![]() |
Uwaga robak
Witam!
Uważajcie na emaile o takich tematach: Re: Movies; Re: Sample; Re: Document; Re: Here is that sample; z takimi załącznikami: Movie_0074.mpeg.pif; Document003.pif; Untitled1.pif; Sample.pif. Jest to samoczynnie kopiowane i uruchomione jako '%Windir%\Winmgm32.exe' i próbuje rozsyłać się dalej na adresy znalezione w plikach .txt; .eml; .html; .htm; .dbx; .wab; Maile te pochodzą bodajże z adresu big@boss.com ??? Ja osobiście dostałem 3 takie wiadomości dzisiaj. Norton 2002 nic nie znalazl w mailu, dopiero po skanowaniu calego dysku znalazl aktywnego robala. Pozdrawiam :) |
Re: Uwaga robak
Cytat:
antywirus na serwie sie nim zajal :) a mozna wiedziec co za robal? co Ci NAV wykryl? |
Re: Re: Uwaga robak
Cytat:
NAV pokazał coś takiego: The file C:\WINDOWS\winmgm32.exe is infected with the W32.Sobig.A@mm virus oraz The file (...)Movie_0074.mpeg.pif is infected with the W32.Sobig.A@mm virus. Więcej informacji na stronie Symantec'a :) Bestia podobno niegroźna :D |
Baza wirusów - Sobig.A
10 stycznia 2003 Również znany jako: W32.Sobig.A Typ: robak Długość: 65536 Niszczący dyski: nie Niszczący pliki: nie Efekty wizualne: nie Efekty dźwiękowe: nie Sobig.A jest robakiem pocztowym, którego działanie polega na wysyłaniu własnych kopii za pomocą poczty elektronicznej. Zwykle robak pojawia się w komputerze ofiary w postaci załącznika do listu elektronicznego o następujących parametrach: Temat: [jeden z poniższych] Re: Movies Re: Sample Re: Document Re: Here is that sample Załącznik: [jeden z poniższych] Movie_0074.mpeg.pif Document003.pif Untitled1.pif Sample.pif Po uruchomieniu przez użytkownika pliku załącznika robak tworzy na dysku swoją kopię w pliku winmgm32.exe oraz modyfikuje tak rejestr by jego kopia była uruchamiana przy każdym starcie systemu Windows. Ponadto robak tworzy swoje kopie na udostępnionych zasobach sieciowych w komputerach, gdzie udostępniony do zapisu jest cały dysk sieciowy. Na tego typu komputerach robak stara się stworzyć swoje kopie w katalogach: Windows\All Users\Start Menu\Programs\StartUp Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup Na koniec robak rozsyła własne kopie za pomocą poczty elektronicznej do wszystkich adresatów odnalezionych w plikach z rozszerzeniami: txt, eml, html, htm, dbx, wab. |
Re: Re: Uwaga robak
Cytat:
|
|
ja mam w outlooku ustawione, ze sam blokuje mi zalaczniki i nie da sie ich otworzyc :)
|
da się :)
jedną z metod jest dac przeslij dalej i jush widać załącznik można to też wyłączyć w ustawieniach lub rejestrze :) |
A ja nic nie dostałem:o
Hoga choć stara ale wciąż jara i tego gówna nie przepuszcza! |
taak też dostałem ...:blee:
|
A ja nie :buu: :buu: :buu:
|
Do mnie też boss przysłał "robaczka" ale już był wykastrowany przez skaner wirtualnej p.
|
ja go tez dostalem ale od razu unieszkodliwilem :cisza:
|
Ja tam czekam kiedy domnie zawiata :P
|
u mnie w sieci szaleje vir (narazie bez skótku ;) ) : z konta o nazwie jak ponizej - które nie istnieje - z ostatnich info - ok 10 kompów już próbował zainfekwac ale mu sie nie udało - avp bez problemu sobie z nim radzi.
[From Administrator <3Dsmozer@poczta.wp.pl <mailto:3Dsmozer@poczta.wp.pl>>][Date 15 Jan 2003 9:8]/CERT-Vuln-Info.exe Zainfekowany I-Worm.Avron.b |
ja tez dostalem paczuszke od bifbossa ale
Norton 2002 dal rade:cisza: Strzezmy sie! |
ja dostalem maila Re: Here is that sample
nawet nie tknalem tego, od razu usunalem |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:42. |