Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Płyta Główna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyta-glowna-14718/)

reszcz 30.12.2002 17:01

Płyta Główna

Może ktoś kupował ostatnio płyte główną proszę o pomoc chodzi o płyte lepszej klasy która mogła by mi wystarczyć na 2-3lata.

Franc 30.12.2002 17:59

Pod jaki procesor?

Pawel_k 30.12.2002 18:19

Ja proponuje MSI pod Athlona poniewaz:
- MSI to porzadna firma robiaca b. dobre plyty glowne
- AMD niezmienia cochwile podstawek pod procki ---> jest bardzo prawdopodobne ze jak zechcesz np za rok zmienic procka to bedziesz musial najwyzej wgrac nowszy bios z obsluga tegoz procka :)
- MSI daje teraz dodatki w stylu dodatkowych portow USB 2.0, zintegrowanej karty sieciowej 1Gb itp.
- mozna smialo krecic procka i ram na plytach MSI (plyty oc friendly :) )

a co polecam np : Micro-Star KT3 ULTRA 2-ARU KT333 RAID

Franc 30.12.2002 19:35

Ja stawiam na najnowszego Solteka 75FRV pod AMD (ok 430 zł - zależy gdzie kupujesz), płyta posiada podobne możliwości jak pisał poprzednik, ponadto dostajesz pakiet oprogramowania: Drive Image (we wczesniejszych modelach był Norton Ghost), Partition Magic 6 i jakieś dwa inne nie pamiętam w tej chwili jakie - ja mam starszy model i sprawuje się wyśmienicie - kumpel ma 75DRV i też jest zadowolony

RiT2 30.12.2002 20:17

Na pewno wloze kij w mrowisko. Jest taki malo znany producent prockow INTEL. On rowniez produkuje plyty glowne. Przerabim juz 6 w swoim zyciu i wiem, ze jezeli zmienie ja na innego producenta to tylko dla jakiegos niewiarygodnego kaprysu. Sa one nieprzyzwoicie wytrzymale (moj ojciec dziala na moim pierwszym Intelu- ANCHORAGE), stabilne, bezproblemowe!!!

Druss 30.12.2002 20:27

Ja kupilem ostatnio Gigabyte Ga-7vax , naprawde porzadna plyta i stabilna, wydajna i tania. Jakbym mial 100zl wiecej to bym bral asusa ale nie zawiodlem sie na gigabycie.

kondzik 30.12.2002 20:34

Pod procesory AMD polecam płyty główne firm EPOX, ENMIC. Stabilność i podkręcalność wyśmienita.

Druss 30.12.2002 21:55

Cytat:

kondzik napisa***322;(a)
Pod procesory AMD polecam płyty główne firm EPOX, ENMIC. Stabilność i podkręcalność wyśmienita.
Plyty epoxa sa rewelacyjne, ale raz mi siadla muzyka zintegrowana na tej plycie i mialem problemy z procesorami xp nawet po wgraniu najnowszego biosa co swiadczy o tym ze kupilem wadliwa plyte, a jak raz cos wadliwego kupie to juz wiecej sie nie pakuje w to samo.

+++LeWaP+++ 31.12.2002 00:16

< ONLY ASUS >

krzpac 31.12.2002 00:25

a ja polecam Asusa, MSI lub Epoxa (jak kochasz podkręcać) - te plyty są dobre i nie powinienes się zawieść...

Marius_The_Mad 31.12.2002 00:39

MSI lub Gigabyte :)

bartoldzik 31.12.2002 01:36

tylko MSI. Mam juz trzecia plyte tego producenta (ale tylko dlatego, ze ze mnie wariat, lubie sobie cos od czasy do czasu wymienic) :-D
Jeszcze ze strony tej firmy przykrosci nie zaznalem.

wolfdog 31.12.2002 07:29

ja też kupiłem ostatnio MSI pod p4
a wcześniej miałem asusa i 4 abity (też bardzo dobre moim zdaniem)

Pedros 31.12.2002 09:48

reszcz nie wiadomo przecież co będzie za 2, 3 lata.
Owszem dobre płyty takie jak np. asus kosztują, ale jest duże prawdopodobieństwo, że "wystarczą" na ten okres czasu.
Ja bym się zgodził z tym co napisał Pawel_k - MSI - bo i niezłe i nie najdroższe - na socket-a.
Ale też bym się zastanowił nad modelem - bo może być KT3A Ultra2
a może lepiej zakupić KT3 II BR, lub KT4 (już serial ata) ale pieniądze też większe - 600 i 750 zet.

Ormianin 31.12.2002 09:52

Ja zawsze Gigabyte... Asus to mercedes

surff 31.12.2002 09:57

Ja też polecam Microstara pod AMD, model KT3 Ultra2 ARU z raidem, USB2.0, 6-cio kanałowym dźwiękiem. Stosunkowo niedroga, dobrze wykonana płyta z bardzo dobrym supportem MSI.

BD 31.12.2002 10:29

hm ja to ujme tak:
niezaleznie od procka wybieraj z Gigabyte, ASUS oraz MSI

nowoczesna plyta powionna posiadac:

1. USB2
2. FireWire
3. mozliwosc podlaczenia czytnikow kart flashowych - przyda sie w przyszlosci
4. RAID
5. SATA
6. "siny zabek" ;)
7. obsluga pamieci ddr w trybie dwukanalowym
8. AGP x8
9. karte sieciowa najlepiej gigaethernetowa
10. w zaleznosci od prockow spore mozliwosci konfiguracji i wymiany procka

o ile czesc rzeczy dzisiaj ci sie nie przyda to za rok lub dwa beda koniecznoscia

a wiec placz, plac a za rok czy dwa smiej sie z tych ktorzy smiali sie z ciebie teraz :)

Pedros 31.12.2002 10:44

BD - co to jest "siny zabek" ???

BD 31.12.2002 10:46

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
BD - co to jest "siny zabek" ???
Bluetooth

Pedros 31.12.2002 10:59

Cytat:

BD napisa***322;(a)
Bluetooth
Acha :-D
Nio właśnie - wskazałem nowsze modele MSI bo i usb2 i blue... i serial ata - tylko ta cena...

+++LeWaP+++ 31.12.2002 11:18

Cytat:

BD napisa***322;(a)
hm ja to ujme tak:
7. obsluga pamieci ddr w trybie dwukanalowym

Możesz mi coś o tym więcej powiedzieć ?

Druss 31.12.2002 11:26

Poczytaj sobie troche o Nforce2 to bedziesz wiedzial o co chodzi lewap i podam ci link co bys nie musial szukac http://www.tomshardware.pl/mainboard...force2-04.html

esem 31.12.2002 12:47

Zajrzyj na www.tomshardware.pl. Tam są znakomite opinie, testy i wrażenia. Dla mnie są oni wiarygodni i nie działają na zasadzie: polecam Ci płytę xyz bo taką akurat mam i dlatego jest najlepsza na świecie. 8)

reszcz 31.12.2002 12:55

Wielkie dzięki za pomoc teraz ja się popatrze i dam wam znać o mojej decyzji Szcześliwego Nowego Roku.

kondzik 31.12.2002 14:10

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Zajrzyj na www.tomshardware.pl. Tam są znakomite opinie, testy i wrażenia. Dla mnie są oni wiarygodni i nie działają na zasadzie: polecam Ci płytę xyz bo taką akurat mam i dlatego jest najlepsza na świecie. 8)
esem dobrze gada www.tomshardware.pl. są chyba najlepszą witryną gdzie można poczytać o testach płyt głównych, kart graficznych ect. ect. Ich testy są bardzo obszerne i zróżnicowane, każdy przedmiot dokładnie opisany, plusy i minusy, zresztą zobacz sam.

BD 31.12.2002 14:34

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Acha :-D
Nio właśnie - wskazałem nowsze modele MSI bo i usb2 i blue... i serial ata - tylko ta cena...

wiesz dobra i nowoczesna plyta to wydatek ok 1 tys zl - mowie o plycie dla P4 z tymi rzeczami ktore wymienilem

to sporo ale to wydatek na 2-3 lata a nie na rok jak to ma miejsce z tanimi plytami gdzie placisz 500 za plyte - za rok kupujesz nowa plyte czyli sprzedajesz stara za marne 200 zl dokladasz 300 i tak w kolko macieju ...

na koniec wychodzi, ze wydales wiecej

BD 31.12.2002 14:36

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Możesz mi coś o tym więcej powiedzieć ?
zdaje sie DDR w trybie dwukanalowym obsluguje:

AMD
chipset nForce Nvidii - ma pewne problemy jak dobrzepamietam
INTEL
granit bay - nowa kosc intela - wersje testowe mialy buga z AGP3 ale potem poprawili to i jzu jest ok - na pclab.pl masz testy takiej plyty MSI na tej kosci ...

BD 31.12.2002 14:38

Cytat:

kondzik napisa***322;(a)
esem dobrze gada www.tomshardware.pl. są chyba najlepszą witryną gdzie można poczytać o testach płyt głównych, kart graficznych ect. ect. Ich testy są bardzo obszerne i zróżnicowane, każdy przedmiot dokładnie opisany, plusy i minusy, zresztą zobacz sam.
a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny
gdyz np ja nie gram i co mnie obchodzi wydajnosc plyty w grach ...

podobnie z karta graficzna - nie interesuje mnie czy ma 5 klatek na sekunde wiecej niz konkurencyjna karta innej firmy - dla mnie liczy sie cos czego nikt nie przetestuje - bo jak np okreslic jakosc obrazu ...

januszp 31.12.2002 15:37

"a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny"

A ja twierdzę to samo :) .

Kiedyś na "tomshardware" iż minusem płyty Abit K7A jest brak możliwości włączenia AGP X4 ...tak sie składa że płytę taką posiadam i mogłem tą bzdurę zweryfikować .
Oczywiście takich "wpadek" na stronach zajmujących sie testowaniem sprzętu jest cała masa ,dlatego zawsze z rezerwą podchodzę do tego rodzaju testów i porównań .

Dla mnie nr1 wśród płyt pod AMD jest obecnie "Abit AT7 Max2" ,dla innych będzie to np. "Epox" .Cały sęk w tym iż wraz z ewentualną zmianą podstawki pod nowsze procesory nawet najnowocześniejsza płyta może okazać się przeżytkiem juz po roku .
Producenci sprzętu nie są aż tak naiwni aby dali nam sie cieszyć nowoczesną konstrukcją przez dłuzszy okres czasu .
Stagnacja na rynku "socket" na moje oko zbyt długo trwa ,więc trzeb sie liczyć z tym iż może nastąpić zmiana (do tej pory średnio raz do roku byliśmy częstowani nowym "socket-em") .

Co do płyty na 3 lata ,myślę iż raczej nieosiągalne...
Juz po paru miesiącach stwierdzimy iż najnowsza płyta X posiada cos co chcielibyśmy widzieć w naszej płycie głównej kupionej zaledwie 6 miesiecy temu .jaro

esem 31.12.2002 17:51

A ja dalej twierdzę, że opinie TH są wiarygodne. Oceniają naraz kilka, kilkanaście płyt a nie tylko tą którą akurat ja mam i polecam aby inni mieli taką samą bo to podnosi moje ego. 8)

Druss 31.12.2002 17:54

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
"a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny"

A ja twierdzę to samo :) .

Kiedyś na "tomshardware" iż minusem płyty Abit K7A jest brak możliwości włączenia AGP X4 ...tak sie składa że płytę taką posiadam i mogłem tą bzdurę zweryfikować .
Oczywiście takich "wpadek" na stronach zajmujących sie testowaniem sprzętu jest cała masa ,dlatego zawsze z rezerwą podchodzę do tego rodzaju testów i porównań .

Dla mnie nr1 wśród płyt pod AMD jest obecnie "Abit AT7 Max2" ,dla innych będzie to np. "Epox" .Cały sęk w tym iż wraz z ewentualną zmianą podstawki pod nowsze procesory nawet najnowocześniejsza płyta może okazać się przeżytkiem juz po roku .
Producenci sprzętu nie są aż tak naiwni aby dali nam sie cieszyć nowoczesną konstrukcją przez dłuzszy okres czasu .
Stagnacja na rynku "socket" na moje oko zbyt długo trwa ,więc trzeb sie liczyć z tym iż może nastąpić zmiana (do tej pory średnio raz do roku byliśmy częstowani nowym "socket-em") .

Co do płyty na 3 lata ,myślę iż raczej nieosiągalne...
Juz po paru miesiącach stwierdzimy iż najnowsza płyta X posiada cos co chcielibyśmy widzieć w naszej płycie głównej kupionej zaledwie 6 miesiecy temu .jaro

Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.

BD 31.12.2002 19:38

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Bo oni testuja konkretna wersje plyty z konkretna stara wersja biosu, wiec jak ty kupowales to byl inny rev. plyty i najnowszy bios miales wgrany.
a moze akurat mieli tam inna karte graficzna
tego samego producneta co Janusz ale rozniaca sie drobnym szczegolem
dlatego im nie dzialalo a u Janusza tak ...

dlatego kazdy sam na swoim malym poligodnie musi ostatecznie sprawdzic sprzet

recenzja jedynie moze sluzyc za prezentacje produktu ale dle mnei nie jest rownoznaczna z tym by ja kupic

PS
tak sie sklada, ze znajomy prowadzi sklep i serwis ze sprzetem
a wiec mam mozliwosc przegladu roznych rzeczy i powiem tylko
tyle, ze wiele chwalonych produktow w praniu okazuje sie badziewiem

januszp 31.12.2002 20:49

Jeśli chodzi o tzw. "Rev." płyty to niestety posiadam najstarszy - czyli 1.1 .Pomijając juz aspekty :czy najstarszy bios oraz rev. ma wpływ na obsługe AGP X4 na płycie KT7A (jestem przekonany ,że nie) ,myślę iż warto było chociaz cos niecoś skorygować .
Być może wygląda na to iż sie czepiam jednej strony "www" - wcale nie takich wpadków mamy pod dostatkiem ,zarówno prasowych jak i internetowych .Oczywiście wpadki te są rzeczą ludzką - doskonale to rozumiem .Jednak moją intencją był apel o rozsądne podejście co do miektórych testów ,wyników ,benchmarków itp . - nie zawsze pokrywają sie ze stanem faktycznym .
Myślę iz przyszłośc na tym polu (testy) maja jedynie strony zajmujace się dogłębnie danym zagadnieniem .
Wmawianie komuś iz nagrywarka nie nagrywa ,tylko dlatego że testujący sprzęt nie potrafi właczyć trybu DMA może i ujdzie w tłoku ,jednak myśle iz taka recenzja mija sie z celem .
Oczywiście ten przykład nie tyczy tej witryny ,w przeciwnym razie nie odwiedzałbym jej tak czesto .

Wracając do nieszczęsnego AGP X4 ,to możliwośc tą daje instalacja sterowników AGP (4in1) ,bo oczywiście wszystkie płyty z serii K7 posiadają wsparcie (bios)AGP X4 .
Jeśli np. "WCPUID" sygnalizuje nam pracę AGP na poziomie X2 - znaczy to że prawdopodobnie sterowniki te nie były instalowane ,a jeśli nie były wogole instalowane to jak tu mówic o jakimkolwiek testowaniu sprzętu .
Takie sa niestety wymogi chipsetów VIA .
Trzeba pamiętać iż wszystkie testy ,benchmarki sa tylko odnośnikiem ,często sprzęt identyczny - daje odmienne wyniki w benchmarkach .Wersje ,sterowników ,ustawienia biosu ,ogólny stan Windows może zaniżyć bądź zawyżyć końcowy rezultat .
Jeśli do tego w trakcie testu zostaje cos przeoczone ,niedopatrzone ,nieumiejętnie skonfigurowane dostajemy recenzję bubla roku .
Daltego modne sformułowania typu np. :"płyta działa niestabilnie Windows się wiesza" są w wiekszości podyktowane brakiem umiejętności konfiguracyjnej niż złą konstrukcją płyty głownej .
Ale juz nieco zbaczam z tematu głownego - przepraszam i życzę Dosiego Roku !!! .jaro

Maciej 01.01.2003 12:33

Kiedyś miałem MSI ,potem Asus a teraz znów MSI na 845PE pod Pentium 4
Asus jest super...ale bardzo drogi.MSI uważam też za dobrą płytę i nie drogą.I wszysttkie te płyty tylko na chipie INTEL...uważam że intel jest bardzo stabilny.
Widziałem jak procesory AMD (Duron i Athlon) smażą się w temp.300 stopni jak tylko ściągnięto im radiatory z wiatrakami.O mało co nie doszło do pożaru.:) .Procesory Intel mają wbudowane zabezpieczenia i tylko wieszały system.
Chociaż z drugiej strony płyty główne na chip-ie VIA są szybsze od INTEL ,ale za to mniej stabilne!!!.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:13.