Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cala-no-prawie-prawda-o-testach-sprzetu-16564/)

kuruptor 09.02.2003 11:06

Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Witajta drodzy formumowicze...
Czytajac prase mniej lub bardziej fachowa czesto mozna natknac sie ( a jeszcze czesciej jest to norm±)na specjalistyczne testy sprzetu. Zwykle wyglada to mniej wiecej tak:
Redaktor X z komputerowego znanego magazynu ABC (powiedzmy) na lamach tego oto czasopisma przedstawia wspanialy i wyczerpujacy test np. monitorów. W przejrzysty sposob przedstawia dokladne parametry najpopularniejszych na rynku modeli i przyporzadkowuj±c im rozmaite wady i zalety na podstawie ktorych powstaje ranking. Jakie znaczenie maja testy ? Swietnie powinni wiedziec to ludzie pracujacy w sklepach komputerowych. Jak czesto zasypywani sa pytaniami rozgoraczkowanych klientow na temat najnowszejszej np nagrywałki cdrw- czy juz jest? a za ile? hmmm. A w tym samym czasopismie dwie strony dalej reklama na caaaaaalutk± strone w/w nagrywałki i jej dystrybutora firmy Z. Druga pułapk± na klientów jest sam dobór sprzetu do testów. Prosze porownajcie sobie stosunek liczby reklam w czasopismie do pozycji w tescie - i co widzicie? wiekszosc tych testow to prawdziwa sciemaaaa ktorej nawet juz nie unikaja niektore hardware'owe serwisy internetowe - no coz reklama dzwignia handlu... a kto za to placi? pan... pan... pani... SPOŁEczeństwo!^_^

Nol 09.02.2003 11:17

Trafiłe¶ na forum, którego użytkownicy z takich spraw zdaj± sobie sprawę... :cisza:

tomgoo 09.02.2003 11:50

.... i póki co k¶ nie czytamy(przynajmniej ja)........

Yahol 09.02.2003 11:53

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Trafiłe¶ na forum, którego użytkownicy z takich spraw zdaj± sobie sprawę... :cisza:
..i w zwiazku z tym, bardzo bora sobie do serca, testy, takich fachowych pism, jak:
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
'koruptor' - witaj w klubie, osob majacych wiare w slowo pisane, i w testach i w reklamach.
Wiara czyni cuda.

Remix 09.02.2003 14:07

Re: Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Cytat:

kuruptor napisa***322;(a)
a kto za to placi? pan... pan... pani... SPOŁEczeństwo!^_^
Witam!

... ja za to nie place!

a co do reszty to zgadzam sie w 100% dlatego nie kupuje badziewnych gazet (czytaj zadnej nie kupuje) bo wszystko jest w necie... a poza tym polegam na wiedzy innych - sprawdzonych ludzi :)

Kasprzak 09.02.2003 14:16

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
ja tez nie czytam takiej gazety jak KS czasami jak mam w rece to CHIP lub PCWK a z ks niczego nauczyc sie nie mozna

Pawel_k 09.02.2003 14:19

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
..i w zwiazku z tym, bardzo bora sobie do serca, testy, takich fachowych pism, jak:
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
'koruptor' - witaj w klubie, osob majacych wiare w slowo pisane, i w testach i w reklamach.
Wiara czyni cuda.

kuruptor wbrew pozora na tym forum populacja "losi" jest bardzo mala :D ^_^ :D
a i jak jeszcze raz ktos obrazi moja "ulubiona" gazetke (KS) to :boks: :boks: :boks: ;p :D ^_^ :D

Remix 09.02.2003 14:25

Witam!

najbardziej z prasy komputerowej to lubie... Cats'a, CKM'a i Extasy :D

shyja 09.02.2003 14:44

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
a i jak jeszcze raz ktos obrazi moja "ulubiona" gazetke (KS) to :boks: :boks: :boks: ;p :D ^_^ :D

Nie ma co się :boks: !!! Z K¦ naprawde łacha można zdzierać... Szczerze mówi±c kupuję niektóre czasopisma komputerowe tylko i wył±cznie ze względu na jak±¶ ciekaw± pozycję pełnej wersji gry, któr± takie czasopismo czasami zawiera, ale co¶ ciekawego zdarza się niestety barddzo rzadko.

Krzycho83 09.02.2003 15:36

Re: Re: Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

... ja za to nie place!

a co do reszty to zgadzam sie w 100% dlatego nie kupuje badziewnych gazet (czytaj zadnej nie kupuje) bo wszystko jest w necie... a poza tym polegam na wiedzy innych - sprawdzonych ludzi :)

¦więte słowa ;)

Zeus 09.02.2003 16:32

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

Myslac logicznie to z Twojej wypowiedzi wynika ze jestes "los"|| :D ^_^

Pozdrawiam i bez urazy.:cisza:

Pawel_k 09.02.2003 16:36

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Myslac logicznie to z Twojej wypowiedzi wynika ze jestes "los"|| :D ^_^

Pozdrawiam i bez urazy.:cisza:

:blee: niewidzisz tam ;p mieczy :boks: a :D ;)
ja tam zadnym losiem niejestem moj stosunek do ks i innych clickow jest przerywany... :)
a zeby niebylo te tluk jestem i gazet nieczytam powiem iz czasami kupuje chipa 8)

Zeus 09.02.2003 16:54

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
:blee: niewidzisz tam ;p mieczy :boks: a :D ;)
Hmm pisma obrazkowego to niestety nie umiem odczytywac.:buu:

PS. to o tym "LOSIU" to byl oczywiscie zart taki sam jak i Twoj o "ulubionej" gazecie.

Pozdrawiam.

Weron 09.02.2003 17:01

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
Wiara czyni cuda.

Oj wydaje mi sie, ze zapomniales jeszcze o przynajmniej dwoch czasopismach:
Mama, Tata Komputer i Ja oraz Cyber Mycha^_^ ^_^

-Sid-The-Rat=> 09.02.2003 23:44

hehe - a ja wyjde przed szereg i powiem ze te czasopisma czytuje

nie dla testow porownawczych - bo te wiadomo - maja gumowe kryteria (choc sa parametry ktorych nie da sie ukryc - np. czas wygaszania plamiki w monitorze LCD) - tylko o testy pojedynczych programow - zwlaszcza niszowych - pare razy taki tekst pomogl mi rozwiazac palacy problem - przyklad? mam kilka tysiecy plyt w domu - archiwum mojego ojca, kilkaset plyt ze wskanowanymi zdjeciami, nagrania z moich koncertow, muze (i jej backup), troche gier - soft (+ backup) - potrzebowalem sie w tym jakos orenitowac - i bach! w CHIPie znalazlem porownanie CD managerow - zaciagnalem polecanego tam whereisit?a - spodobal mi sie tak barzdo ze wydalismy 40$ na oryginal - a takeigo prog'a szukalem bezskutecznie kilka miesiecy

CHIP czasem sie rpzydaje - bo sa jednak artykuly ktorych NIE pisze sie pod reklamodawce- tylko trzeba je wyluskac (i byc swiadomym przekretow - ale to chyba wszyscy tu wiedza)

mqy 10.02.2003 10:00

Tak, tak jedyne pismo ktoremu choc trohe wierze to PCWK, co prawda
kupuje ks kazdy numer tej gazety bo jest tania......
.....ale powoli mnie wkurzaja otworzcie sobie ostatni test dyskow(s. 26), Wygral Maxtor Ocena Posrednia --- 4,85 , Ocena calkowita --- 4,85 , 2 miejsce IBM Ocena Posrednia --- 4,78 , Ocena calkowita --- 4,82 , .....
....chcial bym dodac ze miedzy ocena posrednia a ocena calkowita
nota maze sie powiekszyc ale wtedy POWINNO byc tam nopisane
a teroz nic nie pisalo(ja opisuje Tabele), a tylko dzieki temu
zaja nie 3 a 2 miejsce..............

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:17.