Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zolte-kwadraciki-nero-cd-speed-15238/)

Jędrzej 13.05.2003 06:38

Wielkie dzięki -Sid-The-Rat=> !!! Smażarkę mam od paru dni i dopiero poznaję tajniki dobrego pieczenia płyteczek... :)

-Sid-The-Rat=> 13.05.2003 06:34

chocby dlatego ze inaczej sie nie da
odpowiedz masz zawarta w nazwach - disk-at-once i track(session)-at-once...

trybem dao multisesji nie nagrasz
nara :)

Jędrzej 13.05.2003 05:21

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli robisz płytę sesyjną to wybierz Track-At-Once i nie zamykaj CD (NERO sam "powie" kiedy należy zamknąć)
Mam pytanie: Dlaczego jak nagrywam płytę sesyjną to mam wybrać TAO ? Czemu nie DAO ? Proszę o konkretne argumenty ! Nara :)

KCK 17.02.2003 05:47

W dzialaniu CD Speed nie ma zadnej magii: CD Speed uzywa standardowej komendy MMC aby otrzymac informacje o bledach C2 od napedu. Natomiast specyfikacja tej komendy nie jest jednoznaczna, i jej implementacja zalezy od producenta napedu.

Tak wiec nie nalezy sie dziwic ze rozne napedy podaja inna liczbe bledow dla tej samej plyty.

Martin_TP 16.02.2003 17:12

May update :) Wziolem sie za ta Yamahe 8824E.. i okazalo sie ze tak jak Majonez sugerowal na optyce bylo troche kurzu.. choc to troche dziwne bo miesiac wczesniej byla czyszczona, no ale cuz, roznie dziwne plyty sie w nia wkladalo, mogla sie zakurzyc :) No i wracajac do glownej kwestii.. Yamaha teraz juz czyta jak najbardziej prawidlowo (czyli brak tych bledow) tamte plyty :)

Waldek_2002 26.01.2003 01:12

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli robisz płytę sesyjną to wybierz Track-At-Once i nie zamykaj CD (NERO sam "powie" kiedy należy zamknąć)
jeszcze raz DZIĘKI za informacje :) :) :)

SEBAW 26.01.2003 00:19

Cytat:

Waldek_2002 napisa***322;(a)
Dzięki za odpowiedź :)

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

Pozdrawiam :)

Plemnik 26.01.2003 00:16

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
:blee: Ateraz totalne ROTFL... :cisza: az mnie zaskoczlo to totalnie.
Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik: ???

hmmm... no ludzie, zupelnym bezsensem jest powolywanie sie na naped nie zwracajacy bledow c2 - mysle ze spokojnie mozesz olac wszelkie wyniki z cdspeeda pobierana na yamaszce - skoro sam zglasza ze naped mu nie pasuje...

Waldek_2002 25.01.2003 21:52

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli nagrywasz metodą Track-At-Once to takowy kwadracik się pokaże.
Dzięki za odpowiedź :)

Zmieniłem metodę zapisu na DAO i jest OK

danson 16.01.2003 22:52

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
A u mnie się nie pojawia na końcu żaden czerwony kwadracik, kiedy wypalam w Track-At-Once. ???

SEBAW 16.01.2003 20:47

Cytat:

Waldek_2002 napisa***322;(a)
WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Waldek_2002 16.01.2003 20:34

WITAM !!!

a co możecie powiedzieć na czerwony kwadracik, na końcu testowanej programem Nero CDSpeed płyty Platinum 700 Mb z danymi(nagrywałem wcześniej nagrywarką HP7200 a teraz Yamaha CRW-F1)

Majonez 15.01.2003 21:29

hmm co do yamahy - to najprawdopodobniej jest na optyce troche kurzu lub po prostu sie zuzyla troszke i takie wyniki daje

co do reszty to bardzo wiele zalezy od predkosci nagrywania
im szybciej tym wieksze prawdopodobienstwo pozniejszego blednego odczytu

poza tym mechanizmy korekcyjne nie sa idealne i nie za kazdym razem da sie cos odczytac a przy kolejnej probie juz sie da

nastepna sprawa to sposob wykonania testow
nie jestes w stanie zapewnic idealnie takich samych warunkow za kazdym razem - zmienia sie temperatura, wilgotnosc powietrza, zapylenie - wystarczy ze gdzies sie tam dostanie jakis kurz i masz blad odczytu potem leci sobie dalej ty w tym czasie powtarzasz test i co i wszystko ok

jeszcze kwestia jakosci nosnika - plyta przy duzych predkosciach odczytu nieznacznie sie odksztalca - zdazalo sie ze plyty "wybuchaly" - rozsypywaly sie w drobny mak - lub pekaly np w lg 52x
tansze nosniki sa produkowane jak najmniejszym nakladem kosztow i sa tanie nie dlatego ze producent malo z tego ma tylko ze sa produkowane z niskiej jakosci materialow a jakosc wykonania jest zalosna
pozniej takie plytki ulegaja wiekszym odksztalceniom - naprezeniom niz porzadne plytki

biorac to wszystko pod uwage mozna sie juz za bardzo nie dziwic wynikom uzyskiwanym przez ciebie na roznych napedach lub po wielokrotnym testowaniu

sprawa plyt CDRW - sa czytane wolniej = naped ma "wiecej czasu" na odczyt danego punktu na plycie = ma mozliwosc lepszego skorygowania danych = mniej bledow

Franc 13.01.2003 20:45

Ja to w ogóle żałuję że odpaliłem Nero CDSpeeda, u mnie nagrywarka pokazuje same żółte kwadraciki (na różnych płytach) i teraz mam problem - sprzę się sypie czy co? Nagrałem na niej ok 300 płyt, wszystkie działają bez problemu (sprawdzałem na innych nagrywarkach i CD-romach - tam żółte kwadraciki pojawiają się sporadycznie). Sprzęt się zakurzył? Jest jakieś inne wyjaśnienie?

Martin_TP 12.01.2003 05:36

Ilość załączników: 1
No i Scandisk: (przypominam ze w Toshibie wszystko jest zielone zero bledow).. zupelnie nie wiem jak rozumiec cos takiego ???

Martin_TP 12.01.2003 05:35

:blee: Ateraz totalne ROTFL... :cisza: az mnie zaskoczlo to totalnie.
Plyta CD-R 40x Verbatim Data Life (Extra Protection Surface) nagrana na Plextorze 4824TA, przy predkosci 24x. Oto wynik z Toshiby.. wszystko pieknie ladnie - zero bledow, piekny odczyt w CD Quality Speed.. wszystkie kwadraty zielone w ScanDisc. A tu totalny DONK! Yamaha... i.. ten wynik: ???

danson 12.01.2003 05:00

Ta sama płytka przy drugim scanie:

danson 12.01.2003 04:57

TDK d-view 700MB 48x, wypalona z prędkością 48x, dwie sesje:

CrazyLucas 12.01.2003 04:03

co do tych zoltych kwadracikow pojawiajacych sie losowo lub prawie losowo to ja rowniez zauwazylem ze na takie cos ma wplyw predkosc nagrywania plyty - mam stara LG ktora przy predkosci x8 po prostu nie dopala plytki (o 12 moge zapomniec) - jezeli nosnik jest dobry (verbatim, wiekszosc niebieskawych plyt, cd-r LG x24) to nie mam z tym zadnych problemow - nosnik jest wystarczajaco czuly ale jezeli ktos mi przyniesie do nagrania datexa albo (o zgrozo) hita to max speed=x4 bo inaczej slabsze cdromy maja powazne klopoty z odczytem takiej plytki

co do wykresow z cd-quality test to chyba nagram cos na probe x8 czy x12 i sprawdze jak sobie radza z odczytem cdrom i palnik

Martin_TP 12.01.2003 03:56

Ah.. ano popisalem co nieco :) He.. pozny zimowy wieczor, jest pomysl wolny czas i chec realizacji.. no i czysta ciekawosc, wiec czemu nie, tym bardziej ze wyniki byly dosc interesujace.

Co do urzytej plyty, jak wspomnialem dokladnie nie pamietam z jaka predkoscia to nagralem, ale napewno bylo to z przedzialu 32x-48x.. i mysle ze plyta sama w sobie byla juz walnieta zanim nia wlozylem do nagrywarki, stad tez takie anie inne wyniki. Urzylem akurat wlasnie jej do testow, gdyz testujac wlasnie to plyte poraz pierwszy zaciekawily mnie wyniki, w pewnym sensie plyta jest unikalna, stad posluzyla jako egzemplarz do testow, gdyz inne nagrane plyty nie mialy tej charakterystki uszkodzen.

Co do zaufania wynikom LiteONa to jak najbardziej bym zaufal. Nic do tych napedow w zasadzie nie mam. Stawiam coprawda pulke wyrzej napedy Plextora i Yamahy, ale LiteON jest tuz za nimi na tej polcenizej. A program taki jak WSES zasluguje tylko na pochwale.. i wpewnym sensie wzbudza zazdrosc :) Nawet myslalem czy by nie kupic sobie kiedys LiteONa tylko dla tego programu :)

Co do korekcji to sie zgadza. Bylo o tym juz w samej recenzji na CDR Info.. co i tez potwierdzilo sie w moich testach. Najgorzej wyszla Yamaha, jednakze to model stary (ponad 2 lata), swoje juz przezyl i przepalil.. moze po czyszczeniu glowicy wyniki byly by lepsze.

A co do wykrsow, jest to caly czas jedna plyta :) jak mowilem taka sie dziwna trafila.. i stad pomysl na test. Zreszta ta seria platiniumow co mi sie trafila byla troche trefna. :> O czym juz pisalem na forum w ostrzerzeniu by zwracac uwage na jakos tych plyt. Normalnie plyty nagrywaja sie wporzadku przy predkosci 32x.. sporadycznie pojawia sie zolty kwadracik... jednakze te Platiniumy przy 40x i 48x juz sa bardzo wrazliwe, nawet palone na takim sprzecie jak Plextor.

-Sid-The-Rat=> 12.01.2003 03:42

ales sei rozpisal :)

teraz tak - wbrew temu co myslisz WAZNE jest z jaka predkoscia nagrywasz - im szybciej tym plyta jest nagrywana slabiej - czasem tak slabo ze mozna to interpretowac jako blad lub popracowac lduzej i odczytac prawidlowo - sadze ze plyta nagrales plexem w poblizy predkosci maksymalenj - i stad te zonki

litek i wses za kazdym razem dawaly by podobne odczyty - (blad rzedu 1%) bo tam skan jest prowadzony dokladnie - inna sprawa czy user plexa i yamahy zaufa wynikom liteona... bo niektorzy maja z tym spore problemy

plex ma fatalna korekcje bledow - od czasu modelu 24x ktory byl kompromitujacy firma nie uporala sie z tym

ja cdspeeda uzywam jako testera - jak sa czerwone to plyta do kosza - jak zolte to olewam - choc u mnie zolte pojawiaja sie raz na 30-50 plyt (mam tdk12x do muzy i lg32x do reszty) - jak sa zolte to w tych samych miejscach za drugim razem

polecam wses jesli masz liteona - sam chodze czasem z plytami do kumpla zeby popatrzec na te wykresy

PS po przejzeniu wykresow stwoerdzam ze plyty na pewno byly nagrywane ile fabriken dala

Martin_TP 12.01.2003 03:26

No i yamaha :)
Toshiba - 3.853
Plextor - 36.189
Yamaha - 753.435

Uff.. no i jak widac wyniki z Nero CD Speed sa strasznie uzaleznione od systemu korekcji napedu. Jesli ta jest dobra, dosc powalona plyta moze wygladac na zupelnie sprawna, zas zanaszac nia do kolegi moze on nie miec z nia zadnych problemow. Losowe pojawianie sie w danym miejscu zoltego kwadracika tez swiadczy o pelnej niepowtarzalnosci testu. Pewien ogolny wglad na jakosc plyty jest zachowany jednakze wplywa na to wiele czynnikow. Wniosek nasuwa sie jeden. Nero CD Speed nie jest wymiernym programem diagnostycznym dla nagranych plyt. Ciekaw jestem jakby ta sama plyta wyglodala po przetestowaniu na kilku napedach LiteON programem WSES.. czy roznice tez by byly, czy tez moze nie.

Martin_TP 12.01.2003 03:06

Dla porownania:
Toshiba - Errors 3853
Plextor - Errors: 36189 (jak widac roznica kolosalna :)

No to wykresik Plextorka:

Martin_TP 12.01.2003 03:04

No to jeszcze pokusilem sie o testy CD Quality Test:

Toshiba - Errors: 3853

Martin_TP 12.01.2003 01:54

Yamaha - Proba 2
NAsuwa mi sie tez pytanie. jak to bylo by w przypadku WSES.. czy urzywajac roznych modelow LiteON wyniki bybly by rowniez inne? :chytry:

Martin_TP 12.01.2003 01:53

No i pora na Yamahe :) Aha.. Nero podaje taki komunikat "Waring! This drive seems unable to report damaged sectors" No to jedziemy.. test trwal dosc dugo bo bo naped odczytuje tylko przy 24x, do tego z koncowym obszarem mial duzy problem. Oto wyniki:

Yamaha - Proba 1

Martin_TP 12.01.2003 01:10

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
te obrazki to jaki nosnik testujesz?
Platinium Multispeed - niestety nie pamietam z jakim speedem to nagralem (nagrywane na Plextorze). Zreszta to nie jest tu wazne, jaka plyta i jaka predkosc zapisu. Caly test polega na analizie wynikow przedstawianych przez NeroCD Speed, a tym samym ich dziwna rozbieznoszc, to jest wlasnie celem tego testu, plyta sluzy tylko za material testowy. Dla ciekawosci jak ktos chce - moge jeszcze ta sama plyte przetestowac w nagrywarce Yamahy.. pewnie wyniki tez okaza sie inne :)

Martin_TP 12.01.2003 01:04

No i teraz podsumowanie. CAly czas jest to ta sama plyta.. wyniki za kazdym skanem byly rozne. Ciekawie wyglada dysproporcja wynikow miedzy Plextorem a Toshiba. Na ile mi wiadomo to Toshiba ma o niebo lepsza korekcje bledow niz ten Plextor. Pozatym T. przeleciala przez plyte blyskawicznie, za to P. strasznie meczyl koncowe obszary.. o dziwo wyswietlajac zielone kwadraciki :> Nie wiem.. ale mam wrazenie ze ten Nero CD Speed ma dosc rozrzucone wyniki, zalezace tez bardzo od napedu, niz samych uszkodzen plyty. Co do losowosci bledow, wydaje mi sie ze to sama plyta ma juz pewne odchyly od prawidlowego nagrywania. W przypadku powtarzalnych testow wyniki sa rozne - ze tak powiem rachunek prawdopodobienstwa ze akurat tym razem ten zle nagrany fragment bedzie bardziej potraktowany mechanizmem korekcji i zapali sie na zielono. Mozna by rzecz ze Toshiba wykrywa duzo lepiej wszelkie odchyly od normy, a do tego szybko i bez problemu odczytuje te obszary zupelnie nie zwalniajac predkosci oczytu. Plextor zas meczy sie z nimi, i odziwio pokazuje zielono, jakby ze tak powiem zanizajac wyniki o uszkodzeniach nosnika. A fakt ze mial problemy z koncowa partia plyty i strasznie zwalnial odczyt swiadczy wlasnie o niczym innym jak o slabej korekcji - co zreszta bylo w recenzji na CDR Info. Aha.. w przypadku plyty "calej zielonej" wynik na obu napedach byl taki sam. Hymm.. nie wiem.. mysle ze moja interpretacja wynikow jest prawidlowa... ale moge sie mylic. Czekam na opinie i komentarze odnosnie tego testu jak i samego Nero CD Speed.

CrazyLucas 12.01.2003 00:57

te obrazki to jaki nosnik testujesz?

Martin_TP 12.01.2003 00:53

Plextor - Proba 2 (heh.. teraz to jeszcze ciekawiej)

Martin_TP 12.01.2003 00:52

No i teraz dla odmiany wypalarka Pextora i ta sama plyta:

Plextor - Proba 1

Martin_TP 12.01.2003 00:52

Toshiba - 2 proba (jak widac errory w zupelnie innych miejscach, a plyta sprawdzona zaraz po pierwszym tescie)

Martin_TP 12.01.2003 00:51

Porobilem pare testow i wyniki sa nadwyraz zastanawiajace, nie wiem jak to interpertowac:

Toshiba - 1 proba

danson 11.01.2003 18:48

Te losowo pojawiające się kwadraciki to zapewne średnia dokładność programu skanującego. Jeśli już trzeba czyścić płytę, to nie radzę czyścić suchą chusteczką, bo tworzą się mało widoczne, ale szkodliwe rysy, tylko minimalnie nawilżoną Prontem miękką szmatką.

CrazyLucas 11.01.2003 18:38

rownie dobrze moze to swiadczyc o zurzyciu sie palnika albo czytnika - ale zgadzam sie ze najczesciey wystepuje na nosnikach z dolnej polki i na plytach CDRW

Martin_TP 11.01.2003 18:16

Zolte kwadraciki w Nero CD Speed i...

Tak sie ostatnio zastanawialem i bawilem tym programem. Zocila mi sie w oczy pewne kwestia. Przetestowalem kilka roznych nosnikow:
- Verbatim
- Akoss
- Platinium
- Datex
- TDK
.. palonych na roznych predkosciach. Nastepnie procedure testowania powierzchni przeprowadzilem 5 krotnie bez wyjmowania plyty z napedu dla kazdej plyty. Jesli byly zolte.. powtrzalem ponownie procedure po przetarciu plyty chusteczka. No i wlasnie ciekawa rzezc... czyli - losowo pojawiajace sie zolte kwadraciki. Za kazdym z 5 skanow pojawialy sie one w roznych miejsach. Dotyczy to zreszta kilku plyt (glownie Platinium).. czyli na ile za jednym razem bylo to zielone, za drugim razem moze byz zolto. Wlozona zaraz po tym Verbatimka byla cala zielona (choc raz pokazalo 1 zolty, ale to byl kawalek kurzu - chusteczka i po klopocie)... no i wlasnie sedno sprawy. Co moge znaczyc losowo pojawiajace sie bledy? Raz jest tu raz tam?

Domyslam sie ze to swiadczy o "slabosci" calego nosnika.. gidzie przy kolejnych odczytach bylo uszkodzen za duzo i dzialal mechanizm korekcji na tyle duzo by zglosic wieksze uszkodzenie. Ale nie jestem pewien czy to to... hymm.. co o tym sadzicie ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:16.