Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Zawiodłem się na Akoss' ach (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zawiodlem-sie-akoss-ach-15737/)

wolfi 19.02.2003 01:04

Kiedys kupilem 10 tych plytek

myslelem ze bedzie ok....
i takim sposoben stracilem 7 filmow....nie sprawdzilem plytek a filmy pokasowalem...

grzeniu 19.02.2003 00:49

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
tez uwazam, ze robia coraz gorszy szajs.
jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo dostac
MetalAzo, czy TDK a indeksie do 24, ktore wygladaly
i byly znacznie porzadniejsze niz to co teraz mozna kupic.
Obecnie plytki sa jakies niedorobione. Normalnie
trzeba polowac na lepsze. Wiec pytam sie o co
do cholery chodzi??

Ano chodzi o to ze wszyscy chca kupowac plytki za 80 groszy, wiec jak wam sie wydaje, kto ma zrobic dobre plytki za polowe tej ceny bo druga polowa idzie na posrednikow??? No a za plyte w slimie to max 1,20 hehe...Verbatim tez juz stal sie tylko nazwa handlowa podobnie jak np platinum gdzie produkcje przejal m.in. CMC i stad to badziewie za te cene. Ech szkoda gadac, mam jeszcze chyba 80 metalazo schowane tylko do muzyki i czekam na jakies ktore je zastapia.

Martin_TP 19.02.2003 00:46

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
tez uwazam, ze robia coraz gorszy szajs. jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo dostac MetalAzo, czy TDK a indeksie do 24, ktore wygladaly i byly znacznie porzadniejsze niz to co teraz mozna kupic. Obecnie plytki sa jakies niedorobione. Normalnie trzeba polowac na lepsze. Wiec pytam sie o co do cholery chodzi??
Bo metal Azo nie jest juz produkowane! Mozna dostac juz tylko te partie ktore ostaly sie w sklepach hurtowniach itp. Teraz duzo plyt ma indexy na wyrost. Nadrukowac przeciez latwo nawet ze plyta jest na 100X.. a to ze sie bedzie slabo palic z takim speedem to juz inna historia.. heh...

Martin_TP 19.02.2003 00:41

Akossy w tym te 48x to bardzo dobre plyty.. ale index maja troche na wyrost, palone na 24x i 32x sa poprostu rewelacyjne... i maja bardzo rozsadna cene. Sa duzo lepsze od Platinum (z ktorymi ostatnio mialem same problemy przeszlo kazda z pieciu parti ktore ostatnio kupowalem z przerwami co jakis po 100 sztuk miala cos nie tak.. wiec powiedzialem DOSC! i :jezyk: tej marce plyt). Co do Akoss mam ich troche 1 i 2 letnich i wszystkie bardzo sie trzymaja... co ciekawe padly mi z tamtego okresu tylko wlasnie Platinum (zardzewialy ???). Z ciekawych plyt sa jeszcze Datexy (index 40x, kolor nadruku zielony). Wlasnie je testuje i te nowe Akosski na 48x :)

Sprezyn 19.02.2003 00:39

tez uwazam, ze robia coraz gorszy szajs.
jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo dostac
MetalAzo, czy TDK a indeksie do 24, ktore wygladaly
i byly znacznie porzadniejsze niz to co teraz mozna kupic.
Obecnie plytki sa jakies niedorobione. Normalnie
trzeba polowac na lepsze. Wiec pytam sie o co
do cholery chodzi??

Krzycho83 19.02.2003 00:31

Cytat:

CyberDe@th napisa***322;(a)
Ja ostatnio zaczalem nagrywac muze i dane na AKOSS'ach Black. Wrazenia jak najbardziej pozytywne. Jednak nie polecam AKOSS'ow 48x "zwyklych" - moze 3 z 10 sie nagraly prawidlowo.
U mnie wszystkie Akossy 48x palone 32x i 24x nie posiadają najmniejszych błędów. :P

januszp 19.02.2003 00:25

Cały czas mam wrażenie że producenci płyt ***8222;lecą sobie w kulki***8221; .

Kiedy rozpoczynałem zabawę w nagrywanie najtańszym nośnikiem (7zł-8zł) były płyty BTC .O dziwo były b.dobre ***8211; dobre ***8211; znaczy nagrywały się na moim wybrednym Philipsie X2 ,odczytywane tez były poprawnie na napędach Mitsumi (te napędy były wówczas dość popularne w naszym kraju) .
Tak więc żyło się przyjemnie , nagrywało się też przyjemnie (tyle ze długo) .
Nośniki BTC robiły furrore ,zdobywały uznanie klientów .
Co bardziej zapobiegliwi robili sobie zapasy (50szt. ***8211; 100szt.) aż pewnego słonecznego dnia okazało się iż producent cos tam zmienił w składzie chemicznym i trach! ***8211; płytki po prostu stały się marne .
Ten ***8222;numer***8221; niestety nie wyszedł z mody .
Mamy płytki X ***8211; bardzo dobre parę partii ,później wygląda to tak samo jak z BTC .
Były w miarę dobre Akoss-y ,Esperanzy itp.
Ostanio nawet Verbatimy gubią swoją renomę .
Ta sytuacja trochę mnie drażni .
Coż ,takie są chyba wymogi rynku .jaro

Sprezyn 18.02.2003 23:52

Cytat:

CyberDe@th napisa***322;(a)
Ja ostatnio zaczalem nagrywac muze i dane na AKOSS'ach Black. Wrazenia jak najbardziej pozytywne. Jednak nie polecam AKOSS'ow 48x "zwyklych" - moze 3 z 10 sie nagraly prawidlowo.
ale wydaje mi sie, ze te czarne akossy nie maja
jednak tak ladnego brzemienia jak esperanze black i
dysany universal. Choc moze to zludzenie. Jesli
chodzi o wykonanie to IMHO sa super.

CyberDe@th 18.02.2003 23:42

otoyom 04.02.2003 22:05

Tylko TDK i Mmore. Po ostatnim zakupie partii Nowych Akossow, Mintow, MediaStore, Hitow (o Boze moj kochany...) i Esperanzy (!!) mialem jazde bez trzymanki, nawet bez siodelka. Nadal mam, bo ze wzgledow finansowych nie moge zrobic backupu. Czytnik mieli niektorymi tak glosno i dlugo podczas odtwarzania (Hit, Espera, Akoss), ze wymiekaja przy nich nawet moje stare, wysluzone, porysowane Basfy. Mintow nie potrafie wogole odczytac (ok. 20% damaged), MediaStore nagraly sie ladnie, ale na dwoch kompaktach z 5 byla oderwana warstwa wierzchnia. Nigdy w zyciu nie zaryzykowalbym przegrywania bezposredniego plyta-plyta z zastowaniem kompaktu ktorejkolwiek z wymienionych wyzej firm.

Kompakty na ktorych nie boje sie wypalac to: Mmore, Tdk (White x48 jest najlepszy, nie kosztuje w sumie az TAK duzo, 2 zl), Dysan, Vebratim (Wole nawet crystal niz Hita lub Minta), Xidex (malo znany ale 0 problemow), Memorex (drogi...). Z tanszych tylko i wylacznie MMORE! Jezeli masz szybka nagrywarke, uzywasz nosnikow low-end x52 to moze rzeczywiscie nie massz problemow, nie widzisz roznicy...

Poczekaj z pol roku.

Esiek 03.02.2003 21:50

Dobra partia??Hm no może ale to ty chyba miałeś jednak złą. Sigmy kupije już pół roku i chyba wiele partii sie mi przewineło przez smażarke. Najgorsze były sigmy gold, gdy nagrałem na nich x48 to miałem 5% damaged:P
Normalnie nagrywam na sigmach platinum i tak jak mówiłem jest ok :jupi:
Muzy na nich coprawda nie nagrywam także nie moge nic pod tym względem powiedzieć...
A co do wyglądu..to za taką cene :kasa: mi to nie przeszkadza. Zresztą i tak większośc idzie na export :chytry: ;)

Franc 03.02.2003 21:39

Trafiłeś z Sigmami na dobrą partię albo ja dostawałęm te złe - jeden znajomek wypala na nich (kupił 100 bo były najtańsze), u kumpla żadna nie da się odczytać (nawet w nagrywarce), u mnie niekiedy coś załapuje (jakieś 30-40% z wszystkich). Co do MediaStore x48 kupiłem dwie do testów - jedna na muzę, druga na grę - obie poszły do kosza.
Dla osób postronnych do nagrywania używam Esperanza silver-silver lub Datex, dla siebie Verbatim i czarne Akossy i Datexy

RAVENSHEART 03.02.2003 21:39

Przepraszam, dałem juz ten post gdzie indziej,ale jestem bardzo
wk.....ny
UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGA

KUpiłem w Media Markt
( coś mnie podkusiło :klnie: :sciana: :sciana: :sciana: )
10 CDR ePROFORMANCE 48X

Na ZADNEJ nie mogłem nagrac szybciej niz 12x

Przy wyzszych predkosciach ( 16x,24x) nagrywarka międliła cd bez wypalania az musiałem restartować komputer-na innych płytach działa OK

Takiego GÓ..A to jeszcze nie widziałem.Po prostu nie mozna szybciej nagrac

Plemnik 03.02.2003 21:25

Zeby te Sigmy jeszcze jakos wygladaly ;-) to tez bym ich uzywal ;-) Na spolke z czarnymi esperami bo do muzy moim zdaniem sigmy sie wogole nie nadaja - jakos dziwnie mi to brzmialo (moze moja wieza ich nie lubi) po wypaleniu...

Esiek 03.02.2003 14:56

Siemka:)
Może was zdziwie ale dla mnie najlepsze cd to....Sigmy (nie mówiąc oczywiście o wyższej klasie typu verby czy tdk;P). Nagrywam na nich zawsze x48 i nie ma żadnych błędów w cdspeed. Testuje to w moim starym cd którego korekcja nie jest za dobra i wszystko śmiga. Co do trwałości to moją pierwszą sigme nagrałem jakies niecałe 2 lata temu (kopia fify 2002:P) i nie ma problemu z odczytem. Overburing też jest spox czego nie mogłem np powiedziec o akossie, z którym miałem czasmi niemiłe przygody :chytry:
Sigmy rulez!!!^_^

Santi 03.02.2003 14:07

U mnie wszystkie sie bardzo dobrze wypalaja tylko potem po kilku tygodniach nie wszystkie sie odczytuja :P

Pozdrawiam serdecznie

P.s moze powinnismy stworzyc ranking najtanszych plytek cd, kto wie moze komus uda sie kupic jakies po 10 gr :P

Santi

Plemnik 03.02.2003 13:47

A co powiesz na takie Wersory ktore kosztuja nawet i po 60gr i pieknie sie wypalaja? Albo Minty (bardzo pozytywne zaskoczenie!!)?

Santi 03.02.2003 12:09

U mnie acosy raczej chodza bez problemu czego nie moge powiedziec o plytkach MediaStore ktorych juz w zyciu nie kupie, nie dosc ze 48 nagrywam 24x to jeszcze na kazdej plycie zwlaniaja przy odczycie zazwyczaj miedzy 40% a 70%. Posiadam nagrywarke Teaca, u kumpla na Lg dzieje sie podobnie, masakra jedny slowem - mam przeslanie do ludu: jesli cos kosztuje 80 gr :P to nie mozna tego nazwac plytka cd, pamietajcie o tym :)

Pozdrawiam, Santi

SEBAW 25.01.2003 17:28

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Mi tam jeszcze na szczęście nie podpadła żadna płytka 8) ;)
Jeżeli dbasz o nośniki8) i nagrywasz je z małą prędkością to można się nie dziwić. "Nie chwal dnia przed zachodem słońca"

Patrix 24.01.2003 22:58

Mi tam jeszcze na szczęście nie podpadła żadna płytka 8) ;)

Ozimek 24.01.2003 21:14

Cytat:

soMAX napisa***322;(a)
Ja miałem problem z AKOSS'ami 48x, ale tylko tymi co mają lekkie złote zabarwienie nadruku. Z tymi co mają srebrny (jak sama nazwa wskazuje na płytce - silver) kolor nadruku nie było problemów.
Dokladnie! Mialem taka sama sytuacje.... Te srebrne mialem w pudelkach slim po 1,5żł i z nimi jak najbardziej w porządku, natomiastkupując ze szpindla po 99gr. (te żółtawe) po prostu sie zawiodłe (jak pisalem juz wczesniej).

soMAX 24.01.2003 17:19

Ja miałem problem z AKOSS'ami 48x, ale tylko tymi co mają lekkie złote zabarwienie nadruku. Z tymi co mają srebrny (jak sama nazwa wskazuje na płytce - silver) kolor nadruku nie było problemów.

Plemnik 24.01.2003 13:57

Bo mialem (a wlasciwie mam tylko kontakty bardzo sie rozluznily) znajome w tym miasteczku ;-)

Ozimek 24.01.2003 03:25

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Ja tez polecam czarne Esperanzy. Do muzy swietne (naprawde 'na ucho' slychac roznice, przynajmniej na moim sprzecie choc nie da sie ukryc ze to subiektywne wrazenie). BTW wnioskujac z tego ze zakupow dokonywales w Opolu czyzbys pochodzil z Ozimka w okolicach tego miasta?? ;-)
...zgadza się - skąd wiesz???

Plemnik 23.01.2003 15:29

Ja tez polecam czarne Esperanzy. Do muzy swietne (naprawde 'na ucho' slychac roznice, przynajmniej na moim sprzecie choc nie da sie ukryc ze to subiektywne wrazenie). BTW wnioskujac z tego ze zakupow dokonywales w Opolu czyzbys pochodzil z Ozimka w okolicach tego miasta?? ;-)

Ozimek 23.01.2003 02:32

Cytat:

Blackie napisa***322;(a)
Ozimek ---> po ile kupowałeś Esperanze Black ?.Bo ja je dawno na giełdzie nie widziałem.
Kupiłem je w zwykłym sklepie, gdzie maja duzy wybór i bardzo konkurencyjne ceny. Jedna sztuka 1,2zł. Lokalizacja - Opole.

Blackie 23.01.2003 00:43

Ozimek ---> po ile kupowałeś Esperanze Black ?.Bo ja je dawno na giełdzie nie widziałem.

grzeniu 22.01.2003 21:41

Cytat:

Ozimek napisa***322;(a)
W jaki sposób mozna sprawdzic jaka firma wyprodukowala plyty danej marki. Moglby ktos podlinkowac ten progs. ?
Np cdridentifier, jest w plikach na cdrinfo. Tyle zeby nie bylo niedomowien te wszystkie progsy pokazuja kto byl producentem matrycy a nie konkretnego nosnika, ale ta informacja z reguly wystarcza i da sie w ten sposob jakos tam klasyfikowac plyty wg producentow. Wazne ze w praktyce sie sprawdza.

SEBAW 22.01.2003 20:56

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
... o dziwo CD-RW Akkosowe chodzą nadspodziewanie dobrze, od ponad pół roku katuję 3 sztuki i wszystkie nadal pieknie hulają.
Nie porównujcie płyt CD-RW do CD-R. Budowa tych nośników rożni się w dużym stopniu.

Ozimek 22.01.2003 20:08

W jaki sposób mozna sprawdzic jaka firma wyprodukowala plyty danej marki. Moglby ktos podlinkowac ten progs. ?

Ozimek 22.01.2003 20:03

Czy jest ktokolwiek na tym forum, kto ma złe doświadczenia z Esperanza Black??? Kupiłem przed chwilą i jak przetestuję to podam wyniki. Moze sie tez wypowiedziec ktos kto nagrywa duzo i na jednej firmie nosnikow w dodatku sie nie zawiodł nigdy na nich ???

januszp 22.01.2003 19:46

Lubiałem Akosy do zeszłego tygodnia .
Starsze X32 ,X40 nie sprawiały problemów ,niestety ostatnia partia jaką zakupiłem (X48) będzie ostatnią tej firmy .
Oczywiście nie padają jak "muchy" ,gdzies 2-szt na 30 wypalonych ale i tak to w końcu cos znaczy ...
Chyba będę musiał poszukać tych czarnych Esperanza ...
jaro

Franc 22.01.2003 19:19

Ja ostatnio wypalałem muzę i filmy na czarnych Akossach, bo Eaperanz zabrakło w moim miasteczku. Wrażenia pozytywne.

Mafioz 22.01.2003 14:21

Ilość załączników: 1
Ku przestrodze !
ESPERANZA SILVER-BLUE x32
Nagrana x12
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Cyanine
ATIP Lead-in = 97m 28s 12f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = GigaStorage,MaxMax
SMART-BURN Speed Limit = 40X

NAGRAŁEM OK 40 SZT. Wykres taki sam. Nagrane z prędkościa nominalną są nie do odzyskania.
Natomiasty ESPERANZA SILVER-SILVER sa ok. Po mimo że mam serję od różnych producentów ( ze złotawym noścnikem są lepsze od tych o zielonkawym nośniku)

-Sid-The-Rat=> 22.01.2003 13:21

mam 150 esperanz black - roznych serii - pierwsze to jeszcze 12x potem 24x teraz 32x - wszystkie w paczkach po 50...

na okolo 130 jest muza - NIE PADLA ZADNA - wychwycilbym roznice, jakies zgrzyty itp

na moje ucho espera brzmi najmilej, najlepiej - ale to subiektywne wrazenia - obiektywny jest test wses'a ktory pozwolilem sobie kiedys zrobic - kazda z kilku przetestowanych plyty esp. black miala c1 ponizej 10 i 0 c2...

malo ktora firma moze sie pochwalic takim wynikiem

co do producentow - nie zgodze sie - obecneie espera ma wlasna wytowrnie, stara sie zyskac wizerubnek firmy ze 'sredniej' polki i dba o jakosc - to z platiniumami byly problemy - te od Riteka byly dobre- reszta, oj nie...

zreszta z tego co pamietam to wszystkie moje espery sa od jednego producenta

ps. nie nalezy przykladac duzej wagi do tego co pisze atip... juz dawno nie to wlasciwie nie znaczy...

Mafioz 22.01.2003 12:41

???
A ja mam pytanie.
Kto jest producentem tych Akoss`ów, bo jak uczy życie ma to zasadnicze znaczenie choćby w przypadku firmy ESPERANZA ?

+++LeWaP+++ 22.01.2003 12:38

wpisz sobie w www.google.pl ->szukaj słowo sklep internetowy płyty cdr :) na pewno coś znajdzie, aha i daj żeby wyszukiwał w PL www

ike 22.01.2003 10:45

esperanza black

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jeszcze moj faworyt - Esperanza Black - do muzy wg. mnie najlepsza...
czy oby na pewno ?? slyszalem, ze potwornie padaja... ja wolalbym dysan black, ale ostatnio nigdzie nie moge dostac, wie ktos moze, gdzie sa do kupienia (najlepiej gdyby moznabylo zamowic przez neta) ?
jakie masz doswiadczenia z owymi 'esperanza black' ???

Pedros 22.01.2003 10:28

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
... o dziwo CD-RW Akkosowe chodzą nadspodziewanie dobrze, od ponad pół roku katuję 3 sztuki i wszystkie nadal pieknie hulają.
Też mam 2 takie cdrwółki akossa (700MB) i są dni kiedy są po kilka razy kasowane (full wyamzywanie) i zapisywane. I też chodzą ok.

Zetoxa 22.01.2003 10:11

-Sid-The-Rat=> 22.01.2003 05:36

hm... nie jestes pierwszy jesli chodzi o przejechanie sie na akkosach - na tym forum byl kiedys watek tylko o tych plytach - DLUGI i pelen emocji...

z plyt teoretycznie 100% dobrych ja polecam: verbatimy pastel, verbatimy ogolnie (ale pastel najbardziej), tdk'i - to sa standardy i jeszcze moj faworyt - Esperanza Black - do muzy wg. mnie najlepsza...

sam mam nagrane 50 akkosow 12x - mam na nich backup mojej muzy - kiedy zaczela sie dyskusja o akkosach z drzeneim serca przesluchalem wszystkie - ale na szczescie sie trzymaja...

Ozimek 22.01.2003 02:31

Zawiodłem się na Akoss' ach

Ilość załączników: 1
Ponizej przedstawiam wykres zrobiony za pomoca programu z pakitu Nero. Pokazuje on jak wiele bledo znajduje sie na plytce. Plyta ta jest Akoss 48x nagrany z predkoscia 24x. Nie jest to wyjatek podobnie zachowuja sie inne Akossy zakupione przeze mnie w liczbie 50 sztuk. Nagralem ich juz 15 z czego 10 jest chyba uszkodzonych - maja taki sam wykres jak ponizej... Czy to normalne??? Czy moge to zglosic w formie reklamacji?? Prosze poradzic mi jak w przyszlosci uniknac takich sytuacji. Prosze wypowiedziec sie jakich Wy uzywacie plytek, ktore sa na pewno kazda zakupiona w 100% dobra.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:54.