Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lite-On 48x24x48 PROBLEM :<<< (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-48x24x48-problem-15922/)

Bono 26.01.2003 13:42

Lite-On 48x24x48 PROBLEM :<<<

Kupilem niedawno ta nagrywarke w wersji BOX i stwierdzam ze cos jest nie tak. Otoz plyty nagrywa z pelna predkoscia lecz potem nie mozna ich odczytac, cdrom widzi ich zawartosc ale nic poza tym. TO samo jest z predkoscia x40 i x32. Dopiero na x24 jest ok. Koles w sklepie powiedzial ze to dlatego ze mam plyte glowna na chipie intela BX i ze on sie nie wyrabia (jakos w to nie moge uwierzyc), druga opinia ktora slyszalem jest taka ze to slabe plyty, jednak dostalem razem z napedem orygiunalna cd x48 Lite-On i tez sie zle nagrala.
POMOCY:o

Remix 26.01.2003 14:21

Witam!

po co dales punkt 4 w ankiecie? tutaj nie ma *****i i kazdy wie, ze nie tylko Lite-On radzi sobie z kazdym SD

w ogole nie wiem jak ma sie ta ankieta do Twojego posta... bo ma sie nijak!
albo masz problem z wypalara albo robisz ankiete ale takie ankiety juz byly... ehhh "wspaniale" zaczynasz swoje boje na forum

mimo wszystko witam serdecznie

ps. poczytaj ogloszenia, regulamin, FAQ, forum i w ogole przegladnij caly serwis :)

Plemnik 26.01.2003 14:46

Zdecydowanie kwestia badziewnych plyt. Ewentualnie walniety egzemplarz nagrywary ale to malo prawdopodobne. Kup jakies pewne (markowe i drozsze zazwyczaj choc nie zawsze) plytki i potestuj. Jestem pewien ze problem sie nie powtorzy.

Tomek777 26.01.2003 19:37

Re: Lite-On 48x24x48 PROBLEM :<<<

Cytat:

Bono napisa***322;(a)
Kupilem niedawno ta nagrywarke w wersji BOX i stwierdzam ze cos jest nie tak. Otoz plyty nagrywa z pelna predkoscia lecz potem nie mozna ich odczytac, cdrom widzi ich zawartosc ale nic poza tym. TO samo jest z predkoscia x40 i x32. Dopiero na x24 jest ok. Koles w sklepie powiedzial ze to dlatego ze mam plyte glowna na chipie intela BX i ze on sie nie wyrabia (jakos w to nie moge uwierzyc), druga opinia ktora slyszalem jest taka ze to slabe plyty, jednak dostalem razem z napedem orygiunalna cd x48 Lite-On i tez sie zle nagrala.
POMOCY:o

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Zaraz mi maximus gluteus ze śmiechu odpadnie - niesamowity ten serwis. Płytki Kolego zmień i nie słuchaj tego pierdoły.

coolczyk 27.01.2003 00:33

Niestety u mnie na podobnym napedzie poprawne wypalenie plytki 48x graniczy z cudem :[...Plytki nagrywaja sie cale ale nieststety nie da sie ich poprawnie odczytac...po wykonaniu ScanDisca w Nero CD-speed, zawsze znajduje sie okolo 1-7% damaged i ten cholerny 0.10% unredable...Ogolnie naped zachowuje sie dziwnie przy nagrywaniu w takiej predkosci pali niby ok, ale pod koniec takjakby nie dawal rady wyhamowac...i przy 99% uzywa ochrony bufora poczym konczy nagrywanie.Wykluczam wine nosnikow poniewaz taka sytuacja wystepuje przy Acossach, Platinium i TDK wszystkie przystosowane do nagrywania 48x...dzis sprawdze jeszcze Dysany.
Nagrywanie 40x przebiega bezproblemowo, ale nie po to kupilem naped 48x zeby sobie z taka predkoscia nieradzil.

pozdarwiam

skil 27.01.2003 00:35

Ja również mam ten sam model (48x24x48), ale nie mogę na niego narzekać.
Jara wszystko, ale w różnych prędkościach, jest to zależne od jakości płyty i typu danych,jakie chce nagrać.

otoyom 27.01.2003 00:51

Ja tam nie rozumiem... W sumie jaka roznica czasowa jest pomiedzy wypalaniem 40x i 48x (??) Nie wiem czy wyjdzie z tego nawet minuta... Osobiscie polecam wypalanie przy predkosci 24x - wtedy z odczytaniem plytki nie powinny miec trudnosci nawet starsze napedy... Co z tego ze plyta wypali sie w dwie-trzy minuty, jezeli w czasie odczytu rom bedzie mielil ja dwa-trzy razy dluzej? Jesli chodzi o nagrywanie plyt to liczy sie przede wszystkim TRWALOSC zapisanych danych!! (Przynajmniej dla mnie...) Reasumujac:

Skutek_zbyt_szybkiego_wypalania + Bledy_powstale_na_skutek_uplywu_czasu = Plyta_nie_da_sie_odczytac.

Zmieniajac szybkie wypalanie na, powiedzmy, 'srednie' zmniejszamy ryzyko... No i oczywiscie mozemy wypalac nawet na NoName'ach.

coolczyk 27.01.2003 00:58

No ok ..moze masz i racje ze plyty wypalone wolniej sa bardziej trwale...ale przyznasz ze kupujac np .samochod mogacy pojechac 200km/h...nie powienien sie rozleciec jesli osiagnie ta predkosc??..a plytki nagrane 48x tush po nagraniu nie daja sie odczytac :/

Chociaz przed chwila spalilem dwa Dysany x48 i o dziwo czyaja sie bez problemu...i nie posiadaja beldow zapisu.Wnisoek ejst prosty TDK,Acoss i Platinum nie wytrzymuja zapisu 48x =[

pozdrawiam

SEBAW 27.01.2003 08:10

Cytat:

coolczyk napisa***322;(a)
...ale przyznasz ze kupujac np .samochod mogacy pojechac 200km/h...nie powienien sie rozleciec jesli osiagnie ta predkosc??
Jeżeli będziesz jechał 200km/h i nawierzchnia będzie uszkodzona (dziury, koleiny, itp.) to gwarantuje Ci, że twój samochodzik tego nie wytrzyma.:P ^_^ :jezyk:

Tomek777 27.01.2003 13:27

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli będziesz jechał 200km/h i nawierzchnia będzie uszkodzona (dziury, koleiny, itp.) to gwarantuje Ci, że twój samochodzik tego nie wytrzyma.:P ^_^ :jezyk:
Dobre, dobre :D :piwo: .

SEBAW 27.01.2003 14:50

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Dodam jeszcze jedno: przy takiej prędkości jak wyj*biesz w dzrzewo to twoje autko się rozsypie.:fiu:

coolczyk 27.01.2003 15:49

Od tego zeby nie wyje*****w drzewo mam hamulce :](nagrywarka od tego zeby nie niszczyc plyt ma SMART-burn i SMART-X)

Glover 27.01.2003 20:45

Konkretna - w miarę - odpowiedź

Jestem byłym właścicielem PLEXTORA 121032A. Dwa lata temu myślałem, że ludzkość niczego lepszego nie wymyśli, a LiteOn to kaszana. Dzisiaj mam LTR 52246S i to jest dopiero jazda!! Z prędkością 52x wypala mi się 100% PLATINUM Multispeed (polecam).
Miałem przez krótki czas 48125W i źle działała, a okazało się, że to był "walnięty" egzemplarz. W zastępstwie na 2 miechy (Komputronik Piła RULEZ!!!! Pozdrawki!) otrzymałem LTR 40125S i na nią, podobnie jak na obecną nie pozwolę złego słowa powiedzieć!
Z doświadczenia wiem jedno: tuning przy pomocy BIOS-u nagrywarki o wyższej prędkości nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem: LTR 40125S przed tuningiem był bezbłędny, po tuningu lubił "błądzić", a po powrocie do właściwego dla tej nagrywarki BIOS-u wszystko wróciło do normy: 100% error free!!!!!
A może Twoja nagrywarka jest "kręcona" BIOS-em Kolego?

coolczyk 29.01.2003 09:11

Nie..mam kupionego 48/24/48..bez zadnych zmian w BIOSie .Nagrywarka jest nowa ma niecaly miesiac.Nie nazekam na firme bo wczesniej mialem Lite-On 24/10/40 i zlego slowa o nim nie moge powiedziec...Ale olac moze macie racje ze puki nie pojawia sie lepsze nosniki nie bede palil 48x, bo nawet jak jush wypali mi sie dobrze ( a jest roznie) to u znajomego 2 starsze napedy maja problemy z czytaniem tych plytek( np. utworzenie obrazu 700mb z takiego cd trwa na jego starym LG 14 minut, z wolniej nagranych cd 7minut).

pozdrawiam

Glover 29.01.2003 09:58

A poza tym warto zaglądać pod adresik:

http://www.liteonit.com.tw/english/index-english.htm

od paru dni są tam nowe BIOS-y do modeli 48246 i 52246.
Z doświadczenia wiem, że warto aktualizować BIOS!

loko 29.01.2003 17:14

lite-on ok!!

Ja mialem najpierw LIteon'a 40125S Ogolnie wszystko bylo oki poza malym problemem ze czasami nie chcial czytac cdrw (trzeba bylo odlaczy kabel od zasilacza i po minucie wlozyc spowrotem i wszystko bylo wporzadku) Potem ta nagrywarka ulegla autodestrukcji 8) a w serwisie wymienili mi ja na 52246 :) Ale chodzi mi oto ze nagrywam na rozne plytki i markowe tdk 48x i super drogie i super markowe MEDIASTORE 48x . NAgrywam je 52x i wszystko jest oki czyta na starej cd 24x bez problemu kazda plyte. Czyli LITE-ON is the best !!! :boks:

zeluq 29.01.2003 18:43

No wlasnie dziwna sprawa z tym liteonem. Mam 40125W, na otwarcie i zakonczenie plyty trzeba czekac min po 5 min. Ktos kiedy mi tutaj polecil zeby zmienic na 12x, i racja pomoglo ale ostatnio znowu zaczyna sie robic to samo na nizszych predkosciach. Dzisiaj prawie w ogole mi nie chccial nagrac na emtecach (basf), a na esperanzach nagrywal co juz bylo dla mnie ewenementem...

skil 29.01.2003 23:56

A czy spotkaliście się z takim problemem że , nieważne z jaką prędkością nagrywacie , zawsze powstaje jeden czerwony sektor na samym końcu nagrania? Płytki skanowałem przez Nero CD Speed. Nie wiem czy jest to wina napędu czy może coś jest nie tak z płytami. Posiadam napęd LTR 48246S . Na poprzednim napędzie LTR40125S działo się dokładnie to samo.

Tomek777 30.01.2003 01:43

Cytat:

skil napisa***322;(a)
A czy spotkaliście się z takim problemem że , nieważne z jaką prędkością nagrywacie , zawsze powstaje jeden czerwony sektor na samym końcu nagrania? Płytki skanowałem przez Nero CD Speed. Nie wiem czy jest to wina napędu czy może coś jest nie tak z płytami. Posiadam napęd LTR 48246S . Na poprzednim napędzie LTR40125S działo się dokładnie to samo.
Bo pewnie nagrywasz Kolego w trybie TAO - wtedy zawsze tak będzie. Przełącz na DAO i po zabiegu.

skil 30.01.2003 09:16

Ok ,dzieki zaraz to wypróbuje.:idea:

skil 30.01.2003 09:55

Dzięki wszystko już jest ok.:jupi:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21.