![]() |
Proszę o radę - jak podłaczyc ?
Proszę o radę !!!
Jak według Was najlepiej byłoby podłączyć taki zestaw: PM - HDD Barracuda 40GB, UDMA 66 PS - HDD Segate 4,3 GB, UDMA 33 SM - CDRW Yamaha CRW-F1, UDMA 33 SS - CD Samsung. MODE 4 System Win98, Ram 96 Mba, AMD 550 MHz, Płyta DFI Pozdrawiam |
Witam!
zostaw tak jak jest :) |
mam możliwośc podłaczenia Cd LG x52 czy będzie on lepszy od Samsunga x48 ?
Który z tych napędów ma lepszą korekcję odczytu ? (chodzi mi głównie o dane) |
Cytat:
|
pytam się bo zauważyłem, że Samsung ma chyba lepszą korekję błędów (płytę którą w LG nie mogłem odczytać Samsung odczytał bez problemów (oczywiście uzył korekcji)
|
Według moich wiadomości, uzyskanych z czasopism komputerowych najlepszą konfiguracją jest:
PM - Dysk twardy PS - CDRom SM - nagrywarka SS - Dysk twardy |
Cytat:
nie montuj tego kaszaniarskiego CDeka... mialem taki i teraz lezy na w szafce... czytal mi plyty z predkoscia 8x buauaahahah rewelacja co? czasem udawalo mu sie z predkoscia ok 32 ogolnie to chyba najbrdziej kaszaniarski cd i tak juz beznadziejnej firmy - LG |
Cytat:
@1. Waldka_2002: Na milosc boska, nie ruszaj swojego ustawienia, co najwyzej podlacz Samsunga zamiast LG. |
Cytat:
A odnosnie waldka: to chlopie zostaw to jak jest :spoko: Ja mam tak PM - dysk 40gb PS - pusty, podpinam tam co mi ludzie przynosza ;) SM - Litek SS - DVD rom i jest ok 8) |
Witam!
to ja chyba mam najprosciej: PM - HDD Seagate SM - Teac CD-W540E |
Zakup zewnetrzny kontroler RAID (koszt okolo 100 zl) jezeli nie masz wbudowanego i podepnij pod niego dyski na dwa rozne kanaly, cdrom i nagrywarka beda mialy wtedy wlasne kanaly bez ko-urzadzen.
|
Cytat:
Na tym forum też istnieje opcja SZUKAJ. Temat jest tak oklepany jak wyższość LG nad LiteOn. 8) |
Cytat:
To jest prawidlowa odpowiedz. Koszt uzywki licytowanej na Allegro jeszcze mniejszy, a radocha olbrzymia! Tym bardziej, ze przy takim skladzie za chwile zamorzy sie Tobie 5 naped i ... co wtedy? Ja juz mam 5!!! A propos SZAJSUNGA (Samsunga). Za zakup swojego zycia uwazam kupno Samsungax32 za 15zl na s. p. Arenie! Chodzi do dzisiaj rewelacyjnie, te Samsungi x 50 mam 3 w pracy i tez nie mam prawa narzekac. Musialem kupic CDka bo nagle padl mi renomowany Pioneer!^_^ ^_^ ^_^ |
LOL.. ze tez takie bzdury wypisuja w tych gazetach ??? Zostaw tak jak masz! He. a najlepiej to miec wszytko na Master :)
Ja mam tak :) 1PM - HDD 1PS - HDD 1SM - HDD 1SS - HDD 2PM - DVD 2PS - CD-RW 2SS - CD-RW |
Cytat:
a co do podlaczen to zakup kontrolera jest jak najbardziej wskazany - przepiecie wszystkich urzadzen na master a hdd na kontroler podnioslo mi wydajnosc systemu o 10-20% |
Cytat:
|
Cytat:
U mnie jest tak 1 PM - DVD Toshiba 1 SM - CD-RW LGx16 2 PM - Maxtor 2 SM - kieszeń i co tam w niej będzie. Miłego dnia |
Re: Proszę o radę - jak podłaczyc ?
Cytat:
|
Re: Re: Proszę o radę - jak podłaczyc ?
dyski seagate 4.3 GB powinny dac sie przelaczyc na ATA66 - zajzyj na www.seagate.com i poszukaj odpowiedniego softu
jak ci sie to uda - zostaw polaczenia jak masz |
Dzięki wszystkim za rady :) :) :)
Zostawiam podłączenia tak jak mam (z Cd wybrałem Samsunga x48 ) Czy może mi ktoś powiedzieć jak przełączyć ATA 33 na ATA 66 ??? Pozdrawiam :) |
Cytat:
|
martin - co nie da sie - sam przelaczalem taki dysk wiec SIE DA
czesc dyskow seadate fizycznie zdolna do pracy jako ATA66 opuscila fabryke z zstawionym ATA33 ze wzgledu na jakies "gryzienie sie" z pewnymi plytami glownymi - w manualu bylo ze mozna odblokowac ATA66 przez odpowiedni soft |
Cytat:
PM - dysk PS - dysk SM - nagrywara SS - cdrom SM - nagrywarka, SS - Dysk twardy <--- to pomysl chyba z jakiegos filmu science fiction. Wyobraz sobie sytuacje ze nagrywasz plytke a tu Ci sie dysk wylancza bo masz ustawione oszczedzanie energi. Zgadnij co sobie mozesz wtedy z plytka zrobic? Hehehe. |
Cytat:
|
Masz
PM - HDD Barracuda 40GB, UDMA 66 PS - HDD Segate 4,3 GB, UDMA 33 SM - CDRW Yamaha CRW-F1, UDMA 33 SS - CD Samsung. MODE 4 Jeśli nie możesz kupić dodatkowego kontrolera i niechcesz wyrzucić CD-ROMa to chyba najlepiej będzie zrobić tak PM - HDD Barracuda 40GB, UDMA 66 PS - CDRW Yamaha CRW-F1, UDMA 33 SM - HDD Segate 4,3 GB, UDMA 33 SS - CD Samsung. MODE 4 W ten sposób nagrywarka będzie mogła pracować w U-DMA a nie mode 4. Niestety proponowałbym wtedy jako dysku do przegrywania i buforowania używać wtedy 4.3gb Jęsli wyrzucisz CD to ustaw PM - HDD Barracuda 40GB, UDMA 66 PS - SM - CDRW Yamaha CRW-F1, UDMA 33 SS - HDD Segate 4,3 GB, UDMA 33 I wyłącz wyłączanie dysków Pozdro.. |
Cytat:
|
Dziękuje wszystkim za rady :) :) :)
Zastanawia mnie jeszcze zmiana UDMA 33 na UDMA 66 dysku HDD Segate 4,3 GB (może ktoś jeszcze to robił i coś podpowie) Pozdrawiam :) |
Ilość załączników: 1
sprobuj przekonfigurowac dysk ktoryms z tych programow - oba chodza zpod czystego dosa, jak program rozpozna dysk to powinno dac sie przelaczyc ATA33 na ATA66
|
Cytat:
No i czekam na odpowiedź ??? Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:46. |