![]() |
Modem i koszta
Aj waj waj!!!
Płace już po 500 zł!Żona grozi rozwodem - albo Ja albo Forum!!! Czy ma znaczenie jak czesto się łączę? Czy warto sie rozłączać /np,żeby napisać tego posta/,by po chwili łączyć się znowu? Jaka jest częstotliwosć naliczania tych ich je...nych impulsów? Bo jesli jest tak,że np co 30 sek to wyłączanie się co chwila nie ma większego sensu. A moze tfu!psa liczy tylko czas połączenia-dokładnie? Modemowcy-proszę o rade. Rady typu "załóż stałe łacze,itp" - sprawdzałem,bez szans.Mam ISDN i to wszystko,co tfu!psa u mnie moze(( (( (( ps czumu można dodać tylko trzy mordki? |
to może sobie wykup pakiet w TPSA; wtedy chyba naliczane jest połączenie co sekundę; normalnie co 3 min a po 18:00 i w weekendy co 6 min
|
Jak Korzystasz z TP to musisz miec na uwadze sposob naliczania. Jak korzystalem z TP to uzywalem jeszcze licznika polaczen Bankrut. Wtedy staralem sie wykorzystac kazda sekunde. Teraz mam wykupiony pakiet w Dialogu. Troszke ponad 90 zl za nieograniczony dostep. W TP najlepiej wykupic jakis pakiet wtedy masz 1 sek naliczanie i wychodzi to jednak taniej. Z modemowym pozdrowieniem!!!
|
mam pakiet 30 godz za 60 zl.
Może mnie robią w ch.ja? 5 baniek?1 tyle nie siedzę! Ostatnio 29 groszy za jednostke.A mam w rachunku 507 jednostek. A te jakieś radiowe stałe dostępy? Jak to jest? Czy muszę być w tfu!psa?(( (( |
a w Poznaniu tez idzie ten dialog zainstalowac to jes pakiet ze siedzisz ile chcesz?????JESTEM ZAINSTERESOWANY. Moglbys mi podac troche informacji o dialogu i moze jak wiesz to cos o dialogu w poznaiu jak to sie instaluje jakie koszta instalacji>?>>?>?
|
Cytat:
|
Cytat:
Pany - czy jest jakas bezprzewodowa alternatywa -satelita,radio,gołębie...:-D |
Cytat:
Mialem raz taka sytuacje, ze nie moglem sie za zadne skarby polaczyc z tepsa. Ciagle dostawalem komunikat:"Nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem" czy jakos podobnie. A pod koniec miesiaca spotkala mnie niespodzianka: rachunek 270 zl za sam internet - ponad 600 polaczen (( Reklamacja oczywiscie nie pomogla. Od tej pory nie uzywam modemu - wole isc do cafe przynajmniej wiem za co place Ehh nie ma to jak stale lacze, nawet przez jakas zwykla kablowke :) |
Z tego co widac na stronie Dialogu to w Poznaniu on nie oferuje swoich uslug. Nie wiem moze u Was glowna konkurencja dla TP jest Netia? Za zalozenie linii telefonicznej zaplacilem 1.22 z VAT, abonament miesieczny za internet to 89.04 a za telefon 34,16. Za te sume mam telefon i dostep przez modem nieograniczony czasowo.
|
Najsensowniej w Twojej sytuacji będzie założyć sdi albo neo tam gdzie mieszkasz, jak powiedzą, że nie można bo masz isdn to niech pociągną Ci kolejną linie. Chyba, że zbierzesz 20-30 osób to można pomyśleć o zestawieniu jakiegoś łącza i podzieleniu go, trzeba tylko znaleść kogoś* kto Ci tam zestawi łącze, no i te 20-30* osób, żebyś nie zbankrutował.
* wątpię czy Ci się to uda ps. może futuro, jeśli tam działają, na kościele można by postawic antene. |
A co ztym internetem z gniazdka prądowego?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jest narazie w fazie testów w niektóryxh duzych miastach - moze wypali. |
Z tym modemem to jest niestety kiepska i nie do końca zrozumiala sprawa .Mialem kiedyś modem i bardzo mnie cieszyły rachunki całkiem do wchłoniecia ,wprawdzie prowadzilem system zegarkowy ale nie walilo po kieszeni miałem wyliczone ile moge sobie siedzieć w necie aby potem sie nie zalamać przy rachunku Niestety pewnego miesiąca się zdziwiłem system nie zadziałał i niewiem jak ale wyliczyli 550 zł Niewiem może zliczyli to za wszystkie miesiące czy się pomylili ale przy prożbie sprawdzenia mojego licznika nic im blędnego nie wykazalo(( Wiec grzecznie zanioslem w ząbkach pieniażki i poczekałem na stałe łacze:)
|
ciekawa sprawa...
Też korzystam w domu z modemu mam ryczałt 30 za 60 lub odwrotnie :-D do kontroli używam Bankruta, biorę billingi no i te pokrywają się z bankrutem w 99.9 % ... Ale chyba Bankrut nie działa pod każdą windą :( Pod "beznadziejnym" ponoć :) Win ME jednakże chodzi... ;)
|
Brzuszki przez co Ty się łaczysz :) 5 baniek to widziałem jak utłukłem 1500 impulsów na 0202122 :) a nie 500
przeliczając abonament jakieś tak na okrągło 50zł pakiet 30 za 60 to jakieś 65zł a 500 impulsów *0.29*1.07 daje jakieś 150zl to w sumie jest 260 a nie 500 ! -> coś jest bardzo nie tak i albo duuuużo rozmawiasz przez telefon albo coś telepsy poj...ało a co do połaczeń to last time tpsa stwierdziła że mam nadpłatę :) i oddali mi prawie 80zł / siedze na modemie i ryczałcie 45h i tak mało bo ten ryczałt to jak mam dobrze zakręcony weekend idzie do piachu :) / na 100% weż sobie biling bo tu naprawdę / o ile nie ma normalnych rozmów/ to jest nie tak, ale jedna sprawa, czy czasem siedząc na isdn który ma 2 kanały / no dobra 3 :) ale ten ostatni to serwisowy/ to nie płacisz za 2 kanały czyli dwa razy?, choć i to też nie załatwia sprawy bo suma nadal się nie zgadza/ jak siedzisz na ryczałcie to po co się dekonektować :) a jak już coś to jak siedzisz w usenecie i zasysasz hamsterem grupki hurtowo to wtedy tak, opłaca się rozłączyć po sciągnięciu nowości przez chomika, bo zanim przeczytasz nowe rzeczy i na nie odpowiesz, to dużo czasu ucieka / w takim wypadku opłaca się rozłączyć/ pozdro |
Masz dwa kanaly wlaczone na ISDNie, jesli brales promocje oktopus, wylacz kanal jeden bo placisz za dwa razy, problem bardzo powszechny w TPSA dla oktopus'a
SDI juz nie instaluja, teraz tylko NEO ale to tylko w duzych miastach, polityka TPSA jest nienormalna, jesli mala miejscowosc a czytalem ze niedaleko Ilawy, nie masz co liczyc na konkurencje w Dialogu (ten tylko na Slasku) albo Netie Co do Dialogu, odradzam, poniewaz przesyly maja droga radiowa, niby tanio ale polaczenie leci na 9600 kbps a slimaczy sie strasznie... poza tym jesli przejdziecie do Dialogu koszta moze i tansze ale jesli dzwonicie do kumpa ktory ma telefon w Tepsie to placicie haracz za polaczenie do innej sieci, co czasem osiaga astronomiczne rachunki, ktos mnie kiedys przekonywal tutaj ze to bzdura ale sam widzialem jak u znajomych to wyglada pozdrawiam:) |
HISa nadal instalują / informuje się na bierząco bo czekam już 8 miechów :( i mnie qr... trafia bo nic innego u mnie nie dostanę bo radiówki nie chce a via kablówka to za jakieś 2 lata :)/ tylko że teraz w większych i bardziej pręznych ośrodkach tepsów zamieniają hisika na neo+
pozdrófka |
Ormianin. Jak dzwonie z Dialogu do kumpla w TP to place tak jakbym dzwonil z TP do TP. Bzdur Ci ktos naopowiadal albo jestes przedtawicielem TP. A z ta droga radiowa i 9600 to nie rozumiem???
|
Cytat:
Jesli Ormianin jest jednym z loodzi TP to dlaczego ma w profilu napisane ze jest ARCHEOLOGIEM - chyba za wykonuje ten zawód dla Tp tzn kiedy oni kopią dół pod nowy kabel i cos znajduja to dzwonią do Ormianina - to w/g mnie jest najlogiczniejsze rozwiazanie. A jesli chodzi o usługe Neo to przynajmniej TP by sie nie wygłupiała mieszkam pod Łodzią nie w takim znowu zadupiu i Neo jak nie było tak nie ma TP robia kolejne dziury w ziemi pod kable ale neo jak nie było tak nie ma - mnie usługi TP jush nie interesuja / jesli chodzi o Internet / ale niestety Dialog jest w dwuch miastach koło mnie a do mnie nie sie czaja tzn wchodza do pobliskich wsi itp - szczerze mówiac jak wejda do mnie do centrum to bede sie zasatanawiał czy sie nie przesiaść - zobaczymy. |
Ja jestem naprawde zadowolonym klientem. Zdarzaly sie wpadki, ale wtedy na moja prosbe wydzwaniali do mnie ludzie z obslugi czy administrator sieci. Cena moze nie zachwyca, ale wydac 90 zl za ok 250 godzin w internecie to chyba nie jest porazka??
|
Cytat:
|
Cytat:
co do TPSA to chcialbym byc czlowiekiem z tespy, bowiem to calkiem dobrze platna firma i daje upusty na rozne rzeczy swoim pracownikom... co do Dialogu, coz w moim miescie jest tylko droga radiowa, linie kablowe sa w posiadaniu TPSA, a radiowa droga przesyl jest kiepski, co do rachunkow polaczeniowych Dialog kontra TPSA, to powtarzam to co mi aboneci Dialogu opowiadaja, rachunek kiedys podobny widzialem i sam w niego nie wierzylem, Jest tez Netia, ale tam nie widzialem jakies szczegolnej "promocji" Osobiscie jade na SDI w domu, w pracy na modemie... jest tutaj tez kablowka, tania nawet bo 60 zl na miesiac, ale ja wole SDI, kablowka dziala fatalnie, chyba ze ktos dziala tylko na chatach lub odbiera poczte pozdrawiam:) |
Cytat:
brzuszki chyba nie ma sensu, żebyś się ciągle łączył i rozłączał - bo przecież pierwszy impuls jest już naliczany w momencie podjęcia negocjajcji modemu z tepsą dostępową. W ten sposób nawet jeśli połączenie nie dojdzie do skutku to i tak trzeba zapłacić. Fajnie :( A może Ty masz dialerka jakiegoś w tle :-D Oglądało się panienki i... :-D |
Qźwa! często łącze się wiele razy i nic -serwer nie odpowiada.Byłem na poczcie-tak ma być.Pedros ma racje płacę za kazde połączenie osobno tj.jak łaczenie trwa 2x14 sek,to placę 2x więcej,niz jedo 28sek.
A wszystkie próby nieskuteczne sa mi liczone jako 1 impuls. A czasem próbuję kilkanaście razy - inic! No to te kilkanaście razy x29gr=szlagtrafienie,przy wyrazach ubolewania tfu!psy:-D Co za wesoła instytucja. Do ludzi w wieku ZIP-a - kiedyś będziecie o tym opowiadać swoim dzieciom i one będą ujarane jak ślimaki na stole francuza;tak jak moja żona lat 23 ogląda ze mną "Misia" i razem się zarechujemy,choć widzimy czesto różne rzeczy w tym samym czasie.Ale juz np "Przesłuchanie,",to dla niej historia - a przecież te rzeczy działy się w czasie równolegle..! A!!! .ebać to! Pozdrawiam wszystkim modemiarzy i proszę - nie wydziwiajcie,bo jest jeszcze Polsat,ze swoją ofertą,to sa dopiero jaja!:-D |
Cytat:
|
Oprocz polaczen modemowych z TPSy i Dialogu na rynku pojawily sie uslugi telewizji kablowych. ZA porownywalne pieniadze ma sie bardzo dobry dostep do Interka. Oczywiscie nie dotyczy to osob mieszkajacych na wsiach lub w baardzo malych miastach. Moj szwagier to ma i jestem pod wrazeniem. Modem za darmo, 1 m-c za darmo, gwarantowane 512kb/s za 80 zł!!! na miesiac.
|
Cytat:
|
A ja własnie mieszkam na wsi i ..dupa.
Ale...20 metrów od chałupy jest kościół.Moze x.Ryudzyk wywali na wieży jakąs antene.:-D |
Brzuszki
Moze lepszym wyjsciem bedzie polaczenie przez OnetKonekt. Moze nie bedzie takich problemow z polaczeniem? Cena zdaje sie taka sama ale wiecej znajdziesz: http://konekt.onet.pl/ O. |
Cytat:
Chmmm jesli we wsi jest sporo ze sie tak nieładnie wyraże dewociarzy to nie pozwola na montash anteny / chyba ze zamontujesz w nocy i ja zamaskujesz / Powodzenia i pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
|
dawno dalem sobie spokoj z 0202122. jade na callbacku i jest ok. place 1/2 ceny tpsaa do tego transfer jest ok. no, ale mam nadzieje ze juz niedlugo (bardzo) bede mial stale lacze. instalka 250 pln + 50 co miesiac.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A co sadzicie o internecie droga radiowa? Staly dostep,od 32zl miesiecznie?Instalacja 400zl. Chodzi mi o oferte firmy Freway.Wi ecej: www.freway.pl .
|
Cytat:
|
Cytat:
Bo oferta rewelka! Ale diabeł tkwi w szczegółach.Pytanie których? |
Ja rowniez jade na modemie ostatni rachunek za net tylko net wynosil 200 plnow :( tak wiec stwierdzilem ze czas przejsc na cos lepszego, szybszego i w podobnej cenie czyli neostrade+, w Gdańsku trudno dostac sdi, a mieszkam w takiem miejscu ze nic innego mi podpiac nie moga!:( 7 stycznia ma przyjsc monter z TPSA (moze bob budwoniczy :), ale znajac mojego pecha to powie ze niestety linia nie spelnia parametrow!i zostane przy jedynym i slusznym modemie!:) :( Mam pakiet 30 za 60 wystarcza na pol miesiaca :( a wiekszy mi nic nie da bo i tak wytrzaskam go w tyle samo a tak to chociarz siem powstrzymuje!
|
Cytat:
|
nie wierze zadnym radiomodemom itp. jak mam kabel w domu to jest si i nic mi nie przeszkodzi, chyba ze tpsa :))
|
Poszukaj sobie RpModem...ja go uzywalem jak mialem modem...liczy ci czas do kolejnego impulsu przez co siedzisz maksymalnie a płacisz minimalnie:)
|
Od zarania dziejów siedzę na modemie i krew mnie zalewa :buu: Ale ostatnio coś się polepszyło, tzn. zainstalowałem Winshita XP, która do modemu instalnął swoje własne drivery, które chodzą o niebo lepiej od tych proponowanych przez Zoltrixa (nie zrywa połączenia, w miarę dobry transfer - testuję to już od 2 miesięcy i wiem co mówię). Pierwszy raz chwalę winshita za poprawienie mojej niedoli :)
Zresztą i tak mam shitowski modem Zoltrix Phantom .... :blee: |
Cytat:
A co do laczenia sie to ja tez uzywam modemu i mam 60 godzin ryczalt. Na dodatek jeszcze jest to na dwie, a czasami trzy osoby. Ciezko, ale jakos trzeba to przelknac poki dialog, albo jakas inna firma nie pojawi sie w okolicy. Co do forum to po prostu wchodze na net, otwieram kilka stron, potem ewentualnie odpowiadam off-line i lacze sie jeszcze raz. W ten sposob duzo czasu sie nie naliczy. Klne tylko solidnie, kiedy za nic z netem nie da sie polaczyc. Ale na to w ustawieniach mam skonfigurowane polaczenie z onetkonekt, ktore jeszcze mnie nie zawiodlo. Fakt, ze tam musze placic dodatkowo, ale trudno 10 - 15 zlotych przelkne, a po co sie wkurzac, ze nie mozna sie netem polaczyc. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40. |