Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czyszczenie nagrywarek. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czyszczenie-nagrywarek-15473/)

Maciej 10.12.2005 14:50

Cytat:

Napisany przez evergreen
rozbieranie mechanizmu lasera to śliska sprawa,robiłem to z cd i cdrw dziesiątki razy i zawsze wszystko było ok.Ostatnio nagrywarka(Liteon 832s) przestała mi czytać oryginalne DVD(wydaje mi się że problem był w dwuwarstwowych),reszte czytała,więc rozebrałem ,wyczyściłem dokładnie wszystkie soczewki i efekt tego jest taki że nie widzi żadnego rodzaju nośnika.Nagrywarka padła.Od tej pory rozbierałem ją jeszcze kilkanaście razy i niestety wciąż to samo.

tak to prawda, takie dogłębne rozbieranie mechanizmu lasera to już ostateczność, łatwo coś popsuć, rozregulować itp. Lepiej zostawić to serwisowi.

evergreen 10.12.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez Maciej
...jeśli chcesz dokładniej przeczyścić optyke lasera to trzeba rozebrać .
sprawdż te linki ...http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=2

rozbieranie mechanizmu lasera to śliska sprawa,robiłem to z cd i cdrw dziesiątki razy i zawsze wszystko było ok.Ostatnio nagrywarka(Liteon 832s) przestała mi czytać oryginalne DVD(wydaje mi się że problem był w dwuwarstwowych),reszte czytała,więc rozebrałem ,wyczyściłem dokładnie wszystkie soczewki i efekt tego jest taki że nie widzi żadnego rodzaju nośnika.Nagrywarka padła.Od tej pory rozbierałem ją jeszcze kilkanaście razy i niestety wciąż to samo.

Maciej 10.12.2005 13:07

Cytat:

Napisany przez mat_120
Mam pytanie. Czy trzeba rozbierać nagrywarkę cd by ją wyczyścić?

...jeśli chcesz dokładniej przeczyścić optyke lasera to trzeba rozebrać .
sprawdż te linki ...http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=2

ed hunter 10.12.2005 12:35

Cytat:

Napisany przez mat_120

można przedmuchać sprężonym powietrzem.

jak nie pomoże i nagrywarka jest po gwarancji to:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...28&postcount=4

||

mat_120 10.12.2005 11:40

Martin_TP 17.01.2003 06:25

O sprzet trzeba dbac i odczasu do czasu (raz na rok, lub jak sa objawy nieprawidlowej pracy), rozbic jego przeglad, przeczyscic. Czesto naped odzyskuje dzieki temu dawny blask i wraca do formy.. a jak sie okazuje to bylo tylko troche kurzu, na elementach optycznych czy mechanicznych. To tak jak z samochodem, przeglad trzeba robic innaczej sie popsuje.

-Sid-The-Rat=> 17.01.2003 03:24

to milo ze czytasz wszsytkie posty - wydawalo mi sie to zawsze norma - ze czyta sie caly post zeby potem w odpowiedzi nie walic glpot i burakow...

co do czyszczenia - widze ze malo cie obchodzi los osoby ktorej sprzedasz syfna nagrywarke - twoj pech... bo klienci bywaja nerwowi

do czyszczenia 2 - warto czasem przeczyscic soczewke i wyjac filc z kurzu ktory sie czasem zbiera - zwlaszcza w modelach z wentylatorkiem - no chyba ze ktos sr.. pieniedzmi bo z gieldy ciezko nawet teraz kasy nie ciagnac - i kupuje sobie nowa co tydzien...

ale sie zrobilem niemily

Zelea 17.01.2003 01:33

no ja przeczytalem caly ten post z wszystkimi odpowiedziami no to sie nie bagatelnie usmialem :) ez kitu :) sam nie wiem czy czyszczenie nagrywaki ma sensu jezeli cos z nia nie tak to trzeba ja sprzedac lub oddac do serwisu bo tak raczej byc nie moze :) ja swojej nigdy nie czyscilem jasne ze wszedzie jest inaczej no ale...
pozdro

TVC 17.01.2003 01:23

hahah huhuh ja czyscilem slina i co i wyczyscilem kazdy sposob jest dobry, niektorzy czyszcza zwykla woda itp. o tym na forum juz pare razy bylo, wystarczy poszukac!

Remix 17.01.2003 01:00

czyszczac nasieniem zaoszczedzasz pieniadze i przy okazji odzywiasz swoja spawarke :D tylko pamietajcie nie badzcie za bardzo rozrzutni :D hahaha

brzuszki 17.01.2003 00:53

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
ostatnio cosik sie dofcipny zrobiles :D
zawsze byłem:glaszcze:

Y@nkee_PL 17.01.2003 00:32

Cytat:

brzuszki napisa***322;(a)
można użyc papieru ściernego drobnoziarnistego,ale raczej ostrożnie...:jupi:
ostatnio cosik sie dofcipny zrobiles :D

brzuszki 16.01.2003 23:31

można użyc papieru ściernego drobnoziarnistego,ale raczej ostrożnie...:jupi:

Tomek777 16.01.2003 23:04

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale czy woda utleniona poradzi sobie z osadem na soczewce i nie pozostawi smug????
Woda utleniona, czyli nadtlenek wodoru (H2O2) ma bardzo silne działanie utleniające. Nie wiem dokładnie jak może ten związek reagować z tworzywem, z którego wykonana jest soczewka, ale szczerze odradzam stosowanie jej jako medium czyszczącego.

Martin_TP 16.01.2003 22:34

Cytat:

Ragnar napisa***322;(a)
Dzieki za odpowiedz. Propo sliny tez uwazalem to za idiotyczny pomysl ale tak naprawial cdrom koles z serwisu w ktorym zostawilem laptopa :) (Laptopa oczywiscie nie naprawili).
ROTFL... :cisza: tylko pgratulowac kolesiowi z servisu inwencji tworczej. :D

Ragnar 16.01.2003 22:28

Dzieki za odpowiedz. Propo sliny tez uwazalem to za idiotyczny pomysl ale tak naprawial cdrom koles z serwisu w ktorym zostawilem laptopa :) (Laptopa oczywiscie nie naprawili).

Pio 16.01.2003 21:16

Z tego co ja słyszałem, to nie powinno sie czyścić rozpuszczalnikami i alkoholami, ponieważ osłona lasera (soczewka) w niejtórych modelach jest plastikowa i może zmatowieć. Ja osobiście czyszczę patyczkiem do uszu nawilżonym wodą destylowaną.

grzeniu 16.01.2003 21:06

Rada z serwisu ricoha: miekka szmatka zwilzona woda destylowana, taka zeby nie pozostawiala paprochow. I zadnych srodkow chemicznych.8-)

Martin_TP 16.01.2003 20:59

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale czy woda utleniona poradzi sobie z osadem na soczewce i nie pozostawi smug????
Jak dobrze pamietam to woda utleniona sie nie nadaje. Jak chcesz urzyc wody to wody destylowanej. Imho.. i tak trzeba to wytrzec. Woda w przeciwienstwie do alkoholu tak szybko nie wyparowuje.. i wysychajac moze zostawic plamki.

SEBAW 16.01.2003 20:52

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Wacik do uszu lub cos innego bardzo miekkiego. Plus - Czysty alkohol, ktory NIE MOZE zostawiac osadu. Stad spirytus salicynowy i inne cuda odpadaja.

Martin_TP 16.01.2003 20:37

Wacik do uszu lub cos innego bardzo miekkiego. Plus - Czysty alkohol, ktory NIE MOZE zostawiac osadu. Stad spirytus salicynowy i inne cuda odpadaja.

SEBAW 16.01.2003 20:23

Jak czyściłem CD-ROM to używałem patyczków do uszów :-) i spirytu. Napęd chodził jak przecinak.:P

kozand 16.01.2003 20:18

Re: Czyszczenie nagrywarek.

Cytat:

Ragnar napisa***322;(a)
Czesto musze czyscic swoja nagrywarke bo niechce mi nagrywac plyt.
Zreguly robie to na sucho. Nieuzywam zadnych plynow.
Rozkladam calosc i przeczyszcza od kuzu zwykla paleczka do uszu...
Zastanawiam sie jaka powina byc prawidlowa technika czyszczenia.
Z tego co wiem nienalezy korzystac z plyt czyszczacych poniewarz rysuja soczewke, ani z zadnej wody. Slyszalem ze mozna czyscic "slina", ale niewiem czy to prawda. A moze mozna wykorzystac do tego plyn polaroida do czyszczenia kineskopow? Jak to powinno wygladac?

ŚLINIĄĄ chlopie skadz ty sie urwał??Ale sie uśmiałem. Moim skromnym zdaniem jak nagrywarke tzreba czyścić a by działa to oznacza ze już długo nie podziała ja bym się jej pozbył. A co do pomysłu ze Śliną to pogratuluj ode mnie pomysłodawcy...

Ragnar 16.01.2003 19:58

Czyszczenie nagrywarek.

Czesto musze czyscic swoja nagrywarke bo niechce mi nagrywac plyt.
Zreguly robie to na sucho. Nieuzywam zadnych plynow.
Rozkladam calosc i przeczyszcza od kuzu zwykla paleczka do uszu...
Zastanawiam sie jaka powina byc prawidlowa technika czyszczenia.
Z tego co wiem nienalezy korzystac z plyt czyszczacych poniewarz rysuja soczewke, ani z zadnej wody. Slyszalem ze mozna czyscic "slina", ale niewiem czy to prawda. A moze mozna wykorzystac do tego plyn polaroida do czyszczenia kineskopow? Jak to powinno wygladac?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:38.