![]() |
Partycja rozruchowa
Mam do was pytanie.
Posiadam zainstalowanego Windows XP Professional i po sformatowaniu dysku chcę zainstalować Windows 98 Second Edition PL i w momencie zbierania informacji o komputerze pokazuje mi się błąd związany z partycją rozruchową MS-DOS. Nie wiem co to za partycja. Nigdy o takiej nie słyszałem i nie wiem co zrobić. POMOCY!!!mateusz0@wp.pl :glaszcze: |
to wkoncu masz zainstalowanego XP?
czy masz go na C, a formatowales np. D, a teraz probujesz zainstalowac 98 na C,D...? |
Obecnie mam XP i 6 prtycji c d e f g h
I wszystkie partycje oprócz c chcę pozostawić bez formatowania |
a na jakiej partycji masz XP ?
i na jakiej chcesz win 98 zainstalowac? w sumie i tak to nie bedzie mialo znaczenia, chociaz... z tego co ja wiem: :czytaj: zeby miec dwa systemy na jednym kompie, to musisz najpierw zainstalowac Win 98 (np. i chyba najlepiej na C), a potem Win XP (ale juz nie na C, np. na D) inaczej sie nie da, chociaz moze sa jakies tajemne sztuczki :D |
a nie jest to zwiazane z NTFS i FAT32 ??
|
mi nie oto chodzi. Chodzi mi oto że chcę po prostu wymazać windows xp a zainstalować tylko 98 i nie mogę
|
wymazuję i ok ale gdy zaczyna się instalacja windows 98(dokładnie zbieranie informacji o komputerze) to pokazuje się błąd dotyczący partycji rozruchowej a ja nie wiem co to za partycja i jak ją utworzyć
|
Nie wiem co tam namieszales ale wez plyte od xp odpal z niej boota a nastepnie znajdziesz tam taki program czy jak to tam nazwac do partycjonowania dysku i konwertowania na fat badz ntfs.
Wiec za pomoca tego skonwertuj sobie partycje na fat a potem szybko wyjmij plytke . Zrestartuj kompa i wloz ta od 98 system powinien ci sie zainstalowac. |
cały czas próbuję tak i tak i nic
|
i tylko nie mow, ze formatka nie pomaga :D
i chyba masz system plikow NTFS, czyz nie...??? nie wiem i tak co namieszales :blee: |
mam fat i cały czas pokazuje się ten cholerny błąd
|
To skonweruj sobie na fat, fdiskiem usun te partycje , po czym zaloz nowa i sformatuj pod dosem.
Po czym powinienes instalowac system bez problemu. |
w tym wszystkim chodzi oto że cały czas tak instalowałem i zawsze działało no a teraz coś się zp.....yło
|
zrob tak:
uzyj komendy format c: /c (complete) lub format c: /u (a to nie wiem ale tez usuwa wszelkie iformacje na temat tego co bylo na dysku) mam nadzieje ze uruchamiasz kompa z dyskietki startowej i wiesz jak to zrobic w DOS'ie ?? |
dobra poprubuję pare razy i odezwę się za parę dni. Na razie dzięki!!
|
Cytat:
ale da sie rowniez odwrotnie tyle, ze trzeba sie sporo pobawic |
ze tak sie zapytam... ktos mi moze objasnic praktyczna przydatnosc posiadania dwoch systemow na jednym kompie?
|
Cytat:
Kazdy potrzebuje do czegos innego. Na jednym grasz a na drugim pracujesz. Lub na jednym robisz wszystko co sie da a na drugi sluzy ci do ... Zreszta najlepiej zainstalowac sobie windowsa i linuxa. Szczegolnie jak chcesz sie nauczyc czegos nowego. |
Cytat:
dawno temu mialem na kompie Win98, W2k i Linuxa piszac ksiazki czasem potrzebowalem sprawdzic pewne rzeczy w obu dystemach obecnie uzywam vmware i mam gotowe pliki z systemami - wygodniejsze |
Cytat:
Ogolnie to powiedz jak chodzi ci ten program, nie jest czasem za wolny? |
Ja mam win98, winXP i Linuxa ;)
|
Cytat:
i odpalam w nim inne windows lub linuxa hm co do wydajnosci to powiem ci, ze mam 3x128 MB ramu i dziala calkiem znosnie chodz jak odpalilem 2 okna vmware, worda, paint shop pro to juz zabilem kompa i nie dalo sie nic zrobic PS jak chcesz przyspieszyc dzialanie np windowsa w vmware to zainstaluj vmware tools czy jako to sie tam nazywa - naprawde warto |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:44. |