![]() |
Cytat:
|
To w końcu da się podkręcić LG CED-8080B ? A jeżeli tak to w jaki sposób.
Piszcie. Pozdrawiam IRO |
Panowie
Mam zamiar zrobić moda z combo na nagrywakę dvd+r mam philipsa w biosie zgłasza się jako cdrwdvd3210 8Mb cash a na stronce "filipsa" jest tylko rwdv 3210 2mb cach prosze o pomoc jeżeli już ktoś coś takiego robił... |
NIE DA SIE:
LG 8x, 12x, 16x, 24x Yamaha 4416 i 6416 plextor 12x i 16x tdk cyclone 12x i 16x (sa to OEMy plextorow powyzej) YAMAHA CDR F1 LiteOn LTR 24102B Philips scsi CDD 2600 http://www.geocities.com/SiliconVall...3/modifica.htm Philips CDD 3610 http://www.geocities.com/SiliconVall...93/3610mod.htm TEAC 4/4/16, TEAC 16/10/40 TEAC 24/10/40 LiteOn LTR-32123S [/COLOR][/QUOTE] niektóre sie da |
PREFERUJĘ WOGÓLE NIE PODKRĘCAĆ NAGRYWAREK! Po co? Nie warto ryzykować popsucia nagrywarki. Zresztą czy to jest jakaś różnica czy wypala się z prędkością 52x czy 56x? NIE! Bo zanim napęd się do tej prędkości rozpędzi, to płyta będzie już dawno wypalona. Zresztą na podkręconych napędach często występują błędy, korekcja błędów też jest do bani... Znam takiego kolesia, który sobie podkręcił napęd - a potem mu płytkę rozerwało w środku.
P.S. A nawet jeśli się przy wypalaniu rozpędzi do 56x albo coś około, to o ile skróci się czas wypalania? O 5 sekund? Naprawdę - niewarto. |
Cytat:
|
czy ktos robił cos podobnego i miał podobny problem???
|
zmienilem BIOS lajtona LDW 451S (CD-40x24x40)(DVD+RX4;DVD-RX4;DVD-RWX2;DVD+RWX4) na BIOS od SOWH-832S wersja biosu VS08 i działa :jupi: .teraz pwinna nagrywac płyty dwuwastwowe(jeszcze nie sprawdzałem).póżniej wgrałem mu oryginalny najnowszy bios VS0A ze srtonki producenta.i cooo.... ??? był komunikat o sukcesie ale po restarcie kompa naped nie widził zadnej płyty nie mówiac o nagrywaniu.w systemie był ok.i mrugała mu bez przerwy pomrańczowa dioda :podbite: ale wgrałem mu ponownie biosa VS08 i wszystko OK :spoko:
|
A HP CdWriter Plus 9310i podkręce? (10x4x32x) ? :)
|
Czy z TEAC CD-W552E można coś fajnego zrobić? Bo fajna spawara ale nudno jakoś... :D
|
Wgrałem XSU1 i jak narazie nie mam żadnych problemów nagrywarka chodzi dobrze.
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=XSU1 Najlepszy bios do tej nagrywarki to XS0Z ...ma największą bazę danych nośników ,a także zmienia metodę zapisu z Z-CLV na P-CAV ;) a także dodaje odczyt Key2Audio i Cactus 200 ...;) |
Cytat:
http://cdrinfo.pl/download2kilgor.ph...5538&baza=soft :) |
mtk flashem dla dosa
opis --> strona glowna cdrinfo (poszukaj w artykulach) |
Mam pytanko mam LTR-32123S i nigdzie nie moge znaleść mtk win flash do flashowania pod windowsem.
O ile jest to możliwe mam bios XSU1 i czym go najlepiej wgrać. |
Cytat:
|
Oto i on:
www.icpnet.pl/~wrona/HP7500_HP8100_by_Wrona.ZIP - cudowny srodek na przeczyszczenie, tfuuu... podkrecenie HP7500. Pozdro Wrona |
hp7500
Witam !!!
Jest możliwe podkręcenie hp7500. Dostałem od Wrony odpowiedni pliczek, który zrobił co trzeba. Posiadam teraz zamiast hp7500, jakoby lepszy model bo hp8100. Mam nadzieję, że wrona udostępni ten plik innym. Pozdrawiam. |
HP 7500
Da sie podkrecic HP 7500. Podkrecilem 2 sztuki i dzialaja bezproblemowo. Wypala 700MB plytki z 4-krotna predkoscia bez najmniejszego problemu. Jakby co to GG 1811534...
|
LG 8080B
Małe pytanko...ale prosze o "szczerą" odpowiedź!!:) Czy w/w nagrywarke da sie w jakis sposob podkrecic...jezeli to jak...piszcie na maila(fullcoll@o2.pl)aha jeszcze nigdy nie podkrecalem nagrywarki:)
|
Dziś kolega przyniósł do mnie plextora 401240a rozebrałem go i stwierdzam KATEGORYCZNIE, że jest to całkiem NOWA konstrukcja, nowy procesor itp.
Wniosek Plextora 241040a NIE DA SIĘ podkręcić podmianą firmware z wyższego |
jasne.
|
LG GCE 8400B tez nie nie da. jedynie wgranie nowego firmware dodaje mount raidera. probowalem wgrac bios od x48 i potem mialem wielkie problemy zeby wrzucic oryginalny bios
|
nie da się podkręcić pbrw 4816g na pbrw 5224g
|
Da sie podkręcić Teac W540e?
|
Przegłądam ten post i ani razu nie natknołem się na LG GCE8400B. Przecież tej nagrywarki nie da się podkręcić tak żeby paliła szybciej, a jedyny pożądny bios który można wgrac który daje tylko tryb UDMA jest od IBM'a.
|
kurde ja tak samo
|
co u licha sie tu dzieje :klnie:
co chwila dostaje powiadomienie o nowym poscie w tym topicu (( |
Cytat:
:3msie: |
Ricoh MP7125A - chyba da się w dół bo do góry ani dudu...
|
Re: Philips CDRW 400 ( 4,4)
Cytat:
http://forum.firmware-flash.com/portal.php |
Philips CDRW 400 ( 4,4)
nie znam sie na podkrecaniu , moja nagrywarka to CDRW 400 Philipsa
(charakterystyczny wyglad -> czarna ze zlota tacka) nagrywa nosniki cdr cdrw 4x , czy mozna ja jakos podkrecic? bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje pyro2k3@o2.pl pozdrawiamhttp://www.idg.pl/gfx/artykuly/pcwk/1999/9/112/3.jpg |
ano - np do liteonow do wielu nagrywarek pasuje bios od szybszej wersji - dokladnie jest to opisane na stronie glownej cdrinfo
|
PODKRECIC?
a jak sie wogule podkreca bo niewiem :) hodzi o bios nagrywarki czy o co
|
Po prostu chciałem być na 100% pewien :)
|
Cytat:
|
Mam pytanie: Czy da się podkręcić model LG 8160B? 16x10x40 - czytałem że nie można podkręcać 16 LG - czy tej też?
|
Cytat:
|
... a po jaka grzybice podkrecac????
|
zawsze jest takie ryzyko ... wiec jezeli nagrywarka jeszcze cie nie denerwuje swoim powolnym nagrywaniem to nie probuj
|
Ale istnieje ryzyko, że po wgraniu biosu nagrywarka odmówi działania i ma się w sumie bezużyteczną nagrywarkę?
|
wygrywa sie bios jakiegos podobnego .. ale lepszego modelu :
np. bios z LG 52x24x52 wgrywa sie do lg 48x24x48 |
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i mam pytanie: na czym polega podkręcanie nagrywarki? |
A moze ktos ma doswiadczenia z tdk vortex 121032 ? jak do niej wgrac firmware od ricoha? bo maja pali teraz tylko plyty cd-r tdk.
|
A może udało się komuś przerobić combo LG GCC 4120B (12X.8X,32X,8X).
|
Fakt. Nie wiem po co podkęcać. Jak działa to niech działa.
|
A mnie jakoś podkręcanie spawary nie kręci :)
leci na 16x i jakoś mi sie nie spieszy ... |
Cytat:
Pozdr :) |
Cytat:
|
Toshiba SD-R1102 nie da sie podkrecic. Nawet nowego BIOS-u nie ma do niej. Byl raz fabrycznie ustawiony i "chwacit", jak mowili starozytni Grecy.:D :D :D
|
co do tej 12/8/32 LG to radze ci wrocic do biosa 1.02 lib 1.03 - bios 2.0 teoretycznie mial rozwiazac kilka problemow, glownie z winXP, a z moich obserwacji tylko ich dolozyl - mi po upgrade robilo bledy przy wypalaniu CDRW
|
Ja posiadam LG 12x8x32x bez BurnProofa i chwilę temu postanowiłem zupgradeować bios w nadziei że to coś da lepszego . Niestety jest nowy bios ale nic to nie dało ... Chyba tylko straciłem czas i ryzykowałem .
|
A czy da się coś zrobić z zabytkiem TEAC-a x8/X8/X32?
|
hp 7500
Powracam do sprawy hp 7500.
Mimo wszelkich prób nie udało mi się wgrać biosu od nagrywarki SONY. Podczas prób wyświetlał się komunikat: CDR 101 : NOT READY PODCZAS ODCZYTU NA DYSKU F Coś jest nie tak, bo jak włożyłem płytkę, to spokojnie mogłem ją czytać. O jaką gotowość odczytu może tutaj chodzić? Chyba ten bios nie może się dogadać z biosem nagrywarki, albo jak to było już wcześniej powiedziane HP skutecznie zniszczył biosa w tej nagrywarce. Jak zauważyłem, do innych modeli HP są biosy, a do tego modelu nie ma i chyba nie jest przewidziana możliwość wgrania jakiegokolwiek biosu. Na dzień dzisiejszy HP 7500 nie da się podkręcić, ani zmienić biosa. |
Re: Re: MHM
Cytat:
O tym akurat nie pomyslalem :), ale faktem jest ze tam odczyt i zapis nie odbywa sie jedna wiazka. Jak plyta sie potrafi krecic 52X to strach pomyslec jaka predkosc odczytu przy takiej predkosci obrotowej, napedy kenwooda potarafily by wyciagnac. Niestety, nie przerobi sie zwyklej primitywnej nagrywarki na sprzet kenwooda z gwiezdnych wojen, poniewaz brakuje jej tego magicznego ukladu :). Faktem jest ze TEN Sprzet kenwooda raczej ma malo wspolnego z popularnymi nagrywarkami. Ale przyznam szczeze taki CD-ROM z przed 2 lat, 120X odczyt tez bym chcial dostac gdzies do zakupu chocby mial bo to byc nawet prototyp :). |
Re: MHM
Cytat:
pozdro |
Witam...
Mam wlasnie Liteon LTR-32123S i chcialbym ja podkrecic na LTR-40125S. Moge prosic o prade jak to zrobic, czy jest sens i czy nie ma pozniej problemow z nagrywaniem plyt ? Pozdrawiam |
MHM
Cytat:
Wedlug expertow granica CZYTANIA krazka wynosi 64. Ponoc jest to bariera juz nie do przekroczenia, ale zawsze pozostaje mozliwosc podkrecania predkosci narywania RW :P |
Programowac --> przeprogramowac / biosowac --> przebiosowac :D
Takim tokiem myslenia sie kierowalem :P Widze jednak, ze niektorzy sa tutaj jak najbardziej spoko i tym dziekuje o zrozumienie. Co do sprawy "przebiosowania" mojej nagrywarki to co by sie stalo jakby ten bios od x40 po prostu nie pasowal ? Czy nagrywarka by dzialala ale blednie - co umozliwialoby zmiane biosu spowrotem na x24 ? Czy tez po prostu padnie ? |
Cytat:
Pozdrawiam |
bardziej wazna od tego (kilo)bajta jest ta druga czesc
a kilobajt to ktorastam potega dwojki - 10 najprawodpodobniej czyli 1024bajtow, czyli 1024*8 bitow - ale to chyba kazdy umie policzyc |
Cytat:
Ile bajtow ma kilobajt a nie ile bitow ma bajt. Pozdrawiam |
hmmm 1bajt =2^3 bitow - czyli 8...
a nie zadne 10 - jak co poniektorzy twierdza - dodajac jeszcze jakies bajty parzystosci i kontrolny - takie cuda to kwestia protokolu a nie definicji bajta -> 1B=8b.. i tyle a co do buahaha - po ostatniej nagonce na mnie - klade na to cieply zur - skoro sie nie podoba to co robie - to nic nie bede robil w kwesti 'wychowania' userow - robcie to sami |
Witam
Sid jasne ze tak. To tak jak z pytaniem ile bajtow ma kilobajt^_^. ballonic nie prayczepil bym sie do Ciebiew gdyby nie to "buhaha" a co do meritum sprawy to granica pomiedzy BIOS-em a FIRMWARE-m jest bardzo nieostra. Jesli Cie urazilem to sorry. Pozdrawiam Ps. Sid mysle ze na "buhaha" powinienes reagowac bardziej zdecydowanie (chociaz wykropkowanie, nie trzeba przeciez wywalac postu). |
chlopcy - zgadzacie sie w meritum - roznica w nazewnictwie jest typowa w srodowisku informatykow - nie kloccie sie o to, dobrze?
|
Cytat:
Firmware - Oprogramowanie (odpowiednik BIOS płyty głównej komputera) wewnętrznej elektroniki urządzenia, zarządzające wszystkimi jego funkcjami. W nagrywarkach odpowieda za reakcje na komendy wysyłane przez programy. Zrodlo: http://www.cdrinfo.pl/software/slown...k.php?litera=F:czytaj: Pozdrawiam |
Cytat:
:czytaj: http://www.cdrinfo.pl/software/lista_biosy.php bios - Basic Input/Output System bios , masz też w twardych dyskach , kartach graficznych , dzwiękowych ... we wszystkim prawe - nawet w telefonach :jezyk: |
gdzies jest moj komentarz do wulgarzyzmow - moze trafisz na niego w off'ach - jest taki - nie mozna bluzgow tepic ze slownikeim w reku - bo to nie tedy droga - ale nalezy sie nad kazdym zastanowaic - i te niepotrzebne i chamskie i 'przecinki' - tepic
|
Widzisz Sid wlasnie przez "buhaha" chcialem zwrocic Twoja uwage. Wydaje mi sie ze lepiej tepic "buhaha" niz wulgaryzmy.
Pozdrawiam |
przeciez wiedzialem ze to prowokacja... :) darowalem sobie probe zawrocenia wisly kijem - skoro tolerujecie takie smiechy - to wasze prawo
|
Cytat:
Ps. i tak mysle ze taki moderator jak Ty jest ok :) Pozdrawiam |
Keares
0. olej wysmiewaczy / a ten neologizm udostępnisz na licencji GNU GPL? bo pewnikiem parę osób by go z użyło jak by był free :)/ 1.sprawdż na grupie cdrinfo bo moze tu na forum nikt nie ma takiego plexa lub nie ma dostępu do interesujących Cię informacji 2. porównaj elektronikę / mechanikę zresztą też / modeli od 24 do 40 plextora i na tej podstawie można jakieś wstepne wnioski wyciągnąć co do potencjalnej mozliwości takiego miłego upgrade 3. porownaj parametry odczytu tych modeli / czasy dostępu i takie tam/ to tez powinno ciut naświetlić problem pozdro |
kares - trudno sie mowi - na pewno na twoim drugim forum ci pomoga - zycze powodzenia - w dziwnym miejscu zadalaes to pytanie to i odpowiedzi na twoim miejscu bym sie nei spodziewal
poziom merytorycznej wiedzy nie spadl tak nisko zeby jedynym czego sie mozesz dowiedziec bylo to ze liteon rules (co po czesci jest prawda - 'dlaczego' znajdziesz tu bez problemu) - temat nagrywania stal sie codziennoscia co spowodowalo odplyw ekspertow - bo czy sa eksperci od ogladania telewizji? ale na wiekszosc pytan znajdziesz tu odpowiedz ballonic - coz... nieladnie sie smiac z neologizmow - ten jest nawet calkiem zgrabny - bo dokladnie (choc dziwacznie) opisuje czynnosc - moze znasz odpowiedz na pytanie kolegi karesa? zeus - buahahahaha |
Cytat:
Pozdrawiam Ps. jak chcesz to wywal tego posta wisi mi to. |
Cytat:
"Przebiosować" - co to znaczy ? buahaha Domyślam się chodzi Ci o zmiane bios'a w nagrywajce :chytry: powodzenia... Jak Ci się uda przebiosowac to daj znać. ^_^ |
Nie czesto tutaj zagladam. Mam od dluzszego czasu dylemat z tym czy moj plex x24 sie da przebiosowac na x40.
Udzielam sie na innym forum, na ktorym zawsze znajde odpowiedz na nurtujace mnie pytania w zakresie tematow tegoz forum. Sam rowniez z checia udzielam podpowiedzi i rad. Polecono mi to forum, jakoby tutaj znajduja sie specjalisci od nagrywarek. Specjalisci, ktorzy nie wiedza banalnej wydawaloby sie rzeczy dla znawcow tematu. Widze, ze tylko na tym forum moge sie dowiedziec, ze LG to syf a LiteOn rulez. Nistety takiej merytorycznej tresci sie nie spodziewalem i jestem zalamany. |
LG 8168 - rezultat żaden. :buu:
|
Mowiono mi ze z moja HP-Cdwriter 9150i 8x/4x/32x nie da sie nawet na 10x cdr zrobic!Chyba ze ktos wie wiecej lub inaczej!
|
hmm... moze ktos wie, widzial, slyszal czy da sie cos zrobic z Philipsem CDRW1610A, ktorego jestem posiadaczem ;)
|
a ja wam powiem ... ze wogole LG , to sa takie "nagrywarki dla ubogich" . Sa poto ... zeby byc ... sa tanie i kazdy je ma a nie oferuja najlepszej jakosci
Mojej ced8080b nie da sie podkrecic ale trzyma 2 lata ;] i nie narzekam na predkosc |
lg
czy ktos wie czy moge nagrywac 800MB dyski na przegrywarce LG GCE8240B 24x10x40
|
No to pytanie do posiadaczy plextorow x24.
Czy ktos OC ta nagryware ? |
z czego wysnules taki wniosek? z tego ze nie ma twojego plextora na liscie? to moze byc bledny wniosek...
bo lista sie tworzy - w bolach na dodatek... |
Z tego wynika, ze plextor x24 da sie podkrecic.
Wiec teraz mam kilka pytan do fachowcow. 1. Czy moge wgrac bios z modelu x40 bo x32 nie moge znalezc biosiku. 2. Jezeli mozna to czy odrazu najnowsza wersje - 1.04 ? Moja nagrywarka to Plextor PX -W241040A - plextor x24 A chce wgrac bios 1.04 z tej nagrywarki Dzieki za ew. pomoc. |
Cytat:
A jak chcecie sobie popatrzec jakie sa wypalarki (modela) liteona to zerknijcie TU albo TU. Moge sie zalozyc ze o polowie to nawet nie slyszeliscie:P |
Musze z przykroscia dodac nagrywarke LTR-52246S bo liteon zapowiedzial wydanie spawary 52/32/52 na nowym chipsecie Mediatek w wersji 7(LTR-52327S).
|
Przydała by sie lista z nagrywarkami ktore da sie podkrecic,a moze juz taka gdzies jest?
|
Cytat:
Ja bym zrobił to co proponowałem i zobaczył co będzie dalej - nie ma to jak czysta empiria. Jak ruszy to dobrze :jupi: , a jak znowu będzie grymasić to dopiero wtedy należy się martwić co dalej... :idea: Nigdzie nie jest powiedziane, że droga geniusza i wynalazcy jest łatwa i przyjemna. :buu: |
To jak jest z tym crc? Da się, czy nie? I czy taki numer przejdzie?
:( :( :( |
Electron, Electron
Co racja, to racja, tylko lepiej uczyć się na cudzych błędach, niż popełniać już popełnione. Po co już coś wynajdywać, jak może już coś zostało wynalezione.
Jak nie ma faktycznie nikogo, kto coś takiego zrobił, to może spróbuję. Tylko do tej nagrywarki, będę mógł się dobrać dopiero po świętach. Jak dożyjemy, to zobaczymy...;) ;) ;) |
Cytat:
|
Cytat:
To jest druga strona medalu - ktoś musi pierwszy podjąć to ryzyko. Są tacy których to bawi - nie ma to jak mocna dawka adrenaliny. No i świadomość, że ze mnie taki geniusz i że ja sam "tymy ręcami" to zrobiłem jest nie do pogardzenia. ;) Tu niestety trzeba mieć pewną wiedzę, jakieś doświadczenie i odwagę... Inni natomiast czekają aż ktoś inny przetrze szlak - strategia może lepsza iż poprzednia, no ale można się nie doczekać ...:buu: |
Cytat:
Szczerze mówiąc, to tak naprawdę nie wiadomo, czy próba wgrania biosu po tych zmianach się powiedzie. Może się okazać, że będę miał migające pudełko zamiast nagrywarki, co nie było by radosne. Jak zauważyliście w poście http://forum.cdrinfo.pl/showthread....OS+do+CD+Writer liczba pobrań tego biosu jest ponad 20, więc mam nadzieję, że komuś udało się to zrobić i może napisze, jak tego dokonał i czy jest to wogóle możliwe. Dzięki za rady. :) |
jesli program sprawdza crc - a nie musi
|
Cytat:
|
Cytat:
Otóż przeglądnołem sobie pliczek BIOSa 100e_10e.bin. W pewnym miejscu (pod koniec pliku) są tu takie wpisy: Hewlett-Packard CD-Writer Plus 8100 i zaraz dalej: SONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-R CDU928E 1.0nSONY CD-R CRX110E 1.0nHP CD-Writer+ 8100 1.0nSONY CD-ROM CDU711 1.0nSONY CD-R CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-RW CRX100E 1.0nSONY CD-R CRX100E 1.0n Aug13 ,1999 Pierwze jest to prawdopodobie typ nagrywareki, którą ten BIOS "raczy" zaktualizować, a następne to nazwy nargywarek i nowego BIOSu dla poszczególnych typów. Na twoim miejscu spóbował bym zmienić ten pierszy wpis na: Hewlett-Packard CD-Writer Plus 7500 i spróbować odpalić aktualizację BIOSu. A nusz (widelec) ruszy ... 8) Powinieneś mieć świadomość co robisz, że edytując plik nie możesz zmienić jego długości i takie tam oczywistości. Oczywiście w tym miejcu powinienem ci palnąć tekst, że robisz to na własną odpowiedzialność itp, itd... :3msie: |
Cytat:
Zajrzałem na http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...S+do+CD+Writer i z tego co tam wyczytałem wynika, że HP7500 to w rzeczywistości może być kilka różnych nagrywarek od kilku różnych producentów. Twoja nagrywarka SONY może być w rzeczywistości "popsutą" przez HP (przez fabrycznie wgrany "niewłaściwy" BIOS) Sony CRX100E (4x2x24)... Jak już napisałem w poprzednim poście nigdy jednak nie należy tracić nadziei, nawet jeśli taki jeden z drugim mówią inaczej! ;) Świat jest jednak ciekawszy niż możemy przypuszczać 8) Pozostaje pytanie jak przekonać tę nagrywarkę aby zaaokceptowała właściwy BIOS... Niestety tutaj nie mogę ci pomóc bo tego nie robiłem. Ja mam starszy model HP7200, który w rzeczwistości jest oem Philips CDD3610 (2x2x6) i który ma nawet lepszy BIOS niż orginał Philips'a tak więc nie miałem powodu próbować go zepsuć... Tym bardziej, że nigdzie nie znalazłem metody aby go uszlachetnić badź przyśpieszyć.:buu: |
Napisałem, że znalazłem biosa, czyli szukałem i tę stronę widziałem. Biosa znalazłem na forum, a temat jego to "Nowy BIOS do CD Writer+ " i tam jest ten model (HP7500)dokładnie opisany i nie jest to PHILIPS, tylko SONY. Rozkręciłem nagrywarkę i sprawdziłem to osobiście.
Czekam na bardziej kompetentną odpowiedź.;) |
Re: Zeus, Zeus
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/oem.php3 HP 6020RW/7100/7200/7500 to inaczej oem Philips CDD3610 (2x2x6), a HP 8100/8110 to inaczej oem Sony CRX100E (4x2x24), a więc HP 7200 i HP 8100 to dwie różne nagrywarki pochodzące od dwóch różnych producentów (bynajmniej nie od HP)... Nie za bardzo rozumiem jak jedną można przerobić w drugą tylko za pomocą zmiany BIOSu ??? Ale niech żywi nie tracą nadzieji, Polak potrafi, nie takie rzeczy my robilim ze szwagrem po pijaku || |
Zeus, Zeus
Posiadam HP 7500, próbowałem coś z nią zrobić. Chociaż by to, żeby módz nagrać 700 Mb i znalazłem tylo biosa, o którym pisano na forum, niestety nie mogłem go wgrać.
Zeus napisałeś, że podobno można HP 7200 na 8100i. HP 7500 jest modelem wyższym od 7200, więc jest większe prawdopodobieństwo, że można ją przefleszować na 8100i. Jakbyś coś wiedział lub znalazł to daj znać. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:22. |