Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Uwaga Włamywacz tego Forum (213.76.199.139,4685) (https://forum.cdrinfo.pl/f10/uwaga-wlamywacz-tego-forum-213-76-199-139-4685-a-14472/)

@r2r 30.12.2002 07:17

a jaki firewall miałeś ?

a jaki firewall miałeś i jak skonfigurowany.

dziwne, że firewall pozwolił na takie cus :-( (widocznie nie skonfigurowany)

witkowal 29.12.2002 14:24

Mozna fakt wlamania zglosic takze na www.cert.pl

Majonez 28.12.2002 21:28

zagladam na forum a tu prosze jakies wlamy

jedyne co moge powiedziec to ze gdyby sie ktos wlamal przez serwer cdrinfo to misiek wiedzialby o tym od razu a ja juz bym kopal tylek gosciowi i zglaszal na policje fakt wlamania

jezeli faktycznie ktos wlamal ci sie na kompa to zglos to do tpsa bo to sdi oraz popros aby przekazali ta informacje na policje - w polsce wlamanie na komputer i zniszczenie czyjegos dorobku jest przestepstwem i jest karalne - jeden problem musisz miec wszystko legalne na kompie winde offica zeby to zglosic na policje bo potem mozesz miec wieksze klopoty

tEREk 27.12.2002 19:42

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Ten gosciu jest z Wrocka i ma sdi
z wro... wyweszyc i kilim

ps. tyz jestem z wro :cool:

BD 27.12.2002 14:53

znacznie moje zdanie dla mnie to byl zbieg okolicznosci
sam sporo siedze na tym forum i jakos nie przytrafilo mi
sie by bylo ona przyczyna moich problemow

moim zdaniem koles sie przypaletek z innej bajki
a forum to byl zbieg okolicznosci

Monter 27.12.2002 13:22

No może Misiek się trochę zdenerwował :) ale ma rację - z założenia powiązano już od początku tego tematu próby skanowania czy włamu z TYM Forum, ja się też z tym nie zgadzam. Pomijając że wielu z Was korzysta z programów P2P i róznych Forum jak też Czatów, to sami wiecie że zjawisko się nasila, i nie musicie siedzieć konkretnie na tym Forum by być zaatakowanym.

A co do umiejscowienia topicu - to forum nie jest o włamach i metodach zabezpieczania, pojawiło się w dziale Opinie bo sami powiązaliście włam z momentem bytności na Forum.

tomgoo 27.12.2002 11:54

Ten gosciu jest z Wrocka i ma sdi

Toledo 27.12.2002 11:31

Mam trochę żalu do ciebie Misiek4, że wywaliłeś temat włamań w ostatnią dziurę tam gdzie nikt nie zagląda. Sam najlepiej wiesz i widzisz jak wielkie jest zainteresowanie problemem włamań do naszych komputerów.
Ten problem włamania do mnie, absolutnie nie jest żadną opinią tego FORUM aby umieszczać go w tym dalie (opinie), lecz problemem 21wieku o którym należy głośno mówić, i nigdy nie nabierać wody w usta.
Uważam że tylko otwarta dyskusja na forum nad tym problemem, pomoże przekonać tych którzy się bawią włamaniami, jak wielką krzywdę mogą bezmyślnym wybrykiem zrobić drugiemu, który tak ciężko zapracował na swoja przyszłość i swój komputer.
Jestem przekonany że ten problem dotycz wszystkich z nas i bardzo proszę abyś jeszcze raz rozważył moja prośbę i przywrócił ten temat z powrotem na (dział) Off Topic.

Proszę pozwól ludziom samym się wypowiedzieć w tej kwestii ?

Pozdrawiam, Toledo

Toledo 26.12.2002 23:18

Proszę _ jak namierzyć tego typa ???
Co znaczą poszczególne cyfry w numerze IP ???

Toledo 26.12.2002 22:49

Cytat:

Misiek4 napisa***322;(a)
Co do "wlamu" i jego "powiazan" z naszym forum to moge powiedziec, ze za pisanie takich bzdur nalezy sie ban na zawsze... podaj przynajmniej jedną przyczyne, ktora wskazuje ze forum "ma" jakies powiazanie z "wlamem" do Twojego kompa.... w8ing

Pozdrawiam
Misiek4

Nigdy nie ośmielę się (nawet nie pozwolę nikomu) złego słowa powiedzieć na to FORUM, bo jestem już od ponad dwóch lat uczestnikiem tego forum jeszcze przed zmianą ników, i wiem że mam tu przyjaciół którzy już nie raz mi pomogli, i to że zawsze można tu na pomoc liczyć.
Jeśli ciebie "Misiek" lub kogoś innego uraziłem moją sytuacją (to nie żadna bzdura) to bardzo przepraszam.
Co do twoich słów na temat bana......to przykro to usłyszeć.

Jeśli to coś pomoże, to mogę tylko dodać że:
W czasie gdy czytałem na forum (nie mówię że to ktoś, lub coś, z forum) były dwa włamy na mojego kompa pierwszy numer był (213.25.108.139) a drugi skuteczny to(213.76.199.139) i dlatego napisałem tylko o POMOC w namierzeniu takiego typa by już nigdy nikogo nie skrzywdził.
Ale................. :(
Ostatnią kopie robiłem 4 Grudnia (kto by przypuszczał)i na szczęście uchowało się ponad połowa _ już ochłonąłem ze stresu, i jakoś to będzie, dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

brzuszki 26.12.2002 22:31

Re: Re: od Justyny

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Brzuszki ale to ty sie chyba nie włamywałeś....;)
ja ? w życiu !

brzuszki 26.12.2002 22:31

Re: Re: od Justyny

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Na Geodezji? Miły kierunek.
bardzo , mało stresujący :-D :D :D

tomgoo 26.12.2002 22:30

Re: od Justyny

Cytat:

brzuszki napisa***322;(a)
nie wiem co o tym sądzić ale ja akurat na tym wydziale studiuję ...
hmmm :o

Brzuszki ale to ty sie chyba nie włamywałeś....;)

ThanatoS 26.12.2002 22:24

Re: od Justyny

Cytat:

Na Geodezji? Miły kierunek.

brzuszki 26.12.2002 22:01

od Justyny

Laser 26.12.2002 20:22

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Archeologia a Geodezja.. maja ze soba tyle wspolnego co wiatrak z piernikiem:)

co do komputerow i znajomosci oprogramowania to jestem samoukiem i hobbysta

Witam !

Fakt archeolog to praca "odkrywkowa" w ziemi a geodezja to mierzenie ziemi pod wykopaliska !:-D ;)

+++LeWaP+++ 26.12.2002 20:18

Re: hmmm

Cytat:

AS_Wywiadu napisa***322;(a)
też nie tak dawno miałem ciekawe zdarzenie, po prostu gg zaczęło się nagle samo restartować - wyłączać i włączać, miałem pootwieranych kilka www w tym forum cdrinfo, i nagle zonealarm mi zaczął pokazywać dosłownie jednen za drugim zablokowany włam. Szybko zablokowałem neta ufff i jakoś do tej pory spokój. Aha przerzuciłem się na firewalla outposta pro, uffffff. Sam nie wiem co o tym sądzić, heh jeszcze w święta, co za chamstwo!!!
jest taki stuff do GG, którym można tak z nim robić :) innym... nie mam go ale widziałem jak to działa... taka sztuczka

Misiek4 26.12.2002 20:13

Co do "wlamu" i jego "powiazan" z naszym forum to moge powiedziec, ze za pisanie takich bzdur nalezy sie ban na zawsze... podaj przynajmniej jedną przyczyne, ktora wskazuje ze forum "ma" jakies powiazanie z "wlamem" do Twojego kompa.... w8ing

Pozdrawiam
Misiek4

tomgoo 26.12.2002 17:12

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

A Ty przez przypadek jesteś ARCHEOLOGIEM - :-D :)

Tak pewnie że ormianin jest archeologiem . tylko pracuje bodajże gdzie indziej;)

Ormianin 26.12.2002 17:12

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Archeologia a Geodezja.. maja ze soba tyle wspolnego co wiatrak z piernikiem:)

co do komputerow i znajomosci oprogramowania to jestem samoukiem i hobbysta

Laser 26.12.2002 17:10

Cytat:

A ja mysle ze to jakas paranoja wlasnie powstala...

kiedy faktycznie obserwalem jak ktos probuje wejsc mi na kompa... mialem jego IP, sprawdzalem jakie porty stara sie otworzyc... bawil sie polgodziny, a ja razem z nim (a wlasciwie z niego), potem zrezygnowal, ale wlamujac sie zostawil slad po sobie, i wolne porty... kiedy probowalem sie dowiedziec kto to taki.. okazalo sie ze to domena edu.pl, wydz. Geodezji Politechniki Warszawskiej... studenci nie maja co robic widac... ot co

pozdrawiam:)

Witam !

Ormianin 26.12.2002 16:35

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Ja nie mam publicznego IP to chyba nie musze sie tego obawiac??? A za firewallem oczywiscie jestem:cool:
A ja mysle ze to jakas paranoja wlasnie powstala...

kiedy faktycznie obserwalem jak ktos probuje wejsc mi na kompa... mialem jego IP, sprawdzalem jakie porty stara sie otworzyc... bawil sie polgodziny, a ja razem z nim (a wlasciwie z niego), potem zrezygnowal, ale wlamujac sie zostawil slad po sobie, i wolne porty... kiedy probowalem sie dowiedziec kto to taki.. okazalo sie ze to domena edu.pl, wydz. Geodezji Politechniki Warszawskiej... studenci nie maja co robic widac... ot co

pozdrawiam:)

Krzycho83 26.12.2002 16:24

Ja nie mam publicznego IP to chyba nie musze sie tego obawiac??? A za firewallem oczywiscie jestem:cool:

AS_Wywiadu 26.12.2002 16:11

hmmm

też nie tak dawno miałem ciekawe zdarzenie, po prostu gg zaczęło się nagle samo restartować - wyłączać i włączać, miałem pootwieranych kilka www w tym forum cdrinfo, i nagle zonealarm mi zaczął pokazywać dosłownie jednen za drugim zablokowany włam. Szybko zablokowałem neta ufff i jakoś do tej pory spokój. Aha przerzuciłem się na firewalla outposta pro, uffffff. Sam nie wiem co o tym sądzić, heh jeszcze w święta, co za chamstwo!!!

Krzycho83 26.12.2002 12:38

Re: Re: Uwaga Włamywacz tego Forum (213.76.199.139,4685)

Cytat:

2 miechy pracy i nie archiwizowałes danych??!
To chyba była praca fizyczna:-D

Moze byl tak zapracowany ze o tym nia pamietal:-D

brzuszki 26.12.2002 12:18

Re: Uwaga Włamywacz tego Forum (213.76.199.139,4685)

Cytat:

Toledo napisa***322;(a)
W dzień Wigilii _ Dokonano włamania na tym FORUM do mojego
utraciłem cały dorobek (ponad 2 miesięczny) pisania mojej pracy,

2 miechy pracy i nie archiwizowałes danych??!
To chyba była praca fizyczna:-D

+++LeWaP+++ 26.12.2002 12:05

oj jak dobrze, że mam zmienne IP i 2 firewalle

1. na routererze
2. nis 2003

A tak szczerze mówiąc to jeszcze nic takiego nie zauważyłem w NIS, żebym mógł coś podejrzewać. Ostatnio pokazało mi tylko wew. IP sąsiada, że mi niby portscana robił :) :-D

Tylko na routerze lista, którą załączyłem wyżej zmienia się żwawo :)

cpuks 26.12.2002 11:39

Moze i przypadek ale ja mam teraz ze 6 srednio wlamow na dzien... wczesniej mialem 1 max 2... nic jakbym dorwal tego goscia to bym kaleke z niego zrobil8)

BD 26.12.2002 02:31

skoro wlam byl niby z forum to koles musial
byl wlamac sie na serwer cdrinfo i na podstawie loga sprawdzic wasze IP ...
lub wlamac sie na konto jednego z adminow/moderatorow by sprawdzic wasze IP

moim zdaniem to zbieg okolicznosci z tym wlamaniem w czasie pobytu na forum - ja tez ma dziennie kilkanascie skanowan i roznych innych prob
i to nie tylko jak siedze na forum

Weron 25.12.2002 22:53

Ludzie !!!
Co wy za paranoje robicie!!!
Normalnie az strach wchodzic na forum.:o
Zalatwcie to przez odpowiednie instytucje i po klopocie.
A co do tego czy byl to amator czy nie to skoro zostalo IP to o czyms swiadczy.
Sid zalatw dziada.;)
Pozdro.

cpuks 25.12.2002 22:43

Kurde do mnie tez dzis wlam - wywiech przegladarki potem systemu na szczescie danych nie stracilem... uff

IP tego goscia: 217.233.120.190
Uzywam NIS 2003

kapsel 25.12.2002 21:03

Cytat:

ja mysle ze Monter dobrze mowi... jesli ten ktos wlamywalby sie czy zostawialby po sobie taki charakterystyczny slad w postaci IP ?
Ja nie uzywam juz emula .To gostek ktory wchodzi z kawiarenki albo w***** sie juz na kogos kompa i wchodzi z jego IP

Ormianin 25.12.2002 20:43

Cytat:

Monter napisa***322;(a)
Jak na mój gust (ale nie badałem tematu, więc prosze mnie nie bluzgać) to podana informacja:

Uwaga Włamywacz tego Forum (213.76.199.139,4685)

zawiera po przecinku port. Cyferka ta kojarzy mi się z eDonkey, może po prostu sciągnąłeś jakiegoś wirusa, który Ci 'zjadł' dokumenty Word'a ???

W logach Forum nie ma takiego IP, nikt z takowego nigdy nie wchodził, poza tym raczej rozwalałby Forum lub próbował się podpiąć np do mnie, a nie kasował komuś dane.

ja mysle ze Monter dobrze mowi... jesli ten ktos wlamywalby sie czy zostawialby po sobie taki charakterystyczny slad w postaci IP ?

-Sid-The-Rat=> 25.12.2002 20:42

to NIE jest standardowy port edonkeya...
edonkeyem (kazda inna siecia z hashowaniem tez) BARDZO trudno sciagac wirusa

ten pan u mnie byl - i to z TEGO samego portu - moze to oznaczac dwie rzeczy - siedzi za maskarada i ma routowalen IP (czyli SDI), zalozyl komus trojna i jedzie na jego konto...

Laser 25.12.2002 20:42

Cytat:

Monter napisa***322;(a)
Jak na mój gust (ale nie badałem tematu, więc prosze mnie nie bluzgać) to podana informacja:

zawiera po przecinku port. Cyferka ta kojarzy mi się z eDonkey, może po prostu sciągnąłeś jakiegoś wirusa, który Ci 'zjadł' dokumenty Word'a ???

W logach Forum nie ma takiego IP, nikt z takowego nigdy nie wchodził, poza tym raczej rozwalałby Forum lub próbował się podpiąć np do mnie, a nie kasował komuś dane.

Witam !

Czyżby wirusy zaczeły wystepować w sieci eDonkey/eMule ...((

Monter 25.12.2002 20:37

-Sid-The-Rat=> 25.12.2002 20:34

pogadalem z ojcem - postara sie tego pana udupic...

u mnie tez byl - z tego co zostawil niewiele da sie wyczytac, poza tym ze to nie byl amator...

Krzycho83 25.12.2002 17:10

Cytat:

Nie wiem w jaki sposob tak po prostu ten ktos mogl wykasowac caly dysk... ? nie tak latwo dostac sie do czyjegosc kompa
Mi tez jest trudno w to uwierzyc, ale jednak to straszne:(

Ormianin 25.12.2002 16:31

Nie wiem w jaki sposob tak po prostu ten ktos mogl wykasowac caly dysk... ? nie tak latwo dostac sie do czyjegosc kompa

tomgoo 25.12.2002 16:22

U mnie także coś ten ***** namieszał ale nie tak bardzo ;)

+++LeWaP+++ 25.12.2002 15:42

Ilość załączników: 1
jak donrze, że ma firewalla w routerze i jeszcze norton personal firewall :)

no i jeszcze 2-óch sąsaidów, na których zawsze może coś niedobrego trafić... czego im oczywiście nie życzę

Toledo możesz trochę lepiej opisać jak to wyglądało ??

MaciejT 25.12.2002 15:42

Mnie też podczas wizyty na Forum ktoś chciał zhackować.
Tylko że nie pamiętam jego IP, ale był inny niż opisywany wyżej.
Mój firewall spokojnie sobie z nim poradził.

ThanatoS 25.12.2002 15:40

Cytat:

kosa45 napisa***322;(a)
:( No jest to wielka strata, ale nie się co jeszcze załamywać polecam program do odzyskiwania danych EasyRecovery.
Może być już za późno.(( :(

ThanatoS 25.12.2002 15:33

Cytat:

bas napisa***322;(a)
To było pytanie do mnie? Chyba nie.
Nie było do ciebie;)

ThanatoS 25.12.2002 15:32

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Kafejka na sdi? Nie sądzę.
Mój kolega ma kafejkę na SDI, kilku SDI oczywiście. Już był taki przypadek na forum że z kafejki na SDI bluzgał na forum. Więc się jednak zdaża.

bas 25.12.2002 15:31

Cytat:

Tak wogóle, to skąd wiesz że to użytkownik tego forum zrobił włam.
To było pytanie do mnie? Chyba nie.

ThanatoS 25.12.2002 15:29

Tak wogóle, to skąd wiesz że to użytkownik tego forum zrobił włam.

bas 25.12.2002 15:26

Cytat:

Może to też być kafejka internetowa.
Kafejka na sdi? Nie sądzę.

ThanatoS 25.12.2002 15:24

Cytat:

bas napisa***322;(a)
To jest maszyna z ssh, czyli najpewniej jest to linux, który prawdopodobnie maskuje, próbuje powiedzieć, że za tym komputerem może stać mała sieć- podobnie jak było u helpmana, pozatym jest możliwe, że ktoś się tam włamał i z tamtąd dalej.
Może to też być kafejka internetowa.

ThanatoS 25.12.2002 15:21

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
ja chyba zaraz zainstaluje BlackICE Defender
Pamiętajcie niech działają 2 jednocześnie, a wogóle to możecie zablokować dostęp temu IP do kompa.

bas 25.12.2002 15:21

Cytat:

kondzik napisa***322;(a)
Gość jest z Wrocławia (pe139.wroclaw.sdi.tpnet.pl - 213.76.199.139), jeśli masz logi z włamania skieruj skargę do TPSA Wrocław. Gość napewno dostanie po dupie, może zablokują mu dostęp do netu.
To jest maszyna z ssh, czyli najpewniej jest to linux, który prawdopodobnie maskuje, próbuje powiedzieć, że za tym komputerem może stać mała sieć- podobnie jak było u helpmana, pozatym jest możliwe, że ktoś się tam włamał i z tamtąd dalej.

ThanatoS 25.12.2002 15:18

Cytat:

kondzik napisa***322;(a)
Gość jest z Wrocławia (pe139.wroclaw.sdi.tpnet.pl - 213.76.199.139), jeśli masz logi z włamania skieruj skargę do TPSA Wrocław. Gość napewno dostanie po dupie, może zablokują mu dostęp do netu.
Nie zawsze blokują. Chłopcy z TPSA mają to w szanowaniu.
Zone Alarm Pro, powinien wystarczyć + Black ICE i inne razem.

kosa45 25.12.2002 15:18

:( No jest to wielka strata, ale nie się co jeszcze załamywać polecam program do odzyskiwania danych EasyRecovery.

kondzik 25.12.2002 15:17

Zobacz pod ten link. Tam możesz poczytać co i jak zrobić aby udupić tego klienta.

Y@nkee_PL 25.12.2002 15:15

Cytat:

kapsel napisa***322;(a)
Potwierdzam jakis *******ec z tego numeru robi wlamy na mojego kompa .Jakiego firewalla polecacie ? Moj Zone Alarm Pro sobie nie radzi :(
ja chyba zaraz zainstaluje BlackICE Defender

ThanatoS 25.12.2002 15:13

Nie potrzebnie instalowałeś windę (zamazało to sektory z danymi)

kondzik 25.12.2002 15:10

kapsel 25.12.2002 14:57

Potwierdzam jakis *******ec z tego numeru robi wlamy na mojego kompa .Jakiego firewalla polecacie ? Moj Zone Alarm Pro sobie nie radzi :(

Y@nkee_PL 25.12.2002 14:47

a to ham, tacy to nawet na odrobine szacunku nie zasluguja, szkoda ze do takich nie mozna LEGALNIE strzelac ;)
sprobuj odzyskac prace, moze programem EasyRecovery Professional Edition, tylko ze moze byc ciezko jesli pliki ulegly skrzyzowaniu, wtedy z odzysku nici.
POZDRAWIAM.

Toledo 25.12.2002 14:02

.

Toledo 25.12.2002 14:00

W dzień Wigilii _ Dokonano włamania na tym FORUM do mojego komputera, w skutek czego utraciłem cały dorobek (ponad 2 miesięczny) pisania mojej pracy, którą miałem oddać 6 Stycznia 2003. A teraz ja jestem skończony.
Mój firewall, pokazał taki adres ataku włamywacza (213.76.199.139,4685)
Ten co się włamał do mnie, czyniąc tak wielkie spustoszenie w moim systemie - w skutek czego straciłem wszystkie pliki mojej pracy, a po restarcie Winda nie chciała się już nawet podnieść, jest gorszy do mordercy który zabija na raty!!!
Musiałem od nowa instalować Windsowsa.

Nie wiem czy tego pseudo (człowieka) nawet stać na ludzkie słowo PRZEPRASZAM ??

Jestem stałym użytkownikiem tego FORUM i chciałbym poprosić o pomoc, wszystkich przyjaciół i znajomych z tego forum aby pomogli (ja tego nie potrafię) przekonać tego włamywacza aby już nigdy nikogo już nie skrzywdził na tym forum!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:52.