Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   grippen czy F-16, co wy na to? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/grippen-czy-f-16-co-wy-16156/)

Nol 04.02.2003 20:00

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Poza tym konsorcjum produkujące Grippena nie ma takiej siły na rynku i w przypadku niesprzedania wystarczającej ilości samolotów po prostu może upaść, a to raczej amerykańskiej firmie nie grozi.

No to jeśli już mówimy o upadkach, to właśnie kontrakt na F-16 uchronił od zamknięcia jedną z fabryk Lockheeda w Texasie.

Nol 04.02.2003 19:44

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Co więcej poprzez współpracę z Lockheedem będziemy mieli dostęp do F22, jeżeli będziemy chcieli wymieńić kolejne samoloty. Co do Grippena to owszem jest on dobrym samolotem, ale czy takim tanim? Myślę, że części do f16 są tańszę bo jest ich więcej na rynku. Poza tym konsorcjum produkujące Grippena nie ma takiej siły na rynku i w przypadku niesprzedania wystarczającej ilości samolotów po prostu może upaść, a to raczej amerykańskiej firmie nie grozi.

W którym to niby miejscu było podane, że będziemy mieli dostęp do F-22?! Parę wniosków:
1. Za niby jakie pieniądze mieliby go nam udostępnić?
2. Po co nam taki samolot, którego byśmy prawie w ogole nie wykorzystali?
3. Czy myślisz, że Amerykanie dadzą Polakom jeden z ich najnowocześniejszych samolotów?! Zapewne po to, żeby jego tajemnice wydostały się na zewnątrz :D Amerykanom aż tak nie zależy na tym interesie, żeby się w takie rzeczy bawić.
4. Konsorcjum Grippena ma mocne fundamenty finansowe i zbyt dobry samolot, aby upaść. W jakiejś z książek dot. lotnictwa przeczytałem kiedyś, że "gdyby Szwecja nie strzegła tak zawzięcie swojej neutralności [czy jakoś tak - przyp. Nol], to mogłaby zostać jednym z największych eksporterów samolotów na świecie".
5. Części wcale nie muszą być tańsze, wręcz może być przeciwnie, ale akurat tym nie zajmowałem się tym wcześniej, więc nie wiem dom końca.
6. Kolejną bolączką F-16 są jego silniki, a było ich parę w zależności od wersji rozwojowej. Co jakiś czas pojawiały się raporty o ich awariach. Co ciekawe, pierwotnie silniki pochodziły od F-15 i dlatego powinny być mało zawodne. W każdym razie być może kwestię już rozwiązano, bo wersje silników zmieniały się z czasem.

Cytat:

Ob@r napisał(a)
p.s. Czy izrael tez jest wyposazony w f-16ki ?
Zgadza się [i to wieleeeeeeeeee], do tej pory użyli ich m.in. w bitwie z syryjskimi Siłami Powietrznymi w przestrzeni powietrznej Libanu, która z czasem została nazwana "Polowaniem na kaczki w Dolinie Bekka" :) Cytat autentyczny.

ob@r 04.02.2003 16:34

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
A ja się nie zgadzam z większością osób. Samoloty będziemy mieli w sumie dobre, może nie najlepsze, ale zawsze coś. Co więcej poprzez współpracę z Lockheedem będziemy mieli dostęp do F22, jeżeli będziemy chcieli wymieńić kolejne samoloty. Co do Grippena to owszem jest on dobrym samolotem, ale czy takim tanim? Myślę, że części do f16 są tańszę bo jest ich więcej na rynku. Poza tym konsorcjum produkujące Grippena nie ma takiej siły na rynku i w przypadku niesprzedania wystarczającej ilości samolotów po prostu może upaść, a to raczej amerykańskiej firmie nie grozi.
Decyzja i tak jest polityczna, w tej chwili wszystko zależy od tzw lobby, amerykanie mają je silniejsze i lata przewagi nad Szwecją odnośnie wywierania wpływu przedsiębiorstw na rządy. Nikt mi ni emoże powiedzieć, że komisja odwaliła swoją pracę ze nic...

no zawsze sie znajdą dwie strony medalu, jedni zarzucają że skoro zyjemy w Euroipie to i kupujmy europejskie samoloty, z tego co czytałem to grippen ma dużo wspólnego z produktem amerykańskim, a jesli chodzi o części to nie jest to samochód by mozna mówić o swobodnym dostępie do części (jak nie bedzie w sklepie to ide na bazar) choć w przypadku migów ponoć takie przekręty były. Ale niewatpliwie masz racje lobby amerykańskie jest o wiele większe niż jakiekolwiek inne.

p.s. Czy izrael tez jest wyposazony w f-16ki ?

ob@r 04.02.2003 16:28

no wojna z koreą nikogo nie urzadza, tylko chyba samą koreę - istny koniec świata.
A co do zbliżenia koreii to owszem ale niemożliwe z ekonomicznego punktu widzenia, nie ma takiej kasy ani korea południowa aby wyrówanc niedostattek, no nie ma o czym mowić.
A poza tym KORA plc NIE MA ROPY- na której najbardziej zalezy USA, nie oszukując sie śmiem twierdzic że to jest głowna przyczyną eskalacji konfliktu.

lecz gdyby - to wtedy amerykanie kupowaliby od nas ISKRY :P

Makthom 04.02.2003 16:26

A ja się nie zgadzam z większością osób. Samoloty będziemy mieli w sumie dobre, może nie najlepsze, ale zawsze coś. Co więcej poprzez współpracę z Lockheedem będziemy mieli dostęp do F22, jeżeli będziemy chcieli wymieńić kolejne samoloty. Co do Grippena to owszem jest on dobrym samolotem, ale czy takim tanim? Myślę, że części do f16 są tańszę bo jest ich więcej na rynku. Poza tym konsorcjum produkujące Grippena nie ma takiej siły na rynku i w przypadku niesprzedania wystarczającej ilości samolotów po prostu może upaść, a to raczej amerykańskiej firmie nie grozi.
Decyzja i tak jest polityczna, w tej chwili wszystko zależy od tzw lobby, amerykanie mają je silniejsze i lata przewagi nad Szwecją odnośnie wywierania wpływu przedsiębiorstw na rządy. Nikt mi ni emoże powiedzieć, że komisja odwaliła swoją pracę ze nic...

Ormianin 04.02.2003 16:20

Cytat:

ob@r napisa***322;(a)
skoro tak to bedą potrzebowac tych f-16tek a nie sprzedawać..:) ciekawe czy na kogo padnie po iraku, (czy znowu Bush zakręci butelką na kole miedzy koreą plc a np.: kubą)
Z Korea Pn moze byc gorzej, bo maja oficjlanie bron jadrowa, ktora na dodatek potrafia przenosic za pomoca rakiet balistycznych... bylo w prasie niedawno, ze Japonie ostrzelali... a tam jest dalej rezim komunistyczny, wiec watpie, poza tym bardzej chyba Azji zalezy na zblizeniu dwoch Korei niz niesnaskach wojennych, Amerykanie walczyli juz w Korei w latach 50-tych wiec mysle ze taka wojna ich nie urzadza...
Co do Kuby to juz tak jakby nieistnieje, nie ma to poparcia nikogo, ZSRR i kraje bylego Ukladu Warszawskiego nie inwestuja... wiec kwestia czasu jak tam zajda wielkie przemiany od wewnatrz, jedynie chyba bedzie jeszcze za zycia Fidela Kuba jaka znamy, potem ktoz to wie co stanie sie z tym biednym panstwem

pozdrawiam:)

ob@r 04.02.2003 16:08

skoro tak to bedą potrzebowac tych f-16tek a nie sprzedawać..:) ciekawe czy na kogo padnie po iraku, (czy znowu Bush zakręci butelką na kole miedzy koreą plc a np.: kubą)

tomgoo 04.02.2003 13:47

Cytat:

koskut napisa***322;(a)
ja także zgadzam sie z Nol-em 100%

a z tym offset-em, co to niby miał przeważyć na stronę ameryk., też już powoli nas robią w "DU..." bo miałą być 10 mld. a już spadł do 6 mld.

heh to pewnie dlatego iż USA brakuje kasy na wojne z Irakiem....

ob@r 04.02.2003 11:58

jasne ze zartowałem a co myślisz ...SiD

no tak gdybać można ale może ktoś poda pare faktów za lub przeciw, ja doszukałem sie zestawienia (niestety po angielsku) poniewaz państwo Chile miało podobny problem - z tego co czytam z podobnych pobudek musiało zmienić samoloty .. gdyby ktoś miał lepsze zestawienie samolotów to chętnie poczytam... a co do rządu to tłumaczy sie nie parametrami samolotu (choc to tez po trochu) tylko fuck_off_set_em, co przy obecnej pozycji $ no może eksperci finansowi przewidzieli już że $ skoczy wyżej od euro.

a link do zestawienia http://www.fach-extraoficial.com/ing...pen_mirage.htm jakby był jeszcze f-16 to by było spoko...

nasz rząd zdaje sie być nieomylny i udowodnił to nie raz (przyt. inwestycje w FSO), a o amerykanaach można poczytać na w/w stronce...

koskut 04.02.2003 09:53

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
[BNatomiast Grippen jest samolotem teraźniejsdzej (lub nawet dopiero mającej nadejść [lada chwila]) generacji. - nie zagłębiając się w szczegóły.

Zresztą jak pisaliście, decyzja była polityczna i ******* głupia. Widać wyraźnie, że na arenie międzynarodowej umiemy się tanio sprzedać. [/B]
ja także zgadzam sie z Nol-em 100%

a z tym offset-em, co to niby miał przeważyć na stronę ameryk., też już powoli nas robią w "DU..." bo miałą być 10 mld. a już spadł do 6 mld.

mati1700 04.02.2003 01:06

Hmmm.Ja jestem szczęsłiwy.Mam dosyć euroejskich kolonizatorów :P

Patrix 03.02.2003 18:25

moglo by byc to i to jak dla mnie ;)

-Sid-The-Rat=> 03.02.2003 14:29

obar - political fiction to nie tu...

mam nadzieje ze podales to dla zartu - bo jesli twoje prawdziwe przekonania oscyluja wokol 'tego' to... to brak mi slow

ob@r 03.02.2003 11:39

o czym wy mowicie ??? to przecież wszystko fikcja !!!!

Przeciez najprawdziwsza prawde dowiecie się z stąd , to nas sie boją ...dlatego .... "Balcerowicz musi odejść"

Ormianin 03.02.2003 10:56

Grippeny bylyby lepsze, szczegolnie ze taka decyzje podjeli Czesi (tylko po powodzi przeznaczyli pieniadze na odbudowe Pragi i na razie wstrzymali sie z zakupem), a ci skubancy wiedza co dobre i nie kieruja sie lizusowskimi sentymentami. Pozatem bedac w jednym sojuszu z sasiadem, korzystnie jest miec maszyny tego samego typu co on. Jakas wojna, jakis konflikt, maszyny moga ladowac na lotnisku sprzymierzenca i tam bez problemu dostac materialy i czesci zamienne.

paput2000 02.02.2003 16:37

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
odremontowanego zlomu nalezy dodac
Jak mi wiadomo, to mają być nowe samoloty. Zdaje się że kwestia odremontowanych już jakiś temu upadła.

PS. Sorry jakoś się pośpieszyłem i napisałem wątek już poruszony wyżej.:'(

paput2000 02.02.2003 16:34

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Lepiej wchodzic usa w dupe niz piepszonym zabojadom.Jak przyjdzie co do czego to jest szans, ze oni nam pomaga.
A nie jak zabojady halt,halt raczki do gory i dowidzenia.

Raczej jestem za tym, aby nikomu w dupę nie wchodzić. Kiedyś to by ZSRR (z musu), a teraz państwo po drugiej stronie oceanu.

Wiadro 02.02.2003 15:00

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Sprawa jest wiadoma, że samoloty będą nowe, z unowocześnionym wyposażeniem itd. Chodzi o to, że nawet mimo tych poprawek F-16 jest traktowany jako samolot poprzedniej generacji, z tym że po liftingu.

Natomiast Grippen jest samolotem teraźniejsdzej (lub nawet dopiero mającej nadejść [lada chwila]) generacji. - nie zagłębiając się w szczegóły.

Zresztą jak pisaliście, decyzja była polityczna i ******* głupia. Widać wyraźnie, że na arenie międzynarodowej umiemy się tanio sprzedać.

Zgadzam sie z Toba Nol w 100%. Grippen jest nowoczesny i zawsze bedzie nowoczesniejszy, a to ze jeszcze nie jest sprawdzony w bitwie o niczym nie swiadczy. Decyzja jest polityczna bo z tego co wyczytalem (a wyczytalem sporo na ten temat) to najlepszy offset mial Grippen. Polacy nie gesi... a w dupe wchodzic potrafia (o lapowkach nie wspomne).

Nol 02.02.2003 14:42

Sprawa jest wiadoma, że samoloty będą nowe, z unowocześnionym wyposażeniem itd. Chodzi o to, że nawet mimo tych poprawek F-16 jest traktowany jako samolot poprzedniej generacji, z tym że po liftingu.

Natomiast Grippen jest samolotem teraźniejsdzej (lub nawet dopiero mającej nadejść [lada chwila]) generacji. - nie zagłębiając się w szczegóły.

Zresztą jak pisaliście, decyzja była polityczna i ******* głupia. Widać wyraźnie, że na arenie międzynarodowej umiemy się tanio sprzedać.

-Sid-The-Rat=> 02.02.2003 14:31

eh - odremontowane f16 mielismy brac 2 lata temu - tzw block a/b - to co dostajemy to block c/d, maszyny nowiutkie - wchodza do sluzby dopiero

i o ile nie czepialbym sie do wartosci bojowej tych maszyn (jedne z nielicznych testowanych w realnych war bojowych - lataja na nich Izraelici - a oni co i rusz musza jakas bombke spuscic)- to forma przetargu i ewidentne politycze tlo decyzji mnie mierzi

Laser 02.02.2003 14:26

Witam !

latawce RULEZ ;)

Nol 02.02.2003 14:04

I w ten sposób doszliśmy do puenty:)

Ormianin 02.02.2003 13:55

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
A ja powiem tak. Amerykanie pozbywają się złomu a Polacy go biorą.....
odremontowanego zlomu nalezy dodac

tomgoo 02.02.2003 13:53

A ja powiem tak. Amerykanie pozbywają się złomu a Polacy go biorą.....

Nol 02.02.2003 13:46

Od dość długiego czasu (ładnych parę latek) interesuję się militariami, tj. lotnictwem wojskowym nowoczesnym i marynarką (tesh nowoczesną) i powiem tak:

F-16 to w porównaniu do Grippena nieporozumienie.

Co do przyczyn wyboru takiego samolotu, to zgadzam się z powyższymi odpowiedziami userów.

Franc 02.02.2003 11:39

Nasi w tyłek wchodzą a Amerykanie się cieszą - będzie rynek zbytu na samoloty które będą u nich jeszcze tylko rok czy dwa użytkowane w lotnictwie - przesiadają się na inne. Poczekamy zobaczymy czy decyzja była słuszna (czy nam się opłaci, czy dobrze wykorzystamy offset - oto to pytanie, tym na górze na pewno a nam szaraczkom? )

Weron 02.02.2003 09:12

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Prawdę mówiąc to nie wiadomo o co do końca chodzi.
Mam wrażenia że nasz obecny, kochany, nieomylny, wszystkowiedzacy, popularny, nieustępliwy, arogancki rząd - wchodzi USA w dupę bez środka zwilżającego, ewentualnie przeciwciernego (czytaj wazeliny).

Lepiej wchodzic usa w dupe niz piepszonym zabojadom.Jak przyjdzie co do czego to jest szans, ze oni nam pomaga.
A nie jak zabojady halt,halt raczki do gory i dowidzenia.

paput2000 02.02.2003 01:15

Prawdę mówiąc to nie wiadomo o co do końca chodzi.
Mam wrażenia że nasz obecny, kochany, nieomylny, wszystkowiedzacy, popularny, nieustępliwy, arogancki rząd - wchodzi USA w dupę bez środka zwilżającego, ewentualnie przeciwciernego (czytaj wazeliny).
F-16 - pomimo dość starego rocznika jedst bardzo dobrym samolotem, bardzo łatwym w prowadzeniu, zwinnym i manewrowym. Jest to jednak tylko mysliwiec którego cechy wielozadaniowości z trudem można zauważyć. Za tak przemawiają nie tylko cechy funkcjonalne, ale fakt iż używa go najpotężniejsza pod względem technologicznym armia - armia USA.
Z drugej zaś strony, tajemnicą Poliszynela jest, iż nie jaki pan Gudzowaty skumał się z kapitałem amerykańskim w sprawie rozwoju produkcji biopaliw w Polsce i cholera mnie bierze jak w prosty sposób ten fakt można skojarzyć nie tylko z ustawą o biopaliwach, ale także z offsetem amerykańskim po wybraniu właśnie F-16.
A Grippen? - niech będzie lepszy - i tak nie miał szans, ponieważ w Polsce mamy pozory demokracji, a tak naprawdę wszystko rozgrywa się w pewnych małych salonikach po za naszymi plecami i uwagą, a bezkarność sięga szczytu.

Sniper 02.02.2003 01:03

Laser - skąd ja to znam ;)))))

i moja refleksja :

W/g mnie Ormianin ma racje - decyzja polityczna - mirage ( oczywiscie kto tym lata poza francuzami ????? nikt czyli kiszka z miejsca out )

boje sie ze kiedys te "nasze" f-16 polecą w 1 linii na wojenie
USA vs ktokolwiek_kogo_usa_uzna_za_wroga
bo w sumie to nie ich beda - ale czas to pokaze

TVC 02.02.2003 00:55

A ja zadam inne pytanie!Ciekawe czy USA przeniesie bazy z Niemiec do nas???

shuma02 02.02.2003 00:47

jak by niebyło, F-16 są i tak dużo lepsze od tych naszych Iskier, czy też przestażałych Mig'ów na których do tej pory lataliśmy.
moim zdaniem powinniśmy byli wybrać coś europejskiego bo wkońcu pchamy sie do Uni, i chcemy być częścią Europy, a nie jak dotąd, dalekim nie znanym wschodnim sąsiadem.
ale kupując F-16 podtarliśmy tyłek amerykanom, a któż niechce mieć amerykanów po swojej stronie.
jak by niebyło, i tak nam sie samoloty nieprzydadzą, dług państwowy coraz większy, a tysiące wychodzących studentów dalej pracy nie ma... :(

shuma02

Wiadro 01.02.2003 23:56

Nie jestem specjalista ale Grippen to noweczesniejsza konstrukcja przystosowana do wojny elektronicznej, po prostu przyszlosciowa. F-16 ma juz swoje najlepsze lata za soba i za niedlugo zostanie zastapiony. Uwazam ze dla Polski lepszym wyborem sa Grippeny bo znajac nasz rzad i nasze mozliwosci ekonomiczne beda pewnie latac ze 30 lat ;) jak nie wiecej.

MinX 01.02.2003 21:26

:^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

Laser 01.02.2003 20:35

Witam !

Ja sie na tym nie znam / i nie pytam o wyjasnienie / ale zmienie troszeczke temat:> Minister Spraw Zagranicznych Wlodzimierz Cimoszewicz oswiadczyl, ze

Polska

> rozpocznie wojne z Irakiem takze w sytuacji, gdy nie da na to zgody

ONZ,

a

> nawet gdyby do wojny nie przystapily Stany Zjednoczone.

> Gotowosc bojowa osiagnela juz wyborowa Podkarpacka Orkiestra

> Przeciwpancerna, wyposazona w traby o srednicy 750 mm (sluzace do

> niszczenia umocnien przeciwnika, np. murów), talerze antyrakietowe i

beben

> samonaprowadzajacy.

> W tym tygodniu w strone Iraku wyplynie I Eskadra Kajaków Rakietowych

> (niewykrywalnych dla radarów). Jesli nie nastapia jakies

nieprzewidziane

> trudnosci (np. fale), to flotylla powinna doplynac do Iraku okolo roku

> 2007.

> W najblizszym czasie na Bliski Wschód rusza (autostopem) I Pulk

Kawalerii

> Bezprzewodowej, znany z rubasznych piesni i mocnych lbów.

> Jesli tylko pojawia sie sprzyjajace wiatry, to Bagdad zbombardowany

> zostanie przez II Szwadron Latawców Strategicznych przy pomocy

pisanek,

> dzieki czemu bedzie mozna stworzyc 1000 nowych miejsc pracy dla

artystek

> ludowych (uzycia jaj ubieglorocznych zabraniaja konwencje

miedzynarodowe).

>

> Decydujacy atak na palac Husajna dokona slynna I Wachocka Dywizja

Ciasnych

> Beretów, która wyspecjalizowala sie w desantach bez spadochronów.

> Wynika to nie tylko z braku srodków na sprzet, ale z zaobserwowanego

przez

> naukowców wojskowych zjawiska, ze skoczek bez spadochronu jest

trudniejszy

> do trafienia. Tymczasem w tajnej bazie wojskowej w Pacanowie

prowadzane

sa

> szkolenia emigrantów irackich. Gdy zostanie obalony rezim Husajna,

zajma

> sie oni dolewaniem oleju rzepakowego naszej produkcji bezposrednio do

zloz

> ropy naftowej. Nastepnie ten produkt bedzie sprzedawany odbiorcom na

calym

> globie.

> Swiatowa opinia publiczna zamarla w oczekiwaniu na kolejne dzialania

> naszego supermocarstwa.

By Sniper(r)

Ormianin 01.02.2003 20:18

grippen czy F-16, co wy na to?

Wystarczylo popatrzec z jakimi honorami Bush podejmowal Kwasniewskiego. Juz wtedy musial byc postanowiony F-16.
Czy podjeto sluszna decyzje? Na pewno slusznie nie wybrano Mirage, na tym lataja tylko Francuzi i u nas byloby podobnie jak z Berlietem. Mi sie z tym F-16 o tyle nie podoba, ze jest to maszyna o cechach bardziej strategicznych niz Grippen. Ma wiekszy zasieg, ale co, planujemy tym latac i bic sie nad Kosowem czy Czeczenia? Nawet Grippen w obronie Polski nie bylby tankowany do pelna, bo po co nadawac mu wieksza mase startowa, zeby byl mniej zwrotny i wiecej paliwa wychlal? To juz niech lepiej wezmie wiecej uzbrojenia. Mi sie widzi ze byla w tym wszystkim decyzja scisle polityczna.
Biorac Grippena zaakceptowalibysmy miejsce przeznaczone nam w Europie: jestesmy wprawdzie duzym krajem i waznym, ale miejsce dla nas jest po wszystkich dotychczasowych czlonkach Unii. A my
mamy ambicje rownania sie z Hiszpania. Pokazemy wiec Unii ze nas stac na odmiennosc i ze Polska jest na tyle potezna ze prowadzi niezalezna od Unii polityke obronna tylko w porozumieniu z USA. Znowu potrzasamy polska szabelka.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:31.