Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   przedluzajacy sie test LG GCE-8481B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/przedluzajacy-sie-test-lg-gce-8481b-14174/)

dit0h 19.12.2002 09:32

przedluzajacy sie test LG GCE-8481B

hmm, panowie długo jeszcze?
święta miną i się nie doczekamy.
Może ktoś z "forumowiczów":)
posiada takową i mógłby uchylic rąbka tajemnicy jak sie ten sprzęt sprawuje.
pozdrówka
[d2].

Druss 19.12.2002 09:39

A jak moze sie sprawowac, przeciez Lg to najlepsza firma na swiecie :)

dit0h 19.12.2002 09:49

jeszcze jedno pytanko o ...

no właśnie o poprawność danych w bazie nagrywarek na cdrinfo.
Przeglądałem jakiś czas temu i mój wybór padł na GCE-8480B ze względu na zaznaczoną tam możliwość zapisu i odczytu płyt 90/99.
Jakież było moje zdziwienie gdy po udanym zapisie płyty 99 w sumie zaledwie 857 mega nagrywarka nie potrafiła odczytać danych z końca płyty. Płytkę odczytał za to mój cdrom x24 TEAC 224-E, bez najmniejszych problemów.
Czy załoga cdrinfo w jakiś sposób weryfikuje te dane?
Czy tylko mój egzemplarz jest taki dziwny?
Czy ktos z "forumowiczów" posiada ten model nagrywarki i mógłby potwierdzić, ewentualnie zaprzeczyć:)?

pozdrówka
[d2].

dit0h 19.12.2002 09:53

nie ma to jak konstruktywna wypowiedź

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
A jak moze sie sprawowac, przeciez Lg to najlepsza firma na swiecie :)
a może by tak więcej szczegółów z tego co powiedziałeś nie wynika nic.
posiadasz w ogóle ten model nagrywarki? czy tylko opierasz się na tym co gdzieś zasłyszałeś?
[d2].

pavlosz 19.12.2002 10:07

Mam cos takiego od tygodnia. Dokładnie jeszcze nie sprawdziłem jak sobie radzi z safe diskiem, secu-romem... Nie miałem okazji.
Ale napiszę co wiem.
Płytki długie 99 min nagrywa i odczytuje.
Obraz clona - po wypaleniu prawie 600 MB nagrywała przez ok. 2,5 min. Najdziwniejsze to to, że clone pokazywał maksymalną prędkość nagrywania 32x. Może dlatego, że ten model nie znajduje się jeszcze na liście obsługiwanych napędów przez clone'a.
Nagrywara do 40x wypala w P-CAV przy 48x w CAV.
Kopiowałem - w celu zbezpieczenia oryginałów oczywiście - 4 płytki cd-audio. Transfer 16x. Żadnych słyszalnych różnic i brak trzasków.
24x RW nie miałem okazji sprawdzić - nie mam takich płytek. Ale na RW 10x EMTEC'a nagrywałem z szybkością 12x.
Bios w mojej nagrywarce ma numer 1.0. Na razie nie zmieniam bo wszystko działa ok. Jak sie pojawią kłopoty będę mieszał. Jest juz nowy BIOS LG i jakiś od NEC'a - podobno świetny.
Płytki jakie stosowałem to: XDisk 40x, TDK 48x, AKOSS 48x( i nagrywa 48x - szok !!! )oraz coś z MediaMarkt 99 min 1 szt.

Jak na razie jest OK. Wcale nie chciałem kupować napędu LG. Ale miałem fundusze na nagrywarkę tylko przez 1 dzień, a w hurtowni zaopatrującej firmę w której pracuję były tylko LG'iki.
Jak napęd poradzi sobie z NWN - będę miał i zrobie kopie bezpieczeństwa oczywiście, oraz zrobi obraz czegoś zabezpieczonego Laserlockiem, w miarę szybko, tak jak robiły to Lite'ony - zmienię zdanie o LG diametralnie. Na plus, naturalnie.

Ja też poczytałbym z wielkąchęcią zdania fachowców o tym modelu. Czekam na test z niecierpliwością. Wyniki przydałby się przed świętami. Pewnie nie jedna osoba chciałaby zakupić cd-rw na gwiazdkę i zastanawia się nad LG. Szkoda, że to tak długo trwa.

pozdrawiam i życzę wesołych świąt wszystkim

dit0h 19.12.2002 10:11

:)

O właśnie taką wypowiedź mi chodziło.
Wielkie dzięki. Wiem jaką podjąć decyzję.

pozdrówka [d2].

Plemnik 19.12.2002 14:40

Re: przedluzajacy sie test LG GCE-8481B

Cytat:

dit0h napisa***322;(a)
hmm, panowie długo jeszcze?
święta miną i się nie doczekamy.
Może ktoś z "forumowiczów":)
posiada takową i mógłby uchylic rąbka tajemnicy jak sie ten sprzęt sprawuje.
pozdrówka
[d2].

moze szukaja po swiecie jakichs plyt ktore na tym sprzecie dadza sie wypalic z predkoscia 48X co latwe nie jest ;-)))

pavlosz 19.12.2002 15:27

Re: Re: przedluzajacy sie test LG GCE-8481B

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
moze szukaja po swiecie jakichs plyt ktore na tym sprzecie dadza sie wypalic z predkoscia 48X co latwe nie jest ;-)))
Albo mają nie ten egzemplarz nagrywarki co trzeba.
Bo mnie nagrywała AKOSSY ( niemożliwe Akossy ? ) w 48x:o

Plemnik 19.12.2002 16:18

Akoss pala sie ladnie - problem w tym ze przynajmniej te starsze bardzo szybko stawaly sie nieczytelne (no nie wszystkie ;-) ale na tyle duzy odsetek ze osobiscie uznalem ryzyko za zbyt duze). Ciekawe kto robil te Twoje akosy b producentow jest kilku i niektorzy robia dobre plytki inni szmelc (sytuacja podobna jak z platinum).
Mozesz przetestowac te swoje Akossy CDSpeedem i podzielic sie wynikami? Moze czas zmienic zdanie o akossach.

dann 19.12.2002 16:21

Lg 8481b

witam wszystkich!!! jestem tu nowy.

Mam ten model Lg 8481b i narazie jestem zadowolony. Wydaje mi sie ze usunieto problem z szybkoscia wypalania (nagrywalem na platinumach 40x spokojnie 42x). Tylko nie wiem jak bedzie z jej zywotnoscia, mam nadzieje, ze z rok pociagnie.

Plemnik 19.12.2002 16:24

Ooooo! to bardzo dobra wiesc dla uzytkownikow LG!! No i wszystko dobre co sie dobrze konczy ;-) Szkoda tylko ze nie zrobili tego jak trzeba od poczatku...

SoBal 19.12.2002 22:09

Re: Re: przedluzajacy sie test LG GCE-8481B

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
żebyś wiedział :)

SoBal 19.12.2002 22:19

Niestety macie rację, co nietrudno zauważyć - testy się przeciągają. Chciałem "podkręcić tempo testów, żeby jeszcze z Pioneerem zdążyć przed świętami.. ale niestety raczej nei dam rady. Powód jest prosty, w LG zastsowano system ochrony zapisu noszący nazwę SupeLink a niestety nigdzie na sieci nie ma dokładnej technicznej specyfkiacji. Zadzwoniłem więc do LGE PL, do osoby odpowiedzialnej za "technikalia" i zostałem "odprawiony z kwitkiem" - "sam czekam na te dane tyle się dowiedziałem. Postanowiłem więc recenzję odsunąć o 2 dni, żeby dać czas LG na przysłanie mi tej specyfikacji... ale dzisiaj się zdenerwowałem i właśnie kończę podsumowanie - bez kilku ciekawych onformacji o SL, ale trudno się mówi - najwyżej recenzję uzupełnie później.

Specyfikacji szukałem z jednego zasadniczego powodu, SL jest jednym z nielicznych systemów, które sprawdzają jakość zapisanej płyt - tuż po jej zapisie i porównują zapisany sektor z zawartością chwilową siatki dyfrakcyjnej. Na podstawie tego - napęd dostosowuje prędkość zapisu.... Jest to ciekawy temat, ale niestety nie mogę go bardziej rozwinąć, bo sam wiem niewiele ponad to...

Recenzja powinna się ukazać jutro przed 18:00

dit0h 28.12.2002 15:47

kto mówi prawdę?

kolega pavlosz twierdzi że mu ta nagrywarka nagrywa i odczytuje płytki 99 a z testu na cdrinfo wynika że owszem zapisuje ale już ich odczytać nie potrafi.
Czy ktoś z posiadaczy tego modelu mógłby potwierdzić którąś z tych wersji?
może to jest uzależnione od wersji biosu?

pozdrawiam
[d2].

buka 28.12.2002 16:56

czy odczyt 48X posiadaja tylko wybrane modele?? na zdjeciu od CDRinfo z programu Nero Info Tool widnieje odczyt 48x, a na forum było słychać jedynie o odczycie 40X, u mnie zresztą jest również 40X.
więc jak to jest z tym odczytem??

Piernik 28.12.2002 20:19

Bardzo mnie cieszy, ze tak Wam sie ladnie pala te plytki, ale czy robiliscie testy w Cd Quality Test? Najlepiej na jakims slabym CD-Romie. Bo na 48-mce mozna wypalic wszystkie plytki, ale co z nich potem bedzie, to juz inna historia.

amisat 28.12.2002 20:56

amisat

U mnie też read x40.Te testy widocznie są o dupę potłuc.A tak apropo to mój LG48x24x48 bios 1.0 nie nagrywa CD-RW x12 nawet na platinumach x12 -tylko pod nero pokazuje x10(najnowsze nero).W serwisie na Bazyliańskiej mieli całe pudło zwrotów tych nagrywarek!To koszmar!Servis powiedział mi ,że nie nagrywa cd-rw x12,bo to wina systemu-tym ****ą muszę się dobrać do tyłka!Bo to nie prawda u innych idzie na tej płytce x12,a nawet na płytkach x10 idzie na x12.

buka 28.12.2002 21:12

Amisat spróbuj innej płyty, może platinumy lg-kowi nie pasują. Na akossie silver 12X poli te 12X, innej nie miałem.

dann 29.12.2002 10:17

amisat sprobuj wgrac bios 1.02. Podobno zwieksza szybkosc nagrywania

dit0h 30.12.2002 14:59

hmm główne pytanie ciągle bez odpowiedzi

hmm główne pytanie ciągle bez odpowiedzi.
bo w końcu nie wiem czy odczytuje te całe 99 min czy nie :(
widzę że są użytkownicy teh nagrywarki na forum, może ktoś pokusiłby się o nagranie jednej cdrki 99 i powiedzial czy mu udało się odczytać calązawartość płyty?
pozdrawiam
[d2].

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:15.