Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   sciagnij, ogladnij i lepiej uwierz (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sciagnij-ogladnij-lepiej-uwierz-15935/)

Edwardo 24.04.2004 13:00

a widzieliscie demko zoom3?
git poprostu...

CIAPEK 23.04.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez Ziele
@ciapek to jest ten temat ;) a czary te powstają w assemblerze

wiem bo przeczytałem dyskusje :)... inna sprawa TO wykonać i o to mi chodziło.
pzdr

andrzejj9 23.04.2004 21:37

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
fajne :) a mogłoby być super, ale nie na moim sprzęcie.
Coś pamiętam, że był już taki podobny temat tzn. kiedyś ktoś zamieszczał takie filmiki. Może ktoś pamięta ten temat gdzie on był?
A co do sprawy jak powstają te filmiki i czemu tylko tyle zajmują KB... czarna magia i brawa dla producentów!

O ile sie nie myle, to ja zalozylem ten temat, a dema umieszczalismy wraz z Laserem :)

Ale to faktycznie chyba jest wlasnie ten topic, wiec zaraz sam sprawdze z ciekawosci.

***edit

No i sprawdzilem. To jednak nie ja ;)

Ale w takim razie byl jeszcze jeden topic, bo pamietam, ze takowy na pewno zakladalem. Moze komus chce sie poszukac?

:)

mqy 23.04.2004 20:22

Cytat:

Napisany przez Ormianin
FAKT!

hmmmm.... oj FAKT, FAKT.... :smutny:

Ziele 23.04.2004 19:40

@ciapek to jest ten temat ;) a czary te powstają w assemblerze

CIAPEK 23.04.2004 18:46

fajne :) a mogłoby być super, ale nie na moim sprzęcie.
Coś pamiętam, że był już taki podobny temat tzn. kiedyś ktoś zamieszczał takie filmiki. Może ktoś pamięta ten temat gdzie on był?
A co do sprawy jak powstają te filmiki i czemu tylko tyle zajmują KB... czarna magia i brawa dla producentów!

Ormianin 23.04.2004 17:39

Cytat:

Napisany przez mqy
........Ach az łza sie w oku kreci topic jeszcze za starych "platynowych" lat forum.....

FAKT!

mqy 23.04.2004 16:59

........Ach az łza sie w oku kreci topic jeszcze za starych "platynowych" lat forum.....

Y@nkee_PL 23.04.2004 16:47

uuu... chetnie bym pogral, ale nie wyrabiam z ramem :(
kase mam, a kupuje i kupuje ta druga kostke i cos nie moge kupic :D

nimal 23.04.2004 16:41

a po co nowy temat mialem zakladac jak ten jest odpowiedni? :) niestety u mnie nie chodzi - GF2 to za malo zeby sie uruchomila :(

woitas 23.04.2004 16:30

aleś wyskoczył...
taki antyk wyciągnąłeś na światło.
zorientowałem się dopiero, jak odpaliłem pliki :jezyk:

ale gierka całkiem całkiem...

andrzejj9 23.04.2004 16:15

ja chyba nawet u siebie nie bede probowal... Ale podziwiam ich po raz kolejny za to, co robia :)

Ziele 23.04.2004 15:24

Nieźle tylko szkoda ze mam za słabą grafe. Ale za to wszystkie ich demówki chodzą ok, a troche ich jest ;)

kodziu 23.04.2004 13:54

Mam tą gre ale betę i nie chodzi mi bo mam o połowę za słabego kompa.

nimal 23.04.2004 09:16

odswierzam temacik, bo wlasnie ukazala sie GRA napisana przez ekipe http://www.farb-rausch.com tworcow tych demek!
wymagania sprzetowe sa "dos spore" wiec uwaga! ale za to gra zajmuje... 96kB :)
http://www.tweak.pl/news/pokaz.php?u...ndard-919#body

ollo 08.02.2003 12:43

Witam wszystkich.

Zarejestrowałem się dzisiaj i co widzę? Pociemniało mi w oczach, czas się cofnął, łezka zakręciła sie w oku:

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)

lda #09
sta 712
lda #15
sta 709

Toż to assembler 6502! Nie sądziłem, że jeszcze kiedykolwiek to zobaczę. Eeeech czasy.... Sniper też warowałeś pod kioskem aż pojawią się Tajemnice Atari?

Co tu pisać, topic nie o tym przecież, ale Sniper masz u mnie :piwo: za to.

Pozdrawiam

misz_masz 08.02.2003 10:39

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Co to ma być...1 plik mi się nie włancza, a w drugim jakiś dx error:(
A jakiego masz DirectXa? Może trzeba by nowszego podinstalować?

camfo 07.02.2003 11:37

Co to ma być...1 plik mi się nie włancza, a w drugim jakiś dx error:(

Laser 07.02.2003 11:36

Witam !

Ok wiem jak to trza odpalac - heh zasysa sie najpierw emulatory z tego ftp a potem demka w tych dziwnych formatach i odpala demka z emulatorów - wczoraj nie myslałęm zeby na to wpasc;)

Teraz pytanie co jest do czego tzn jaki emulator obsługuje jakie pliki.???

PS: Jak mój sasiad to zobaczył to do tej pory na kuju od szczotki szczeke trzyma zeby mu nie szorowała szczeka o podłoge.

PS2: Te demka jak wiecie byy jush za czasów kiedy kompy miałey pod machą 486 i 16MB RAMU - na tym to sie cholernie cieło - ale wystarczyło dodac troche ramu i było miodzio / z opowiadan sasiada Amigowca ;) /

Laser 07.02.2003 11:30

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
ok, juz sobie poradzilem. Przycisniecie na pliku to bylo jego zaznaczenie, potem trzeba bylo jeszcze dac sciaganie. Na razie sie sciaga, zobaczymy, co to jest.

;) ;)

andrzejj9 07.02.2003 02:02

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
wejsc wszedlem, ale sciagnac nie moge i nie wiem dlaczego :(
trzeba zrobic cos jeszcze oprocz zwyklego przycisniecia na nazwie pliku?

ok, juz sobie poradzilem. Przycisniecie na pliku to bylo jego zaznaczenie, potem trzeba bylo jeszcze dac sciaganie. Na razie sie sciaga, zobaczymy, co to jest.

andrzejj9 07.02.2003 02:00

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Dema na platformę PC nie są ,biorąc pod uwagę moc sprzętu niczym nadzwyczajnym .
Pamiętam ,jak ładnych kilka lat temu zobaczyłem co programiości mogą wycisnąć (PhenomenaDemo) z Amigi i naprawdę było to coś .
Padły tutaj słowa dotyczące muzyki w demach - ten temat zawsze mnie interesował ...do tego stopnia iz sam kiedyś próbowałem swoich sił na tym polu .
Niekwestionowanym mistrzem polskiej sceny muzycznej(i nie tylko) jest od kilku lat XTD .Ile można i z jakim skutkiem zmieścić muzy w 30Kb ? - kilka utworów (XTD.zip) w różnych klimatach znajduje sie w poniższym linku .Jako odtwarzacz proponuje Winamp-a .jaro

http://www.edysk.pl/
nick: jaro1
hasło: jarojaro0

wejsc wszedlem, ale sciagnac nie moge i nie wiem dlaczego :(
trzeba zrobic cos jeszcze oprocz zwyklego przycisniecia na nazwie pliku?

andrzejj9 07.02.2003 01:53

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

W tym ftp sie grzeznie i grzeznie - tam sa jakies emulatory atari itp - niech ktos bardziej doswiadczony na to looknie i powie co to jest

Katalog pub

to prawda, wszedlem tam na chwile, ale szybko dalem sobie spokoj, bo nic nie moglem znalezc, a szkoda mi bylo internetowego czasu. Moze ktos ze stalym laczem cos ciekawego tam znajdzie, ja sie poddalem.

januszp 07.02.2003 01:11

Dema na platformę PC nie są ,biorąc pod uwagę moc sprzętu niczym nadzwyczajnym .
Pamiętam ,jak ładnych kilka lat temu zobaczyłem co programiości mogą wycisnąć (PhenomenaDemo) z Amigi i naprawdę było to coś .
Padły tutaj słowa dotyczące muzyki w demach - ten temat zawsze mnie interesował ...do tego stopnia iz sam kiedyś próbowałem swoich sił na tym polu .
Niekwestionowanym mistrzem polskiej sceny muzycznej(i nie tylko) jest od kilku lat XTD .Ile można i z jakim skutkiem zmieścić muzy w 30Kb ? - kilka utworów (XTD.zip) w różnych klimatach znajduje sie w poniższym linku .Jako odtwarzacz proponuje Winamp-a .jaro

http://www.edysk.pl/
nick: jaro1
hasło: jarojaro0

Laser 06.02.2003 23:40

Ilość załączników: 1
Witam !

Ooooooooooooo K..... wszedłem na www.farb-rausch.com i zassałem co nieco i nie moge teraz geby zamknąć - sa tam tesh demka po 7MB oraz takie cudo z muzyką ze wszystkich demek z mozliwoscia zapisania oundtracków w tylko wavach - uaga jeden zajął mi 60MB !!

Trzeba rec / czerowone kółko / nacisnąc i poczekac ash pasek dojdzie do konca ;)

Laser 06.02.2003 23:31

Witam !

W tym ftp sie grzeznie i grzeznie - tam sa jakies emulatory atari itp - niech ktos bardziej doswiadczony na to looknie i powie co to jest

Katalog pub

andrzejj9 05.02.2003 16:12

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Dobra zmieniłem system i otworzyłem pliki||
Teraz moge powiedzieć : Ja *******e:o

:spoko:

Szkoda, ze na tej stronie nie bylo czegos jeszcze. Ale spisalem sobie z jednej gazety link, gdzie podobno jest sporo tego typu demek

ftp://ftp.klosz.art.pl

jeszcze nic nie sprawdzilem, ale jest tam tego podobno prawie 2GB wiec pewnie cos fajnego rowniez sie znajdzie.

tomgoo 04.02.2003 21:29

Dobra zmieniłem system i otworzyłem pliki||
Teraz moge powiedzieć : Ja *******e:o

shyja 04.02.2003 19:54

he, niezłe!! Naprawde!! Nie mam słów.

Eee... muza....

Muza jest dobra. Skąd ją wziąłeś? :fiu:

Sniper 30.01.2003 01:36

Widzisz Laser - ucz sie ucz a garb sam ci wyrośnie ;)

Ty forum juz masz zrobione - a ja ku^$#^$ się jeszcze męcze

Laser 30.01.2003 00:54

Witam !

Czytajac Wasza rozmowe na temat Assemblerów etc dochodze do wniosku ze jestem jeszcze matołem komputerowym i tak naprawde to jeszcze wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeele przedemna ....

Heh:)

andrzejj9 30.01.2003 00:08

Obejrzalem te demka i tez musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem (chociaz mniejszym o tyle, ze na Amidze, ktora ciagle u mnie w domu stoi, widzialem juz takich i lepszych wiele i zajmowaly nawet po 10 - 20 KB). I tak sie zastanawiam, w jednym z nich na koniec byl komentarz, ze wszystkie grafiki, tla i tak dalej, z ktorych demo sie sklada to razem 1,9GB danych. Skompresowanych jednak 1 do 300000 czy jako tak, co razem daje te niecale 64KB. Jak wiec uzyskac taka kompresje?!? Faktycznie zwlaszcza pierwsze demko dosc dlugo sie rozpakowuje (mam nadzieje, ze potem z pamieci i dysku znika w calosci) i widac, ze jest skompresowane. Da sie cos takiego zrobic samemu? Fajnie by bylo moc w ten sposob spakowac na przyklad mp3 albo jakies drivery. Chociaz pewnie sie rozmarzylem.

Ale z innej beczki, gdzie mozna sciagnac podobne dema (na tej stronie, ktora ktos podal nie moge nic znalezc) ???

Sniper 28.01.2003 23:29

Cytat:

CormaC napisa***322;(a)
Tylko niech ktos sobie napisze w Delphi takie demko o wielkosc 64kb ;)

ohhhuuhuhuuh 64 kb no było by ciekawie . mało kto z obacnych "programistów" zrozumie ze rozkaz procesora to 1 bajt (no czasem 2 lub 3 w zalezności od rozkazu ) a rozkaz kompilatora np pascala to nie 1 bajt
tylko ze 100 :)) - ehhh nie bede sie rozpisywał bo i tak nikt mi nie uwerzy (poza tymi nielicznymi )

teraz jest inna era dla przykładu podam :
moja nauczycielka infy na studiach (pani profesor) stwierdziłą ze teraz nie pisze sie w assemblerze bo ... jest za wolny (sic!!!)

no to ja grzecznie pani profesor tłumacze ze nie ma szybszego języka, jest czasochłonny ale tylko w czasie pisania bo po prostu wszystko pisze sie samemu, wszystkie procedurki etc.

ale ta wie swoje - dobre nie assembler wolny buuuuuchuhcuhcu

CormaC 28.01.2003 22:24

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
CormaC:

Fakt jak coś a assemblerze i mnie zagadało to byłem dumny że az o mało człek nie pękał.

Zgadza sie. W koncu koderzy asemblerowi to byla smietanka wsrod programistow. Potrafili zrobic z komputerem wszystko, zwlaszcza ci z demosceny. A teraz jakies programowanie obiektowe, qrde, visual C, Delphi. Czlowiek moze napisac np. przegladarke plikow graficznych nie znajac nawet takich pojec jak "rejestr" czy "stos". A kiedys zeby wyswietlic zwyklego sprite'a z pliku, to trzeba bylo do diabla i troche linijek wklepac :) Tylko niech ktos sobie napisze w Delphi takie demko o wielkosc 64kb ;)

Pozdrawiam!

Sniper 28.01.2003 22:11

CormaC:

Fakt jak coś a assemblerze i mnie zagadało to byłem dumny że az o mało człek nie pękał.

Szkaoda że nie znasz Dan-a - bo mi sie kontakt urwał - pozatym koleś świetnie sie orientuje w programowaniu

CormaC 28.01.2003 22:05

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
CormaC:
Widać że kolega sie orientuje w temacie i do dostyć

No ba! Jak mialem 15-16 lat, to mialem fiola na punkcie programowania :) C++ ze wstawkami w asemblerze. Zaczalem z kumplem gierke pisac, ale skonczylo sie na tym, ze robilem tylko ja i poprzestalem zabawy na przesuwajacym sie tle z gwiazdkami na 5 planach :) Bylem dumny, bo dzialalo :)

Cytat:

- niewiem czy jeszcze pracuje u was w redakcju Daniel 'DAN' Ś.
Tez nie wiem :) Nie znam ludzi z redakcji poza moim szefem, pania przy wejsciu i kilkoma osobami z biurek kolo szefa ;)

Pozdrawiam!

andrzejj9 28.01.2003 21:45

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
a czym otworzyc hmmmm niech sie zastanowie eeee (1.rar) hmmmm eeeeee no chyba WinRar (ale wersja conajmniej 3.00)

Rzeczywiscie Rarem... :blee:

Ale usprawiedliwie sie, ze ikonka nie wyswietlila mi sie jako plik Rara (a ze nie uzywam zadnego programu w stylu Windows Commander to i rozszerzenia nie bardzo mialem jak zobaczyc) i nie przyszlo mi do glowy, ze to i tak moze byc archiwum. Zwykle pojawia sie ikonka, a Rar wlacza sie automatycznie.

/||\aster 28.01.2003 16:21

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
Miło mi /|\aster, że zużyłes 1000 posta na mnie ;)) a czym otworzyc hmmmm niech sie zastanowie eeee (1.rar) hmmmm eeeeee no chyba WinRar (ale wersja conajmniej 3.00)

pozdro /|\aster wiesz że wczoraj do 2.30 gadalismy - ale rachunek za modem zapłacisz ;)) - ale zawsze mozemy pogadac o duperelach nawet gg mój znasz ;)

NIe place za neta przez modem :D

Numer znam, nawet jest zapisany kontaktach :)

Sniper 28.01.2003 16:17

Miło mi /|\aster, że zużyłes 1000 posta na mnie ;)) a czym otworzyc hmmmm niech sie zastanowie eeee (1.rar) hmmmm eeeeee no chyba WinRar (ale wersja conajmniej 3.00)

pozdro /|\aster wiesz że wczoraj do 2.30 gadalismy - ale rachunek za modem zapłacisz ;)) - ale zawsze mozemy pogadac o duperelach nawet gg mój znasz ;)

/||\aster 28.01.2003 15:40

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
Master - thx za cierpliwośc ;))

LUDZIE !!!!!!!!! ale mi sie verbatimu po 3 latach powaliły zostały tylko obrazy listy directory a pliki wywaiło nic odczytac nie moge - ale troche odratowałem i Master może ci sie przyda .

Nie jestem autorem tych plików kiedys zaciagłem je z netu zreszta to i tak pisze najwazniejszy powinien byc plik assembler.txt włąsnie od BinBoy-a .

Pliki opisujace sposób łamania programów służa tylko nauce podstawowych rozkazów - tak najprosciej poznac assemblera ogladjąc gotowce.

na koniec ostrzezenie - assembler wciaga jak nie masz qpy czasu daruj sobie ;)

THX Sniper, super.

To moj tysieczny post

esem 28.01.2003 14:36

Dema są z www.infojama.pl I raczej tam należy pytać o szczegóły. 8)

andrzejj9 28.01.2003 13:58

A czym to otworzyc ???

Sniper 28.01.2003 02:17

Master - thx za cierpliwośc ;))

LUDZIE !!!!!!!!! ale mi sie verbatimu po 3 latach powaliły zostały tylko obrazy listy directory a pliki wywaiło nic odczytac nie moge - ale troche odratowałem i Master może ci sie przyda .

Nie jestem autorem tych plików kiedys zaciagłem je z netu zreszta to i tak pisze najwazniejszy powinien byc plik assembler.txt włąsnie od BinBoy-a .

Pliki opisujace sposób łamania programów służa tylko nauce podstawowych rozkazów - tak najprosciej poznac assemblera ogladjąc gotowce.

na koniec ostrzezenie - assembler wciaga jak nie masz qpy czasu daruj sobie ;)

Sniper 28.01.2003 01:44

i tak po koleji :
lopus:
1.To nie jest makro tylko assembler 8086/8088/80286/80386 i jest to fragment procedury zapisu do pliku
2.Procedurka ale w assemblerze i to z atari 800/800xl/800xe/65xe/130xe - czyli po prostu 6502 - c64 maja podobne procki ale mape dysku rózne. a co robi ustawia kolor czcionki na ekranie w trybie tekstowym na max jasność i jasność ramki wokół ekranu txt na 9 ;)
wiec lopus sorki ale kiszka ;)

CormaC:
Widać że kolega sie orientuje w temacie i do dostyć - niewiem czy jeszcze pracuje u was w redakcju Daniel 'DAN' Ś. zajmował sie płytkami i robił to mroczne menu na płytce cd-actiona- jeżeli jeszcze robi to go pozdrów serdecznie od Sniper-a - z Zawiercia (jak nadal nie bezie pamiętał a wydaje mi sie że bedzie (ale to było szmat czasu temu) to powiedz mu tylko DZZ Katowice - oraz ze Makjor Brox Rulez ;))) - dla niewiedzących był to 1 człowiek który miał tyle cierpliwości że tłumaczył mi własnie assemblera. ;)

Master:
zrobiłem sobie taki fajnu opis ale w pliku txt/ jak chcesz wysle a materiały znajdziesz po prostu wpisujac hasło assembler adresó nie znam bo pewno juz moje stare juz nie istnieją

lopus 27.01.2003 23:24

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
jezyk tylko jezyk to jest jezyk wykożystujacy rozkazy procesora tzn
nie ma czegos takiego jak
writeln("gsdsdfsdfs");

etc..

dla przykłądu padam kod assemblere
MOV AH,40H
MOV BX,Numer dojścia
MOV DX,OFFSET Napis
MOV CX,15
INT 21H

a dla np assemblera 6502 (atari 800xl,65xe,130xe, commodeor64)
lda #09
sta 712
lda #15
sta 709
o własnie konkurs co robią te rozkazy ??????

po prostu najproscie to co napiszesz wykona procesor - w celu pisania w assemblerze należy znac mape pamieci - liste rozkazów procesora składnie stos przerwania etc. temat trudny do opisania w 1 zdaniu ale szczerze wart zajrzenia - daje dużo satysfakcji

Spróbuje odpowiedziec na te pytania:
1.moim zdaniem jest to jakies makro, które wypisuje na ekranie zaawartość zmiennej podanej jako parametr i czeka na nacisnięcie klawisza
2.to jest jakas procedura z C-64,chyba odnosząca sie do kopiowania dyskietki.
Zgadłem-odpisz!!!

kepin 27.01.2003 23:22

Bardzo fajne, szkoda ze tak malo ludzi pisze programy w assembleze. Chociaz samemu by mi sie nie chcialo wklepywac tysiecy lini kodu:P

CormaC 27.01.2003 23:17

Cytat:

lopus napisa***322;(a)
Według mojej dosc skąpej wiedzy jeszcze z czasow Amigi,ASSEMBLER to kod maszynowy.TZN.programista pisze program który pózniej SPRZĘTOWO jest kompilowany na kod zrozumiały dla poszczególnych procesorów.
To nie do konca tak. Piszesz kod zrodlowy w normalnym edytorze tekstowym. Nastepnie kompilujesz go (np. Turbo Assemblerem badz Makro Assemblerem) do postaci obiektowej (plik z rozszerzeniem *.obj). Plik obiektowy nastepnie przepuszczasz przez tzw. linkera, ktory produkuje juz dzialajacy plik wykonywalny. Nie piszesz kodu binarnego, bo przeciez wtedy moznaby sie bylo pociac ;)

Pozdrawiam!

lopus 27.01.2003 22:52

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Czyli co to jest assembler?
Według mojej dosc skąpej wiedzy jeszcze z czasow Amigi,ASSEMBLER to kod maszynowy.TZN.programista pisze program który pózniej SPRZĘTOWO jest kompilowany na kod zrozumiały dla poszczególnych procesorów.
Jak cos nie tak to prosze mnie poprawic.
Aha,demka są za***iste a rezydują sie w pamieci i zabierają 250MB!!! jedno...

CormaC 27.01.2003 21:58

Nie chce wyjsc na malkontenta, ale jakos mi szczena nie opadla :) Po prostu widzialem juz takie demka i wiem co koderzy scenowi potrafia wycisnac z asemblera. A te demka zapewne pochodza z jakiegos demo-party, z konkurencji "do 64kb". Jestem pewien, ze na sieci krazy cale mnostwo takich prac scenowych.

Pozdrawiam!

misz_masz 27.01.2003 20:24

Ja ze swojej strony dodam dwa słowa komentarza
ja *******ę !

tomgoo 27.01.2003 19:40

No i oczywiscie mnie nie chce się otworzyć.....:(

Laser 27.01.2003 18:40

Witam !

Jestem w szoku - dlaczego nie moga gierek 3D robic w takich rozmiarach ... :3msie: ;)

oldgringo 27.01.2003 08:29

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
moj kaspersky tez nic nie wykryl (najnowsza baza)
ale slyszalem ze mks_vir tak czasami ma, wykrywa cos czego nie ma
raz tak mialem co okazalo sie picem na wode a nie wirusem :D
po prostu mks wykryl podobny kod do wirusa i od razu krzyczy ze wir :D

Zgadza się.To nie pierwszy raz gdy MKS VIR robi taką niespodziankę.Zeskanowałem Kasperskym i nic nie znalazł.
Ale chyba lepiej dmuchać na zimne.Narka.

/||\aster 27.01.2003 04:22

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
writeln("gsdsdfsdfs");

etc..

MOV AH,40H
MOV BX,Numer dojścia
MOV DX,OFFSET Napis
MOV CX,15
INT 21H

lda #09
sta 712
lda #15
sta 709

po prostu najproscie to co napiszesz wykona procesor - w celu pisania w assemblerze należy znac mape pamieci - liste rozkazów procesora składnie stos przerwania etc. temat trudny do opisania w 1 zdaniu ale szczerze wart zajrzenia - daje dużo satysfakcji

Snajper wiem co znaczy WriteLn :). TO z pascala kupilem sobie nawet ksiazke, ale niestety szybko checi przeszly, a pozniej brak czasu :(

Mozesz mi polecic jakas ksiazke o Assemblerze, wiem ze to trudny temat, ale kazdy kiedys zaczynal, najlepiej gdyby byla w formacie pdf :). Gdybys mogl to skontaktuj sie ze mna gdybys mial ksiazki wassemblerze w pdf, albo w czyms takim. GG 4340336.

Licze na twoja wyrozumialosc.

Ziele 27.01.2003 03:38

No no jestem pełen podziwu że jest mozliwe upchać tyle tekstur i dźwięku do tak małego pliku. Moje najmniejsze programy mają po 9KB (Delphi) ale to się ma nijak do tego co zobaczyłem. Ci kolesie co je zrobili są naprawdę nieźli :spoko:

Sniper 27.01.2003 01:56

writeln("gsdsdfsdfs");

etc..

MOV AH,40H
MOV BX,Numer dojścia
MOV DX,OFFSET Napis
MOV CX,15
INT 21H

lda #09
sta 712
lda #15
sta 709

/||\aster 27.01.2003 01:47

Cytat:

Jezyk programowania?

/||\aster 27.01.2003 01:45

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
oj oj ojjjjjjjjjj assembler to nie program zapewne były pisane w assemblerze - sugeruje na to własnie tak mały rozmiar pliku .

Master sorki ale az sie zatrząsłem ASSEMBLER to ojciec jezyków programowani - jest on jezykim niskiego poziomu trudny do opanowania ale serio da sie go ogarnąc assemblera 6502 uczyłem sie ok 2 lat jak zrobiłem 1 "demko" grafas+scroll+jakies badziewne effekty to o mało nie pekłęm z dumy. w sumie teraz assemblera czasami uzywam do procedur analizy matematycznej - po prostu najszybciej to robia.

ale podkreslam

ASSEMBLER TO NIE PROGRAM

Sniper 27.01.2003 01:43

Cytat:

Czy te demka sa robione w Assemblerze, bo tak slyszalem ze sa robione wlasnie w tym programie???
oj oj ojjjjjjjjjj assembler to nie program zapewne były pisane w assemblerze - sugeruje na to własnie tak mały rozmiar pliku .

Master sorki ale az sie zatrząsłem ASSEMBLER to ojciec jezyków programowani - jest on jezykim niskiego poziomu trudny do opanowania ale serio da sie go ogarnąc assemblera 6502 uczyłem sie ok 2 lat jak zrobiłem 1 "demko" grafas+scroll+jakies badziewne effekty to o mało nie pekłęm z dumy. w sumie teraz assemblera czasami uzywam do procedur analizy matematycznej - po prostu najszybciej to robia.

ale podkreslam

ASSEMBLER TO NIE PROGRAM

Sniper 27.01.2003 01:36

i tak :
1. mój kasperski nic nie wykrył - bazy z dziś
2. Demcia fajne - nawet bardzo
3. Aż mi głupio ale znowu musze potwierdzić słowa JanuszaP (zaś pozdro juz niedługo testuje divX 5.0.3 zobaczymy co z tego wyjdzie - chyba że kolega wcześniej coś wyczai ;))

jak widać podczas ładowania depacking troche trwa czyli dekompresja jest potwworna - ja jako stary atarowiec otarłem się o scene nawet troszke popisąłem i co niektórzy mogą nawet mnie znac z tej strony.

i dokłądnie jest tak jak kolega pisze wszystko jest dokłądnie wyliczone i wycyrklowane gry sa pisane zyupełnie na innych zasadach

ale .... demka sa zrobione miodzi - mozna autorom smiało pogratulowac

/||\aster 27.01.2003 01:30

Czy te demka sa robione w Assemblerze, bo tak slyszalem ze sa robione wlasnie w tym programie???

januszp 27.01.2003 01:17

Demka niczego sobie ...
Pragne jednak zauważyc iż jeśli chodzi o wielkość to sa one potwornie pakowane ,a rzeczywista ich waga osiąga czasem spore rozmiary .

Co do programistów gier ,to jest to jednak nieco inna działka...
Trzeba zauważyć iż obrazy te są z góry opisane ,nie mają nic wspólnego z realiami gry .
Do tego efekty 3D chociaz na pierwszy rzut oka wygladają nieźle ,to z reguły przez zastosowanie prewnych tricków "graficzno-oszukańczych" .
Tak czy inaczej nie można ich Twórcom odmówić fachowego podejscia ,jadnak powtarzam :
gdybyśmy mogli poruszać się wewnątrz tego dema to liczba fps-ów drastycznie by spadła .jaro

Y@nkee_PL 27.01.2003 00:55

moj kaspersky tez nic nie wykryl (najnowsza baza)
ale slyszalem ze mks_vir tak czasami ma, wykrywa cos czego nie ma
raz tak mialem co okazalo sie picem na wode a nie wirusem :D
po prostu mks wykryl podobny kod do wirusa i od razu krzyczy ze wir :D

ZiP 27.01.2003 00:41

Cytat:

oldgringo napisa***322;(a)
Zassałem i mój MKS VIR podczas skanowania wywalił to:

hmmm... to faktycznie niedobrze, "WIN32" wskazuje na to, że masz wirusa, który się nazywa Windows, a do tego 32-bitowy... ^_^ A mój NAV 2002 z najnowszymi bazami wirusów jak zwykle go nie wykrył... ^_^ :cisza: :o :buu: :boks: :blee: :jupi:

Dodam, że takie demka o wielkości do 64 KB nie są niczym niezwykłym na scenie komputerowej, za to mogłyby być doskonałą lekcją dla programistów tworzących gry. Ostatnio widziałem jakieś demo 64 KB, które składało się z 6 scen 3D i 16 minut muzyki, całkiem ładne :P

oldgringo 26.01.2003 21:52

Zassałem i mój MKS VIR podczas skanowania wywalił to:

ThanatoS 26.01.2003 20:44

Faktycznie, super to wyglada.

Y@nkee_PL 26.01.2003 20:36

sciagnij, ogladnij i lepiej uwierz

:czytaj: mam tu dwie graficzne prezentacje (dema)
kazda z nich zajmuje po 64kb
jak bedziecie ogladac to pamietajcie o wadze pliku ;) i podniescie szczeki z ziemi :D

PS. te male pliczki zra troche pamieci RAM, a wykorzystano tu technologie DirectX

sciagajcie !!!!!!!!!!! :cisza:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.