![]() |
Płyta Główna
Może ktoś kupował ostatnio płyte główną proszę o pomoc chodzi o płyte lepszej klasy która mogła by mi wystarczyć na 2-3lata.
|
Pod jaki procesor?
|
Ja proponuje MSI pod Athlona poniewaz:
- MSI to porzadna firma robiaca b. dobre plyty glowne - AMD niezmienia cochwile podstawek pod procki ---> jest bardzo prawdopodobne ze jak zechcesz np za rok zmienic procka to bedziesz musial najwyzej wgrac nowszy bios z obsluga tegoz procka :) - MSI daje teraz dodatki w stylu dodatkowych portow USB 2.0, zintegrowanej karty sieciowej 1Gb itp. - mozna smialo krecic procka i ram na plytach MSI (plyty oc friendly :) ) a co polecam np : Micro-Star KT3 ULTRA 2-ARU KT333 RAID |
Ja stawiam na najnowszego Solteka 75FRV pod AMD (ok 430 zł - zależy gdzie kupujesz), płyta posiada podobne możliwości jak pisał poprzednik, ponadto dostajesz pakiet oprogramowania: Drive Image (we wczesniejszych modelach był Norton Ghost), Partition Magic 6 i jakieś dwa inne nie pamiętam w tej chwili jakie - ja mam starszy model i sprawuje się wyśmienicie - kumpel ma 75DRV i też jest zadowolony
|
Na pewno wloze kij w mrowisko. Jest taki malo znany producent prockow INTEL. On rowniez produkuje plyty glowne. Przerabim juz 6 w swoim zyciu i wiem, ze jezeli zmienie ja na innego producenta to tylko dla jakiegos niewiarygodnego kaprysu. Sa one nieprzyzwoicie wytrzymale (moj ojciec dziala na moim pierwszym Intelu- ANCHORAGE), stabilne, bezproblemowe!!!
|
Ja kupilem ostatnio Gigabyte Ga-7vax , naprawde porzadna plyta i stabilna, wydajna i tania. Jakbym mial 100zl wiecej to bym bral asusa ale nie zawiodlem sie na gigabycie.
|
Pod procesory AMD polecam płyty główne firm EPOX, ENMIC. Stabilność i podkręcalność wyśmienita.
|
Cytat:
|
< ONLY ASUS >
|
a ja polecam Asusa, MSI lub Epoxa (jak kochasz podkręcać) - te plyty są dobre i nie powinienes się zawieść...
|
MSI lub Gigabyte :)
|
tylko MSI. Mam juz trzecia plyte tego producenta (ale tylko dlatego, ze ze mnie wariat, lubie sobie cos od czasy do czasu wymienic) :-D
Jeszcze ze strony tej firmy przykrosci nie zaznalem. |
ja też kupiłem ostatnio MSI pod p4
a wcześniej miałem asusa i 4 abity (też bardzo dobre moim zdaniem) |
reszcz nie wiadomo przecież co będzie za 2, 3 lata.
Owszem dobre płyty takie jak np. asus kosztują, ale jest duże prawdopodobieństwo, że "wystarczą" na ten okres czasu. Ja bym się zgodził z tym co napisał Pawel_k - MSI - bo i niezłe i nie najdroższe - na socket-a. Ale też bym się zastanowił nad modelem - bo może być KT3A Ultra2 a może lepiej zakupić KT3 II BR, lub KT4 (już serial ata) ale pieniądze też większe - 600 i 750 zet. |
Ja zawsze Gigabyte... Asus to mercedes
|
Ja też polecam Microstara pod AMD, model KT3 Ultra2 ARU z raidem, USB2.0, 6-cio kanałowym dźwiękiem. Stosunkowo niedroga, dobrze wykonana płyta z bardzo dobrym supportem MSI.
|
hm ja to ujme tak:
niezaleznie od procka wybieraj z Gigabyte, ASUS oraz MSI nowoczesna plyta powionna posiadac: 1. USB2 2. FireWire 3. mozliwosc podlaczenia czytnikow kart flashowych - przyda sie w przyszlosci 4. RAID 5. SATA 6. "siny zabek" ;) 7. obsluga pamieci ddr w trybie dwukanalowym 8. AGP x8 9. karte sieciowa najlepiej gigaethernetowa 10. w zaleznosci od prockow spore mozliwosci konfiguracji i wymiany procka o ile czesc rzeczy dzisiaj ci sie nie przyda to za rok lub dwa beda koniecznoscia a wiec placz, plac a za rok czy dwa smiej sie z tych ktorzy smiali sie z ciebie teraz :) |
BD - co to jest "siny zabek" ???
|
Cytat:
|
Cytat:
Nio właśnie - wskazałem nowsze modele MSI bo i usb2 i blue... i serial ata - tylko ta cena... |
Cytat:
|
Poczytaj sobie troche o Nforce2 to bedziesz wiedzial o co chodzi lewap i podam ci link co bys nie musial szukac http://www.tomshardware.pl/mainboard...force2-04.html
|
Zajrzyj na www.tomshardware.pl. Tam są znakomite opinie, testy i wrażenia. Dla mnie są oni wiarygodni i nie działają na zasadzie: polecam Ci płytę xyz bo taką akurat mam i dlatego jest najlepsza na świecie. 8)
|
Wielkie dzięki za pomoc teraz ja się popatrze i dam wam znać o mojej decyzji Szcześliwego Nowego Roku.
|
Cytat:
|
Cytat:
to sporo ale to wydatek na 2-3 lata a nie na rok jak to ma miejsce z tanimi plytami gdzie placisz 500 za plyte - za rok kupujesz nowa plyte czyli sprzedajesz stara za marne 200 zl dokladasz 300 i tak w kolko macieju ... na koniec wychodzi, ze wydales wiecej |
Cytat:
AMD chipset nForce Nvidii - ma pewne problemy jak dobrzepamietam INTEL granit bay - nowa kosc intela - wersje testowe mialy buga z AGP3 ale potem poprawili to i jzu jest ok - na pclab.pl masz testy takiej plyty MSI na tej kosci ... |
Cytat:
gdyz np ja nie gram i co mnie obchodzi wydajnosc plyty w grach ... podobnie z karta graficzna - nie interesuje mnie czy ma 5 klatek na sekunde wiecej niz konkurencyjna karta innej firmy - dla mnie liczy sie cos czego nikt nie przetestuje - bo jak np okreslic jakosc obrazu ... |
"a ja twierdze, ze zaden test nie jest do konca wiarygodny"
A ja twierdzę to samo :) . Kiedyś na "tomshardware" iż minusem płyty Abit K7A jest brak możliwości włączenia AGP X4 ...tak sie składa że płytę taką posiadam i mogłem tą bzdurę zweryfikować . Oczywiście takich "wpadek" na stronach zajmujących sie testowaniem sprzętu jest cała masa ,dlatego zawsze z rezerwą podchodzę do tego rodzaju testów i porównań . Dla mnie nr1 wśród płyt pod AMD jest obecnie "Abit AT7 Max2" ,dla innych będzie to np. "Epox" .Cały sęk w tym iż wraz z ewentualną zmianą podstawki pod nowsze procesory nawet najnowocześniejsza płyta może okazać się przeżytkiem juz po roku . Producenci sprzętu nie są aż tak naiwni aby dali nam sie cieszyć nowoczesną konstrukcją przez dłuzszy okres czasu . Stagnacja na rynku "socket" na moje oko zbyt długo trwa ,więc trzeb sie liczyć z tym iż może nastąpić zmiana (do tej pory średnio raz do roku byliśmy częstowani nowym "socket-em") . Co do płyty na 3 lata ,myślę iż raczej nieosiągalne... Juz po paru miesiącach stwierdzimy iż najnowsza płyta X posiada cos co chcielibyśmy widzieć w naszej płycie głównej kupionej zaledwie 6 miesiecy temu .jaro |
A ja dalej twierdzę, że opinie TH są wiarygodne. Oceniają naraz kilka, kilkanaście płyt a nie tylko tą którą akurat ja mam i polecam aby inni mieli taką samą bo to podnosi moje ego. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
tego samego producneta co Janusz ale rozniaca sie drobnym szczegolem dlatego im nie dzialalo a u Janusza tak ... dlatego kazdy sam na swoim malym poligodnie musi ostatecznie sprawdzic sprzet recenzja jedynie moze sluzyc za prezentacje produktu ale dle mnei nie jest rownoznaczna z tym by ja kupic PS tak sie sklada, ze znajomy prowadzi sklep i serwis ze sprzetem a wiec mam mozliwosc przegladu roznych rzeczy i powiem tylko tyle, ze wiele chwalonych produktow w praniu okazuje sie badziewiem |
Jeśli chodzi o tzw. "Rev." płyty to niestety posiadam najstarszy - czyli 1.1 .Pomijając juz aspekty :czy najstarszy bios oraz rev. ma wpływ na obsługe AGP X4 na płycie KT7A (jestem przekonany ,że nie) ,myślę iż warto było chociaz cos niecoś skorygować .
Być może wygląda na to iż sie czepiam jednej strony "www" - wcale nie takich wpadków mamy pod dostatkiem ,zarówno prasowych jak i internetowych .Oczywiście wpadki te są rzeczą ludzką - doskonale to rozumiem .Jednak moją intencją był apel o rozsądne podejście co do miektórych testów ,wyników ,benchmarków itp . - nie zawsze pokrywają sie ze stanem faktycznym . Myślę iz przyszłośc na tym polu (testy) maja jedynie strony zajmujace się dogłębnie danym zagadnieniem . Wmawianie komuś iz nagrywarka nie nagrywa ,tylko dlatego że testujący sprzęt nie potrafi właczyć trybu DMA może i ujdzie w tłoku ,jednak myśle iz taka recenzja mija sie z celem . Oczywiście ten przykład nie tyczy tej witryny ,w przeciwnym razie nie odwiedzałbym jej tak czesto . Wracając do nieszczęsnego AGP X4 ,to możliwośc tą daje instalacja sterowników AGP (4in1) ,bo oczywiście wszystkie płyty z serii K7 posiadają wsparcie (bios)AGP X4 . Jeśli np. "WCPUID" sygnalizuje nam pracę AGP na poziomie X2 - znaczy to że prawdopodobnie sterowniki te nie były instalowane ,a jeśli nie były wogole instalowane to jak tu mówic o jakimkolwiek testowaniu sprzętu . Takie sa niestety wymogi chipsetów VIA . Trzeba pamiętać iż wszystkie testy ,benchmarki sa tylko odnośnikiem ,często sprzęt identyczny - daje odmienne wyniki w benchmarkach .Wersje ,sterowników ,ustawienia biosu ,ogólny stan Windows może zaniżyć bądź zawyżyć końcowy rezultat . Jeśli do tego w trakcie testu zostaje cos przeoczone ,niedopatrzone ,nieumiejętnie skonfigurowane dostajemy recenzję bubla roku . Daltego modne sformułowania typu np. :"płyta działa niestabilnie Windows się wiesza" są w wiekszości podyktowane brakiem umiejętności konfiguracyjnej niż złą konstrukcją płyty głownej . Ale juz nieco zbaczam z tematu głownego - przepraszam i życzę Dosiego Roku !!! .jaro |
Kiedyś miałem MSI ,potem Asus a teraz znów MSI na 845PE pod Pentium 4
Asus jest super...ale bardzo drogi.MSI uważam też za dobrą płytę i nie drogą.I wszysttkie te płyty tylko na chipie INTEL...uważam że intel jest bardzo stabilny. Widziałem jak procesory AMD (Duron i Athlon) smażą się w temp.300 stopni jak tylko ściągnięto im radiatory z wiatrakami.O mało co nie doszło do pożaru.:) .Procesory Intel mają wbudowane zabezpieczenia i tylko wieszały system. Chociaż z drugiej strony płyty główne na chip-ie VIA są szybsze od INTEL ,ale za to mniej stabilne!!!. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:13. |