Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jakie najlepsze plyty CD do ok. 1.20 zl? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jakie-najlepsze-plyty-cd-ok-1-20-zl-15413/)

Yakuza_PL 15.01.2003 13:50

Jakie najlepsze plyty CD do ok. 1.20 zl?

Witam

Chcialem zapytac o opinie na temat najlpeszych plyt tych tanszych bez pudelek, powiedzmy do ok. 1.20 zl.

ja do tej pory uzywam Platinium, jednak coraz czesciej spotykam sie z opinia ze sa bardzo niedobre.

Przy przegrywaniu w sumie bardzo malo mi sie skopalo, jednak teraz stwierdzam ze po kilku tygodniach niedotykania nawet danej plyty, sa duze problemy z jej calkowitym odtworzeniem (pojawia sie blad po kilknastu, badz kilkudziesieciu % kopiownia na dysk)

Doszly mnie opinie ze najlepsze w tej cenie sa x-dyski, co wy na to???????

No i moze na zakonczenie pytanko co do najlpeszych plyt, juz tych troszke drozszych z pudelkami.

Remix 15.01.2003 14:33

No jak kupujesz Platinium zamiast PLATINUM!!!! to sie nie dziwie!

ja uzywam PLATINUM!!! i Princo i uwazam, ze to bardzo dobre plytki..

najlepsze sa te serie z napisem 40x

ps. Platinium to podrobka Platinum!

Yakuza_PL 15.01.2003 14:47

Oj to byla zwykla literowka.

Uzywam oczywiscie PLATINUM

sayan 15.01.2003 14:49

Cytat:

remix napisa***322;(a)
No jak kupujesz Platinium zamiast PLATINUM!!!! to sie nie dziwie!

ja uzywam PLATINUM!!! i Princo i uwazam, ze to bardzo dobre plytki..

najlepsze sa te serie z napisem 40x

kto Ci nagadał że Princo to podróbki PLATINUM ?

Princo są robione przez PRINCO CO. a PLATINUM np. przez NAN-YA, Digital Storage Technology, Ritek, Ricoh...

a co do płytek to HAWK 85gr/sztuka .. a naprawde dobre :)

Remix 15.01.2003 14:53

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
kto Ci nagadał że Princo to podróbki PLATINUM ?

Princo są robione przez PRINCO CO. a PLATINUM np. przez NAN-YA, Digital Storage Technology, Ritek, Ricoh...

a co do płytek to HAWK 85gr/sztuka .. a naprawde dobre :)

Ty jestes slepy czlowieku? kup sobie okularki i przeczytaj dokladnie mojego posta!!!
Cytat:

widzisz tu gdziesz zeby Princo bylo podrobka Platinum???

sayan 15.01.2003 14:58

wielkie sorry REMIX :)

to przez to ze wszedzie sie spiesze :) a zawsze chcem pomóc :)

pozdrawiam i przepraszam :)

Remix 15.01.2003 15:01

Witam!

Nie ma sprawy... nie czuje do Ciebie urazy i cenie Cie za przyznanie sie do... nie bledu tylko przeoczenia :)

jest OK... peace

silverdrake 15.01.2003 15:23

ja uawżam że esperanza jest najlepsz takie lytki se kupuj:)

Remix 15.01.2003 15:29

esperanza - po hiszpansku "nadzieja"

tak wlasnie jest z tymi plytkami - masz nadzieje, ze sie nagraja a nie pewnosc!

Martin_TP 15.01.2003 16:09

Cytat:

remix napisa***322;(a)

ROTFL :cisza: Swiete slowa ^_^

Anyway co do tanich plyt to dobre sa Akoss, Datex, Platinum (na tych sie ostatnio zawiodlem). Esperanzie nie ufam.. z powyzszych powodow... ah.. nadzieja :cisza:
A za 1.30 to mozna dorwac Verbatimy :) Wiec moze usmiechnij sie bardziej do nich. :)

andrzejj9 15.01.2003 16:40

Cytat:

remix napisa***322;(a)

a

nie no, nie jest tak zle, ja uzywam esperanzy i jeszcze zadna na jakies 50 nagranych mi nie padla. Moze to nie tak duzo, ale na razie jest dobrze. Poza tym podobaja mi sie z wygladu ^_^

chester 15.01.2003 17:56

datex datex datex:chytry: :chytry: :chytry: :chytry: :chytry: :chytry:
jak dla mnie to sa super plytki.rozne kolory.
sa dobre.max 40x.wiecej mi nie potrzeba.
wydaje mi sie ze sa lepsze od platinum||

silverdrake 15.01.2003 18:43

jeszcze te nowe Hawki przed chwilą wypaliłem 2 i niezłe są:cool:

ZbigNieff 15.01.2003 23:39

PLATINUM i Hawk sa jak malzenstwo!! :D
Nie wiecie w jakim sklepie w niecie moge se kupic Hawk`i???

RAVENSHEART 16.01.2003 00:07

PLATINUM-kiedys dobre ale ostatnio miałem coraz wiecej odpadów
polecam AKOSS
DATEX cd-rw sa ok

egeba 16.01.2003 21:40

A ja nagrywam na Mint'ach za 99gr z pudelkim slim i nie zepsulem ani jednejplytki wiec wydaje mi sie ze sa dobre, ale teraz przezucam sie na Esperanza Black bo sa ladniejsze.:P

Krzysztofek 16.01.2003 22:09

HAWK'i można kupić na www.hawk.com.pl

Remix 16.01.2003 22:18

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
a

nie no, nie jest tak zle, ja uzywam esperanzy i jeszcze zadna na jakies 50 nagranych mi nie padla. Moze to nie tak duzo, ale na razie jest dobrze. Poza tym podobaja mi sie z wygladu ^_^

Tylko jedne Esperaze uwazam za dobre... te CZARNE (fajnie wygladaja i sa bardzo dobre do muzy)

kozand 17.01.2003 00:08

Hmm ja uzywam PLATINUM bo są najlepsze za ta cene. A co do PRINCO to jak ostatnio posprawdzalem CDSpeed-em swiezo nagrane plytki i stwierdzilem ze juz nigdy ich nie kupie..... (zolte bloczki)

Zelea 17.01.2003 00:25

esperanz nagralem jakies 300 i nie moge powiedziec o nich zlego slowa bo jesli z tych 300 (od wrzesnia 2002) zepsulo mi sie 15 to maks z zadno NO PROBLEM to tak naprawde zalezy od eielu rzeczy np od nagryarki moze to i gluie to co napisalem ale u kazdego jest inaczej roznie to bywa i u cibie wcale nie musi byc tak jak pisze ktos inny :)
pozdro

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 02:18

a ja tak sie zastanawiam JAKIE plyty sa po 1.20...? przeciez platiunum czy platinium (chodzi mi o te lepsze) z patyka ida po 75gr albo mniej, czarne espery - po zlotowce - a to jedne z najdrozszych plyt ze sredniej polki - za 1.5 masz verbatima pastel w pudelku, a verbatimy super metal azo z patyka widzialem po 1.10 (patyk)

hawkow nie kupowalem - a psioczenie na esperanze wydaje mi sie jest nieuzasadnione - kiedys byly to prymitywne rpzedruki - teraz maja wlasne linie i to sa zawsze te same plyty

jak ktos chce kupic gniota to niech idzie do mediamarktu i wezmie to co tammaja najtanszego - ostatnio Prosstore - 20*700mb - max 32x - w mini towerku - 16 zeta... kupilem tego duzo - na backup sie nadaja... bo i tak po miesiacu sa nic nei warte...

sajmonsz 17.01.2003 08:17

Ja za 1,20 kupuje Verbatimy 40x a umnie idą nawet 48x

Yakuza_PL 17.01.2003 08:40

[QUOTE]-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
[B]a ja tak sie zastanawiam JAKIE plyty sa po 1.20...? przeciez platiunum czy platinium (chodzi mi o te lepsze) z patyka ida po 75gr albo mniej, czarne espery - po zlotowce - a to jedne z najdrozszych plyt ze sredniej polki - za 1.5 masz verbatima pastel w pudelku, a verbatimy super metal azo z patyka widzialem po 1.10 (patyk)

Sid a mozesz zdradzic mi tajemnice gdzie kupujesz platinum z patyka po 75 gr. ???? Bo ja do tej pory to kupowalem za troche wiecej jak zlowtowke 50szt. za 55 zl.

No wlasnei panowie gdzie mozna tak tanio kupic [plytki (gielda komp., stadion - tam juz bylem i sa ceny takie jak mowie)

Wiec gdzie ?????

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 08:53

platinum ZA ZLOTOWKE?!?!?!?
COOOOOO????????

to chyba masz taki wygald ze cie eni lubia - przy wiekszym zakupie cena jest ok 68gr za sztuke, przy detalu - 75/80 - zalezy gdzie - kupuje - nie ukrywam po znajomosci na gieldzie przy stodole

espery black ostatnio mojej siostrze (182cm, 53kg sliczne stworzenie :) dali po 99gr za sztuke (ja lezalem z goraczka w lozku a plyty musialem miec to ja poslalem) - wiec ja sie pytam - GDZIE KUPUJECEI PLYTY TAK DROGO - tylko nie mowcie ze w empiku bo tam widzialem podajze TDK'a za 6 zeta...

Przem 17.01.2003 09:11

witam
ja uważam że platinum'y sa niezłe. Swego czasu kupowałem je inie nażekam. Ale np esperanze, i akossy są nienajlepsze ( po prostu dużo odrzutów miałem)A i poza tym na Akossach nie mogłem overburningu używac(każda sie psuła) Teraz używam dysanów ( 1.25) za sztukę i uważam że są najlepsze

Yakuza_PL 17.01.2003 10:18

[B]platinum ZA ZLOTOWKE?!?!?!?
COOOOOO????????

to chyba masz taki wygald ze cie eni lubia - przy wiekszym zakupie cena jest ok 68gr za sztuke, przy detalu - 75/80 - zalezy gdzie - kupuje - nie ukrywam po znajomosci na gieldzie przy stodole

Kolego, troche wiecej szacunku..........
Tak sie sklada ze nie mam znajomych ktorzy handluja plytami, wiec ze po znajomosci mozna po tyle kupic, takze nie kupuje wiekszych ilosci po kilkaset, lub kilka tysiecy !!!!!

Juz raz powiedzialem-kupuje na gieldzie przy stodole najczesciej, nie musisz mowic po ile sa plyty w empiku......

ostatnio mojej siostrze (182cm, 53kg sliczne stworzenie)
Cos chudziutka jest ta twoja siostrzyczka..;-)))))

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 10:30

nie mialem najmniejszego zamiaru urazic - to mialbyc zart ale jak widac nie wyszedl
przepraszam

co do cen - fakt - kupuje moze nie w tysiace ale co tydzien 40-50 wiec mam znizke 'za twarz' (kiedys pomoglem tym ludziom) i za hurt - wychodzi na to ze nie zarabiaja na mnie prawie wogole - ale chyba im sie oplaca - bo konkurencji nie pomagam

a chudziutkie chudziutkie - nie jestem pewien czy 53 czy 59 - ale to i tak bez znaczenia... bo szliczne jak malowanie... i na dodatek jak idzie na gielde to wie o czym mowi... grozna bestyja...

Yakuza_PL 17.01.2003 10:48

[B]nie mialem najmniejszego zamiaru urazic - to mialbyc zart ale jak widac nie wyszedl
przepraszam

OKI, skoro przeprosiles to nie ma najmniejszego problemu.

Jak bedziesz nastepnym razem na gieldzie to moze zapytaj sie u konkurencji, ktorzy nie znaja twojej twarzy .;-))))) po ile maja 50szt platinum z patyka;-))))))

Co do platinum. Kupilem ich ponad 400 w sumei. Zepulo mi sie kilka, max. kilkanascie. Wiec niby dobrze prawda.???? Ale teraz po kilku tygodniach nagle czesc filmow na przyklad nei chce sie odpalic, lub blokuje sie kopiowanie po ilutam procentach. Musze uzywac moich wspomagaczy-BadCopy 3.61 lub CD-R Diagnostic.
Slyszalem wlasnei ze tak jest z tymi plytami, psuja sie mimo iz nawet mozna ich nei dotykac. Wiele osob ich nie cierpi, poniewaz nie ma jakiejs tam farby chroniacej na gorze. (poszukam dokladnei w mailach, to powiem szczegolowo o co chodzi).

Ostatnio znajomy, robil test profesjonalnym programem diagnostycznym i platinium wypadlo przecietnie. najlpesze byly X-disk.
I chyba na nie sie przerzucam.

czy 53 czy 59 - ale to i tak bez znaczenia... bo szliczne jak malowanie
Hehe przestan...... bo zaczne Cie molestowac o telefon do siostrzyczki, skoro oboje jestesmy ze stolicy;-)))))

VermilioN 17.01.2003 11:43

wystarczy

zdjecie :)

Zeus 17.01.2003 12:03

Cytat:

Yakuza_PL napisa***322;(a)
[..]No wlasnei panowie gdzie mozna tak tanio kupic [plytki (gielda komp., stadion - tam juz bylem i sa ceny takie jak mowie)

Wiec gdzie ?????

Łódź gielda komputerowa platimun cena 85gr./szt. przy 100 szt. 80gr.

Przem 17.01.2003 13:11

na wrocławskiej giełdzie 85-90/za szt.PLATINUM

Sprezyn 17.01.2003 16:47

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja tak sie zastanawiam JAKIE plyty sa po 1.20...? przeciez platiunum czy platinium (chodzi mi o te lepsze) z patyka ida po 75gr albo mniej, czarne espery - po zlotowce - a to jedne z najdrozszych plyt ze sredniej polki - za 1.5 masz verbatima pastel w pudelku, a verbatimy super metal azo z patyka widzialem po 1.10 (patyk)

Sid w ktorym miejscu kupujesz te czarne Espery?
Bo ja jak ostatnio bylem na gieldzie przed
swietami to nigdzie ich nie moglem znalezc.
Kupilem w zastepstwie verbatimy datalife i to
jest straszny szajs - przynajmniej na muze sie
nie nadaja. Jesli mozesz to daj namiar to moze
jutro podjade i zakupie kilka:cisza:

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 19:53

hmmm - od poczatku - siostra kupila czarne espery na stoisku firmy Lorien - alejka prostopadla do Batoregom na przeciwko wejscia - pod koniec - niedaleko artlandu - wziela wszsytko co mieli

z-discow mam chyba z 300 - niezle sa - zwlascza te... econo... ladnie brzmia, nie wiem jak z trwaloascia - ale z-disci mi sie skonczyly a teraz sesja - weic zakupy w polowei lutego

za 3 tyg jade na gielde to bede wiedzial - ale to juz pewnie bedzie nieaktualne - moge poslas sms;a do kumpla ktory jedzie jutro po ile jemu sprzedadza... ale nie mam pewnosci ze sie zapyta - on po wiatrak jedzie

zdjecia nie dam! - kropka

camfo 17.01.2003 20:14

Kup sobie Mint-y.Wypaliłem już kilka i bez zastrzeżen a poza tym były 3 w teście komputer świat...

sajmonsz 17.01.2003 21:44

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Kup sobie Mint-y.Wypaliłem już kilka i bez zastrzeżen a poza tym były 3 w teście komputer świat...
Hahaha test komputer swiata a które tam byly Verbatimy cos poza pierwszą dziesiątką. Powiedz mi jeszcze ze Minty są lepsze od Verbatimów.

andrzejj9 17.01.2003 22:04

hmmm, taka refleksja. Nowe nagrywarki maja calkiem niezle zabezpieczenia przeciw, nazwijmy to tak, "spapraniu" plytki podczas nagrywania. Mowicie, ze na 400 - 500 plyt tylko kilkanascie zepsuliscie, co daje dobry stosunek dobrego nagrania. Ale dlaczego te kilkanascie padlo. Nawet przy wyjatkowym podlym nosniku nagrywarka ciagle chyba powinna chronic plyte przed uszkodzeniem. Dlaczego tak nie jest?

Martin_TP 17.01.2003 22:11

To proste. Wlasnie taka bardzo spaprana plyta jest przyczyna, nie wazne jak dobra jest nagywarka, uszkodzenie lub nieprawidowosci w nosniku moze byc na tyle duze ze nie da sie na nim prawidlowo zapisac i tyle. Zawsze tez moga wyskoczyc inne zdarzenia losowe, zawieszenie komputera, nagrywarki.. i rozne cuda :)

bassys 17.01.2003 23:03

[QUOTE]sajmonsz napisa***322;(a)
Hahaha test komputer swiata a które tam byly Verbatimy cos poza pierwszą dziesiątką. Powiedz mi jeszcze ze Minty są lepsze od Verbatimów. [/QUOTE

Prosze sie nie podniecac Verbatimy czy jeszcze inne?
Nagrywam juz pare lat na ruznych nosnikach gdzie o ochronie zapisu mozna bylo mozna pomazyc, mam w domu niezly zbior roznego produceta
i tak naprawde moglbym psy wieszac na kazdym, bo poprostu po latach brakuje na nich danych albo sa klopoty ich odtwozeniem sam nie wiem co bedzie dalej z ta tanizna nagrywana teraz. POZDRAWIAM

camfo 17.01.2003 23:59

Cytat:

sajmonsz napisa***322;(a)
Hahaha test komputer swiata a które tam byly Verbatimy cos poza pierwszą dziesiątką. Powiedz mi jeszcze ze Minty są lepsze od Verbatimów.
Nie powiem ci że są lepsze, ale nie mowię że są gorsze.A poza tym Komputer Świat ma różne kryteria oceny...A Verbatimy w mojej miejscowości są tylko w pudełku a gość chciał do 1.20 zł...wiec minty są odpowiednie(tylko 90 gr), a do tego sprawdzone...

sajmonsz 18.01.2003 01:16

Ja mam najstarsze Verbatimy z 97 roku i czytają lepiej od niektórych nowo nagranych plytek.

-Sid-The-Rat=> 18.01.2003 02:43

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
hmmm, taka refleksja. Nowe nagrywarki maja calkiem niezle zabezpieczenia przeciw, nazwijmy to tak, "spapraniu" plytki podczas nagrywania. Mowicie, ze na 400 - 500 plyt tylko kilkanascie zepsuliscie, co daje dobry stosunek dobrego nagrania. Ale dlaczego te kilkanascie padlo. Nawet przy wyjatkowym podlym nosniku nagrywarka ciagle chyba powinna chronic plyte przed uszkodzeniem. Dlaczego tak nie jest?

u mnie 70% padniec to byla wina tego ze zasysalem w tym samym czasei z sieci z duuuza predkoscia - u mnie nie do konca wtedy panowalem nad sprzetem i byl konflikt PCI - karta seiciowa - i sie gryzlo - i plyta padala

pozostale 30% to - wyalczenie pradu w trakcie - boli!... plyta z dziura w gornej powloce - BOLI!, nagranie plikow z miejsca gdzie ich juz nie bylo - plyta nagrana ale bez wartocsci no i z 5 klasyczbych padow ktorych przyczyn nie znam...

Tinky 18.01.2003 14:59

[QUOTE]bassys napisa***322;(a)
Cytat:

sajmonsz napisa***322;(a)
Hahaha test komputer swiata a które tam byly Verbatimy cos poza pierwszą dziesiątką. Powiedz mi jeszcze ze Minty są lepsze od Verbatimów. [/QUOTE

Prosze sie nie podniecac Verbatimy czy jeszcze inne?
Nagrywam juz pare lat na ruznych nosnikach gdzie o ochronie zapisu mozna bylo mozna pomazyc, mam w domu niezly zbior roznego produceta
i tak naprawde moglbym psy wieszac na kazdym, bo poprostu po latach brakuje na nich danych albo sa klopoty ich odtwozeniem sam nie wiem co bedzie dalej z ta tanizna nagrywana teraz. POZDRAWIAM
RUZNE??
Heh, to ile już czasu nagrywasz te płytki?

A teraz powaga. Mam do wyboru Datex, Mint albo Akoss. Co lepiej kupić? Zamierzam wziąć 50 sztuk, więc pytam się mądrych loodzi:)

bassys 18.01.2003 15:37

Do Akoss mam wieksze zaufanie.

mrmax 18.01.2003 23:17

ESPERANZY

To chyba najlepsze jak dotąd używany przeze mnie płytki CD, a ich cena oczywiście w wersji bezpudełkowej w 100% nie przekroczy 1,20 zł. Ja kupuję te płytki po 1zł/szt! Gorąco polecam!!!

ZbigNieff 20.01.2003 19:03

Dzis kupilem na probe plytki MEDIASONIC Silver-Silver 40x
powiem krotko sa za***iste!! W takim dziwnym sklepie gdzie nie
jest wcale tanio dalem za nie 90gr/szt po nagraniu sprawdzilem
i w CDSpeed bylo 100% zielonych kwadracikow!! Natomiast powiem
jeszcze cos apropo CD ProFormance niby sa 48x ale jak nagralem
na 24x na swoim TEAC`u to bylo 22% Unreadable!! Wiec nie dajcie
sie skusic na cene bo jest niska ale plyty sa kaszana!! :cisza:

raven66 23.01.2003 12:31

:jezyk:
ciekawe czemu nikt nie mowil/pisal/uzywal/wspomnial o IMATION
dla mnie za***iste plytki, kupuje w SKLEPIE po 1,20 sztuka (przy spinie 50szt.)
:D ^_^ :D ^_^

Moliere 23.01.2003 12:38

Hej, Chyba ceny plytek spadają. Kupilem ostanio Verbatimy po 1,20zł !!! 100szt w szpindlu !!! są OK :-)

raven66 23.01.2003 12:41

a oprocz tego subiektywnie dla mnie dobre sa:
***8226; esperanzy (nowe -- rowniesh blacki)
***8226; akoss'y
***8226; princo
***8226; platinum :P
i "troche lepsze" ;)
***8226; TDKi
***8226; no i oczywiscie VERBATIM RULEZ 4EVER!!! 8)

pozdr

QBUS 23.01.2003 15:55

W Krakowie na gieldzie szpindel 100szuk Esperanzy Silver-Silver z indeksem do 48x kosztuje okolo 80 zlotych.

Moliere 23.01.2003 16:01

Ceny

Jezeli chcecie dowiedzieć sie jakie sa ceny we Wrocławiu to zapraszam do zerknięcia na strone www.macman.com.pl

raven66 23.01.2003 16:07

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)
W Krakowie na gieldzie szpindel 100szuk Esperanzy Silver-Silver z indeksem do 48x kosztuje okolo 80 zlotych.
dokladnie rzecz biorac kupilem 100 esperanz za 74 zlote a podejrzewam ze mozna jeszcze kilka groszy sciagnac jak sie pogada z gosciem :chytry:

Blackie 23.01.2003 16:16

TDK Metallic x48, producent Ritek po 1,16 zł z patyka 50 szt.

raven66 23.01.2003 16:27

Cytat:

Blackie napisa***322;(a)
TDK Metallic x48, producent Ritek po 1,16 zł z patyka 50 szt.
GDZIE?!! :chytry:

(pozdr)

Blackie 23.01.2003 22:55

W Galileo na Limanowskiego 4, maja jeszcze sklepy na Chopina 6 i Grzegórzeckiej 45-47, oczywiście w Krakowie:) .Ja kupowałem na Limanowskiego , nie wiem czy w innych punktach mają pełny asortyment.Te TDK są też po 25 szt. za 32 zł.

kosa45 24.01.2003 09:31

A ja polecam Ci D-Vision wypaliłem i chyba już ze sto i żadna nie padła (chyba że przez własną głupotę ;) )

raven66 24.01.2003 11:28

Cytat:

Blackie napisa***322;(a)
W Galileo na Limanowskiego 4, maja jeszcze sklepy na Chopina 6 i Grzegórzeckiej 45-47, oczywiście w Krakowie:) .Ja kupowałem na Limanowskiego , nie wiem czy w innych punktach mają pełny asortyment.Te TDK są też po 25 szt. za 32 zł.
dzieki!! :jupi: :jupi: :jupi:

raven66 24.01.2003 17:31

Cytat:

Blackie napisa***322;(a)
no chyba przedwczesnie sie cieszylem; wyslalem panne (bo nie moglem sie wyrwac z roboty) do Galileo na Grzegorzeckiej (bo blizej), i ona dzwoni do mnie stamtad ze NIE MAJA NIC poza Verbatim'ami i to jeszcze Crystal w spinie po 2,20 sztuka!!!
chyba ich Bog opuscil... :blee:
no nic, sprobuje na Limanowskiego
pozdrawiam :)

RoX97 24.01.2003 20:33

Ja ostatnio zakupilem jakas tanioche w Macro (Quixo sie nazywa), wyszlo cos okolo 70gr/szt
i jestem zadowolony platki nie maja problemow z odczytem, przecietnie dobre w 99.50 % (Scandisk)...
Z ciekawosci sprawdzilem stara plytke Verbatim (z gory biala, z dolu ciemno-niebieska)
ma ze 3 lata i kiedys podczas zabawy syfonem zostala oblana woda (delikatnie, ale gorna warstwa troszke popekala)
czytelna w 99.84 %... miod :)

A tak przy okazji to mam pytanko... co co chidzi z tym Dye Type, ShortStrategy i LongStretegy???
I jaka jest roznica pomiedzy skladem chemicznym powierzchni plyt...
no wiecie np: Phthalocyanine czy Cyanine i takie tam... hehe :)

raven66 27.01.2003 13:02

popatrz...

tu jest troche na ten temat:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/koloryplyt.php3
pozdrawiam :glaszcze:

sorbo 27.01.2003 21:05

Memorex 10c za sztuke czyli 40gr predkosc nagrywania 48

raven66 28.01.2003 17:08

a tutaj pod koniec jest o Long i Short Strategy
http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20021024162823
pozdrawiam :glaszcze:

Bidi 29.01.2003 12:44

Co do platinum to duzo sie zaczelo sypac po zmianie predkosci nagrywania z 24 na wyzsze tzn chyba je przerabiali, ja osobiscie ich nie uzywam, polecam datexy sa niezle u mnie po 1pln ale to cena sklepowa wiec na gieldach napewno sa tansze, co do hawkow to ja nadzialem sie na jakis syf 3 wypalone 3 do kosza= 100% zepsutych ale z tego co widze inni je chwala wydaje mi sie ze przez swoja dosc gruba warstwe wierzchnia moga byc czasami zle wywarzone ale to moje odczucie. Podobno dobre sa czarne esperanzy ale ja ich nie widzialem i nie znam ceny. OK tyla na razie. Bye.

Bidi 29.01.2003 12:58

[B]Hahaha test komputer swiata a które tam byly Verbatimy cos poza pierwszą dziesiątką. Powiedz mi jeszcze ze Minty są lepsze od Verbatimów.

Haha!!!! chyba nie wiesz ze nazwa na plytce nie ma wiekszego znaczenia tylko producent wiec nie smiej sie z kogos jak nie masz do konca racji minty sa dobre ale verbatimy najlepsze tylko ze od Tayio Yuden a wyszly jakie s nowe od chba CMC i to jest podobno troche lepsze od syfu wiec sam osadz.

kose 29.01.2003 21:06

A wie ktos moze gdzie mozna najtaniej plyty w Szczecinie kupic?

otoyom 30.01.2003 01:45

Najlepszymi plytami z dolnej polki sa MMORE (1.10). Polecam.

Acha! I odradzam Minty i Hity. Wczoraj sie na nich przejechalem (bez mydla).

rybi 30.01.2003 02:11

W Szczecinie to panie drogi nic taniego, nic dobrego i na dokładkę żadnego wyboru. Odpowiadając na pytanie zasadnicze to jak już było powiedziane płytki które są czytane na wszyskich CD-ROM i to najlepiej po jakimś czasie (tu uśmiech do Sebastiana aby jeszcze raz przepuścił te wszystkie nagrane w tescie płytki bo już trochę u niego leżą i dał znać jakie zmiany w nich zaszły). Jakich płyt nie kupię napewno - Kodak, Esperanza, Verbatim i wszelkie egzotyczne G...te wyszły z praktyki Jakie płytki kupię? Tu jest zagwozdka bo nie wiem co dostanę a pewniaków to raczej brak chyba jednak Platinum. Jakie płytki mnie mile zaskoczyły Mediastore i ePreformance (nie testowałem ich to moje subiektywne odczucie)

-Sid-The-Rat=> 30.01.2003 04:13

Cytat:

rybi napisa***322;(a)
W Szczecinie to panie drogi nic taniego, nic dobrego i na dokładkę żadnego wyboru. Odpowiadając na pytanie zasadnicze to jak już było powiedziane płytki które są czytane na wszyskich CD-ROM i to najlepiej po jakimś czasie (tu uśmiech do Sebastiana aby jeszcze raz przepuścił te wszystkie nagrane w tescie płytki bo już trochę u niego leżą i dał znać jakie zmiany w nich zaszły). Jakich płyt nie kupię napewno - Kodak, Esperanza, Verbatim i wszelkie egzotyczne G...te wyszły z praktyki Jakie płytki kupię? Tu jest zagwozdka bo nie wiem co dostanę a pewniaków to raczej brak chyba jednak Platinum. Jakie płytki mnie mile zaskoczyły Mediastore i ePreformance (nie testowałem ich to moje subiektywne odczucie)
kodak i verbatim to "egzotyczne G"????

mozna wiedziec skad sie urwales?
pierwsze to byly (bo kodak ich nie robi) NAJLEPSZE plyty cdr - zlota folia, cudowny barwnik, verbatimy sa jak na razie jedynymi lpytami na ktorych mozna polegac w 100% (za wyjatkiem crystali i nie-azo)

po takim tekscie chyba nikt nie bedzie cie traktowal powaznie

QBUS 30.01.2003 11:00

Cytat:

otoyom napisa***322;(a)
Najlepszymi plytami z dolnej polki sa MMORE (1.10). Polecam.

Acha! I odradzam Minty i Hity. Wczoraj sie na nich przejechalem (bez mydla).

Potwierdzam - MMOREy sa robione przez firme podlegla Bayerowi. To sa naprawde bardzo dobre plyty. A na Mintach to i ja sie przejechalem - nagralem dwie plytki, jednej wogole cdrom nie chce czytac :(

otoyom 30.01.2003 14:16

No, oczywiscie ze sa najlepsze! :)

Panie rybi, przetrzyj pan oczy! MediaStore ma byc lepszy od Vebratima?! Od KODAKA?! Jakkolwiek do Vebratima mam zastrzezenia odnosnie natury nagrywania danych audio, to MediaStore nie jest lepszy nawet od wersji silver.

Konlin 30.01.2003 16:33

Witam,

A co sadzicie o Mediastore (by Mediatech)? Sa w Vobisie po 89 gr z patyka i na razie na 20 szt. zadna nie padla. Nagral ktos tego wieksza ilosc i moze ocenic? Inna sprawa ze sa indeksowane na 40 ale nie ida u mnie na wiecej niz 32. Chociaz to chyba kwestia biosu spawareczki mam LG 8480@8481 i jutro zrobie downgrade, zobacze czy to cos da.

Adik 30.01.2003 17:58

a ja od zawsze pale na Sigmach (przedruki) - ostatnio na gieldzie w Katowicach kupilem 50 sztuk goldów (złoty spód) po 75 gr za sztuke i jestem z nich bardzo zadowolony- wogóle- Sigmy są najtańsze (przynajmniej u mnie w okolicy) i dobre- jeszcze żadna mi nie padła (nie licze tych, które mi sie źle nagrywały przez to, ze mialem spaware podpiętą przez kabel ATA 100 i MSE był co 3 płyty) ;)

RAVENSHEART 30.01.2003 18:05

Im wiecej przegladam postów o płytach tym mniej wiem:P

Ktoś chwali D-vision - ja kupiłem 10 i wszystkie poszły do kosza

AKOSS SILVER do D..Y - ja od ok. roku nagrałem ponad 100 w końcu z niepokojem wziąłem sie za przegląd CDSPEEDEM- 30 z tych płyt-i ani jednego błędu:o :jupi: :wow: (ale z ciekawosci musze sprawdzic kolejne)

Udało mi sie dostac black esperanzy - narazie nagrałem 15 i jest OK

Chcialem kupic HAWKi ale już nie wiem które :blee: (w CARRefoure były ale chyba te złe)

Używam LITE-ON 24102B na wiekszosci cd było AUDIO -nagrane12-16x-bez problemów odtwarzane na wieżach audio i w samochodzie.WINONCD% i NERO

Kulfon 30.01.2003 22:46

Ile płyt i ilu palaczy tyle opinii. Póki co w powyższych postach nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Ja troche płyt pale bo około setki miesięcznie w szczycie i szczerze powiem że cena płyty nie ma już dla mnie większego znaczenia. Najpierw nagrywałem na Platinumach - były dobre dawno temu - teraz po dwóch miesiącach nie dają się odczytać lub z wielkim bólem sie zaczytują. Potem były Princo (Budget) wyglądały solidnie i paliły się nieżle - też do czasu. Ostatnie które kupiłem na 30 ok. 10 miało błędy po 30% przy kopiowaniu na HDD - juz ich nie kupię. Co do Esperanz to większego shitu nie miałem nigdy - no może Prismy - zaczytuje je jak krew z nosa. Verbatimy ostatnio kupowałęm BlueDiamond - takie jasno niebieskie od spodu i trafiają się egzemplarze z plamkami koło środka płyty - niema szans jej później zaczytać. Teraz nagrywam na TDK Metalic bo jeszcze się na nich nie zawiodłem. Jeszcze troche i sam zaczne płyty produkować chyba ... :D.
Czy ktoś mi odpowie w czym jest problem ?
Mam nagrywarke Liteon 24102B, wcześniej miałem HP9150, CD-Roma Asus 52x, system Windows 2000 - często świeży, wszystkie urządzenia na osobnych kanałach, dyski na raidzie. To samo się dzieje u kumpli na XP i nagrywarkach LG.

JerzyR 01.02.2003 21:14

kazdy market we Wroclawiu

Nie wiecie w jakim sklepie w niecie moge se kupic Hawk`i??? [/B]

Tesco, dawny HIT - tesco, dzisiaj widzialem w Carefour - czy jak to sie pisze
JerzyR

otoyom 01.02.2003 23:11

Hmm... Dzisiaj zakupilem 4 Xidexy, nagralem 2 i nie mialem klopotow, ale to sie dopiero zobaczy... Moze ktos cos o nich wie, po za tym, ze sa robione w UK?

Plemnik 02.02.2003 02:51

hmmm moge powiedziec ze moja stycznosc z tytmi plytami to czysta przyjemnosc - 100/100 nagrane bez zadnych klopotow, wyrywkowo sprawdzilem bledy i srednio wychodzi w wsesie ok 5-20...

epol 02.02.2003 20:56

To są naprawdę drażniące tematy.

PLATINUM, QUIXO.

Kup lepiej Verbatim w pudełku za 1,50 zł.

Sprezyn 02.02.2003 22:40

moje prywatne spostrzezenie jest takie, ze plyty
o indeksie do 24 byly lepsze niz obecnie spotykane.
Ja nagrywam wlasciwie tylko audio z predkoscia 8x
i jak ogladalem efekty w CD quality test to te 24
z reguly przewyzszaja nowsze plytki. Np wykres dla cdr
PDM wyglada wrecz wzorowo, a te verby DL 40x to groza.
Chyba najpewniejsze plytki obecnie to verby pastele.

RAVENSHEART 02.02.2003 23:15

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
moje prywatne spostrzezenie jest takie, ze plyty
o indeksie do 24 byly lepsze niz obecnie spotykane.

Uważam tak samo.24- 32x to najlepsza predkosc -ZŁOTY ŚRODEK- w miare szybko i bezbłednie

Zelea 06.02.2003 01:28

a ja znalazlem wczoraj u siebie w Kielcach plytki datexe ktore kupowane w wiekszej ilosci czyli powyzej 30 sztuk z patyka po 77 groszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no jak dla mnie to BOMBA :) bo dobre plytki i to w takiej cenie !!! hehe

lipek16 06.02.2003 21:57

ja osobiscie wypalam na platinumach i polecam ci je najlepsze sa te 1-40x albo multispeed

jezeli natomiast bardzozalezy ci na cenie to kup sobie jakies datexy za 66-70zł za 100szt. Ale nie gwarantuje ci najlepszej jakosci bo wypalalem na nich dopiero kilka razy

Krzycho83 16.02.2003 21:33

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Dzis kupilem na probe plytki MEDIASONIC Silver-Silver 40x
powiem krotko sa za***iste!! W takim dziwnym sklepie gdzie nie
jest wcale tanio dalem za nie 90gr/szt po nagraniu sprawdzilem
i w CDSpeed bylo 100% zielonych kwadracikow!! Natomiast powiem
jeszcze cos apropo CD ProFormance niby sa 48x ale jak nagralem
na 24x na swoim TEAC`u to bylo 22% Unreadable!! Wiec nie dajcie
sie skusic na cene bo jest niska ale plyty sa kaszana!! :cisza:

A na czym i z jaką prędkością nagrywałeś te płytki ??? Bo ja mam ich teraz dosyć sporo ale przy nagrywaniu 16x i 24x jest padaka (troszki uszkodzonych sektorów, zbyt dużo jak dla mnie). Akossy przy nich to miodzio.

ZbigNieff 16.02.2003 21:38

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
A na czym i z jaką prędkością nagrywałeś te płytki ??? Bo ja mam ich teraz dosyć sporo ale przy nagrywaniu 16x i 24x jest padaka (troszki uszkodzonych sektorów, zbyt dużo jak dla mnie). Akossy przy nich to miodzio.

Ja palilem na 24x jeszcze jak mialem TEAC 24x10x40 i
teraz palilem na LiteOn`ie na 40x bo one sa do 40x
i bylo rowniez 100% OK w CDSpeed`zie!!

Widze ze ty tez palisz LiteOn`kiem ale jaki masz model???
Bo u mnie na LTR-48125S idzie super!!

Krzycho83 16.02.2003 21:39

Cytat:

Ja palilem na 24x jeszcze jak mialem TEAC 24x10x40 i
teraz palilem na LiteOn`ie na 40x bo one sa do 40x
i bylo rowniez 100% OK w CDSpeed`zie!!

A ty czym palisz???

Zdajsie ten sam sprzęt LTR48125S i troche mnie to martwi bo mam 50 takich płytek.

Zigor 16.02.2003 21:40

Ja rowniez polecam MMORE, jak tylko jest jakas promocja to je kupuje, sa tanie i bardzo dobre, jeszcze zadna mi nie padla, a do resty plytek mam mniejsze zaufanie...

ZbigNieff 16.02.2003 21:41

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Zdajsie ten sam sprzęt LTR48125S i troche mnie to martwi bo mam 50 takich płytek.
A czym wypalasz??? (progs)
I jak cos nagrasz podeslij screena na forum z CDSpeed`a!!

Krzycho83 16.02.2003 21:47

Cytat:

A czym wypalasz??? (progs)
I jak cos nagrasz podeslij screena na forum z CDSpeed`a!!

Pale na najnowszym Nero a screena podrzuce pozniej, bo zeby zrobic test w cdspeed musze zarzucic inne stery na IDE, a teraz mam troszki malo czasu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30.