Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co mam wybrac??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-mam-wybrac-14599/)

naprafde 28.12.2002 16:10

Co mam wybrac???

Mam taki problem. Chcę kupić nagrywarke ale juz nie wiem jaką! Poradźcie mi coś - oczywiscie cos niezbyt drogiego- ok.310 zł.
Pozdrawiam

witkowal 28.12.2002 16:15

Poszukaj na www.cdrinfo.pl tam jest tego pelno, testy ceny, doslownie wszystko

tomgoo 28.12.2002 16:18

To najbardziej rozchwytywane pytanie na tym forum;)
A ja ci dam radę skorzystaj z testów cdrinfo
Link: http://cdrinfo.pl/testy.php3
A cos niedrogiego i dobrego to Litek48 wsam raz.
Tylko nie bierz lg;)

witkowal 28.12.2002 16:20

A dlaczego nie LG, ja mam i wszystko dziala... Pomijajac fakt ze cdromek mi padl (tez LG) ale to niewazne heheh

Sprezyn 28.12.2002 16:25

no to bedzie zaraz WAR:-D
Za ta cene LiteOn (ON na
koncu nie oznacza wcale,
ze chodzi na olej napedowy).

buka 28.12.2002 16:41

A u mnie LG 8481b chodzi idealnie, czenu by nie LG ??

witkowal 28.12.2002 16:43

U mnie jest kompatybilny z Clonem Clonym, Alcoholem Feurio i z innymi jest spoko, lamie zabezpieczenia...

Krzycho83 28.12.2002 16:43

Re: Co mam wybrac???

Za taką cenę najlepszym rozwiązaniem będzie Litek48, nagrywa bezproblemowo nawet na najtanszych nosnikach, rozwala wiekszosc zabezpieczen i ma bardzo dobrą korekcję błędów. I jeszcze zostanie Ci troche kasy na płytki:-D

Patrix 28.12.2002 16:45

no jak nagrywarki nie pomyli sie z cd romem to bedzie chodzoć długo :))

rada:
oszczędzaj ją przy wypalaniu (w sensie nie nagrywaj płytki z prędkościami max tylko troche mniejszymi)
przecież i tak ci sie wypali niewżne czy w 2 czy w 3 minuty :)

madmax2 28.12.2002 16:48

Miałem LG GCE 8160B, a teraz mam LiteOna LTR 40125 W. Muszę przyznać, że z obu napedów byłem zadowolony. LG robił bez problemu kopie SD 2, a talże w wersji 2, 51, czytał także płytkę Celiny, która jest ponoć zabepieczona Key2audio. W LG bardzo cicho chodzi mechanizm chowania i wysuwania płyty. Miałem okazję oglądać nowy LG 48x i jeżeli chodzi o poziom hałasu zachowuje się podobnie, jak 16x, przy czym nowa 48x Key2audio nie czyta, nawet z najnowszym biosem. Wadą LG było to, że wyrażnie nie lubiło zabezpieczenia ProtectVob - gra Red Faction. Kopiowanie tej gry z ustawieniami z Clony XXL i na CloneCd zajmowało tej nagrywarce około 4 godzin, a wiem, że pewien gość kopiował tą grę 9 godzin - nie zaznaczył skanera błędnych sektorów. Z kolei LiteOn bardzo szybko robi kopie bezpieczeństwa zabezpieczonych gier np. Red Faction około 12 minut. Pdobnie, jeżeli chodzi o SafeDiska, co do Key2audio to bywa różnie - w wersji z biosem W 09. Czasem czyta, a czasem nie. Po paru próbach, jednakże zazwyczaj zaskakuje. Trochę gorzej, niż w LG chodzi mechanizm wysuwania płyty, chociaż np mój kolega, który testował oba napędy twierdzi, co innego. Jeżeli chodzi o głośność to oba napędy pracująz podobnym natężeniem hałasu, ale być może moje ucho nie jest zbyt wyczulone. Nie zauważyłem, aby LIteOn pracował gółośniej. Przewagą LiteOna jest także to, że częściej dostępne są nowe wersje biosu. Moje zdanie na temat sporu pomiedzy zwolennikami jednych i drugich jest takie, że oba typy, czy to LG, czy LiteOn niezalżnie od modelu są na dobre na większość zastosowań. To, co komu bardziej pasuje zależy od indywidualnych upodobań.
Pozdrawiam.

chester 28.12.2002 19:48

wedlug mnie rozpisywanie sie tutaj nie mam sensu.
skorzystajcie z funkcji SZUKAJ.
napewno sie przyda

Remix 29.12.2002 12:40

brud nie wybiera - [b]wybierz PICKERA :D

a tak powaznie to sam musisz zdecydowac na podstawie testow bo tu kazdy chwali swoja nagrywarke

Maciej 01.01.2003 23:10

Czytam i się zastanawiam...dlaczego???
Każdy chwali to co ma...może byście tak doradzili z innej perspektywy a nie zapatrzeni w to co macie...bo to co macie to zawsze chwalicie.

----------------------------------------------------------------------:P :P

tomgoo 02.01.2003 14:23

Mówisz doradzcie tylko nie chwalcie co macie!!
Ja w swojej wypowiedzi dałem linka do testów bo tam można dowiedzieć sie wszystkiego o parametrach danego sprzetu...

Krzycho83 02.01.2003 14:29

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
może byście tak doradzili z innej perspektywy a nie zapatrzeni w to co macie
Ja też dałem kilka argumentów na poparcie wyboru...:cisza:

Yahol 02.01.2003 15:10

Za LG stoi jeden argument nie do pobicia : SERVIS!

I to juz koniec moich wypowiedzi na temat LG. (2 starcza na Nowy Rok)

camfo 02.01.2003 17:30

Kup sobie

jakigoś Lite-On'a.To dobra i sprawdzona firma.Sam mam ich nagrywarkę i nie ma problemów.

esem 02.01.2003 18:16

Poczytaj to forum i nie wybieraj nagrywarek o których się najwięcej pisze. Są też nagrywarki tzw. bezproblemowe - o nich się nie pisze lub pisze bardzo żadko. Mają jednak wadę - są o kilka PLN droższe. :P

Krzycho83 02.01.2003 18:23

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Poczytaj to forum i nie wybieraj nagrywarek o których się najwięcej pisze. Są też nagrywarki tzw. bezproblemowe - o nich się nie pisze lub pisze bardzo żadko. Mają jednak wadę - są o kilka PLN droższe. :P
A sam jaki masz sprzęt ??? (tak z czystej ciekawości;) )

esem 02.01.2003 18:37

Proste pytanie, szybka odpowiedź TEAC540.
Nie byłem zaintersowany "jednorazówkami" a tak we Wrocławiu na giełdzie mówi się o LiteOnach. :P

Krzycho83 02.01.2003 18:42

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Proste pytanie, szybka odpowiedź TEAC540.
Nie byłem zaintersowany "jednorazówkami" a tak we Wrocławiu na giełdzie mówi się o LiteOnach. :P

Dobrze że nie mieszkam we Wrocławiu;p

esem 02.01.2003 18:52

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Dobrze że nie mieszkam we Wrocławiu;p
Nie martw się, kiedyś też mieszkałem w białostockiem. Nawet tam się urodziłem. :P

Krzycho83 02.01.2003 20:35

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Nie martw się, kiedyś też mieszkałem w białostockiem. Nawet tam się urodziłem. :P
Ja się wcale nie martwię, przynajmniej nie tym:D

echoo 03.01.2003 02:02

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Za LG stoi jeden argument nie do pobicia : SERVIS!

Zgadza się bo jest on potrzebny, inne nagrywarki nie potrzebują serwisu.

Krzycho83 03.01.2003 11:48

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Zgadza się bo jest on potrzebny, inne nagrywarki nie potrzebują serwisu.
Dobre :D :rotfl: ^_^

naprafde 03.01.2003 16:41

Dzieki

Dzięki wszystkim za porady (różnego rodzaju były trzeba przyznać).
Już wybrałem ale ... nie powiem co:)
Mogę jedynie zdradzić że wszystkie wypowiedzi mi pomogły (w jakimś sensie).
Pozdrawiam
Łukasz:P

SEBAW 03.01.2003 21:46

Re: Dzieki

Cytat:

naprafde napisa***322;(a)
Dzięki wszystkim za porady (różnego rodzaju były trzeba przyznać).
Już wybrałem ale ... nie powiem co:)
Mogę jedynie zdradzić że wszystkie wypowiedzi mi pomogły (w jakimś sensie).
Pozdrawiam
Łukasz:P

Chyba Litka wybrałeś... ???:jezyk:

naprafde 04.01.2003 00:22

Bez podpuch

Nie podpuszczaj, nie podpuszczaj :D
Kod:

Zycie jest ...piękne!!

esem 05.01.2003 13:40

Re: Re: Dzieki

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Chyba Litka wybrałeś... ???:jezyk:
Kto by tam wybrał "jednorazówkę" 8)

SEBAW 05.01.2003 13:51

Re: Bez podpuch

Cytat:

Nie podpuszczaj, nie podpuszczaj :D
Kod:

Zycie jest ...piękne!!

No powiedz. Nie bądz taki... :jezyk: :)

Krzycho83 05.01.2003 14:33

Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Kto by tam wybrał "jednorazówkę" 8)
Takie zdanie to może zachowaj dla siebie, bo bardzo dużo osób ma nagrywarki tej firmy i nie ma z nimi problemów a mówiac w ten sposób obrażasz użytkowników litków :P

Pozdrawiam

naprafde 05.01.2003 14:37

|| Jestem okropny...i nie powiem ||
Ale dziękuje wszystkim !!!
Teraz zaczną się pytania dotyczące
łamania zabezpieczeń,kopiowania itp.
więc z góry proszę o :) pomoc

Krzycho83 05.01.2003 14:55

Cytat:

Teraz zaczną się pytania dotyczące
łamania zabezpieczeń,kopiowania itp.

Więc podanie modelu nagrywarki będzie nieuniknione :D

mapsajm 05.01.2003 17:54

skasowali mi posta!!!:o :(
nieładnie, nieładnie...
ciuś... ciuś... ciuś, panie moderatorze;)

Choroba 05.01.2003 17:58

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
skasowali mi posta!!!:o :(
nieładnie, nieładnie...
ciuś... ciuś... ciuś, panie moderatorze;)

Mapsajm niektóre posty były skasowane ..... bo był remont.......

mapsajm 05.01.2003 18:09

Cytat:

Choroba napisa***322;(a)
Mapsajm niektóre posty były skasowane ..... bo był remont.......
właśnie przeczytałem. cofam wszystko - modziowie są cool:cool:

esem 05.01.2003 18:16

Re: Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

Takie zdanie to może zachowaj dla siebie, bo bardzo dużo osób ma nagrywarki tej firmy i nie ma z nimi problemów a mówiac w ten sposób obrażasz użytkowników litków :P

Pozdrawiam

Poczytaj sobie na forum ile ludzie mają problemów z LiteOn. 8)

Krzycho83 05.01.2003 19:29

Re: Re: Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Poczytaj sobie na forum ile ludzie mają problemów z LiteOn. 8)
Wyobraź sobie, że czytam wszystko co dotyczy Litków, a problemy które z nimi były wynikały przeważnie z błędów w oprogramowaniu. :P

Choroba 05.01.2003 19:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

Wyobraź sobie, że czytam wszystko co dotyczy Litków, a problemy które z nimi były wynikały przeważnie z błędów w oprogramowaniu. :P
I także przeważnie z braku wiedzy niktórych gości......

SEBAW 05.01.2003 19:35

Re: Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

Pozdrawiam

Popieram... Sam jestem posiadaczem Liteon-a:jezyk:

Krzycho83 05.01.2003 19:39

Re: Re: Re: Re: Re: Dzieki

Koleś chyba ma obsesje jakieś ;p (bez obrazy:P)

esem 06.01.2003 07:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dzieki

Cytat:

Koleś chyba ma obsesje jakieś ;p (bez obrazy:P)
Zapewne w temacie LG i LiteOn?
Zawsze to jeden post więcej! ^_^

-Sid-The-Rat=> 06.01.2003 07:53

esem - dlaczgo jestes taki nerwowy? zjazd po liteonach zrobiles z pozycji wspanialego posiadacza Teaca540 - fajnie tylko ze twoja nagrywarka zupelnie sie nie nadaje do robienia kopi gier zabezp czym swiecej niz SD v1... reszta wymaga sztuczek

a problemow z TEACami jest podobna ilosc - i tak jak z liteonami wynikja glownie z a) ignoranicji userow b) przyczyn zewnetrznych

jakosc jest zblizona - chocby dltego ze sklad i montaz i tak dzieje sie na Dalekim Wschodzie... :)

esem 06.01.2003 08:15

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
esem - dlaczgo jestes taki nerwowy? zjazd po liteonach zrobiles z pozycji wspanialego posiadacza Teaca540 - fajnie tylko ze twoja nagrywarka zupelnie sie nie nadaje do robienia kopi gier zabezp czym swiecej niz SD v1... reszta wymaga sztuczek

a problemow z TEACami jest podobna ilosc - i tak jak z liteonami wynikja glownie z a) ignoranicji userow b) przyczyn zewnetrznych

jakosc jest zblizona - chocby dltego ze sklad i montaz i tak dzieje sie na Dalekim Wschodzie... :)

O.K., O.K., sorry. Jakoś radzę sobie z zabezpieczeniami i jeszcze nie narzekam. Ale mam nadzieję, że nowy firmware załatwi problem do końca.
Mimo wszystko jakości bym nie określał jako podobną - to za daleko idący wniosek. LiteOn to tylko plastyk a przewaga metalu nad plastykiem w mechanizmach CD-ROMo podobnych jest niekwestionowana. 8)

-Sid-The-Rat=> 06.01.2003 08:22

zgadzam sie z tym ze lepiej miec metal - jednak jeszcze nie widzialem napedu ktory ma te wszystkie prowadnice i trybiki z czegos innego niz bialy ochydny plastik - sorry - samsung mial szary ochydny plastik [jak komus ze znajomych padnie teac to z wielka ciekawoscia zajze do srodka - i zobacze tez jakie el. elketronczne tam montuja...]

teac to powazna firma, cdrom 40 jet ewenementem ktorego zaluje ze nie mialem - jednak problem jakosci przy sprzetach ktore i tak za rok czy dwa wymienimy (a gwarancja jest na 2 lata) a ktore spelniaja swoja role jak trzeba - jest troche (wedlug mnie) bezcelowy - bo posilkujemy sie kryteriami bez wartosci uzytkowej, juz lepiej mowic o glosnej pracy czy zgrzytach tacki - bo to potrafi zycie uprzykrzyc ze hej...

a TEAC w540 z tego co wiem powyzej sdv2.51 jest juz nieprzydatny - moze nowy firmware?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.