Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   System XP nie widzi nagrywarki teac R55S (https://forum.cdrinfo.pl/f5/system-xp-nie-widzi-nagrywarki-teac-r55s-16243/)

Solty 03.02.2003 14:23

System XP nie widzi nagrywarki teac R55S

System windows XP nie widzi mi nagrywarki TEAC R55S na kontrolerze SCSI Host Advansys PnP ABP 5140. Wgrałem nowy firmware i nic nie pomogło. Także szukałem przeróżnych sterowników do tej karty i nic. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o odpowiedź. Z góry dzięki!

Y@nkee_PL 03.02.2003 15:11

Zainstaluj sterowniki ASPI, jesli nie pomoze to:

1) czy BIOS kontrolera SCSI wykrywa nagrywarke po odpaleniu kompa?
2) czy kontroler zostal prawidlowo wykryty w XP?
3) czy na poprzednim systemie wszystko gralo jak nalezy?

Solty 03.02.2003 15:28

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
Zainstaluj sterowniki ASPI, jesli nie pomoze to:

1) czy BIOS kontrolera SCSI wykrywa nagrywarke po odpaleniu kompa?
2) czy kontroler zostal prawidlowo wykryty w XP?
3) czy na poprzednim systemie wszystko gralo jak nalezy?

Mam zainstalowane ASPI pod XP

odp 1) Wykrywa
odp 2) Tak
odp 3) Tak pod 98/ME wszycho grało!

Y@nkee_PL 03.02.2003 17:41

a jak tam inne urzadzenia podlaczone do SCSI?

Y@nkee_PL 03.02.2003 17:49

na stronie http://www.advansys.com wyczytalem, ze posiadacze systemu WinXP nie powinni instalowac zadnych sterownikow do tego typu kontrolera, poniewaz urzadzenie moze dzialac nieprawidlowo

wez jeszcze sprobuj zainstalowac 'ASPI for WinNT/Win2000/WinXP' z tej wlasnie strony, oto link: http://www.advansys.com/drivers/Advansys/NTASPI32.zip

Solty 03.02.2003 18:21

[QUOTE]Y@nkee_PL napisa***322;(a)
na stronie http://www.advansys.com wyczytalem, ze posiadacze systemu WinXP nie powinni instalowac zadnych sterownikow do tego typu kontrolera, poniewaz urzadzenie moze dzialac nieprawidlowo

wez jeszcze sprobuj zainstalowac 'ASPI for WinNT/Win2000/WinXP' z tej wlasnie strony, oto link: http://www.advansys.com/drivers/Advansys/NTASPI32.zip
[/QUOTE

Wgrałem i nic nie pomogło! niewykryte urządzenie!
a na SCSI to tylko nagrywarke mam
Wogóle jaja bo millenium normalnie mi wykrywał a tu nie wiem ani 2000/XP nie chce wykryć!

Y@nkee_PL 03.02.2003 18:54

Cytat:

Solty napisa***322;(a)
Wgrałem i nic nie pomogło! niewykryte urządzenie!
a na SCSI to tylko nagrywarke mam
Wogóle jaja bo millenium normalnie mi wykrywał a tu nie wiem ani 2000/XP nie chce wykryć!

czy w menedzerze urzadzen masz ta nagryware jako niewykryte urzadzenie (z wykrzyknikiem), czy nie ma nic jakby nie byla nawet podlaczona?

Solty 03.02.2003 19:40

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
czy w menedzerze urzadzen masz ta nagryware jako niewykryte urzadzenie (z wykrzyknikiem), czy nie ma nic jakby nie byla nawet podlaczona?
TAK jako niewykryte urządzenie z wykrzyknikiem !

Y@nkee_PL 03.02.2003 22:26

Cytat:

Solty napisa***322;(a)
TAK jako niewykryte urządzenie z wykrzyknikiem !
:blee: hmmm... zrob tak:
usun teraz to urzadzenie z wykrzyknikiem i restarcik, zobaczymy co system wykryje
chyba ze juz probowales, to juz wtedy nie mam pojecia co jest nie tak :(
jesli nadal bedzie ZONK (( to postaram sie do tego topicu sciagnac pare osob, moze cos jeszcze poradza

PS. qrcze, troche mnie to zasmuca jak nie moge juz wiecej pomoc :(

surff 03.02.2003 22:41

Skoro pod innymi systemami Ci to śmiga to znaczy że winą są złe drivery. Spróbuj zainstalować drivery w trybie awaryjnym. Możesz też uaaktualnić BIOS płyty głównej. Napisz czy masz porządne drivery pod platformę 2K/XP. Pozdro

Y@nkee_PL 03.02.2003 22:57

mam jescze jeden pomysl, zwiazany z moim poprzednim

odlacz wogole od kompa nagryware
potem w menedzerze urzadzen usun kompletnie kontroler SCSI i restart
niech winda na nowo wykryje SCSI
wylacz kompa i podlacz spowrotem nagryware, Power ON
i czekamy co na to XP-ek ;)

Pozdrawiam.

Laser 03.02.2003 23:08

Witam !

Tak mnie cos natchnęło !

Spróbuj włożyc kontroler / rozumie ze jest na PCI / w inny slot.

Moze cos sie z przerwaniami albo cos takiego wali ...

Spróbuj jak mozesz zobaczymy

Pozdrawiam

JESZCZE małe spostrzezenie - podczas zagorzałej dyskusji z Yankee na temat Twojego problemu nasuneło sie nam pytanie.

Czy ten kontroler nie jest przypadkiem na złaczu ISA ??

Bo jesli jest to chyba masz rozwiazanie - za stary kontroler i XP nie chce go "znać"

;)

Solty 04.02.2003 09:59

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Tak mnie cos natchnęło !

Spróbuj włożyc kontroler / rozumie ze jest na PCI / w inny slot.

Moze cos sie z przerwaniami albo cos takiego wali ...

Spróbuj jak mozesz zobaczymy

Pozdrawiam

JESZCZE małe spostrzezenie - podczas zagorzałej dyskusji z Yankee na temat Twojego problemu nasuneło sie nam pytanie.

Bo jesli jest to chyba masz rozwiazanie - za stary kontroler i XP nie chce go "znać"

;)

Słuchajcie wszystkie wasze sugestie nie pomagają. Uaktualniony bios mam, w trybie waryjnym też próbowałem, wyciągałem karte z jednego slotu do drugiego i nic! Tam ktoś napisał że mam na PCI karte nie ona jest na SCSI! A jeśli chodzi o tą ostatnią sugestie to bardzo możliwe że za stara karta i nie wykryje mi jej tylko odpiszcie co z tym ISA bo tego nie kapuje!

Solty 04.02.2003 10:01

A złącze ISA no chyba tak to problem rozwiązany

Solty 04.02.2003 10:03

No bo to jest stara płyta główna Shuttle V661 o chipsecie BX. No i ta karta to jest ta stara SCSI

Solty 04.02.2003 10:09

na Mostek (bridge) Intel 82371AB/EB PCI do ISA (tryb ISA)

Laser 04.02.2003 10:17

Witam !

Chodziło oto jakie złącze ma KONTROLER SCSI ale nie chodzi o złacze do któreg sie podpina napedy tylko złącze które sie wkłada w płyte główną;)

Sam mam MSI BX Master i płyta ta ma jedno złacze ISA - takie duze czarne na samym dole.

Ale skoro mówiłes ze przekłądałes kontroler do róznych slotów to jest on pewnie na PCI - białe mniejsze gnianda na płycie głównej;)

Dobrze by było skombinowac chociaz na próbe jakis nowszy kontroler SCSI i zobaczyc czy cos to da - takie sa moje sugestie.

Solty 04.02.2003 10:55

nie nie już wiem o co ci chodzi tak mam na ISA takie trzy duże czrne mam. A PCI wiem jak wygląda to mam np. karte grafiki czy muzyczną.

Laser 04.02.2003 10:58

Cytat:

Solty napisa***322;(a)
nie nie już wiem o co ci chodzi tak mam na ISA takie trzy duże czrne mam. A PCI wiem jak wygląda to mam np. karte grafiki czy muzyczną.
Witam !

Czyli mimo tego ze teoretycznie ten kontroler powinien bezproblemowo działac pod XP to widac ze nie działa tak jak powinien.

Tak jak mówiłem wczesniej postaraj sie pożyczyc jakisc kontroler SCSI na PCI i zobaczyc czy bedzie ok - jesli tak to znaczy ze musisz zaopatrzyc sie w nowy kontroler albo wrócic do 98se

Pozdrawiam

Solty 04.02.2003 11:51

Tak z tym że wcześniej pisałeś że :

A więc jednak bezproplemowo nie powinien działać ?

Mam jeszcze jedno pytanie : czy przestawienie zworek na karcie moze cos ewentualnie pomoc ?

Laser 04.02.2003 12:08

Cytat:

Solty napisa***322;(a)

Mam jeszcze jedno pytanie : czy przestawienie zworek na karcie moze cos ewentualnie pomoc ?

Witam !

Kazda metoda jest dobra jak poskutkuje - nic nie tracisz przestawiajac zworki / rozumiem ze w ten sposób zmieniasz ustawienie PRIMARY /SLAVE / - spróbuj ja szczerze mówiac z urzadeniam i SCSI nie miałem doczynienia wiec nie powiem Ci ze poskutkuje.;)

ale staram sie jak moge;)

Pozdrawiam;)

Solty 04.02.2003 12:56

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Kazda metoda jest dobra jak poskutkuje - nic nie tracisz przestawiajac zworki / rozumiem ze w ten sposób zmieniasz ustawienie PRIMARY /SLAVE / - spróbuj ja szczerze mówiac z urzadeniam i SCSI nie miałem doczynienia wiec nie powiem Ci ze poskutkuje.;)

ale staram sie jak moge;)

Pozdrawiam;)

Ok dzięki za ogólne informacje chyba faktem będzie jak trzeba kupić kontroler nowy ale tak sie zastanawiam czy wtedy już nie lepiej pomyśleć o nowej nagrywarce? chyba tak. W każdym razie Dzięki !

Laser 04.02.2003 12:59

Cytat:

Solty napisa***322;(a)
Ok dzięki za ogólne informacje chyba faktem będzie jak trzeba kupić kontroler nowy ale tak sie zastanawiam czy wtedy już nie lepiej pomyśleć o nowej nagrywarce? chyba tak. W każdym razie Dzięki !
Witam !

No i nawet nie musi to byc nagrywarka na SCSI - IDE sa wystarczające;)

Jesli chcesz zainwestowac w nowa nagrywarke to zwróc uwage na najnowsze dziecko YAMAHY model CRW F1

Szkoda ze problemu nie udało sie rozwiazac - ale ja bym z czystej ciekawosci pozyczył nowszy kontroler i sprawdził czy to rzeczywiscie wina starego kontrolera;)

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:02.