![]() |
Ricoh MP7040A-WA a bios
Kolega ma nagrywarke Ricoh MP7040A-WA 4x4x20 , i chce uaktualnić bios . Na stronach CDRinfo jest bios w wer.1.60 ale nie ma opisu, co ten bios daje nowego. Więc jeśli ktoś już go używał to proszę o jakieś bliższe informacje na ten temat. A jeśli ktoś uaktualniał już BIOS tym modelu to proszę o rade jak to poprawnie zrobić. Szukałem tego w poprzednich postach, ale nie znalazłem niczego na ten temat.
|
opis
Witam
Polecam stronkę firmy, która wspiera nagrywarki Ricoh: www.met.com.tw/eng A tutaj link, który wszystko tłumaczy: http://www.met.com.tw/eng/download/d...oh/mp7040a.htm Narazie Fire by Ricoh7240A |
Witam !
Proximity - widze ze sie zjawiasz jak tylko pojawi sie słowo RICOH ;) |
Cytat:
pozdrawiam:) |
Witam !
Narazie pale tylko na DYSANACH i TDK'ach METTALLIC i nie mam MSE - a jak sie pojawia to wyłączam odczyt z wyprzedzeniem i jest czasami spox... |
Witam
Ja ostatnio kupiłem Platinum x48 10 sztuk slim'y zapakowane w 10ciopaku (na opakowaniu jest wynik niemieckiego testu "sehr gut"). Moge z czytym sumieniem je polecić. Nagrywają się z pełną prędkością (u mnie x24 - MP7240A)i nie mam żadnego MSE - czas nagrania ok. 4.10 min. Mam bios 2.08 i aspi 2.71.2. Mam pytanie co do testu z NERO (ten z kwadracikami) - u mnie często tylko pod koniec są żółte kwadraciki i czasami 1 czerwony (platinum x48). Jak u was to wygląda? Próbowaliście te Esperance czarne? Narazie PS: Laser ja nie mam czasu :czas: na przeglądanie wszystkich listów i dlatego patrzę głównie na Ricohy, ale ty, jak widzę, masz chyba palmtopa z podłączeniem do inetu przez gprs z przeglądarką www i full kolor ekranik i zawsze , gdziekolwiek jesteś, jesteś online :peace: :D |
Platinum x48 miało być a nie gość z fajką
|
Esperance czarne chodza u mnie ok, mysle ze sa bardzo dobre
|
Cytat:
Palmtopa nie mam a bardzo chciałbym miec / szukam sponsora moze sie jakis znajdzie na forum - COMPAQ'i sa fajne ;) / Co to tego ze jestem cały czas online - no od 3 miechów mam stałe wiec jak odpalam kompa to przysysam sie do jakiegos FTP;) i zasysam - i odpalam forum i jest sobie zminimalizowane i co jakis czas sprawdzam new replies ;) |
Przepraszam, że się wtrącę, ale co to ma za związek z moim pytaniem?
Czy nie prościej by wam było przejść na GG ? :czytaj: |
Cytat:
Przeprazam Cie bardzo ale ja razem z Proximity toczymy jush dosyc długi bój oto aby dojsc do przyczyny pewnego błedu i jak najskuteczniej go wyeliminowac - dotyczy on nie akceptowania przez nagrywarki RICOHA oraz wszystkich urzadzen bazujacych na jego wnetrznosciach niektórych nosników - jest to przypadkowe i bardzo dziwne. ;) ;) Co do Twojego pytania, Aktualizacja BIOSU w nagrywarkach RICOH polega na odpaleniu programu RFlash i wskazaniu napedu który ma byc flashowany / załączm zrzut / - wszystko sie dzieje w srodowisku WINDOWS w trybie graficznym wiec nie powinienes miec z tym najmniejszych problemów - program do flahhowania i plik z biosem MUSI byc w jednym folderze. Co wprowadza nowy bios: Upgrade Detail : 1. Supported the MMC RAW write mode 2. Improving reading quality of CD TEXT. 3. It was corrected that it can be read a track with an ˇ@ undecided mode. Pozdrawiam ;) ;) |
Ilość załączników: 1
Oryginalne okno RFLASHA wyglada tak
|
Okno z opisem
|
No i bios do wymienionej przez Ciebie nagrywarki razem z programem do flashowania. / wersja 1.60 - ze strony wymienionej przez Proximity /
|
Laser masz taki programik do LG ??
|
Cytat:
Ten program do flashowania jest doąłczany do BIOSU / jest razem z plikiem biosu w jednym folderze / albo jest na tej samej stronie co BIOSY i trzeba go zassac LG ma chyba swój program - zassij sobie dowolny bios do lg i zobacz ze jest tam normalny installer. |
Dzięki Laser o taką właśnie odpowiedź mi chodziło. Ma jeszcze jedno małe pytanko , czy ten BIOS przyśpieszy nagrywarke z 4x do 6x.
PS. Proximity tobie również dzięki. :piwo: |
Witam !
Jesli robis upgrade biosu i ten bios jest do tego modelu to nie przyspieszy on nagrywarki. Przyspeszysz sprzet tylko wtedy jak wgrasz do niego bios od wyzszego modelu. Jesli Ci na tym przyspieszeniu bardzo zaley to moge C poszukac - był artykuł w któryms z Chipów i tam była tabela i zdaje mi sie ze te nagrywarke da sie przerobic na 6x poprzez wgranie biosu od "6" Za jakies 15 minut dam Ci odpowiedz. |
Cytat:
Głównie to tak , zależy mi na przyspieszeniu tego modelu , ale również chodzi mi o to aby nagrywała na większej ilości nośników( bo z tego co mi kolega mówił to nagrywa mu na wąskiej ilości nośników ). |
Witam !
Kurde ale sie zgapiłem na CDRINFO jest opisane jak ten sprzet przerobić !! Tutaj masz linka ! http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/przerobki-ricoh.php3 |
Ok dzięki . Sprawdze tą metode dopiero w sobote jak bede u niego. pozdrawiam.
|
WOW
Witam
Laser ty naprawdę nie masz nic do roboty??!!!!:zeby: Ja myślałem, że podałem wszystko prosto a ty tu tak łopatologicznie dałeś czadu!!! (kurcze, że chciało ci sie rysunki strzelać):cisza: PS: Ja też mam stałe łącze u siebie w domciu :-) Narazie |
Re: WOW
Cytat:
Internet ja bardzo lubic i siedziec tu przez 16 godzin na doba ;) Tłumacze tak bo ja sam wymagam czasmi takiego tłumaczenia - wiec staram sie jak najjasniej ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:31. |