Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   " Każda Epoka Tęskni Za Jakimś Piękniejszym Światem " (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kazda-epoka-teskni-za-jakims-piekniejszym-swiatem-16254/)

Laser 03.02.2003 16:46

" Każda Epoka Tęskni Za Jakimś Piękniejszym Światem "

... refleksje młodego czytelnika nad utworami literatury pozytywistycznej i romantycznej.

Rozwiń myśl.

;) ;) ;)

Licze na Wasza inwencje twórcza i sugestie - prosiłbym o podrzucenie ew materiałów ze stron www.

Dzieki

Yahol 03.02.2003 17:36

Musze cie prosic o wybaczenie!
Po 1. nie jestem mlodym czytelnikiem, tylko starym zgredzacym maruda literackim.
Po 2. Pozytywizm mi wisi i szczerze go nienawidze - ta budowa od podstaw-fuj!
Po 3. Romantyzm - romantyczny to moze ja i kiedys bylem.... ale teraz?!
Po 4. Przestalem sie rozwijac i moje mysli tez!
Po 5. www.szkola.net

Patrix 03.02.2003 18:15

Więc nigdy nie było tak żeby jakoś nie było ;)

Pawel_k 03.02.2003 18:55

Moja rada jest taka: lej wode ile wlezie 8) ew skorzystaj z jakiegos opracowanie ksiarzkowego/online
odnosnie online to trzeba poszukac na oczywistych www takich jak www.sciaga.pl :P

Laser 03.02.2003 19:05

Witam !

Lanie wody to podstawa.

Szukałem na sciadze itp i nic nie znalazłem - moze cos przeoczyłem oczywiste jest ze dokąłdnie takieo tematu nie bedzie ale jakies materiały na temat ułątwiły by sprawe wiec jesli macie zródłą to czekam;)

Opracowanie ksiazkowe - sek w Tym ze moja polonistka zna wszystkie i daje takie tematy zeby nie było w opracowaniach;)

Pozdrawiam Pania od Jezyka Polskiego:czytaj: :) ;)

misz_masz 03.02.2003 20:26

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Pozdrawiam Pania od Jezyka Polskiego:czytaj: :) ;)

No ciekawe co Pani nauczycielka na to?

Laser 03.02.2003 20:50

Witam !

... jak na Lato ;)

A tak na serio to stara nam sie wybic z głowy opracowania.

PS. Misz_Masz - szkoda ze nie jestes polonista.

;)

tomgoo 03.02.2003 21:43

Oj gdyby było wiecej takich nauczycielek o polskiego jaką ja mam:)8)

jacoob 03.02.2003 23:12

[QUOTE]Laser napisa***322;(a)
[B]Witam !

Lanie wody to podstawa.

Szukałem na sciadze itp i nic nie znalazłem - moze cos przeoczyłem oczywiste jest ze dokąłdnie takieo tematu nie bedzie ale jakies materiały na temat ułątwiły by sprawe wiec jesli macie zródłą to czekam;)

Opracowanie ksiazkowe - sek w Tym ze moja polonistka zna wszystkie i daje takie tematy zeby nie było w opracowaniach;)

Wcale nie musisz mieć konkretnie ujetego tematu aby cos tam napisac . W opracowaniach lub na stronkach poszukać trzeba (jezeli się niepamięta ) zamyslu kilku tekstow z literatury Może spróbuj tak ;Najpierw poczętek o tym że wszyscy ludzie czegoś szukaja w życiu i najczęściej nie sa zadowoleni itd ble ble.. potem napisz jak ludzie w epoce romantyzmu postrzegali świat i czego chcieli a co sie działo myślę ze Dziady by tu sie przydaly , Konrad walenrod i powinno sie napisać o tym że Mickiewicz pisał swoje dzieła typu konrad przenoszac je do innej epoki a mianowicie do średniowiecza Napisz o mistycyżmie romantyzmu o tych wszystkich bajkowych światach Bo to właśnie byla ta tesknota No i coś z pozytywizmu np biedne dzieci dlaczego je tak opisywali ? bo chcieli aby mialy lepszy byt To samo się tyczy ciemnoty i tej pracy u podstaw Wymień kilka utworkow Konopnickiej ,Prusa i już .Z opracowań korzystaj tylko wtedy jezeli nieznasz utworu a musisz naznaczyć w wypracowaniu ze wiesz o co w nim chodzi Mam nadzieję ze pomoglem i chyba dobrze zrozumialem temat i ze ci jeszcze bardziej nie namieszalem^_^ No i nie pomylilem epok jezeli chodzi o utwory;)

Laser 03.02.2003 23:40

Witam !

Jacoob - własnie o taka odp mi chodziło !

Dzieki - a czy pomieszałes jakies epoki to spr jutro jak bede to pisał:buu:

dzięki wielkie za pomysł

PS: Moze ktos weźmie przykad z kolegi i tesh da jakas propozycje;)

Sniper 04.02.2003 00:22

Literatura pozytywistyczna to ulubiony kawałek literaturki - ehhh te wspomnienia ;))) (pozdrowienia dla niestety nieżyjącej wspaniałej mojej profesorce z polaka w technikum prof. Filipeckiej - ludzi co to była za kobieta naprawde super podejscie do uczniów miała - wymagająca ale sprawiedliwa - do końca życia bede pamiętał jak zrobiła nam geneze słowa s****ysyn - uwieżcie mi naprawde to brzydkie słowo . Spokój jej duszy - była wspaniała.

Echhh rozczuliłem się.

Jacoob widac ze młody wiekiem jesteś ;)) albo niedawo maturka ;)) no Walenrod to był mój idol ;)))

a tak pozatym to ja mam pytanie:

DLACZEGO DO K... NĘDZY NA POLIBUDZIE NIE MA POLSKIEGO ????, A SĄ INNE JĘZYKI ??????

Laser 04.02.2003 00:26

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
a tak pozatym to ja mam pytanie:

DLACZEGO DO K... NĘDZY NA POLIBUDZIE NIE MA POLSKIEGO ????, A SĄ INNE JĘZYKI ??????

Witam !

No ciekawe - przeciesh jezyki to przedmioty humanistyczne wiec albo razem z Polakiem albo zadnego !

Sniper 04.02.2003 00:28

Generalnie to mi to już zwisa, jestem już po ale powiem szczerze brakowało mi go na studiach.

jacoob 04.02.2003 01:05

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
Jacoob widac ze młody wiekiem jesteś ;)) albo niedawo maturka ;)) no Walenrod to był mój idol ;)))
Młody... hmmm pochlebiasz mi ale fakt w wieku 31 lat jeszcze nie czuje sie staro :) No i ta maturka tez ladnych parenaście lat była temu. poprostu niektóre rzeczy się pamieta a akurat moja szwagierka lat 18 trenuje z moją zoną do matury a ponieważ robią sobie lekcje na całej powierzchni mojego dywanu i co chwila słyszę "CZY MOZESZ SCISZYC TO STRZELANIE" to conieco sobie przypomniałem^_^ ^_^ ^_^

Sniper 04.02.2003 02:11

Cytat:

jacoob napisa***322;(a)
Młody... hmmm pochlebiasz mi ale fakt w wieku 31 lat jeszcze nie czuje sie staro :) No i ta maturka tez ladnych parenaście lat była temu. poprostu niektóre rzeczy się pamieta a akurat moja szwagierka lat 18 trenuje z moją zoną do matury a ponieważ robią sobie lekcje na całej powierzchni mojego dywanu i co chwila słyszę "CZY MOZESZ SCISZYC TO STRZELANIE" to conieco sobie przypomniałem^_^ ^_^ ^_^
Jeja sorkiiiiiii :) ale śie juz przyzwyczaiłem ze jako ,że ja 6,5 lat temu maturke robiłęm to ja tu jestem wapniak ;))) sorki jeszcze raz - ale wstyd sie przyznac ostatnio zaczełem po raz kolejny czytac Ludzi bezdomnych - ;)) kurcze widzisz jednak grając przypominasz sobie - no a mówia że gry ogłupiaja ;))

jacoob 04.02.2003 20:19

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
Jeja sorkiiiiiii :) ale śie juz przyzwyczaiłem ze jako ,że ja 6,5 lat temu maturke robiłęm to ja tu jestem wapniak ;))) sorki jeszcze raz - ale wstyd sie przyznac ostatnio zaczełem po raz kolejny czytac Ludzi bezdomnych - ;)) kurcze widzisz jednak grając przypominasz sobie - no a mówia że gry ogłupiaja ;))

Niema sprawy^_^ A gry jak twierdzi moja zona nie ogłupiają tylko człowiek traci słuch i wzrok np" Wynieś śmieci" a ty nic^_^ ||

Sniper 04.02.2003 23:36

Cytat:

jacoob napisa***322;(a)
Niema sprawy^_^ A gry jak twierdzi moja zona nie ogłupiają tylko człowiek traci słuch i wzrok np" Wynieś śmieci" a ty nic^_^ ||
ale to fakt - bo ja kosz ostatnio zobaczyłęm jak mi postawili go na biurku przed monitorem ;)

jacoob 05.02.2003 01:09

No a właśnie Laser powiedz jak tam Ci idzie ,wymyslileś cos ciekawego?

Sniper 05.02.2003 01:12

Ciiii Laser już spiii. luli luli laaaaa

misz_masz 05.02.2003 07:58

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)

I coś miłego Mu się śni. luli luli laaaaa

Laser 05.02.2003 10:41

Cytat:

jacoob napisa***322;(a)
No a właśnie Laser powiedz jak tam Ci idzie ,wymyslileś cos ciekawego?
Witam !

W sumie to poczatek mam - musze jeszcze rozwinąć Twoją myśl na podstawie lektur i bedzie dobrze :) ;)

Laser 05.02.2003 10:42

Cytat:

Cytat:

I coś miłego Mu się śni. luli luli laaaaa

:) :D ^_^ ;)

jacoob 05.02.2003 20:33

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

W sumie to poczatek mam - musze jeszcze rozwinąć Twoją myśl na podstawie lektur i bedzie dobrze :) ;)

No to dobrze :) pisz pisz a potem nam to ładnie wkleisz w posta , ocenimy , ktoś poprawi błedy ortograficzne ( ja nie ^_^ ) J wspólnymi siłami 6 murowana :)

tomgoo 05.02.2003 22:42

Cytat:

jacoob napisa***322;(a)
No to dobrze :) pisz pisz a potem nam to ładnie wkleisz w posta , ocenimy , ktoś poprawi błedy ortograficzne ( ja nie ^_^ ) J wspólnymi siłami 6 murowana :)
Jasne i jeszcze jak sie profesorka zachwyci jego wypracowaniem to 6 na koniec roku murowane!!!;) 8) :D

Sniper 05.02.2003 22:43

noooo jak nie panowie mgr zajma to bedzie 6 jak nic ;))) - ale szczerze zawsze uwielbiałem w wypracowaniach to jak za duzo w zdani miałem jednego słowa i synonimów sie szukało od tego słowa to była jazda ;)))

jacoob 05.02.2003 23:15

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
noooo jak nie panowie mgr zajma to bedzie 6 jak nic ;))) - ale szczerze zawsze uwielbiałem w wypracowaniach to jak za duzo w zdani miałem jednego słowa i synonimów sie szukało od tego słowa to była jazda ;)))
to fakt np Kochanowski,poeta ojciec literatury, fraszkopisarz , pan czarnolasu,ojciec urszulki,i tym podobne banialuki

Sniper 05.02.2003 23:17

Cytat:

jacoob napisa***322;(a)
to fakt np Kochanowski,poeta ojciec literatury, fraszkopisarz , pan czarnolasu,ojciec urszulki,i tym podobne banialuki
dokładnie to miałem na mysli - ale i tak potem na marginesie babka pisała styl! bo gdzies cos jej sie powtórzyło - ehhh te wspomnienia

jacoob 05.02.2003 23:24

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
dokładnie to miałem na mysli - ale i tak potem na marginesie babka pisała styl! bo gdzies cos jej sie powtórzyło - ehhh te wspomnienia
Ja nie miałem prawie nigdy styl tylko Ort!:D albo nieczytelne!

Sniper 05.02.2003 23:31

kiedys poszedłęm do mojej kobiety jak w tym kawale bo nie mogłem odczytac co mi nabazgrała pod wypracowaniem - a ta mi mówi ze napisała mi "pisz czytelnie" az parsknełem smiechem, ona tez zreszta jak pisałem super babka była...

jacoob 05.02.2003 23:36

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
kiedys poszedłęm do mojej kobiety jak w tym kawale bo nie mogłem odczytac co mi nabazgrała pod wypracowaniem - a ta mi mówi ze napisała mi "pisz czytelnie" az parsknełem smiechem, ona tez zreszta jak pisałem super babka była...
W moim przypadku to wygladało tak: kobieta wzywa mnie do mojej wlasnej pracy i pyta co tam napisałem a ja niestety sam sie niemoglem rozczytać ^_^

jacoob 05.02.2003 23:38

No my tu gadu gadu a tam biedny Laser sie poci nad pracą;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:34.