Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak zag³osujesz w referendum o UE ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-zaglosujesz-referendum-o-ue-16115/)

Alinoe 30.01.2003 16:47

Jak zag³osujesz w referendum o UE ??

cze¶æ
jak w temacie, by³bym wdziêczy za krótki komentarz dlaczego ??

pozdrawiam, Marcin

sayan 30.01.2003 17:22

No ja nie zag³osuje... ach te prawa nie letnich :) :)

ale nieznam sie zabardzo na "tym" wszystkim !
Ale chyba TAK bedzie lepiej dla PL !

tomgoo 30.01.2003 17:33

Ja nie zag³osuje:)
Ale jakbym móg³ to bym zag³osowa³ na Tak:)

oldgringo 30.01.2003 17:34

Oczywi¶cie ZA.
No bo jak nie Unia to co?
Rosja? Ukraina? Biaoru¶? - ja dziêkujê.

Nikita_Bennet 30.01.2003 18:08

a ja powiem nie

dlaczego?
fajny to twor ta unia ale nie na tych warunkach.
szczegolnie dla polskiego rolnictwa.

a co innego wybrac - coz tu mozna pocazekac - to nie komputer :))))

pzdrwm Nikita_Bennet

Yahol 30.01.2003 18:08

Ja - NIE !
Dlaczego?
Brak mi wiary w urzednikow i Zjednoczona Socjalistyczna Republike Europy!
Jezeli mozna wydac dekret, o bananach! (tak! zagiecie banana, to bardzo wazny elemet!) to mozna wszystko.
I nie uzywajcie argumentu o braku wyboru!
Rosja, Bialorus v. Europa!
Wybor jest!

kapsel 30.01.2003 18:12

zaglosuje ZA ale z do entuzjazmu to u mnie jeszcze daleko :o .Jestem troche wpieniony ze rzad zaczal tak naprawde negocjacje w Kopenhadze - za duzo wczesniej popuscili i teraz mamy jakies okruchy .Podobno na poczatku
mialo byc 40 mld euro na 10 krajow .Teraz jest 10 mld :blee: .Ale oldgringo ma racje nie chce miec niz wspolnego z Kuczma i Lukaszenka :fiu: .Tylko boje sie troche ze moga nas traktowac w tej Unii tak jak u nas traktuje sie Rumunow (( .

Pawel_k 30.01.2003 18:32

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Ja - NIE !
(...)I nie uzywajcie argumentu o braku wyboru!
Rosja, Bialorus v. Europa!
Wybor jest!

a ja jestem na tak (krzak tak :P )bo wiem ze w europie to takie szopki jak teraz mamy to nieprzejda :)
mam nadzieje iz wtedy rydzyk lepper i reszta janowskich pojada sobie do holandii do cofie shopow i tam juz zostana ;)
a co do wyboru to wybor zawsze jest ale jak zostaniemy poza to zaczniemy sie upodabniac do ukrain i innych bialorusi a tego chyba nikt by niechcial :(
a i bylbym zapomial: po studiach mam zamiar wybic sie gdzies do europy bo mimo iz bedziemy juz w uni to najwyzej 100 lat za grecja :(

-Sid-The-Rat=> 30.01.2003 18:43

tak

chocby z tego powodu ze jesli nie wierze w urzednikow europejskich to stanowczo mniej wierze w urzednikow polskich - cos zbyt sliskie lapki maja ci nasi 'biurowcy'...

inna sprawa ze pewne dziedziny zycia do ktorych polacy sa bardzo przyzwyczajeni sie skoncza - opier...lactwo, kretactwo i matactwo - cos trzeba bedzei zrobic z przemytam, piractwem, chora akcyza - nie wszystkim sie to podoba...

ale i tak wole europejski 'glupi' porzadek niz to co dzieje sie teraz w naszym kraju

ja i tak stad spie.. za 2-3 lata i NIC mnie tu nie zatrzyma...

Y@nkee_PL 30.01.2003 19:09

ja na TAK :cisza:

ja juz nie moge patrzec i sluchac o tym co sie u nas dzieje
wejscie do UE daje jakas szanse na zmiany, mam tylko nadzieje, ze na lepsze, ale to czas pokaze i wtedy przyjdzie czas oceniac

Pagerus 30.01.2003 22:05

Zgadzam siê z du¿± ilo¶ci± wymienionych tu pogl±dów... i mimo wszystko na dzieñ dzisiejszy jestem w stanie zag³osowaæ na... tak :) Jednak¿e je¶li kiedy¶ dojdzie do tego, ¿e USA wejdzie do UE (a wcale by mnie to nie zdziwi³o... ;) ) - to wtedy ja siê wypisujê :P

paput2000 30.01.2003 23:15

Tak
Podobnie jak SID bardziej wierzê w urzedasów z Brukseli ni¿ naszych rodzimych i w tym jest jeszcze szansa dla naszego polskiego burdelu.

Ormianin 30.01.2003 23:26

Niby tak, ale jesli nie Unia to co? Przy³±czymy siê do Unii celnej
Rosji i Bia³orusi, a czy zaprowadzimy teokracjê ojca rydzyka i skansen
katolicyzmu, do ktorego Niemcy beda sobie robili wycieczki jak do
lunaparku, a my to bedziemy tolerowac bo to bedzie jedyne zrodlo
dewiz dla zbiednialego kraju?

woitas 31.01.2003 00:06

bede za YES. dosc mam juz bzdurnych oderwanych od realiow ustaw pisanych na zamowienie konkretnych person (z grzecznosci nie wymienie nazwisk).

dobitnie rozwalila mnie ustawa o biopaliwach (czy wie ktos, jakim to dziwnym trafem zlozylo sie, ze prawie wszyscy panowie poslowie z TEJ partii maja koncesje na produkcje biokomponentow? )

andrzejj9 01.02.2003 19:23

A ja musze powiedziec NIE.
Naprawde szczerze watpie, aby po naszym wstapieniu do Unii z nieba zaczely sie sypac pieniadze (jak niestety sporo ludzi wydaje sie uwazac). Fakt, ze to, co teraz sie w naszym kraju dzieje (juz wlasciwie od ladnych kilku lat) to naprawde tragedia, ale nie widze powodu, dla ktorego po wejsciu do Unii mialoby byc lepiej. Na stolkach dalej zostana osoby, ktore interesem kraju nie przejmuja sie zupelnie. Co do alternatywy to faktycznie raczej nie ma zadnej, ale porownujac ostatnie okresy w Niemczech i Rosji, trudno nie zauwazyc, ze jednak zachod nie zawsze oznacza lepiej, a wschod gorzej. Wszedzie moze byc lepiej, tylko potrzebne sa odpowiednie osoby, na odpowiednich miejscach. W Polsce na razie takich nie ma, i wejscie do Unii tego nie zmieni.

Natomiast wkurza mnie strasznie to dostosowywanie wszystkiego do norm Unii. Niektore sensowne rzeczy, to jeszcze pal diabli, ale jak codziennie w telewizji po kilka razy slysze, ze to, to i to zostalo zmienione w celu dostosowania sie do standardow Unii Europejskiej to zaczynam dostawac drgawek. Wczoraj zreszta uslyszalem nowa rewelacje - zniesienie pozwolen na bron pneumatyczna (nie dokladnie tak, ale bez szczegolow). Genialne, po prostu genialne. Nie kazdy, kto chce bedzie sobie mogl, bez niczego kupic bron, ktora bez zadnego problemu mozna zabic, ale jeszcze latwiej powaznie okaleczyc. No ale w koncu mieszkamy w tak bezpiecznym panstwie prawa, ze przeciez nie ma obaw, zeby ktos stwarzal jakiekolwiek niebezpieczenstwo. Zreszta tak, jak zauwazyll woitas w sprawie biopaliwa. Nie wprowadza sie tych wszystkich przepisow dlatego, ze wymaga tego Unia. Nie jest tak z wprowadzeniem biopaliwa (chociaz wlasciwie takie uzasadnienie tego slyszalem chyba tylko raz), nie jest z wprowadzaniem taksometrow (wiele sie juz pisalo na temat tego, ile pewna firma na tym zarobi) i nie jest rowniez teraz w przypadku broni (bo odpowiednie osoby zainteresowaly sie duzo wczesniej tym, kto jest jej importerem).

Wlasciwie to nie jestem wielkim przeciwnikiem naszego wejscia do Unii. Ale caly ten szum w okol tego w telewizji przypomina mi Wielkiego Brata z Orwella. Kolejne kleski i porazki rzadu w negocjacjach (nie uwazam jednak, ze byly tylko porazki) sa przedstawiane jako wielkie i wspaniale sukcesy - cos jak Orwelowska czekolada. Poniekad w tym stylu rowniez jest sprawa doplat bezposrednich dla rolnikow. Sprawa miala pewnie wyjsc dopiero po referendum, ale jakos tak sie niefortunnie dla rzadu zlozylo, ze wiadomo o niej juz teraz. A to moze dosc powaznie wplynac na jego przebieg (rolnicy badz co badz sa jednak dosc znaczna i ciagle liczaca sie grupa)...

Ormianin 01.02.2003 20:23

Unia zabiega o to by polski rolnik dostawal
doplaty za sprzedana produkcje, slowem, Unia
zabiega o stworzenie konkurencji dla siebie. Polski rzad wolalby placic od
arealu, wiec po co mialby rolnik produkowac skoro
moglby zyc z doplat niczego nie produkujac? Wedlug polskiej propozycji
wlasciciel 1 hektara dostalby tyle kasy ze przez 9
miesiecy w roku codziennie moglby sobie kupic pol litra, szczegolnie teraz po
obnizce cen wodki. Czy o to chodzi?
Stanowisko polskiego rzadu dba wiec o interesy rolnictwa w Unii, a nie w
Polsce. Kazda ze stron zdaje sie dzialac wbrew
swoim wlasnym interesom, na korzysc strony przeciwnej. Zupelna glupota.

forest 01.02.2003 20:58

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Unia zabiega o to by polski rolnik dostawal
doplaty za sprzedana produkcje, slowem, Unia
zabiega o stworzenie konkurencji dla siebie. Polski rzad wolalby placic od
arealu, wiec po co mialby rolnik produkowac skoro
moglby zyc z doplat niczego nie produkujac? Wedlug polskiej propozycji
wlasciciel 1 hektara dostalby tyle kasy ze przez 9
miesiecy w roku codziennie moglby sobie kupic pol litra, szczegolnie teraz po
obnizce cen wodki. Czy o to chodzi?
Stanowisko polskiego rzadu dba wiec o interesy rolnictwa w Unii, a nie w
Polsce. Kazda ze stron zdaje sie dzialac wbrew
swoim wlasnym interesom, na korzysc strony przeciwnej. Zupelna glupota.

Wed³ug wstêpnych wyliczeñ rolnik otrzyma 400z³ dop³aty do 1 hektara.
Za 400 z³ mo¿esz kupiæ ok 20 flaszek (pó³ litrowych) czyli wódki na 20 dni a nie na 9 m-cy.Chyba ¿e napisa³e¶ o pó³ litra mleka, wtedy starczy na rok z górk±, bo co jak co ale mleko mamy tanie.
Mo¿na za to równiez kupiæ ok.150 l oleju napêdowego. (2,7 pln/l)
Ja ju¿ czekam na ten "dobrobyt".
Zag³osujê raczej na<b> NIE </b>, bo system unijny to gospodarka centralnie planowana do kwadratu i nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem.A tego nie chcê.
Nie chcê mieæ w domu skansenu dla go¶ci z Helmutowa, chcê siê rozwijaæ na równych warunkach.
F

-Sid-The-Rat=> 02.02.2003 09:32

zeby Helmut zrobil sobie u ciebie skansen musisz sie na to zgodzic - tak jak Niemiec nie kupi ziemi BEZ TWOJEJ zgody

jesli degeneracja naszego spoleczenstwa bedzie postepowac w takim tempie niedlugo JEDNYM dochodem naszego panstwa bedzie wlasnie turysta z niemiec odwiedzajacy XIXw panstwo w XXI wieku...

rownych warunkow nie mamy i dlugo miec nie bedziemy - nie w kraju w ktorym przemysl powoli upada, przemyslu Hi-Tech nie ma, szkolnictwo lezy i jeszcze sie je kopi - a ci co sie juz nakradli kradan dalej - dlugo jeszcze bedzesz marzyl o rownych warunkach

gospodarka centralnei plaowana - owszem ale na najnizszym - niezbednym do zycia poziomie - czyli rolnictwo, gornictwo - w dziedzinach gdzie trzeba myslec i planowac na 10 lat do przodu albo i dalej - zadna unia nie powie ci ze w ramach planu masz produkowac tyle a tyle kubkow czy stolow - to rynek ci powie - kupujac badz nie

forest 02.02.2003 11:34

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

zadna unia nie powie ci ze w ramach planu masz produkowac tyle a tyle kubkow czy stolow - to rynek ci powie - kupujac badz nie

-Zdaje siê , ¿e to siê nazywa kwotowanie produkcji, je¶li wypu¶cisz na rynek wiêcej towaru ni¿ Twoja kwota produkcji zezwala, to nie do¶æ, ¿e nie sprzedasz to zap³acisz karê.
f.

-Sid-The-Rat=> 02.02.2003 11:44

to dotyczy tylko zywnosci - i obowiazuje bardziej w stanach niz w Unii

Sniper 02.02.2003 13:15

Ja by³bym za globalizacja jest naturalnym biegiem rzeczy, ale globalizacja na równych warunkach. A nie to co nam teraz proponuj± - wygl±da ¿e nam ³aske robi± - a przypominam ¿e jest pañstwo któe do unii nie przystapi³o bo tez ich chcieli wziasc z "³±ski" i ... ¿yj± sobie dobrze.

Dlatego stanowcze moje "NIE" dla owczego pêdu. albo równe prawa albo nic nie mo¿na byæ gorszym gatunkiem. (oczywiscie wg nich)

I osobiscie smiesza mnie sondarze w TV ze inteligencje w 95% popiera wejscie do unii ( czyli mozna sadzic ze studenci i po studiach )

sam skonczy³em studia mam qupê znajomych na i po studiach nawet nieznajomi z którymi rozmawia³em odsetek tych którzy sa za jest niewielki autentycznie kazdy po przejrzeniu wrunków (tych realnych) stwierdza ze oni twierdza ze nam robia ³aske.

ZbigNieff 03.02.2003 13:33

Mi to obojetne i tak Polska sie nie zmieni, naszej ojczyznie
nic nie jest w stanie pomoc wiec mnie to wali!! ;p

Y@nkee_PL 03.02.2003 14:58

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Mi to obojetne i tak Polska sie nie zmieni, naszej ojczyznie
nic nie jest w stanie pomoc wiec mnie to wali!! ;p

oto prawdziwy patriota :o

:D :piwo:

witkowal 03.02.2003 16:08

Brakuje odpowiedzi: Nie bo nie moge albo chcem ale nie mogem;)

Alinoe 03.02.2003 18:35

cze¶æ
tak patrzê i zerkam.. a zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - czy na przyk³ad dostrzegacie jakie¶ zagro¿enia lub pozytywy zwi±zane z wej¶ciem do unii a dotycz±ce np. ¶wiadomo¶ci narodowej polaków, wizji roli polski w zjednoczonej europie (jakby nie by³o jeste¶my do¶æ ludnym i du¿ym krajem) czy gro¼by tendencji separatystycznych na ¶l±sku (ew. zbli¿enie tego regionu do niemiec) lub wspomnianego wykupu ziemi (wspomnê ¿e ró¿nego rodzaju machloje z ni± zwi±zane nie nale¿± bodaj do rzeczy trudnych). a tak na marginesie to norwegowie powiedzieli "nie" - bo "tak" oznacza³o by pewny upadek floty rybackiej gdyby na ich ³owiska wp³yne³a np. flota niemiecka o wiele lepiej wyposa¿ona no i nie mogli by czerpaæ takich korzy¶ci z exploatacji ropy na morzu pó³nocnym. a co do polaków jako parobków to np. bardzo czêsto we francji w latach 70tych na sto³ówkach studenckich pracowa³y panie z portugalii - zanim zosta³ ten kraj przyjêty do UE w 86 roku, widzê tu jak±¶ analogiê - sprzatanie zamiatanie i mycie garów to przecie¿ nasza "specjalno¶æ" na zachodzie. wiêc mo¿e je¶li ju¿ wst±pimy to.....
no i marwi mnie jeszcze jedna rzecz - dlaczego pojawiaj± sie wypowiedzi w rodzaju "a ja i tak st±d uciekam.." "mam sprawy polski gdzie¶.." - przecie¿ poniek±d to my budujemy rzeczywsto¶æ tego kraju i to zarówno polityczn± (przez g³osowanie - z³odziei na sto³kach sami wybrali¶my, a lepper sam do sejmu przecie¿ nie wszed³) jak i pracownicz± (po co pracowaæ skoro mozna opier....).

Dziêki za opinie, pozdrawiam wszystkich - Marcin

witkowal 03.02.2003 18:40

Nie ukrywajmy tego: Jestesmy biednym narodem, kazdy o tym wie. Sadze ze UE jest jedynym wyjsciem, nizej juz chyba nie upadniemy. Nie wiem jeszcze, nie mam zdania...

Patrix 03.02.2003 18:43

NIE wiem :fiu:

Nikita_Bennet 06.02.2003 14:54

Cytat:

forest napisa***322;(a)
...........Nie chcê mieæ w domu skansenu dla go¶ci z Helmutowa, chcê siê rozwijaæ na równych warunkach.
F

coz wydaj mi sie ze rolnictwo nie musi byc oplacalne dla panstwa.
panstwo powinno lozyc na takie dzialy jak armia rolnictwo aby byc nie zalezne szczegolnie pod wzgledem utrzymania zasobow zywnosciowych.

unia jest fajna ale nie na takich warunkach jak obecnie.

wiecie ze w unii dozy sie do tego aby chlopow trzymac na roli - doplacac im aby tylko produkowali bo panstwa w unii kca byc samowystarczale zywniosciawo za wszelka cene

pzdrwm Nikita_Bennet

Ormianin 04.03.2003 09:32

Jezeli teraz Miller nagle nie wyciagnie z rekawa jakiegos asa i jezeli w tym referendum beda normalne urny a nie cudowne
to jestem przekonany ze Polacy odrzuca Unie. Sondaze wykazuja wprawdzie 65% poparcie Unii, ale co czwarty eurosceptyk
jest kryptoeurosceptykiem, zas wielu sposrod euroentuzjastow nie pojdzie do urn bo im sie nie bedzie chcialo; wsrod
euroentuzjastow jest bowiem wielu leni, ktorzy uwazaja ze jak tylko bedziemy w Unii to nalezec im sie bedzie lezenie brzuchem do gory na plazy na Majorce i deszcz pieniedzy z nieba. Unia Europejska robi pozatem posuniecia tak fatalne na szczeblu podstawowym.

mapsajm 04.03.2003 16:41

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
[...] Wedlug polskiej propozycji
wlasciciel 1 hektara dostalby tyle kasy ze [...]Stanowisko polskiego rzadu dba wiec o interesy rolnictwa w Unii, a nie w
Polsce.

stanowisko poslkiego rz±du dba przede wszystkim o w³asne interesy. paru z nich ma trochê ziemi przejêtej (nie kupionej!!!) po pgr'ach. te troszkê ziemi, to jest czasami parê tysiêcy hektarów. o to w³a¶nie dba polski rz±d - o dop³aty dla siebie. przecie¿ wielu z nich nie ma z czego utrzymaæ rodziny...

a mnie siê tam podobaj± otwarte granice. swoboda poruszania po europie i szukania pracy - tak.

Maciej 04.03.2003 16:48

Czy powiemy >TAK< czy >NIE< ,i tak wejdziemy do UE ...rz±d tak chce i tak bêdzie...my¶lê ¿e spo³eczeñstwo nie ma na to wp³ywu...
A referendum to tylko po to ,bo musi byæ...:cisza: :cisza: :cisza:

brzuszki 04.03.2003 18:59

Uwaga troche na boku:

w³a¶nie wróci³em ze s³owacji.Mój znajomy mówi,¿e nie jest zwolennikiem wej¶cia do Unii /kardiochirurg/,ale na 5,5 mln S³owaków maja ok 500 tys cyganów-prawie ca³a ¶rodkowa s³owacja.Jak wejd± do Unii,to cyganie /ma³a litera z premedytacj±/ natychmiast spyl± do Unii i bêdzie posprawie.Obecnie 95% cyganów nie pracuje,a ich slumsy to niebezpieczna egzotyka - okolice Lewoczy - bron Bo¿e nie zatrzymywac sie

Ormianin 04.03.2003 19:17

Cytat:

brzuszki napisa***322;(a)
Uwaga troche na boku:

w³a¶nie wróci³em ze s³owacji.Mój znajomy mówi,¿e nie jest zwolennikiem wej¶cia do Unii /kardiochirurg/,ale na 5,5 mln S³owaków maja ok 500 tys cyganów-prawie ca³a ¶rodkowa s³owacja.Jak wejd± do Unii,to cyganie /ma³a litera z premedytacj±/ natychmiast spyl± do Unii i bêdzie posprawie.Obecnie 95% cyganów nie pracuje,a ich slumsy to niebezpieczna egzotyka - okolice Lewoczy - bron Bo¿e nie zatrzymywac sie

Co tutaj napisac? "Unio, k*rwo jedna, corko belzebuba?" To w stylu Kozakow piszacych listy do sultana tureckiego, tylko ze to nic nie da.
To na dowod ze Unia ma nas za niewolnikow, bo przeciez idiota bylby ten, ktory nie zobaczylby ze jest po prostu robiony w konia, chyba ze to jest dzialanie celowe, ze Unia tylko gada ze nas chce, a naprawde nie chce, naprawde w calych tych negocjacjach stawiano Polsce sztuczne niepotrzebnie trudne warunki w nadziei ze Polacy sami zrezygnuja; rzad nie zrezygnowal wiec teraz usiluje sie obrzydzic Unie ludnosci, zeby odrzucila to w referendum. Skoro tak - w mysl idei "nie pchaj sie tam gdzie Ciebie nie chca" - nie powinnismy wstepowac do Unii.

mqy 04.03.2003 20:46

Sid twierdzi ze nie wszyscy przepadaja za piractwem,,,,,a moim
zdaniem NIKT ale nie kazdego stac NA KUPNO orginalnego oprogramownia,
czyli co jak nas nie stac to zeby nie lamac prawa bedziemy wlasnie
taka zacofana BIALORUSA...........nno no zawsze mozemy zastac tako europejka BIALORUSIA..............
.....AA jeszcze jedno dawno temu bylo tak ze Joponczycy wymyslali
przerorznie elektroniczne nowinki(mam na mysli ogol elektroniki
nie koniecznie wspolczesnej), i nie pantentowali swoich odkryc a
sprytni amerykanie KRADLI to nazywali inaczej i mowili ze odkryli,
i kim oni sa dzisaj....
.......dobrze na tym wyszli???????????................

PS>NNNNIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEE

mqy 04.03.2003 21:06

OOOOcywiscie ja nie popieram politykow----*****i z naszego glupiego
rzadu, u nas prawie wszystjko jest po**jane, Akcyza(sid), CLOOO,
i inne walniete rzeczy(komsja sledcza:buu: :D :buu: (( )....
.......duzo by o ty pisac.........
....ja niestety nie zaglosuje za NIE wejsciem do uni bo lat troche brakuje(tylko6), choc wsumie to moze i dobrze ze glosowac maga tylko
osoby po 18 bo nie dziwil bym sie jak by dzieci(np.moi kumple) glosowali ZA wejsciem do uni....
.....Jak sie im robi konkursy, programy w TV i inne udogodnienia tto...

......ciekawi mnie jeszce jedna rzecz jak to bedzie nasza Naukowa mlodziesz ma naprawde duzo wiadomosci o UNI(np.ci ktorzy startuja w
konkursach o uni)a reszta z uni nie wie o nas NIC albo PRAWIE NIC......

.............NO COMMENT......................

jasut 05.03.2003 01:26

Cytat:

oldgringo napisa***322;(a)
Oczywi¶cie ZA.
No bo jak nie Unia to co?
Rosja? Ukraina? Biaoru¶? - ja dziêkujê.

Mam dok³adnie te same odczucia.

Ormianin 09.03.2003 22:59

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Mam dok³adnie te same odczucia.
Ja bym raczej zadal pytanie: a ilu mamy w Polsce - procentowo -
kryptoeurosceptykow, udajacych euroentuzjastow?

pepperman 10.03.2003 17:16

Cytat:

Nikita_Bennet napisal(a)
coz wydaj mi sie ze rolnictwo nie musi byc oplacalne dla panstwa.
panstwo powinno lozyc na takie dzialy jak armia rolnictwo aby byc nie zalezne szczegolnie pod wzgledem utrzymania zasobow zywnosciowych.

unia jest fajna ale nie na takich warunkach jak obecnie.

wiecie ze w unii dozy sie do tego aby chlopow trzymac na roli - doplacac im aby tylko produkowali bo panstwa w unii kca byc samowystarczale zywniosciawo za wszelka cene

ciekawe jak to sie ma do polskiego rolnictwa. mam chyba najwieksza liczbe rolnikow w Europie, ktorzy produkuja 5% PKB. tylko pozazdroscic wydajnosci.
unia chcialaby sie wycofac z tych przekletych doplat, ale nie za bardzo moze. polowa budzetu UE idzie w bloto.

Cytat:

mqy napisal(a)
AA jeszcze jedno dawno temu bylo tak ze Joponczycy wymyslali
przerorznie elektroniczne nowinki(mam na mysli ogol elektroniki
nie koniecznie wspolczesnej), i nie pantentowali swoich odkryc a
sprytni amerykanie KRADLI to nazywali inaczej i mowili ze odkryli,
i kim oni sa dzisaj....

z tego co mi wiadomo to Japonczycy importowali technologie i do tej pory sa jednym z najwiekszych ich importerow. wlasnie dzieki temu i odpowiednio wykorzystanym kredytom sa teraz tym czym sa.
a patenty wlasnie po to sa, aby wyelininowac "podkradanie" pomyslow. pretensje moze miec do siebie ten, ktory nie opatentowal tego co wymyslil.

Nikita_Bennet 12.03.2003 18:51

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
ciekawe jak to sie ma do polskiego rolnictwa. mam chyba najwieksza liczbe rolnikow w Europie, ktorzy produkuja 5% PKB. tylko pozazdroscic wydajnosci.

coz trzeba nas zreformowac!!!
a nie, nic nie robic od poczatku nowego/innego systemu.

Cytat:

unia chcialaby sie wycofac z tych przekletych doplat, ale nie za bardzo moze. polowa budzetu UE idzie w bloto.
coz mam inne zdanie w tej kwesti bo zywienie i obronnosc kraju uwazam za najwazniejsza sprawe

pzdrwm Nikia_Bennet

pepperman 12.03.2003 18:56

tak. tylko co maja doplaty do wyzywienia. sprawa oczywista jest, ze nie jest mozliwa calkowita liberalizacja rolnictwa, ale tak wysokie doplaty to po prostu "przegiecie". ryba psuje sie od glowy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:07.