Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Twardy dysk - Maxtor czy Caviar??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/twardy-dysk-maxtor-czy-caviar-15385/)

Fantomas 27.01.2003 11:09

Trochę posprawdzałem celowość używania wiatraka.
Test wypadł tak

działanie - z wiatrakiem - bez wiatraka

początek pracy - 20,5°C - 22,0°C
stabilizacja (bieg jałowy) - 50 minut / 29,5°C - 65 minut / 37°C
kopiowanie z drugiego dysku - 30,0°C - 38°C
kopiowanie wewnętrzne - 32,0°C - 42°C

Pomiar dokonywałem termoparą przyklejoną do górnej części dysku odpowiadającej mniej więcej osi obrotu talerzy.

Bieg jałowy - komputer po włączeniu nie wykonywał żadnych operacji. W ten sposób też osiągnęto temperaturę stabilizacji.
Kopiowanie z drugiego dysku trwało ok. 50 minut (ok. 12GB)
Podobnie kopiowanie wewnętrzne - tzn. kopiowałem 15 GB danych pomiędzy partycjami testowanego dysku.

Zdecydowałem się zostawić wentylator pod dyskiem.

Miłego dnia

MaciejT 24.01.2003 22:35

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Ten wentylator pod spod dysku to pic na wode :), on prawie nic nie daje.
Ja mam Titan Hdd Wave Fan. Bez niego Barracuda IV 60GB zaraz po pracy jest NIE DO UTRZYMANIA W RĘCE powyżej ok. 5 sekund. Z użyciem wiatraka jest trochę lepiej.

Fantomas 23.01.2003 10:41

Skoro tak mówicie, to chyba go oddam (bo pożyczyłem), jeszcze tylko porównam temperaturę pracy z wentylatorem i bez niego -tak dla swojej wiedzy.
Jeśli chodzi o bios, to zmodyfikowałem tak, jak polecił VLuka (wielkie dzięki) - wszystko poszło dobrze. HPT ustawia się automatycznie na maksymalny dostępny dla danego dysku transfer (nie ma możliwości zmiany UDMA), zniknęła jeszcze jakaś opcja związana z raidem (ale to mi nie potrzebne). Może dziś uda mi się pożyczyć Barracudę, więc sprawdzę efekty mojej ingerencji w bios.
Miłego dnia i dziękuję za pomoc oraz komentarze - obyśmy mogli sobie jak najdłużej pomagać.

esem 22.01.2003 22:15

Cytat:

Potwierdzam. 8)

/||\aster 22.01.2003 22:06

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy

Fantomas 22.01.2003 21:58

Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy

/||\aster 22.01.2003 15:35

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
Tak właśnie stało się z moim Maxem.
To sie wlasnie dzieje z moja barracuda !!!!!!!!!! to samo warczy coraz glosniej !!!!
aaaaaaaaaaaaaaaa

MaciejT 22.01.2003 14:48

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co do tego narastania głosnosci to jush jest udowodnone ze tak jest :

Załaczam fragment artykułu z www.benchmark.pl który o tym mówi

" Głośność podczas pracy

Z oceną głośności jest pewien problem i bynajmniej nie chodzi tu o fakt, iż jest to ocena bardzo subiektywna. Rzecz w tym, że nowe dyski, które początkowo pracują cicho, z czasem mogą się okazać coraz bardziej uciążliwe. Doskonałym tego przykładem są dyski Maxtora D740X, których przemiany w najgłośniejszy element komputera miałem okazję doświadczyć osobiście. W kwietniu tego roku testowy zestaw wyposażyłem w dwa wyżej wymienione dyski i już po dwóch miesiącach jeden z nich pracował głośniej od wiatraka umieszczonego nad Zalmanem. Podczas ostatnich testów okazało się także, że drugi z moich dysków również jest głośniejszy od fabrycznie nowego. Natomiast D740X wyjęty prosto z folii, pod względem głośności wypada bardzo dobrze. Sami więc widzicie, że stanąłem przed nie lada dylematem. "

Cały artykuł znajduje sie pod tym adresem - wnioski wyciągnijcie sami ...

http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html

Tak właśnie stało się z moim Maxem.

Fantomas 22.01.2003 10:36

Cana, na stronie znalazłem tylko FAQ, forum nie mogę się dopatrzeć, chyba że właśnie o tym myślałeś. VLuka :) (wielkie dzięki) szybciutko dał odpowiedź i czekam na przesyłkę do niego. Wtedy znów pożyczę jakąś Baśkę i zobaczę co się wydarzy - dam znać.
Miłego dnia.
PS. Opisy procedury już znalazłem.
Dzięki za pomoc.

VLuka 22.01.2003 10:05

Daj maila, wysle Ci 9P/2.34

cana 21.01.2003 15:52

Cytat:

Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
są programy ktore "podpinają bios" bez zmiany go fizycznej w flashu,
jak nie jesteś pewnien że wiesz co robisz to lepiej nie ryzykować tylko poszukać więcej informacji a na 100% je znajdziesz i dlatego napisalem o forum abita -> problem i rozwiązanie dla bx133 był wielokrotnie poruszany na różnych forach i grupach a to przecież award więc metoda będzie taka sama
np. z tego co pamiętam to np do abitow bx133 mozna było znaleźć gotowe biosy z zmodowanym firmware do hpt / do poziomu 2.31 bo juz wlaśnie w nim nie było tego bólu z b4/
pozdrófka

ps jak coś dokładnego na ten temat znajdę to dam znać ale niczego nie obiecuję bo jestem ostatnio niezbyt czasowy / gram do upadlego :)/

Fantomas 21.01.2003 15:39

Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.

cana 21.01.2003 15:09

Cytat:

Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.

było to jeszcze gdzieś / tam opis Luki a zresztą to co tam [pisze to czysty text Luki który miałem w archiwum grupki/

a co do cbrom to google pokazała np to : http://www.bios.ru/programs/
a co do wersji to 2.31 jest ok i nie wiem czy jest wyższa bo hpt-tech też nie jest zbyt pracowite ;)

a i jeszcze jeden link http://www.bios.pl/
a i mozna poszukać na forum abita np bo metoda będzie taka sama

Fantomas 21.01.2003 14:25

Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.

Prześladowca 21.01.2003 11:06

Wiatam, mie nie dawno zepsuł się mój kochany Maxtorek (jakieś BAD SECTORY) pomiesiącu dali mi "zrobiony" a po tygodniu czyli w czoraj znów się ****ał. I teraz jestem bez dysku. A teraz przyjechałem sobie do mojej siostry i też ma takiego samego Maxtora 80GB 7200rpm i co sie okazało - też jej wyskoczyły BAD SECTORY ni stąd ni zowąd.
A jeśli chodzi o głośność to miałem kiedyś Maxtora 60GB 5400rpm i był bezgłośny, ale z tego co mi wiadomo to taki bezgłośny dysk nie ma pełnej wydajności, a ten 80GB jest troche głośny nie powiem ale lepiej i szybciej pracował niż ten 60GB. Papa.
Acha.....zapytam jeszcze skąd sie biorą te uszkodzone klastry tak poprostu???

cana 21.01.2003 10:49

Fantomas, to że Ci rozpoznaje dysk jako ata66 to problem niedopracowanewgo firmware kontrolera hpt372 , mialem tak samo z b4 ale pomogło upgrade biosu i firmware kontrolera / hpt mam zintegtrowany z płytą/ . firmware 2.31 do hpt już jest pozbawiony tego problemu / co ciekawe ja zauważyłem ze hpt pokazywał rogi tylko przy baśkach/ jeśli nie jest mozliwe normalny upgrade za pomoca nowego biosu do płyty to trzeba zmodyfikować bios o czesc odpowiedzialną za firmware -> VLuka tu bedzie expertem w tych zabawach albo poszukaj na tweak.pl na ich forum bo tak to na 100% było kiedyś opisywane jak zmodowac biosik
pozdro

Fantomas 21.01.2003 10:22

ThanatoS, tak się składa, że przez kilka dni miałe dokładnie taki sam zestaw dysków, więc sobie porównałem ich głośność. Zgadzam się z Tobą, te dyski są ciche (wystarczająco ciche), no może nie tak jak Barracuda. Wydaje mi się, że problem wywiązał się z nadmiernego nagrzania się dysku. Ta 80 teraz chodzi u mnie już ciszej, ale nie tak jak na początku. Aby nie pojawiły się znów podobne problemy, zamontowałem sobie wentylator na specjalnym stelaży przykręcanym pod dysk. Na oko, a raczej na dotyk, o chyba jednak pomaga to chłodzenie. będę nadal sprawdzał.
W czwartek porównam mojego Maxtora z takim samym zupełnie nowym. Zobaczę o ile jest głośniejszy i czy w ogóle.
Co do Barracudy IV, to sprawdziłem ją u siebie. Dysk słychać tylko, gdy włączy się zasilanie, potem cisza. Problem w tym, że u mnie podpięty seagate na II kontroler (raid hpt370 ATA100) jest rozpoznawany jako UDMA66 i dla tego nie zdecydowałem się na niego. Ciekawe jak jest z Barracudą V?

ThanatoS 20.01.2003 16:08

Akurat mam MAXTORA DiamondMax 9+ 80 GB, 8 MB Cache 7200 obr. i jakos nie odczuwam ze jest glosny. Mam rowniez 40 GB Maxtora, rowniez jest cichy. Dyski juz maja ok. 1,5 roku. W testach Benchmarka nie bylo wlasnie tych dyskow.:cool:

Fantomas 20.01.2003 13:58

No to Laser mam nadzieję, że podzielisz się spostrzeżeniami co do Caviarka. Pamiętam WD Caviary z okresu, gdy 2.1 GB to była oszałamiająca pojemność. Potem dyski tej firmy jakoś zaczęły się często sypać (elektronika też) i odtąd jakoś nie mam przekonania do tych dysków. Seagate też miał okres znacznych wpadek jakościowych, ale chyba szybciej się z tego wygrzebali. Ach zachciało mi się dysku. A przecież gdy zaczynałem zabawę z komputerami, to były dyski i owszem z zawrotną pojemnością 10-20MB, tyle, że były niebezpieczne w użyciu ze względu na swą wagę, a wtedy kto się przejmował, że nid słychać wentylatorów w komputerze, a mnie się marzy cichuteńki dysk.
No zobaczymy jak to się rozwinie.
To tyle na teraz.

Laser 20.01.2003 13:45

Cytat:

Laser, dziękuję za komentarz.
Więc jaki dobrać dysk, Seagate? A może IBM DeskStar 120 GXP Vancouver 40GB? Sam już nie wiem.
Miłego dnia.

Witam !

Ja powtarzam ja !! stawiam na CAVIARA 80GB JB 8mb Cache który w tescie na benchmark.pl i innych wypada bardzo dobrze.

Na IBM'a to ja jush bym sie nie kusił - fabryki zostały wykupione przez Hitachi - nie wiadomo jak bardzie wygladał serwis itp za dwa lata - nie wspomnę o ich awaryjnosci bo był na ten temat długi wywód.

BTW - Wymienionego Caviarka zamawiam w Niedziele bo w poniedziałek spływa mi na niego kaska:) ;)

Fantomas 20.01.2003 13:37

Laser, dziękuję za komentarz.
Więc jaki dobrać dysk, Seagate? A może IBM DeskStar 120 GXP Vancouver 40GB? Sam już nie wiem.
Miłego dnia.

Laser 20.01.2003 12:38

Cytat:

Dostałem nowiutkiego Maxtora 80GB z 8 MB cache, był cichutki, ale do czasu, pochodził 1,5 dnia, łącznie przekopiował 80GB danych i zaczeło jakby coś brzęczeć (silnik lub łożysko - stawiam na pierwsze) Ciekawe czy wszystkie tak mają, że nie wytrzymują kopiowania dużej ilości danych, czy to był raczej sporadyczny przypadek?

Może jednak zamiast Maxtora wziąć Seagate?
Miłego dnia

Witam !

Co do tego narastania głosnosci to jush jest udowodnone ze tak jest :

Załaczam fragment artykułu z www.benchmark.pl który o tym mówi

" Głośność podczas pracy

Z oceną głośności jest pewien problem i bynajmniej nie chodzi tu o fakt, iż jest to ocena bardzo subiektywna. Rzecz w tym, że nowe dyski, które początkowo pracują cicho, z czasem mogą się okazać coraz bardziej uciążliwe. Doskonałym tego przykładem są dyski Maxtora D740X, których przemiany w najgłośniejszy element komputera miałem okazję doświadczyć osobiście. W kwietniu tego roku testowy zestaw wyposażyłem w dwa wyżej wymienione dyski i już po dwóch miesiącach jeden z nich pracował głośniej od wiatraka umieszczonego nad Zalmanem. Podczas ostatnich testów okazało się także, że drugi z moich dysków również jest głośniejszy od fabrycznie nowego. Natomiast D740X wyjęty prosto z folii, pod względem głośności wypada bardzo dobrze. Sami więc widzicie, że stanąłem przed nie lada dylematem. "

Cały artykuł znajduje sie pod tym adresem - wnioski wyciągnijcie sami ...

http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html

Fantomas 20.01.2003 09:24

Dostałem nowiutkiego Maxtora 80GB z 8 MB cache, był cichutki, ale do czasu, pochodził 1,5 dnia, łącznie przekopiował 80GB danych i zaczeło jakby coś brzęczeć (silnik lub łożysko - stawiam na pierwsze) Ciekawe czy wszystkie tak mają, że nie wytrzymują kopiowania dużej ilości danych, czy to był raczej sporadyczny przypadek?

Może jednak zamiast Maxtora wziąć Seagate?
Miłego dnia

/||\aster 16.01.2003 15:32

Cytat:

Mi nic nie swiszczy :P:P:P
Teraz nie swiszczy ale burczy:buu: :buu:

Remix 16.01.2003 15:08

Przem tu jest taka opcja jak "edytuj" - moze tam edytowac swoj post.. nie musisz od razu pisac nastepnego ! :)

Ormianin 16.01.2003 14:35

Cytat:

Przem napisa***322;(a)
Witam
przylączając sie do dyskusii proponowałbym jednak WD z 8 mb cachem bo jest naprawdę szybki, jak na razie ( mam kilku znajomych którzy zakupili takowe)żaden z dysków nie padł. Co do maxtora -moim zdaniem-NIGDY W ŻYCIU. miałem swego czasu 40 i niestety zaliczył zgon i moi znajomi mieli podobne problemy. A co do Barracudy IV - jest to całkiem fajny dysk ( jestem posiadaczem 60 7200) i nie narzekam (ale ten WD wg mnie jest najlepszy)

Tak sobie czytam dyskusje... o niczym tak naprawde... jaki dysk, ten i ten i ten... jest zdaniem kazdego do niczego...
a tak naprawde w zaleznosci od modelu i trafu ma sie dobry dysk na lata, lub nie... osobiscie mam WD 8 MB cache 7200 bardzo porzadny moim zdaniem... znam tez Samsungii dzialajace 5 lat i dluzej... oraz dyski z pozostalych firm... to zalezy co sie komu trafii i tyle,... oraz jego eksploatacja

Przem 16.01.2003 12:55

Witam
przylączając sie do dyskusii proponowałbym jednak WD z 8 mb cachem bo jest naprawdę szybki, jak na razie ( mam kilku znajomych którzy zakupili takowe)żaden z dysków nie padł. Co do maxtora -moim zdaniem-NIGDY W ŻYCIU. miałem swego czasu 40 i niestety zaliczył zgon i moi znajomi mieli podobne problemy. A co do Barracudy IV - jest to całkiem fajny dysk ( jestem posiadaczem 60 7200) i nie narzekam (ale ten WD wg mnie jest najlepszy)

Majonez 16.01.2003 12:09

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
fujitsu robilo bardzo dobre dyski, ale chyba teraz nie produkuja dla "szaraczkow". ich dyski byly lepsze od innych marek pod tym wzgledem, ze wypuszczali je troche pozniej niz konkurencja, kiedy nowe rozwiazania w dyskach zostaly juz bardzo dobrze przetestowane i ewntualnie ulepszone dlatego cechowala je bardzo mala awaryjnosc. sam jestem szczesliwym posiadaczem takiego dysku i z mila chcecia kupilbym kolejny dysk tej firmy.
sadze ze fujitsu robilo najlepsze dyski
ale nie do konca bylo tak ze czekali az inni przetestuja jakies nowe technologie
o ile dobrze kojarze to oni pierwsi wprowadzili lozyska olejowe ktore to lozyska inni zaczeli stosowac dopiero niedawno

fakt nie robia juz dyskow dla szaraczkow co jest dla mnie ogromnym bolem :( a niestety dyski o 15000 rpm sa poza moim zasiegiem - zreszta szkoda takiego dysku do kompa zwyklego podlacac heh

andrzejj9 niech ci sluzy i pamietaj kazdy sprzet moze sie zepsuc nawet mercedesy sie psuja wiec po prostu to jak sie dany sprzet zachowa jest kwestia glownie przypadku (no chyba ze jest to ibm z wegier ;) )

esem 16.01.2003 11:05

Mam Maxtora 60GB, 7200rpm od 1/2roku na 3 letniej gwarancji. Chodzi bezbłędnie, nie mam żadnych zastrzeżeń (narazie - i oby tak zostało). 8)

pepperman 15.01.2003 18:38

fujitsu robilo bardzo dobre dyski, ale chyba teraz nie produkuja dla "szaraczkow". ich dyski byly lepsze od innych marek pod tym wzgledem, ze wypuszczali je troche pozniej niz konkurencja, kiedy nowe rozwiazania w dyskach zostaly juz bardzo dobrze przetestowane i ewntualnie ulepszone dlatego cechowala je bardzo mala awaryjnosc. sam jestem szczesliwym posiadaczem takiego dysku i z mila chcecia kupilbym kolejny dysk tej firmy.

andrzejj9 15.01.2003 17:46

No i zdecydowalem sie. Po dlugich namyslach kupilem przed chwila Maxtora 60GB 7200 ATA 133. Nie wiem, czy jest to dobry wybor, ale juz podlalem decyzje i niedlugo sie przekonam. Dzieki za wszystkie rady.

MacGyver 15.01.2003 17:26

Polecam Caviar'a

Plemnik 15.01.2003 17:22

Mam podobnego Caviara (wersja 7200 obr pojemnosc 80GB i 8 MB) i nie zauwazylem zeby jakos sie wyroznial pod wzgledem halasu a mam tez Maxtora tyle ze wersje 5400 obr i 60GB - poziom halasu jest porownywalny. Natomiast jesli chodzi o wydajnosc to czapki z glow panowie - WD spokojnie rozwala podobne (7200obr i 80GB) IBM (mam porownanie, kolega posiada) a juz Seagate nie nadaje sie do porownania - na oko mozna stwierdzic ktory dysk jest wydajniejszy (!!). Chociaz faktycznie seagate jest cichszy. Polecam test na mojepc - http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=368&ns_page=2

/||\aster 15.01.2003 16:03

Mi nic nie swiszczy :P:P:P

Laser 15.01.2003 15:49

Witam !

Co do tego CAVIARA moze sie wypowiedzeć Zip który go ma od swiat - wspominał cos o tym ze "swiszczy" ale nie jest to jakieś uciążliwe.

Remix 15.01.2003 14:07

Caviary sa strasznie podatne na zniszczenia wskutek wstrzasow, czy tez pracy pod katem... ja osobiscie kupilbym Seagate'a :)

MaciejT 15.01.2003 14:03

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
WD juz dawno przestal produkowac dyski wysokiej jakosci.
Zgadza sie. Nie polecam WD, Maxtora i IBM.
Zostal chyba tylko Seagate :buu:

przemas 15.01.2003 01:26

polecam stronkę www.tomshardware.pl i tamtejsze forum. istna skarbnica wiedzy [zupełnie jak cdrinfo i tutejsze forum ] pamietaj zadajac pytanie ze odpowiedz ktorej szukasz juz sie mogla tam pojawic, a jak nie zaloz wlasny watek na forum dt pamieci masowej i posaraj sie dobrze zadac pytanie. im konkretniej zapytasz tym konkretniejsze odpowiedzi dostaniesz. jest tam kilku naprawde kumatych gosci. juz kilka razy zwracalem sie do nich o pomoc w sprawie hardware'u

/||\aster 14.01.2003 22:43

Moze jakies konkrety dacie dlaczego tak mysliscie, a nie inaczej, ale sadze, ze wiekszosc z was poleca te dyski, ktore ma badz ma zamiar kupic lub ma setyment (badz nie ma) do danej firmy.

Co do tych dwoch to niestety nie moge ci pomoc bo nie mam ani jednego ani drugiego.

ThanatoS 14.01.2003 22:35

Ja bym tak naprawde polecal dysk MAXTORA DiamondMax 9+ 80 GB z 8 MB Cache.

andrzejj9 14.01.2003 22:27

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Po długggim rozwazaniu doszedłem do wniosku ze kupuje WD Caviar 80GB JB 8mb Cache z 3 letnia gwarancją - i prosze mi nie pisać - weź bartka bo jush wybrałem !

Bierz Caviara a o MAxtorze zapomnij ....

no tak, ale co z tym halasem? Tez o wiele bardziej jestem przekonany do Caviara, ale co jak sie okaze, ze halasuje jak cholera?
Kurde, im wiecej odpowiedzi dostaje, tym wieksze mam watpliwosci...???

andrzejj9 14.01.2003 22:21

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
hmm a ja z innej beczki czy ten ibm ktory masz jest zly zepsuty czy cos ze kupujesz drugi dysk skoro mowisz ze tamtego nie zapelniles nigdy

ja mam 30 fujitsu i polecilbym ci ten dysk ale niestety fujitsu wycofalo sie z produkcji dyskow dla "ludnosci" :(

z IBM mialem cholerne problemy (zreszta ciagle mam). Wydaje bardzo dziwne dzwieki, czesto sie zawiesza. Ale to nie dlatego wymieniam twardziela, ze z tym nie jest dobrze, bo jego jeszcze na pewno zareklamuje, ale przenosze go po prostu do innego komputera. W innymi razie w zupelnosci by mi wystarczyl

ThanatoS 14.01.2003 21:52

Mysle ze lepiej wziasc MAXTORA, WD juz dawno przestal produkowac dyski wysokiej jakosci.

Majonez 14.01.2003 21:29

hmm a ja z innej beczki czy ten ibm ktory masz jest zly zepsuty czy cos ze kupujesz drugi dysk skoro mowisz ze tamtego nie zapelniles nigdy

ja mam 30 fujitsu i polecilbym ci ten dysk ale niestety fujitsu wycofalo sie z produkcji dyskow dla "ludnosci" :(

Laser 14.01.2003 21:22

Witam !

Po długggim rozwazaniu doszedłem do wniosku ze kupuje WD Caviar 80GB JB 8mb Cache z 3 letnia gwarancją - i prosze mi nie pisać - weź bartka bo jush wybrałem !

Bierz Caviara a o MAxtorze zapomnij ....

Nol 14.01.2003 19:59

Osobiściw wybrałbym Caviara:)

Y@nkee_PL 14.01.2003 19:43

po pierwsze zapomnij o Maxtorze :blee:, nie ufam !!!
dwoch znajomych mialo i sie zdziwili jak uruchomili pewnego dnia kompa, BIOS wykryl dysk, ale potem ZONK !!! :buu: partycje zniknely
i nic nie dalo sie z tym zrobic, doslownie NIC, dysk padl

to tyle, jedynie moge ci zaproponowac dysk Seagate'a, dysk wg mnie numero uno :cool:
ale jesli juz Seagate'a odrzucilec to zostaje ci Caviar
decyzja nalezy do Ciebie
POZDRAWIAM.

sobi1 14.01.2003 19:12

Kiedyś miałem Caviara i żeczywiście wydawał on dziwne odgłosy, coś jakby takie "skrzeczenie" czy "chrobotanie". Nie wiem jak się teraz sprawuje. Ja mam Seagate Barracude 40GB i dysk jest tak cichy, że gdyby nie dioda na obudowie to nie wiadomo kiedy pracuje.

andrzejj9 14.01.2003 18:53

Twardy dysk - Maxtor czy Caviar???

Moze to troche offtopic nawet jak na forum pod takim tytulem, ale i tak poprosze o rady. Zamierzam kupic nowy twardy dysk i po dlugich przemysleniach wybor ograniczylem do dwoch modeli. Caviara 40GB z 8MB buforem (i trzyletnia gwarancja) oraz Maxtora 60GB z 2MB buforem (i 1 roczna gwarancja). Cena jest mniej wiecej porownywalna.
Moje oczekiwania sa nastepujace: nie zalezy mi specjalnie na pojemnosci, bo z IBM 30GB, ktorego mam teraz prawie nigdy nie zapelnilem wiecej niz 5GB i prawdopodobnie to sie szybko nie zmieni. Zalezy mi natomiast na wydajnosci i szybkosci i tu, jak mi mowiono Caviar bije Maxtora (mowie o tych dwoch konkretnych modelach) na glowe, ale bardzo wazna jest dla mnie takze glosnosc, a tu juz Caviar jest podobno duzo gorszy. Moje pytanie to czy ten Caviar faktycznie jest tak zauwazalnie szybszy i czy halas, ktory wydaje moze byc uciazliwy. Najlepszym porownaniem dla mnie byloby to, czy jest glosniejszy od IBM, ktorego mam teraz. Poradzcie mi cos, bo mialem juz dysk kupowac dzisiaj, ale ciagle nie moge sie zdecydowac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:58.