![]() |
Co sądzicie o biopaliwach?
Zbierałem informacje z różnych źródeł: od zapaleńców motoryzacji po mechaników samochodowych, ale tutaj jeszcze nie pytałem. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na w/w temat. Może znajdzie się jakiś ekspert, którego wiedza będzie nie do obalenia. :)
Do tej pory trudno mi było znaleźć w tej kwestii obiektywną ocenę. Raczej skłaniam się ku temu, że paliwo to paliwo, a nie kąsek 40% półlitrówki i oleju słonecznikowego :) Tzn. wydaje mi się, że wszelkie dodatki mogą wpływać na jego właściwości spalania. Może to być bzdura, ale... pewnie jest ktoś, kto potrafi to dobitnie wyjaśnić. :idea: |
Moje zdanie:
Polska sie cofa w rozwoju, zloza ropy na swiecie sie zaniedlugo skoncza (dlatego USA sie burzy do IRAQ), a ci robia jakies Biopaliwa, powinni zainwestwac pieniadze w poszukiwaniu innych zrodel energii typu Niewiem :), a nie marnowac kase na takie cos:) To jest moje zdanie. |
:)
No tak, ale to nie rozwiązuje problemu: "czy biopalwia są szkodliwe, czy nie" :) |
Zresztą Stany Stanami, ale po kiego grzyba Polska się pcha w sprawy |Iraku popierając wojnę. A jak już do niej dojdzie to pewnie jeszcze naszych wojaków tam wyślą...
Tylko po kiego? |
Cytat:
|
Cytat:
Nol - przeciez juz jeździsz na tzw."biopaliwie".Chociaz w Cieszynie - kto wie, napewno w tzw dolnoslaskim. Jest to spowodowane tym, ze bo benzyny dodawany jest spirytus bezwodny w ilosci ok.3,5% o czym nikt nikogo nie informuje. Sprytuz jak spirytus - lapie wode z powietrza ( bo taka jego natura) i to jest zagrozenie dla silnika. Warunki twaorzenia mieszanki tez sa nieco inne. Ale prawdziwym problemem biopaliw bedzie zanieczyszczenie srodowiska sciekami z gorzelni. Nie wchodzac w szczegoly ( ktore zna kazdy bimbrownik ), ze zeby zrobic spirytus, trzeba przeprowdzic fermentacje z uzyciem drozdzy. drozdze musza miec papu azotowe, to trzeba nasypac superfosfatu. Jak odpedzimy spirytus - to to wszystko zostanie - metody utylizacji wlasciwie nie ma , albo jest drozsza od ropy - a wiec w kanal i do Baltyku. Na dieslach sie nie znam- bo nie mam, estry to kazdy moze zrobic w domu. Trzeba olej zalkalizowac dodac np. metanolu w ktorym estry sie beda ekstrahowaly ( to takie fachowe slowko), potem odestylowac metanol i po klopocie. Ale reszta oleju zostanie i nie wiadomo co z nim zrobic. Nowy problem sciekowy. I o tym witosowcy milcza. |
Spirytus lapie wode nie tylko z powietrza, starzy samochodziarze wiedza ze jak z czasem nazbiera sie wody w baku to dobrze jest, najlepiej przed zima, wlac flaszke denaturatu - i to z reguly wystarcza zeby tej wody sie pozbyc. Poza tym takie badania byly juz dawno robione i wykazaly ze mozna bezkarnie dodac wiecej niz te 4,5% biododatkow a ten caly dzisiejszy halas to tylko starcie roznych lobby bo tu chodzi o olbrzymia kase. Salomonowym wyjsciem byloby wprowadzic do sprzedazy oba rodzaje paliw, tyle ze to nie jest w niczyim interesie (pomijam tu nas klientow cpn-ow bo my sie nie liczymy) bo trzebaby odpowiednio zroznicowac ceny czyli te z biododatkami musialyby byc tansze czyli ktos musialby troche odpuscic na swojej pazernosci a to nie jest w smak ani rafineriom ani posrednikom ani wlascicielom stacji benzynowych ani w koncu ministrowi Kolodce.
Co do gorzelni i odpadow - jest to jakas tam biomasa ktora juz teraz chlopy zabieraja do spasania zwierzetami i mowia ze to jest dobre jako dodatek do pasz. Jesli tego bedzie znacznie wiecej to spokojnie da sie to wykorzystywac do nawozenia pol uprawnych. I jesli faktycznie dodaje sie tam superfosfat (pewnie w niewielkich ilosciach) to tym lepiej bo nasze pola cierpia na jego chroniczny niedobor i w oborniku jest go stosunkowo malo a jako nawoz jest drogi. Nie znam dokladnie technologii produkcji w gorzelniach, ale z pewnoscia superfosfat nie sluzy tam jako zrodlo azotu dla drozdzy bo po prostu go nie zawiera. Nie jestem tu ani zwolennikiem ani przeciwnikiem biopaliw, a tylko przygladam sie z dystansem calej tej wrzawie wokol tej sprawy. I tak sie zastanawiam, jak daleko w kolejce stali nasi decydenci jak pan bog rozumem dzielil. No i fajnie jest, jak w kraju nie ma chleba to sie urzadza igrzyska. |
Dzięki [bgn i grzeniu] za zwięzłą i konkretną odpowiedź.
|
Witam!
ktos w rzadzie ma fabryke oleju lub/i gorzelnie albo ma ziomala, ktory ma taka fabryczke i widzi w tych biopaliwach dobry interes i mozliwosc zarobienia poteznej kasy na tym walku... w Polsce tak jest ze wszystkim!! a myslicie ze kasy fiskalne dla taksowkarzy to jakis przepis specjalny... otorz jakis burak mial dostep do kas fiskalnych i chcial je sprzedac - no to mieli wprowadzic ustawe, na szczescie sie nie udalo przykladow mozna mnozyc... ale to sa tylko moje domniemania, kazdy moze miec inne zdanie |
Re: Co sądzicie o biopaliwach?
Cytat:
jak wprowadza biopaliwa bede domagal sie zadoscuczynienia za uszkodzony silnik w moim nowym ciezko zapracowanym samochodzie w instrukcji ktorego jest wyraznie napisane, ze biopalic nie lac Kwachowi nalezy sie wielki + za veto ... |
Cytat:
Tam sie po prostu nie patrzy na srodowisko - amazonka wszystko splucze |
i jescze - zobaczcie koledzy - kto trzyma kase w biopaliwach obecnie.
Jest firma ktora wykupila polmos we wroclawiu i akwawit w lesznie czyli zprzewazajaca czesc instalacji do odwadniania spirytusu, sa ludzie ktorzy "zamrozili "produkcje w duzej olejarni w Brzegu. Oni tankowac bede w Shllu power bezyne. Zresezta zatankujcie paliwo u Niemcow lub Czechow - a zobaczycie jak wam autao bedzie jechalo |
Ilość załączników: 1
A PONIŻEJ W ZAŁACZNIKU TROCHĘ O PALIWIE GAIA,
JEDNYM Z BIOPALIW JAK SZĄDZĘ, TEN DOKUMENT PRZEWINĄŁ SIĘ JUŻ CHYBA PÓŁ ROKU TEMU PRZEZ MOJE RĘCĘ |
Oczywiście, że biopaliwa dodawane są na zachodzie. Ale mówi się o zupełnie innym składzie procentowym.
Dlaczego my (Polska) zawsze musimy być inni i wprowadzać 4.5% ? Myślę, że wprowadzenie lub niewprowadzenie biopaliw to teraz wyłącznie kwestia polityczna. Koalicjant ciągnący szmal z tego jest silnie ustawiony i potrafi wywierać nacisk. Kwach może ma i plus za weto, ale weto sprawy nie załatwia. Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać. A od wszystkich "gadających głów" i ekspertów w TV to mi się już niedobrze robi. Powinny być różne dystrybutory dla tych paliw, różne ceny - kto by chciał, tankowałby z rzepakiem. Ale jak to u nas bywa... klient to ma gówno do gadania |
[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać. ******************** ale placki bedzie zawsze na czym smazyc:) A na serio - po Wroclawiu jezdzi pare autobusoe MPK napedzanych olejem z dodatkiem estrow rzepakowych. Na szczescie z tylu pisze Ekologiczny, bo jechac za nim nie sposob - taki smrod spalin, ze za przeroszeniem zwracac sie chce |
[QUOTE]bgn napisa***322;(a)
[B] Cytat:
|
Cytat:
ps. bgn - to te placki będą bardzo śmierdzące ;) |
Witam !
To dobrze ze tego shitu nie bedzie / kto wie czy go jush nie ma / ale jak sie cos stanie z moją 023 to norlmalnie rzad w powietrze wysadze podkłądając cysterne z biopaliwem - chyba ze sie palić nie bedize chciało to bedize kłopot ... PS: Za to ze Kwachu dał weto puscili ploke ze zrobił dzieciaka tej pieknej od Chymnów narodowych ,,, |
Biopaliwo pewnie ale nie wtakiej ilosci na poczatek ponad 4% to zaduzo jak na pierwszy raz. Tylko nie wiem czemu na biopaliwie maja zarobic kase te osoby ktore kasy juz maja full.:zly:
|
Cytat:
Ale zawsze mogę tankować w Czechach || |
A czy da się tego napić?
Jak to się będzie miało do: 1.denaturatu, 2.wody brzozowej, 3.autovidolu, tudzież innych napoji niepotrzebnie zużywanych w spryskiwaczach samochodowych. 8) |
Ilość załączników: 1
BIOPALIWO - JEGO SKUTKI !
|
problem jest gdzie indziej. Wiadomo
ze teraz w paliwie jest te 3 czy 4 % jakiegos swinstwa ktore dolewaja u dystrybutorow, na stacjach i Bog jeden tylko wie gdzie jeszcze. Jezeli by teraz oficjanie dolewac 4,5% biopaliw to pewnie samochody by na tym chodzily, ale jesli to bezyny z takimi biopaliwami personel dystrybutorni czy stacji paliw doleje swoje 4% paskudztwa, to na takiej mieszance w ktorej tylko 91% etyliny zaden samochod daleko nie pojedzie. Obecnie nie dolewaja wiecej swinstwa bo by ludzie przychodzili z pretensjami za uszkodzenie silnikow, ale jak bylyby biopaliwa, to bylby idealny koziol ofiarny. A poniewaz brak mechanizmow kontroli.... W tym przypadku Kwasniewski mial racje. |
a i ja napisze po dlugiej 3 miesiecznej obecnosci
coz znajomi maja troche silnikow diesla, znaczy z zaplonem samoczynnym.
sporo z nich to ciezsze samochody, duzo z nich to ciagniki, osobowek brak. obecnie wszyscy jezdza na opale. zajezdzaja pompe paliwowa w rok a i tak im wychodzi taniej remont bo wiekszosc z nich nie ma nowych pojazdow. z ich punktu widzenia to i tak bez znacznia bo i tak beda jezdzic na najtanszym "paliwie". a czy niszczy ono silnik - coz kazdy wie swoje. patrzac jako rolnik (tak sie zlozylo) fajnie by bylo aby byl jakis dolew tego oleju z rzepaku - problem jest jednak taki, ze rolnicy pewnie nic na tym nie zarobia a to przecierz dla nich sie powinno robic bo mamy orzecierz niezla nadprodukcje zywnosci u nas i w UE. coz rzepak paliwo mozna by bylo uprawiac na polach obecnie wylaczonych z upawy z wzgledu np na zbytnie zanieczyszczenie gleby. patrzac z kilku punktow widzenia jest to jednak decyzja polityczna. silne lobby naftowe na to nie pozwoli i ustawa upadnie. pamietacie chyba wybor samolotu dla polskiej armii? (osobiscie myslalem, ze zwyciezy grippen - coz mlodziencza glupota). biopaliwa to obecnie szczegol. wazniejszy jest system doplat do rolnictwa. czy ma byc bezposredni, czy jaki - dziwne ze dopiero teraz sie o tym glosno robi. a efekt bedzie jeden straci na tym polski rolnik, a zarazem kazdy bo jednak polska zywnosc nie jest taka zla a jest tania i tansza niz zachodnia. powiecie ze klamie? to odejmijcie ich dotacje na rolnictwo i bedziecie widzieli roznice. pzdrwm Nikita_Bennet |
Re: a i ja napisze po dlugiej 3 miesiecznej obecnosci
Cytat:
anizeli prywatne wynalazki kazdego wlasciciela stacji paliw. Po drugie, lepiej zeby na tym zarabial legalnie rolnik, niz jakis oszust. Ale ustawe o biopaliwach zaplanowano bez sensu. Gdyby rzeczywiscie z 1 lipca wszedl obowiazek dodawania biokomponentow, to w Polsce nie byloby z czego tych biokomponentow brac. Biopaliwa trzeba by sprowadzac z zagranicy, tam na to tylko czekaja. Ustala sie kanaly dystrybucji, do Polski sprowadzac sie bedzie gotowe komponenty zamiast przerabiac rzepak, bo transport surowego rzepaku sie nie oplaci. W rezultacie polski rolnik w 2004 roku obsieje pola rzepakiem i nie bedzie mial gdzie tego sprzedac. I tylko Lepper bedzie mogl znow jechac do Muszyny i zamiast wysypywac na tory wegierskie ziarno, odkrecic kurek cysterny i spuscic olej do Popradu. Ale tego oleju sie nie pozbiera, Poprad to zanieczysci i nie bedzie czego dodawac do benzyny - cena jej wiec wzrosnie. Jednym slowem - glupia ustawa, z ktorej wyniklaby tylko bieda. Biopaliwa moim zdaniem trzeba wprowadzac stopniowo. Wprowadzic moze nie az 4,5 ale 3,5% norme zawartosci biopaliw, zobowiazac kazda stacje benzynowa do prowadzenia sprzedazy paliw z biokomponentami nie rezygnujac ze sprzedazy benzyny czystej. Ale ta benzyne czysta oblozyc po prostu podatkiem ekologicznym, 5% przez pierwszy rok, w nastepnym roku 10%, potem 15, 20 i 25%. Po pieciu latach sami zobaczymy kto na jakim paliwie bedzie jezdzil. Polski rolnik, nieufny wobec nowinek, po pierwszym roku uprawy rzepaku stwierdzi ze mu sie to oplaca, wiec w kolejnym roku obsieje wiecej - i znowu zarobi, a nie pojawi sie pole dla wejscia konkurencji z zagranicy. To sa takie proste rzeczy, czemu te osly posly tego nie wiedza? |
Proste moim zdaniem jest jedno...
Jak coś jest dobre, pożyteczne, praktyczne itd to nie trzeba nakładać ustawowego obowiązku kupowania tego. Państwo zmusza za pomocą ustawy obywateli, żeby coś kupowali. Przecież to jest nonsens! Dziś będziemy musieli kupować jakieś paliwo z zawartością biopaliwa, jutro masło z zawartością margaryny, pojutrze książki z zawartością wypowiedzi "kalinowskich", potem wódkę z zawartością... sam nie wiem czego. Już to ku*** przerabialiśmy. Do dupy z takim prawem. |
Cytat:
coz ktos tez wymysli aby miec dobra (dobrze platna) prace trzeba miec mgr, znac jez obcce i opanowana obsluge kompa. coz kursa tez kosztuja, kompy tez - spojrzmy na to z innej strony skoro wszedzie wprowadzaja dodatek (bo konczy sie ropa lub aby pomoc rolnikom czy tez mniej zanieczyszczac srodowisko) jest to po prostu oplata za nowoczesnosc. coz za wszystko placimy za to tez zaplacimy - oby tylko pieniadze wzial rolnik a nie paru pseudo - politykow dbajacych niby o dobro rolnikow jak DJ Lepper pzdrwm Nikita_Bennet |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:36. |