 17.12.2002 07:32

On jest tam w kieszeni czy na jakims prowizorycznym stojaku?? Ja bede niedlugo wiercil obudowe i tez cos sklece z wiatrakami.

/||\aster 17.12.2002 03:25

Ilość załączników: 1
a tu wersja aktualna :) Jeszcze jedno ten przelacznik wylacza tylko maly wentylator bo on glosniej chodzi bo w nocy czasami przeszkadza. Jak kupie 2 wylacznik to zamotuje do 2 i pokaze :)

/||\aster 17.12.2002 03:24

System chlodzenia HDD home made by Me :)

Ilość załączników: 1
No i stalo sie zakonczylem walke z przelacznikiem :) powiedzcie co o tym sadzicie, mi sie podoba.
Pokazuje 2 ver
Pierwszy obrazek to versja z przed kilku tygodni ktora chlodzila z 59st na 39st C. A drugi obrazek pokazuje aktualna ver. Ugradowana by przelacznik oraz wyjscia na wentylatory nie sa kwadratowe. Jeszcze jedno za wentylami czai sie Bartek IV :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.