Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CloneCD - VirtualDrive (https://forum.cdrinfo.pl/f2/clonecd-virtualdrive-16525/)

esem 08.02.2003 17:07

CloneCD - VirtualDrive

Pytanie do użyszkodników:
Jak zrobić aby zamontowany na napędzie wirualnym Clone CD obraz pozostawał po zresetowaniu komputera?
Próbuję różnych opcji i nic. Zamonuje obraz gry dla dzieciaka i wszystko jest O.K. Po restarcie komputera muszę montować obraz od początku. Nie ma na to sposobu? W Deamon nie ma takich problemów ale tam są tylko 4 napędy wirtualne. 8)

Patrix 08.02.2003 17:11

Można spróbować z autostartem.
Albo zainstalować Alcohola

Zeus 08.02.2003 17:11

Re: CloneCD - VirtualDrive

a Alcohol ???
Ma 31 napedow (powinno wystarczyc) i na opcje montowanie przy starcie systemu.
Pozdrawiam

esem 08.02.2003 17:15

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Można spróbować z autostartem.

To nie działa, sprawdzałem.
Czy nowy Nero dlaej ma 1 napęd wirtualny. 8)

kizio 08.02.2003 17:28

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Czy nowy Nero dlaej ma 1 napęd wirtualny. 8)
A Nero ma wogóle napęd wirtualny??????

Zeus 08.02.2003 17:33

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
A Nero ma wogóle napęd wirtualny??????
No ma.

Yahol 08.02.2003 17:53

Troche to dziwne! W Daemonie obraz raz zamontowany pozostawal mimo resetu kompa, w VirtualClonie (ktory przecie jest taki jak Daemon, przynajmniej u mnie-tez, jedyne czego nie moglem, nie umialem, to zmusic Clona do zamontowania wiecej niz jednego virtual-napedu.
Odinstaluj virtuala Clona i zainstaluj Daemona. Alkohol u mnie sie nie sprawdzil, pozostalem przy Clonie+Daemon.
Albo zainstaluj sobie innego virtuala, jest tego troche.

esem 08.02.2003 18:07

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Troche to dziwne! W Daemonie obraz raz zamontowany pozostawal mimo resetu kompa, w VirtualClonie (ktory przecie jest taki jak Daemon, przynajmniej u mnie-tez, jedyne czego nie moglem, nie umialem, to zmusic Clona do zamontowania wiecej niz jednego virtual-napedu.
Odinstaluj virtuala Clona i zainstaluj Daemona. Alkohol u mnie sie nie sprawdzil, pozostalem przy Clonie+Daemon.
Albo zainstaluj sobie innego virtuala, jest tego troche.

Mam zinstalowanego Deamona - ale on ma tylko 4 napedy.
CloneCD zakłada mi wszystkie napędy (osiem) ale po restarcie komputera ponownie muszę montować obrazy.
W Paragonie nie mogę zamontować obrazów ISO (może źle zkrakowany) albo pod winXP "sadzi kupy". Do Alkohola nie mam zaufania.
Nero ma tylko jeden napęd.
Może coś polecicie? Chcę montować obrazy ISO aby syn nie katował mi nagrywarki. 8)

esem 10.02.2003 20:37

Czy mogę przypomnieć się z problemem? 8)

Zeus 10.02.2003 22:15

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Wyglada na to za albo nabierzesz zaufania do Alcohola albo nikt nie pomoze :(
Pozdrawiam.

Yahol 10.02.2003 23:03

Ze znanych mi VirtualDisckow, masz do sprawdzenia:
CD Space
Fantom CD (chodzi wylacznie pod NT/XP)
Paragon CD Emulator
Vapor CD
Virtual CD
no i oczywiscie Daemon CD/DVD
wszystkie, wlacznie z Daemonem, po restarcie,u mnie, zapamientuja podmontowany obraz. Natomiast nie pamietam jakie obrazy (i ile) ktory obsluguje, a niespecjalnie chce mi sie je instalowac:)
No i oczywiscie dochodza do tego: Alkohol, Clone, WinOnCD i inne...
Uzywalem VirtalCD - jest dobry i ma sporo emulowanych dyskow. :)

Monter 11.02.2003 02:59

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Zapytam, może Oli doda opcję automount do VCloneDrive w kolejnej wersji. Jak cos sie dowiem to odpisze tutaj.

esem 11.02.2003 07:48

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Ze znanych mi VirtualDisckow, masz do sprawdzenia:
CD Space
Fantom CD (chodzi wylacznie pod NT/XP)
Paragon CD Emulator
Vapor CD
Virtual CD
no i oczywiscie Daemon CD/DVD
wszystkie, wlacznie z Daemonem, po restarcie,u mnie, zapamientuja podmontowany obraz. Natomiast nie pamietam jakie obrazy (i ile) ktory obsluguje, a niespecjalnie chce mi sie je instalowac:)
No i oczywiscie dochodza do tego: Alkohol, Clone, WinOnCD i inne...
Uzywalem VirtalCD - jest dobry i ma sporo emulowanych dyskow.

No jasne, jeszcze DriveImage :)

Próbowałem Paragona - jest on chyba źle skrakowany, nie montuje mi obrazów *iso. Wrzućcie mi linka dp prawidłowej wersji.
Mam oryginalnego VirualaCD ale w wersji 1.0 (gratisowy dodatek Solteka), montuje tylko brazy *.iso i *.vcd.
Jak w innych postach pisałem z Deamonem są problemy z obrazem płyt zabezpieczonych Laserlookiem - nie zawsze je chce czytać (ma humory).
CloneCD nie zachowuje zamontowanych obrazów płyt, po restacie komputera zabawa jest od nowa.
Nero ma tylko jeden napęd.
I tak to już jest. 8)

Yahol 11.02.2003 08:23

Byl chyba na "fosi",tak ma w :)nazwie:), ale juz nie ma, a "vanadoo" nie dziala:(

esem 11.02.2003 08:26

Ja właśnie mam z fosi. Oczywiście Paragon. 8)

Monter 11.02.2003 11:04

Jeśli kogoś to interesuje nadal, Oli właśnie potwierdził, iż planuje dodanie tej opcji automount w jednej z kolejnych wersji CloneCD.
No to czekamy :chytry:

esem 11.02.2003 11:56

Tak, to byłoby bardzo dobrze.
Ale co narazie (w zamian)? 8)

esem 11.02.2003 19:08

Zaryzykowałem założenie Alkohola. Jak narazie nie radzi sobie z obrazem Hugo (laserlook) zrobionym CloneCD - te same objawy co na Deamon. Robię więc obraz Alkoholem, zaczęła się 2 godzina. Napiszę jak skończę, mam nadzieję że nie zostanę alkoholikiem - już leci 3ci Żywiec a dopiero 3%.
P.S. Dzięki Zetoxa! 8)

grzeniu 11.02.2003 19:40

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Zaryzykowałem założenie Alkohola. Jak narazie nie radzi sobie z obrazem Hugo (laserlook) zrobionym CloneCD - te same objawy co na Deamon. Robię więc obraz Alkoholem, zaczęła się 2 godzina. Napiszę jak skończę, mam nadzieję że nie zostanę alkoholikiem - już leci 3ci Żywiec a dopiero 3%.
P.S. Dzięki Zetoxa! 8)

Wirtualne napedy w alcoholu sa oparte wlasnie na daemonie, dlatego daemon staje sie wtedy niepotrzebny. No i ewentualne problemy beda takie same jak z daemonem, ale wlasnie zrob obraz alcoholem i wtedy zamontuj moze cos z obrazem z clona jest nie tak.

esem 11.02.2003 21:08

Faktycznie, objawy są takie same. Raz uruchamia obraz Hugo a drugi raz nie. Nie wiem co jest grane. 8)

esem 12.02.2003 20:36

Dalej do d..y! Pod alkoholem Hugo uruchamia się tylko jeden raz - potem prosi o oryginalny CD.
Na czym polega sztuczka z Laserlookiem w wydaniu HUGO (Zaczarowany dąb)?
Czy naprawdę synek musi katować mi nagrywarkę bo żaden virtualny napęd nie umie czytać obrazu zarówno zrobionego Clone CD jak i Alkoholem? Każdy napęd jest dobry tylko na jeden raz - a potem klapa. 8)

grzeniu 12.02.2003 21:46

Sprobuj jeszcze zmienic nazwe wirtualnego napedu w alcoholu, jest to wrecz zalecane.

esem 12.02.2003 22:06

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Sprobuj jeszcze zmienic nazwe wirtualnego napedu w alcoholu, jest to wrecz zalecane.
Czyli literę. Zrobiłem to. 8)

grzeniu 12.02.2003 22:20

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Czyli literę. Zrobiłem to. 8)
Nie litere, tylko nazwe - domyslnie jest to zdaje sie AXV. Niektore zabezpieczenia rozpoznaja emulatory i dlatego warto zmieniac ich nazwy.

esem 12.02.2003 22:35

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Nie litere, tylko nazwe - domyslnie jest to zdaje sie AXV. Niektore zabezpieczenia rozpoznaja emulatory i dlatego warto zmieniac ich nazwy.
Faktycznie, nazwa zaczyna się od AXV CD.... . Tylko jak to zrobić? Daj znać, bo może sam nie wymyślę. 8)

grzeniu 12.02.2003 22:41

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Faktycznie, nazwa zaczyna się od AXV CD.... . Tylko jak to zrobić? Daj znać, bo może sam nie wymyślę. 8)
W menu z opcjami po lewej stronie okna klikasz na napedy wirtualne i tam mozesz okreslic ile ich ma byc (max 24) i mozesz wpisac dowolna nazwe, pozniej w razie czego mozesz przywrocic domyslne nazwy.

esem 12.02.2003 22:49

Dzięki, nie mogę wejść w opcje Alkohola - aktualnie tworzę kolejny obraz tego HUGO. Zaczęła się właśnie 4 godzina. Czegoś jednak nie rozumiem: dlaczego raz obraz tworzy się w 30 min a innym razem potrzeba kilku godzin (dla tej samej płyty).
Tym razem wykasowałem wszystkie istniejące na HDD obrazy tej płyty stworzone pod różnymi programami. Może to jest odpowiedź. CloneCD pierwszy obraz też tworzył kilka dobrych godzin, następne szły mu dużo szybciej. Może z Alkoholem jest tak samo? 8)

esem 12.02.2003 23:16

Shit, nie działa. Zmieniłem nazwę na LG. Zadziałało tradycyjnie jeden raz i koniec: Please insert orginal CD!
Grzeniu, proszę o nstępne pomysły. 8)

grzeniu 12.02.2003 23:22

Sorry, ale chyba tez juz mi sie skonczyly pomysly:(
PS Jeszcze wpadlo mi do glowy czy masz w menu z opcjami->emulacje->opcje dodatkowe zaznaczona emulacje lasetlocka? Sprawdz, moze zadziala.:)

esem 13.02.2003 20:54

Znalazłem rozwiązanie: Hugo (laserlook) musi być zamontowany na pierwszym wirtualnym napędzie. Jak będzie na następnych to też będzie działał pod warunkiem,że przed nim (napęd wyżej) nie będzie nic zainstalowane (żaden obraz). Proste - jak świński ogon.
Natomiast w ramach eksperymentów odkryłem coś nowego: nowe Neroxxx10b.
Wykonany na nim obraz z wirtualnego napędu z Hugo zarówno *.iso jak i *.nrg też działa, pod warunkiem że jest na dowolnym ale pierwszym napędzie wirtualnym.
Dla mnie sensacja! Czy to oznacza, że najnowsze Nero umie nagrywać obrazy z zabezpieczonych płyt?
Oto jest pytanie!
Co prawda w tym przypadku to był obraz z obrazu wykonanego Alkoholem.
Trzeba to sprawdzić i info do Vluka a on przetłumaczy i umieści na stosownych forach. 8)

grzeniu 13.02.2003 22:25

Mysle ze tu knyf polega na tym, ze wirtualny naped alcoholu juz zemulowal zabezpieczenie przy montowaniu obrazu i wtedy da sie to zgrac w locie nawet w nero, albo ja sie myle?

echoo 14.02.2003 04:05

Re: Re: CloneCD - VirtualDrive

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
a Alcohol ???
Ma 31 napedow (powinno wystarczyc) i na opcje montowanie przy starcie systemu.
Pozdrawiam

U mnie (v 1.3.6) jest tylko 6 napędów. Gdzie reszta? :( :( :(

esem 14.02.2003 07:31

Pisał o tym VLUKA. Masz wersję trial Alkohola. 8)

echoo 14.02.2003 23:49

Program jest zarejestrowany :buu:

esem 15.02.2003 19:19

no to w czym problem? 8)

echoo 16.02.2003 00:33

W tym że mam tylko 6 napędów.

grzeniu 16.02.2003 00:45

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
W tym że mam tylko 6 napędów.
Moze to zalezec od tego czy masz scrackowanego triala czy zarejestrowana wersje retail. Ja w wersji retail mam do 23 wirtualnych napedow.

echoo 16.02.2003 00:54

Masz może linka do retaila?

grzeniu 16.02.2003 01:00

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Masz może linka do retaila?
Tu nie wolno....zglos sie na priva;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:48.