![]() |
Ktora plyte glowna wybrac?? A moze jeszcze inna??
Zastanawiam sie przy zakupie plyty glownej pod ahlona XP i nie wiem
dokladnie co wziac!! Dylemat mam pomiedzy - MSI KT4 ULTRA - Epox 8RDA A moze polecacie jeszcze cos innego??? |
Ja mam Gigabyte Ga-7vax jest rewelacyjna.
|
MSI bez chwili zastanowienia
plyty sa bardzo dobre, bogato wyposazone i do tego dochodzi bardzo rozsadna cena sam posiadam MSI K7T Pro-2 i do tego nawet grafe od MSI tej marce bede dlugo wierny :) Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Ja mam MSI K7T Pro2 i jest super, ale teraz wzialbym Gigabyte bo moze byc jeszcze lepiej. :cool:
|
tez jestem tego zdania ze nie warto ladowac kasy w jakies kosmiczne plyty glowne (czesto placimy tylko za sama nazwe a za 1,5 roku lub 2 i tak bedziemy mieli ochote to zmienic), sam mam ECS-a K7VZA i nie mam z nim zadnych problemow , jadnak zawsze tak jest ze kazdy woli kupic sprzet drozszy :) , osobiscie nie wiem jaka kupie nastepna plyte glowna ale bedzie musiala obslugiwac RAID
|
ASUS A7V8x
Polecam gorąco świetna płyta !!! na chipsecie Via KT 400 agp8x / usb 2.0 / lan 10/100 broadcoma / sound 6ch realteka / ddr pc400 /niezawodna :) 506 PLN są też droższe modele z raidami / sata / ieee, do 661 pln http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=554 jeszcze co do tego Asusa o wydaje mi się (z doświadczenia), że na tych płytach o wiele mniej się grzeje CPU niż na MSI np. :( na prawdę... athlon xp 2000+ ma chyba po włączeniu max 35stopni a przy pracy nie przekracza 50 (na coolerze minta za 25 pln :)) |
Cytat:
|
Cytat:
gdybym mial kase ..to bym sie niezastanawiał teraz nad jakimś Shuttle tylko brał tego Gigabyte !! http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3830 w komputroniku 420zł a widziałem juz za 355zł :) tylko ze są wersje z sieciówką i bez.. |
Bierz MSI ja mam od ponad roku K7T Turbo LE (chip KT133A) :) i jak dotad dziala wzorowo, no moze poza 2 wycieczkami do serwisu przez :boks: zasilacz ((
|
witam
moi znajomi kupuli płyty Gigabite Ga-7vax i zachwalaja ją poza tym ja niedługo mam zamiar modernizować swojego kompa i prawdopodobnie sprawię sobie taka a na stonie www.proline.com.pl jest bodajże za 385 zł |
Ga-7va-c - to jest ten najtanszy co podaja ale to jest na kt333 dlatego jest taki tani jak barszcz, a my chcemy przeciez kt400 :) 339zl kosztuje ta plyta
Ga-7va - golas z muzyka tylko - 379 Ga-7vax - dodatkowo sieciowka - 424 Ga-7vaxp - do tego wszytskiego dodatkowo raid i kontroler firewire - 545 zl , a do wszytskich modelow dolozone bogate oprogramowanie |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ale można spr. miernikiem i wówczas się okaże :) a7v8x jest jedną z nowszych płyt i wątpię żeby w niej był taki błąd... ale nie wykluczam :) |
Tu są testy niektórych z w/w płyt... ASUS dl amnie i tak RULEZ - porządna firma !
http://www.benchmark.pl/artykuly/rec.../strona-9.html |
Cytat:
A wracajac do topicu to ja rowniez polecalbym Gigabyte. Ja mam 7VRXP i sprawuje sie naprawde dobrze. Teraz godny polecenia jest 7VAXP i w razie niepowodzenia przy wgrywaniu nowego biosu (co jak sadze, na pewno bedziesz chcial robic ;p ) masz Dual Bios. |
Ja mam PG MSI KT4V - rewelacja - polecam plyty glowne tego producenta i tej serii.
|
A ja na dzień dzisiejszy (gdybym miał taki problem) to zastanawiałbym się nad płytą na chipsecie nForce2. Z recenzji wynika, że są to aktualnie najwydajniejsze płyty. Na www.frazpc.pl jest duża recenzja płyt na tym chipsecie. 8)
|
Cytat:
cos pozmieniac bo wszystko stalo sie taaaaakie wolne ;p |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a PC3200 powinny chodzić bezproblemowo na kt333 w sumei aktyalnie jak bym coś qpował to nforce2 bo memorki w dualu wymiatają ze hej / ale moze coś via wypuści o podobnym wygarze bo jakos lubie te ich via4in1 ups hyperiony :)/ pozdro |
Cytat:
|
A co powiecie na temat chipsetow nForce ??? I ktory z nich jest najlepszy???
|
Cytat:
sadze ze Asus A7N8X bedzie ok - marka, nForce 2, dwukanalowe DDR :cool: |
Powiem jedno ... EPOX 8RDA+ Bardzo ważne +. Jeszce dorzuć do tego AXP 1700+ 0,13 i .....MARZENIE...Zalety min:
ZABLOKOWANA MAGISTRALA PCI przy zmianie FSB (ZAWSzE Pci 33mhz :) ) Zablokowana Magistrala AGP (zawsze 66MHZ :) ) SOundstorm Nvidii !(jakośc Sound Blaster 5.1) Dual chanell AGP (wiem że gówno daje ale jest :) ) AGP 8x (j.w) DDR 400 NOi że już niewspomne mo możliwościach krecenia ....AMERICAN DREAM jednym słowem już niemoge sie doczekać aż sobie ją kupie :) aktualnie mam GA-7VA :) i jedyne czeo mi brakuje to dzielnika FSB 1/6 oraz MOŻLIWOŚCI zmiany MNOŻNIKA procka (na GA-7vax są dipy).Tak że TYLKO NFORCE 2 OD EPOXA !|| |
Cytat:
A jesli chodzi o EPOX to wlasnie nad nim sie zastanawiam!! |
A zastanawiałeś się nad płytą z chipsetem nForce? Wszędzie chwalą, ale ja niestety nie miałem na razie okazji przyjrzeć się im bliżej.
Za to z płytami ECS stykałem się nie raz czy to w Akademiku czy w rodzinnym mieście i muszę stwierdzić że są mierne (bez urazy dla zadowolonych użytkowników) z 5-6 osób które miały płyty ECS tylko jedna nie narzekała. Ja osobiscie mam Solteka i jestem z niej bardzo zadowolony. |
Cytat:
|
Cytat:
Tak przynajmniej wynika z dotychczasowych testow, byc moze wkrotce sie to zmieni. |
Na www.benchmark.pl jest świeża recenzja płyt nForce2. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Brac expoa i sie nie zastanwiac... !!!! tylko ze jakos ciezko go dostac w lublinie moze ktos wie gdzie ona jest ?
|
Epox cos sie postarzal MSI zrobilo plyte na nForce2 SSP
zobaczcie testy to jest sprzecior! Teraz mam dylemt MSI czy EPOX??? http://www.tomshardware.com/newslett...6/nforce2.html |
Cytat:
|
Cytat:
ASUS i tylko ASUS:czytaj: |
Cytat:
|
Kilka dni temu postanowiłem zmninić płyte główną ,z takim zamiarem nosiłem się juz od dłuższego czasu wiec w końcu musiało do tego dojść .
W moim przypadku nie było to sprawą prostą .Z racji iz posiadam cztery dyski skonfigurowane jako macierz RAID-0 ,płyta musiala posiadać kontroler RAID-a . Mój wybór ,nie ukrywam iż dokładnie przemyślany padł na płytę Abit KD7 RAID na chipsecie KT400 . Płyta jest moim zdaniem jak na swoje mozliwości stosunkowo niedroga (570zł). Jeśli już mowa o możliwościach tego modelu to oczywiście nie sposób przytoczyć jej krótkiej specyfikacji : -AGP X8 -ATA133 -USB 2.0 -karta sieciowa na pokładzie -dźwięk 5.1 + wyjście cyfrowe -obsługa pamieci PC266,PC333,PC400 - FSB procesora - 100 ,133,166 (czyli wsparcie dla "nowych" Athlonów) -doskonałe SoftMenu z możliwościami "kręcenia" pamięci ,FSB płyty,FSB procesora ze skokami co 1MHz . -płyta prawie całkowicie bezzworkowa Co najważniejsze - bardzo stabilna . Jeśli ktoś zastanawia sie nad platformą dla Athlona XP ,to powinien zainteresować się tym modelem . Jeśli ktoś zastanawia się jakie korzyści płyną z AthlonaXP 2000+ +DDR333 względem np. Athlona1.4GHz "zwykłego"+ PC133 to powiem tylko tyle iż różnica w 3D Mark 2001 wynosi 1000pkt. 6200"marków" na Athlonie 1.4+PC133 7300"marków" na AthlonieXP 2000+(1.667MHz)+DDR333 Oczywiście przyrost jst zauważalny nie tylko w "suchych" testach . Kodowanie do MP3 ,DivX .MPEG2 itp. przebiega o wiele szybciej niż w przypadku mojej starszej konfiguracji .Niewątpliwie szybsze (chociaż minimalnie) taktowanie procesora jak i instrukcje SSE zawarte w Athlonie XP mają na to duży wpływ . Kilka słów na temat pamięci DDR266 VS DDR333 : Różnica wydajności pomiedzy tymi kośćmi jest stosunkowo niewielka - wynosi ok. 10% .Oczywiscie myślę tutaj o pamięciach CAS 2.5 ,z tego jednak co wiem nawet markowe pamięci z CAS2 niewiele tutaj pomogą . To samo jeśli chodzi o magiczne i drogie kości DDR400 - różnice w wydajności są minimalne . Jśli kogos interesuje kwestia podkręcalności Athlonów ,to można je kręcić za pomocą FSB ,chyba że ktos jest na tyle cierpliwy i zdoła odblokowac jego mnożnik .Zaznaczam iż nie jest to tak proste jak w przypadku zwykłych Athlonów ,gdzie wystarczał ołówek . Dla przykładu - płyta Abit KD7 umożliwia w pełni osobne ustawinie częstotliwości dla FSB,AGP,PCI co ni powoduje już konfliktu zbyt wysokiego taktowania urządzeń (HDD,karty) na płycie . Tak ,czy inaczej każdy procesor ma swoja granicę taktowania - o czym warto pamiętać .Niemniej jednak jeśli komus zalezy aby procesor 1666MHz zgłaszał się jako 1750MHz nic nie stoi na przeszkodzie aby bez zwiekszania napięć i praktycznie bez skutków ubocznych tego dokonać . jaro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:19. |